Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

computers en zo, voor ANR

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-11-07 13:55:41

we hebben niet zo lang geleden een vraag hier gehad over voor/nadelen.

daar is op gereageerd en er kwam tevens uit dat men niet op mensen zoals ANR zat te wachten in frankrijk, wel het zal zo.

toch wil ik nu even mijn ervaring kwijt van gisteren en vandaag.

op zondag gaat er een raar geluidje vanuit mijn computer omhoog en ik besluit maar om het voor gezien te houden, buiten in de zon is het veel beter en ik heb net weer goede boeken gekregen van meneer bol.com

echter, op maandag zal ik toch werk moeten verzetten dus ik open de computer opzoek naar het rare geluidje, en zie daar, een piepklein ventilatorretje is een vinnetje kwijt.

geen probleem, ding gedemonteerd, en naar de dichtsbijzijnde stad.

fout, wel winkels waar men computers verkoopt, maar onderdeeltjes ho maar.

goed, bellen dan maar.

'ehhh, nee, ik zou het niet weten waar hier een winkel zit, desole'

dan maar naar la rochelle, bij carefoure is licht een........ nee dus, ok, verder de stad in, pech, niets, een wasmachine reparateur, wie weet ?

'monsieur, probeer het eens op palice'

geen succes.

aan het eind van de dag maar naar een colega jachtwerf 'hé hoe gaat tie, maar natuurlijk, een hele goeie zelfs, in minime'

vandaag minime, met de complete computer voor de zekerheid, en ja hoor........ men kan me helpen.

tja, nou zeg hans bijvoorbeeld  "Het vervelende is, dat als jouw computer piept, jij niet bereid om zeg 5 X 50 = EUR 250 voor assistentie te betalen"

dan moet ik toch eens even rekenen, dat ventilatortje koste 7.25 euro, ik ben gister 4 uur op pad geweest, vandaag twee, dat is 307.25 euro

ik ben voor de gein eens aan het bellen gegaan gisteravond, en het is helaas net als de aannemerij, er zijn er te weinig.

in heel La Rochelle en een omtrek van pak-em-beet 30 kilometer, is er één winkel waar ik onderdeeltjes kan kopen ?

een stad met honderdduizend inwoners, ik-weet-niet-hoeveel universiteiten en dan eentje maar ?

achteraf blijkt dus iedereen hier het zelfde probleem te hebben.

tja, misschien een idee voor ANR ?

groeten,

Cees.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#1 Geplaatst: 2006-11-07 16:30:05

Mijn beste lieve oude tantetje,

Tegenwoordig doen we dat met Internet. Zonder reclame te willem maken. Wij hier in de campagne (Allier), fröbelen hele PC's in elkaar via de spullen van Topachat.

Bon courage,

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-11-07 17:15:54

ow?

hoe doe je dat dan ?

je computer is kapot, je kunt niks meer, stekker er uit.

hoe ga je dan op internet ?

is dat niet net zoiets als je auto kapot, start niet meer, en de garage gebeld en die zeggen, komt U maar hier heen rijden meneer.

of ehhh, je hebt je been gebroken, zegt de dokter, loopt U maar naar m'n praktijkruimte meneer.

????

en trouwens, wat dan ?

heb je in je computer een e-mailbox voor pakketjes van ongeveer 10 bij 10 centimeter ?

verrekte handige computer heb jij zeg.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-11-07 18:37:25

Cees,

computerfreaks gaan er vanzelfsprekend vanuit dat iedereen netzo als zij meerdere computers heeft, net zo als iedere verzamelaar meerdere auto's heeft ;-))

Christian v.K.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#4 Geplaatst: 2006-11-07 18:51:58

Oups! Touché!

Natuurlijk is Internetwinkelen lastig zonder PC. Overigens, bavarderen bij Bavelaar lukt kennelijk wel. Ga dan maar naar de Minitel van de buren, kun je meteen hun carte bancaire vragen.

Overigens: ik ben geen computerfreak en ik verzamel alleen Bob Dylan teksten. Weet iemand nog Franse vertalingen van mijn (jeugd)idool?

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-11-07 19:25:45

Ik sta nog steeds achter mijn uitspraak, dat er geen plaats meer is in deze wereld voor een computer factotum voor consumenten.

