Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Recepten uitwisselen

Auteur Bericht

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#0 Geplaatst: 2006-11-09 15:56:17

Hallo allemaal,

Ik ben net verhuisd naar Frankrijk (Haute Savoie) en geniet enorm van het Franse leven. Maar nu vraag ik me af of jullie misschien lekkere en makkelijke franse recepten hebben. Wat is jullie lievelingseten en hoe maak je dat klaar? Ben ik wel heel benieuwd naar! En dan vraag ik niet naar receptenwebsites of kookboeken, maar puur naar wat jullie lekker vinden. Ik ben benieuwd!

Zelf een ideetje voor een dessert. Ik ben helemaal gek van crème de marron. Als je dit mengt met crème fraîche (1:1) dan heb je een heerlijk nagerecht, helaas best wel calorierijk maar voor een keer erg lekker!

Famke

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2006-11-09 17:16:30

Echt een recept voor de Hte Savoie, met name in de winter na het wandelen of skieen: tartiflette.

Recept: http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/tartiflette_ill.html

Toe koffie met een eau de vie Poire Williamine.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-11-09 17:28:14

Zullen we het maar op Poire William houden, Prinses Wilhelmina is in Frankrijk niet benoeg bekend een figuur om een peer naar te verbasteren. :-)))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-11-09 20:01:52

hans als je er maar genoeg van op hebt zie je die laatste lettertjes toch

niet meer ;-))

wat dacht je trouwens van raclette, vind ik overigens lekkerder én gezelliger dan tartiflette.

zaterdagavond hebben we bij ons in de chambre d'hotes de eerste raclette, een feest voor de gasten én voor mij, want laat ik eerlijk zeggen, voor raclette kunnen die gasten me de pot op, ik doe het in eerste instantie voor mezelf.

de hele zomer mosselen en nog meer, en dan eindelijk in de winter hmmmm.

trouwens, ik wil graag zo'n apparaat kopen waar je halve kazen in zet zoals in de restaurants in de alpen, waar zou je die kunnen vinden ?

met die pannetjes is wel leuk maar met zo'n grote kaassmelter of hoe we zo'n ding ook moeten noemen, is het veel sfeervoller.

lekker met een redelijk zware rode wijn en wat drinken we na ?

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-11-09 20:34:41

Cees,

Bedoel je zon plankje met een ronddraaiend mes erop, met een glazen stop, die gekrulde plakje van de kaas afschaafd? Is een speciale kaas, waarvan ik de naam vergeten ben (abdye DesMoins of zo iets), dan kun je dat bij de Makro kopen. Als ik volgende keer naar NL ga wil ik het setje wel kopen en aan jou opsturen (tegen vergoeding van de kosten, incl verzenden schat ik die EUR 60 in, maar wellicht minder). Als het echt is wat je zoekt, dan wil ik wel even in de oude rekeningen duiken. Ik heb niet te lang geleden een dergelijke setje als cadeau gegeven aan lekkerbekkende vrienden bij een logeerpartijen.

Als drankje achteraf, doen eigengemaakte boerenjongens het heel goed. Succes verzekerd. Gewoon een fles goekopere wodka gebriuiken en een maand of 2 laten staan. Wel alle krenten helemaal onder de drank zetten. Met koffiebonen gaat het ook goed, maar dan 3 maanden of meer laten trekken en wat klontjes suiker toevoegen.

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#5 Geplaatst: 2006-11-09 20:42:17

Raclette is idd erg lekker, hier noemen ze het fondue savoyard en heb het laatst in een restaurant op. Erg lekker! En bedoel je misschien een kaasfondueset? Met van die prikkertjes waar je je stokbrood aan kunt prikken? Dat werkt met spiritus. Die heb je hier genoeeeegggg, maar ze zijn best prijzig (van 50 tot soms wel 120 euro in de kleinere en meer chique boetiekjes). Toch denk ik eraan om er eentje aan te schaffen, heerlijk straks in de winter!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2006-11-09 20:51:39

@Cees:

Láppareil à raclette (net weer gezien op de 'Foire internationale de la gastronomie' in Dijon, een horeca-  en huishoudbeurs) kop je in iedere betere huishoudzaak, of in een (groot)handel voor de horeca.

Ik heb de onze ooit in Zwitserland gekocht.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-11-09 22:54:09

who who who..... ik woon 1000 kilometer van de bergen vandaan en U weet niet wat raclette is.

nou, ga daar dan eens naar op zoek en ik weet zeker dat je het lekker vind.

fammetje, fondue savoyard is in het geheel geen raclette, jij woont nu in de alpen dus je zou moeten weten wat raclette is, of anders, ga er naar op zoek, het is een eten uit de alpen.

raclette is een aparaat waar je een raclette kaas in hangt, die smelt onder een soort straalkacheltje langzaam, en dan giet je de gesmolten kaas op je bord.

je eet het met gekookte aardappelen, gesneden vleeswaren zoals wij ham en zo kennen, maar dan jambon cru, bacon, viande de grisons, rosette, en vaak worden er augurkjes bij geserveerd.

de kaas laat je dan over deze lopen.

hans, wat jij bedoeld is tete de moine, dat is óók geen raclette.

tete de moine is een zwitserse kaas uit de alpen en die eet je bij voorkeur als apperatief, inderdaad een vreselijke lekernij.

de eerste keer dat ik tete de moine leerde kennen was bij iemand waarvan de man de kaas in de schuur bewaarde, de stank is enorm en de vrouw des huizes wilde absoluut die smerige stinkkaas niet in huis.

wel, ik had zo mijn bedenkingen maar toen eenmaal geproefd, geweldig, een godekaas.

een roosje kaas, een zware bordeaux die je even nipt en met de kaas laat vermengen, en je waant je in het paradijs, geweldig.

ik begrijp dat je je vrienden en plezier daarmee hebt gedaan.

zo'n apparaat, en cristiaan weet waarschijnlijk waar ik het over heb, is een soort van stellage waar je de halve kaas in hangt, die wordt dan verwarmd aan de bovenzijde, dus smelt, dan kantel je met een simpel mechanisme de kaas, en de vloeibare kaas druipt op je bord, je kanteld de kaas terug, en de volgende gast aan tafel is aan de beurt.

we hebben u zo'n apparaat van tefal, maar dat is met pannetjes zoals ik al zei, en dat is toch minder leuk, zeker voor de gasten.

in les duex alpes is ene geweldig restaurant voor raclette met de naam le rouge et le noir.

die boerenjongens ga ik uitproberen hans.

Cees.

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#8 Geplaatst: 2006-11-09 23:34:56

Hehe, ik wist wel wat raclette is maar haalde het door de war met (kaas)fondue. Overigens komt raclette niet uit deze regio, maar uit Zwitserland. Omdat deze regio een grens heeft met Zwitserland, is het "overgewaaid" naar (Haute) Savoie. 

Dat ik in de alpen woon trouwens, betekent niet dat ik alles van de alpen weet  :) Ik woon hier pas een maandje dus het is nog een zeer pril begin wat betreft het ontdekken van de alpen. Zo kan ik bijvoorbeeld nog niet eens skieën!! Ik bedoel maar! :)

Ik neem aan dat zo'n apparaat best wel prijzig is? Het klinkt in ieder geval erg leuk en gezellig om te doen, heb het zelf nog nooit gedaan. Misschien straks in het winterseizoen toch maar eens bestellen in een restaurant.

In ieder geval bedankt voor alle uitleg en tips. Ik ben dol op frans eten en franse recepten, dus kom maar op!!

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#9 Geplaatst: 2006-11-10 02:55:50

Beste HP,

Je tong uitsteken leidt er niet (altijd) toe dat je gelijk hebt of krijgt, kijk maar:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Williamine

Maar, soit, feminin of masculin, altijd lekker toch?

Gert Jan

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-11-10 07:11:44

Gert Jan,

Die rare zwitsers toch. moeten ook alles naapen.  Maar alweer wat geleerd. :-)))

Verduidelijking:

Ik steek mijn tong niet uit naar jullie, maar gewoon omdat ik ontzetten boos ben op de wereld. De wereld wordt bewoond door huichelachtige hypocrieten, waar met name de religie en politiek een belangrijke rol in spelen.