In jouw geval is het wel een zeer klein probleempje, wat je zelf kunt vinden en op vele manieren kunt oplossen: inderdaad via telefoon of internet (bij de buren)  Een onderdeel is overigens zeerl moeilijk te bestellen als er niet een duidelijk merk op staat, en dan nog als dat merk uberhaupt wordt gevoerd in Frankrijk.

Mijn onderdelen winkel is http://www.selexium.fr/, maar bij ons is de situatie veel beter: overal zijn winkels waar je een computer kunt laten repareren en onderdelen kunt kopen.

Verder neem ik aan, dat je gezocht hebt met www.pagesjaunes.fr . Heb ik ook gedaan, maar er zijn meerdere La rochelles.

Waar mijn uitspraak op sloeg zijn echte problemen: pc werkt domweg niet meer. In de meeste gevallen is het dan goedkoper een nieuwe pc te kopen. Jij bent de eerste die ik ken met zo'n eenvoudig probleem. Meestal is het veel ondoorzichtiger en dan is de kast openschroeven geen oplossing. Je moet dat dan oplossen door eliminatie: videokaart eruit, nieuwe erin en kijken waar dat toe leidt, en dat voor alle onderdelen.

Een vriend is overigens veel gemakkelijker dan zelf knoeien. Vandaag was ik weer in Toulouse in mijn geliefde restaurant Les Caves de la Marachalle

(3, rue Jules Chalande, zijstraat rue de Rome, voor info, zie:

http://www.lescavesdelamarechale.com)  en toen ik na afloop wilde afrekenen, werd mij dat geweigerd, en wel omdat ik voor een van de obers zijn pc weer op gang had gekregen met een onderdeel, dat ik nog had liggen, en verder goede raad.

De hele maaltijd (3 gangen + wijn)  (alleen MIDI- Dinsdag t.e.m. Vrijdag) kost daar normaal  EUR 32 voor 2 personen. Voor dat bedrag kan ik echter zakenlijk niet langskomen en zal onze vriendelijke ober niemand kunnen vinden, zelfs niet in een stad als Toulouse, maar voor een bevriende nederelandse pensionado is het een opsteker.... :-)) 

Willen mensen lering trekken uit het verhaal van Tante Cato: koop bij Dell of een ander bedrijf met service aan huis. Maar Dell is waarschijnlijk de beste keuze, alhoewel ik zelf nooit een Dell PC zou kopen.

Let op 

Dit is geen reclame maken, alleen doorgeven van goede eettips in een fantastische stad.

Voorts zou ik niemand aanraden zelf te gaan sleutelen aan zijn pc, want de kans is zeer groot, dat je hem nooit meer aan de praat krijgt.

Hans Pieters

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-11-07 20:57:08

beste hans, ik heb zelf in La Rochelle gewoond, en woon er nu een kleine tien minuten vandaan in en vredig klein gehucht, dus waarom zou ik op pagejaunes gaan zoeken naar een ander La Rochelle ? geintje ;-))

maar je zegt zelf   "Voorts zou ik niemand aanraden zelf te gaan sleutelen aan zijn pc, want de kans is zeer groot, dat je hem nooit meer aan de praat krijgt "

vraagje, als er dan geen winkel is, wie sleuteld er dan aan mijn computer ?

ik blijf het dus niet eens met je, misschien in jouw regio is er genoeg aan dit soort proffesionels te vinden, maar hier dus niet.een vriendin van mij woont in een andere stad en daar is ook geen winkel, zij moet met haar computer naar parijs al is dat geen probleem voor haar omdat ze daar een keer per week is, maar toch, het feit is dat er in haar stad óók geen winkel is waar men 'sleuteld'aan computers.

kijk, jij bent dan misschien handig in die dingen, maar dat ben ik niet, en ik denk dat ik niet de enige ben aangezien de tress die men had in de winkel druk druk druk.

ik weet hoe ik hem aan moet zetten, en dan houd het eigenlijk al op, afgezien enkele programma's die ik moet kennen want daar werk ik mee.

maar een ikoontje ergens anders zetten vraag ik toch voor de zekerheid maar aan een ander, wie weet is het dag met m'n ikoontje, ik bedoel maar.

en over die vriendendiensten, als ik op een vriendendienst moet wachten van een fransman (sorry hoor) dan ben ik mijn computer een máánd kwijt !

ik wacht al een half jaar op een vriendendienst die m'n auto effe zou maken, de auto staat al een half jaar op het dorpsplein, haha.