In eenzelfde nieuwsuitzending hoor je:

1. De paus en de ortodoxe Joden willen homo's verbieden te demonstreren in Jeruzalem, Is volgens hen een provocatie

2. De Joden openen in het hart van Munchen een grote en protserige nieuwe synagoge, maar ook dat is voor velen een provocatie, maar mag dan weer wel.

3: Balkenende wil godsdienstonderwijs invoeren op alle scholen in Nederland: dat is nog erger dan een provocatie. Dat is het geestelijk vergiftigen van kinderen vergelijkbaar metl het verkopen van opium aan de jeugd. Dat is ook waar Bush c.s. steeds mee bezig is.

Elke dag kom ik dit soort zaken tegen. Ik ben blij dat ik 66+ ben en dit niet zo lang meer hoef mee te maken. Ik mag hier helaas niet zeggen, wat ik zou willen zeggen, dus breek mijn bek niet open.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-11-10 09:42:49

hans, ik vond toch jouw vorige icoontje leuker, maar het is jouw visage laten we maar zeggen.

dat je boos bent helpt de wereld niet.

dat de gay's zonodig in jerusalem een feesie willen bouwen is pure provocatie, in een werelddeel waar politie en leger al druk zijn om elkaar uit elkaar te houden is het volgens mij niet nodig er nog en party bij te halen, waarom niet in Tel-Aviv, waar tenslotte iedere homo naar toe gaat om te stappen, en waar de meeste wonen. (heb er zelf jaren gewoond)

het probleem is dat het een IK maatschappij wordt, overal.

de gay in israel zegt, IK wil hier een feest. de politicus in nederland zegt IK wil...

ik nederland waren het mijn klanten die min of meer besliste in welke mercedes ik moest rijden, IK wil dat je......

gelukkig woon ik hier in een dorpje waar men nog WIJ zeggen.

zullen we samen effe ....

voorts dat balkenende dat wil, is een nederlands bestaansrecht, nederland is van oorsprong een protestants land, en daar hoort onderwijs bij.

het zou te gek voor woorden zijn als we ineens de koran of de thora of wat dan ook onder onze neus geduwd kregen.

nou wil godsdienstonderwijs niet zeggen dat je zit te blokken hé, het is hetzelfde als wat ik vroeger op onze openbare school kreeg, een paar woorden om te weten hoe het zit.

het is in mijn ogen niet verkeerd daar men elk greintje van respect verloren is, zelfs de op religieuze gronden verboden doodstraf van dé persoon van de week is nu legaal.

zo wordt jerusalem nog voluit geprezen door orthodox nederland terwijl men met nucleair materiaal op libanon gooit (en fosfor op gaza)

het zou goed zijn als niet religieuze iets van godsdienst afwisten om religieuze te bekritiseren, want tenslotte, zonder kennis kun je niemand aanvallen.

frankrijk kent al eeuwen een gemengde cultuur, katoliek, en vele andere godsdiensten die door de eeuwen van colonisatie haar intrede hier hebben gedaan.

daar is ook de politiek hier op gebaseerd, dat is ook al eeuwen zo.

dat men hier zo vrij is leert ons de trammelant in de andersdenkende wijken, waar de jeugd geheel anders met normen omgaat dan daar buiten.

dat daar het etiket werkeloze jongeren aanhangt is natuurlijk een blague, want nu zegt men dat de problemen er zijn vanwege de jongeren die kansloos zijn om een baan te vinden, de vorige keer was het dat arbeidscontract dat men kon krijgen, de volgende keer zal het wellicht weer wat anders zijn.