gratis etentjes worden mij overigens alleen maar aangeboden als ik zelf een keertje in dat restaurant gekookt heb, maar dan hebben we ook veel plezier.

een ding is zeker, zonder computers is het leven in frankrijk óók leuk, misschien zelfs wel leuker.

groeten,

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-11-07 21:09:07

Cees,

verkeerd begrepen: ik wilde voor jouw een adres zoeken in La Rochelle, maar kon niet verder, omdat er 3 La rochelles zijn en ik niet weet in welke jij woont. Wij wonen hier op het platteland in de Aude. Een grote stad is Mirepoix (4000 inwoners?) en Limoux (9000 inwoners?). Limoux heeft al een aantal computerwinkels, dus moet jij wel in een gat wonen, als er helemaal niets te vinden is op dat gebied.

Overigens: mijn advies was duidelijk: koop een Dell, dan heb je voor een bepaald bedrag service aan huis,

Vriendendiensten: je moet niet wachten op vriendendiensten van een Fransman, maar op vriendendiensten van een vriend (al dan niet Fransman).

Het leven zonder pc in Frankrijk is onmogelijk.... :=((

Hans Pieters

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2006-11-08 00:09:25

Overigens, Cees, voor auto's bestaan er in Frankrijk -vrij dik gezaaide- winkels met onderdelen en reparatiemogelijkheden. Men noemt ze garages. Ik ga er zomaar vanuit dat zelfs in jouw woongat zo'n soort inrichting bestaat. Wordt natuurlijk iets lastiger als je een Iso Rivolta, een Frazer-Nash of een Monteverdi rijdt, dat soort specialisten is iets dunner gezaaid.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-11-08 08:57:26

beste Ivo 

tis wel een speciale auto ja, een peugeot 405 sport/break/camion/salon, eentje die me door dik en dun heen rijd.

stond in de alpen met -26 op de meter, sleuteltje om rangggg, hij doet het.

nu zul je zeggen 'maar dat hoort toch zo ?'

tuurlijk, maar als je bijna een miljoen kilometer op de teller heb staan wordt het toch iets speciaals.

we hebben nu een renault espace, maar ik moet je eerlijk zeggen, ik voel me schuldig dat ik geen peugeot meer heb gekocht, maar ja, het was het aanbod, hier zijn heel moeilijk dit soort monospace te vinden.

de peugeot wordt nu nog gebruikt voor de korte ritten, pas les alpes ou pay bas encore, mon povre est un peu fatigue.

een hulpje zou wel even de stuurcilinder vervangen, die lekt olie, maar nu denk ik dat ik het zelf maar ga doen.

tenslotte is liefde en tederheid het beste medicijn (waarschijnlijk ook voor auto's?)

welke auto haalt nu nog een miljoen kilometer ?

Cees

ow ja, het liefste wat hij overigens doet is bomen en struiken uit de tuin trekken!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-11-08 09:39:16

Christian,

Je vergelijkt appels met peren en dat zelfs onterecht: computerfreaks zijn geen verzamelaars van computers en omgekeerd ook niet. Dat zelfde geldt voor verzamelaars van auto's. En het is toch duidelijk, dat als je een probleem hebt met de telefoon, dat je even naar buren gaat, doen zij immers ook, zo ook als je het internet niet opkan.....of je weggebracht moet worden naar de garage om je auto op te halen.

Jouw comment snijdt geen hout, dat krijg je als mannen teveel worden geprezen door dames :-))))).

Groet

Hans Pieters

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-11-08 10:20:32

laat maar Cristian,

zo onderhand is wel duidelijk dat hans gelijk wil hebben.

ik ben in iedergeval blij dat ik een winkel heb gevonden in La Rochelle waar ik mijn computer heen kan brengen en dat ik zonder me zorgen te maken over de kwaliteit van de "monteur" me 35 euro per uur uit m'n zak laat kloppen.

overigens doet m'n computer het dan wél en hoef ik niet tot acht uur s'avonds te wachten tot m'n buren thuis zijn om te vragen of ik even gebruik mag maken va hun telefoon en daardoor twee dagen zonder computer zit met de nodige achterstand naar mijn klanten toe.

gelukkig hoeft men het niet eens te zijn met iedereen en ik hoop daarom ook dat ANR (die waarschijnlijk al helemaal niet meer kijkt naar dit forum) zijn eigen gang gaat en óók luisterd naar mensen die zijn iedeen niet afzeiken.

overigens is het altijd prettig om geprezen te worden door je dame, of zoals in mijn geval mijn vriendje, daar groeit je eigenwaarde van hans, ken je dat woord ? ;-))

Cees.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#12 Geplaatst: 2006-11-08 11:34:26

Voor HP, salut,

Wat is een computer factotum ? en meer specifiek wat is een c-facto voor consumenten ?

Voor Tante en andere schatten, ook salut,

Dit kletspraatje begon -dacht ik- met een aan/opmerking over de -in onze ogen- wat bizarre vraag van ANR naar een checklist emigreren naar F.

Ons vertrek uit NL is voornamelijk ingegeven door de hang naar privé. Privé of privacy wordt makkelijker gevonden in een land met veel ruimte, waar zich dan ook nog relatief weinig mensen ophouden. De logische consequentie is, lijkt me, een verdunning van het aanbod van speciaalzaken. In NL kunnen we om de hoek voor vanalles terecht, hier in F moet je veel afraggen en megawinkels bezoeken waar heren onderbroeken worden verkocht naast de de verse vis is. Of je gaat gebruik maken van de nieuwere manier van inkopen bijvoorbeeld Internet.

Het (on)vermogen om een ventilator van een PC-tje te vervangen heeft daar weinig mee te maken.

Overigens kun je ook complete systemen via Internet bestellen met, zo is mijn ervaring, een uitstekende après vente.

Voor allen,

Wie kent bronnen van Franse vertalingen van Bob Dylanteksten ?

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-11-08 12:01:34

@Factotum

Dat zou jij toch wel weten, als manusje van alles....

In deze context, iemand die je kunt bellen met het verzoek een probleem op te lossen. Die verdunning die je noemt is erg relatief. In Nederland ligt ook niet alles echt om de hoek. Toen ik een bedrijf had in Amsterdam, was mijn leverancier gevestigd in Zeist, en dat is ook niet om de hoek. Voor andere zaken nog veel verder. Nu bestel ik alles via internet en het wordt allemaal voor weinig geld thuisbezorgd. De vraag van ANR was zeer bizar, maar ook bizarre vragen mogen gesteld worden en bizarre antwoorden mogen gegeven worden.

Denk aan Camus: het hele leven is bizar en nutteloos.

In zijn laatste boek 'De Eerste Man' schrijft hij de mooiste zin over een wind, die ik ooit gelezen heb. Die wind waait niet over Frankrijk, dus mag hier niet genoemd worden. Maar het atlasgebergte en de Sahara zijn nog en beetje Frans, dus waag ik het er maar op.

Groet

Hans Pieters

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#14 Geplaatst: 2006-11-08 16:11:52

Resalut Hans

Inderdaad mooie zin. Ken deze Camus (nog) niet. Dank voor subtiele hint, aanschaf wordt voorbereid. (Overigens boeken kopen in een (tweedehands)winkel vind ik altijd leuker dan via Internet.)

Ben Reijs

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2006-11-09 09:27:21

Voor Camus zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Camus

Wisten jullie overigens, dat Rocamadour de op één na meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk is (na Lourdes)?

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#16 Geplaatst: 2006-11-11 09:56:57

Beste manusvan alles,

Ik zing in een chorale en daar kwelen wij: "ecoute dans le vent", in een arrangement pour 3 vois égales . (arme Bob). Op mijn bladmuziek staat paroles: Piere Dorsey. Misschien heb je daar wat aan?

Ineke

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#17 Geplaatst: 2006-11-12 11:48:19

Yes! Oui! Ineke,

Alle ingangen zijn welkom, zeker van collegae choeristes. Ik zal mijn queeste, via Dorsey, voortzetten.

Ons koor is nog niet toe aan (engelstalige versies van) Dylan, daarom is een klein subkoorgevormd dat, met de nodige arrosage, tussen de schuifdeuren, heel aardig Dylan brengt. De Fransen zingen Franstalige coupletten, ik (de beste nederlandse tenor in toute Le Donjon) de engelstalige.

Groet,

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2006-11-18 07:29:47

Om even terug te komen op de computers, koop een goed tweedehandsje en zet die apart alleen voor Internet. Zo'n ding heb je al voor 200 euro.

Verbied gasten je eigen computer te gebruiken (vooral kinderen kunnen er een zootje van maken) want inderdaad is "service après vente" soms een groot probleem in Frankrijk.