WIJ moeten samen een oplossing vinden voor dit probleem, en dat is onder andere de basis van je land onderleggen bij de jeugd, zo kan men verder borduren.

of zoals een goede collega van me zegt tegen zijn (zwarte) hulpje aan boord 'leef je leven hier aan boord en leer hiervan mijn jonge vriend, eens is het al voor jouw'

zo gaan we samen de wereld verbeteren.

boos zijn helpt daar niet bij, sterker nog, het verzet een kind zich met je te verzoenen.

dat frankrijks sarkozy ze stevig aan wil pakken is op zich niet verkeerd, maar hij heeft totaal geen basis waar hij dat aanpakken op kan gronden, en dat heeft balkenende ook niet meer, dat weet hij dondersgoed.

maar goed, we hadden het hier over eten, en ik krijg honger.

overigens is het wel jammer dat ik mijn Israelische vrienden en familie niet uit kan nodigen voor raclette, want ze eten alleen gekookte aardappelen.

ik heb eenmaal die vergissing gemaakt, en tot mijn grote schrik zat mijn tante met haar gevolg aan de piepers en gesmolten kaas, haha, met een grote schaal vol vlees tussen ons in.

ehhh, over niet koosjer gesproken .....

wil iemand een recept van een varkenshaasje in sinasappelsap ?

groeten Cees

Rob, ik zit te wachten op de aannemer voor de buiten isolatie op de muur.

ik zal alles op het forum zetten omtrend prijzen en werkwijze en zo.

hij kan ieder moment binnenvallen voor de koffie.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-11-10 10:36:41

Cees,

Ik zal er niet echt op ingaan, want dan komt Wim met zijn 'wat heeft dit met Frankrijk te maken?' opmerking. Maar, de vraag is niet of je het leuk vindt dat homo's in Jeruzalem paraderen, maar wie bepaalt of zij dat al dan niet mogen. Wie bepaalt of dat een provocatie is. Vroeger zei een leraar wel eens op school; 'je gezicht staat mij niet aan'. Voor mij mogen ze zo'n man verzuipen.

Respect is niet dat je de leuke of aangename zaken toejuicht, maar dat je het laat om een oordeel over zaken te willen vellen en implementeren, die buiten 'jouw bevoegdheid' liggen. Ik ben niet positief over gay parades en dat soort zaken, maar ik heb ook absoluut niets met de kerk: ik vind priesters en pausen eigenlijk alleen maar een stel verknipte travestieten. Maar wat ik erover denk is van geen enkel belang voor de persoon of de personen in kwestie of zijn/haar plaats in de maatschappij. Ieder gelooft maar wat hij/zij wil en iedere paradeert maar hoe en waar hij/zij wil; uiteraard binnen de grens, dat je de belangen van anderen niet mag schaden. Ik geloof echt, dat het geven van godsdienst onderwijs evenveel schade doet aan een kind als een lichamelijk contact met de lokale pedo.

Mensen krijgen daar later problemen mee, en zijn dan ook op oudere leeftijd zeer rancuneus naar de kerk en de religie toe.

Scheiding van kerk en staat is waarschijnlijk wel het belangrijkste uitgangspunt voor de maatschappij waarin we leven. De founding fathers van de Republiek Frankrijk en die van de USA hebben dat goed begrepen. Bush en Bakvolellende denken het met hun beperkte vermogens beter te weten.

Je hoort vaak, dat Nederland zo tolerant is, maar daar klopt niets van Nederland is alleen maar burgerlijk en zo bang, dat men altijd de toevlucht neemt tot gedogen. Tolerantie en gedogen is zeker niet hetzelfde.

Ik heb toch weer teveel geschreven, maar een vos verliest nu eenmaal wel zijn haren, maar niet zijn streken :-)

Groet, Hans Pieters.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#13 Geplaatst: 2006-11-11 00:38:16

Jan Blokker + zijn zonen hebben recent een boek gemaakt met bijbelverhalen. Niet omdat ze gelovig zijn (in het geheel niet) maar omdat er goeie verhalen in de bijbel staan.

Godsdienst-/onderwijs moet natuurlijk geen zending zijn.

Het moet er voor zorgen dat de taal en de litteratuur hun 'back-up' houden.

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-11-11 07:53:12

Mee eens Dick, maar.... Ik heb een jaar of 30 gelden de drie boeken van Tolkien (in de Ban van de Ring) gelezen en sindsdien, hoe onbewust ook, gelooft 'het kind in mij' (a la Rogers) aan het hebben bestaan van Middelaarde. Is dat gek?  De Paus, gelooft zelf ook in dit soort onbewuste beinvloeding: hij  en zijn fundamentalitische vrienden zijn felle tegenstanders van Harry Potter, ja, dringen zelfs op een verbod aan van boeken en films, omdat de kinderziel zou worden overgehaald tot het geloven in 'magic'. De Paus en zijn fundamentalistische vrienden wilden ook de Da Vinci Code verbieden. Nu draai ik het even om, en dat geldt ook voor mijzelf: ik geloof niet in god, ziel of leven hierna, maar ik ben wel opgegroeid in een christelijk milieu. Ik kan spontaan minder de geloofwaardigheid van de bijbel veroordelen, dan de geloofwaardigheid van het geloof op zich. Dat is gek, want ik weet dondersgoed, dat  de bijbel is een sociale roman, geredigeerd en uitgegeven rond het jaar 500. Zie de film 'De naam van de Roos' om een idee te geven hoe dat er toe ging.

Dat is nu precies waar het om gaat. Ik ben als onvankelijk kind gehersenspoeld door de kerk. Aan de andere kant heb ik ook mijn bestaan te danken aan meneer pastoor, want die kwam bij mijn moeder langs met de mededeling, dat het toch wel weer eens tijd werd voor een nieuw kind. Ongelovelijk in deze tijd.

Kortom: weg met alle kindermisbruik en idus ook met het geven van religieeus onderwijs op school. Vrijwillig OK, maar dan zonder registratie van afwezigheid. Moet je de beslissing aan de ouders overlaten? Nee, zeker niet. Ook dat past niet in de historische ontwikkeling. Bij de Romeinen was de vader oppermachtig: hij mocht zijn kind, als hij dat nodig vondt, doden. In het heden, mag je jouw kind niet misbruiken, nee je mag zelfs geen klap meer geven. Dan past hersenspoeling ook niet meer.

Bovendien

Scheiding van kerk en staat is waarschijnlijk wel het belangrijkste uitgangspunt voor de maatschappij waarin we leven. De founding fathers van de Republiek Frankrijk en die van de USA hebben dat goed begrepen. Bush en Bakvolellende denken het met hun beperkte vermogens beter te weten. Voor mij is de dat deel van de politiek van Frankrijk ook een van de voordelen van het leven in Frankrijk. In Nederland wil men burkadragers hinderlijk gaan volgen. Kom nou een beetje: politieke k*hommels zijn het.

Hans PIETERS 

A pot of milk is ruined by a drop of poison   

ps.: op verzoek is mijn avitar voortaan wat vrolijker: singing in the rain, niet dat er echt wat te zingen valt, maar vooruit. :-)

Vandaag echter Poppy at High Wood Cemetery, France.

(Poppies are often seen as a symbol of World War I)

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#15 Geplaatst: 2006-11-11 13:36:22

Een hele interessante discussie en die wil ik ook zeker niet verstoren, maar zijn we hier niet een beetje van het oorspronkelijke onderwerp afgedwaald???

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-11-11 14:34:50

@Fammetje,

Ik heb een tijdje (nou jah, 5 jaar) in de buurt van Cayenne gewoond en 's morgens kwam ik vaak een kop koffie halen bij Chez Cecile. Daar zaten dan de notabelen van die stad ook: de onderwijzer, de boekhandelaar etc. Daar ontstond een beetje mijn voorliefde voor Frankrijk, omdat daar volwassen mensen gedachten aan het uitwisselen waren  over een heleboel onderwerpen. Er was geen agenda. Dat geldt ook een beetje voor dzez site. Jij start een onderwerp en van het een komt het ander. Met velen zie ik ook absoluut niets een een site waar alleen technische zaken worden uitgewisseld in strakke threads gescheiden. Dat is niet het echte Frankrijk van de hartstochtelijke discussies.

Maar opeens staat er ook de informatie die jij zoekt  tussendoor. Wij zijn geen echte koks, dus de 'grote' franse kookboeken gebruikken wij niet, maar wij gebruiken De Zuidwest-Franse keuken van Paula Wolfert, uitgave Scuyt &Co, ISBN 90 6097 605 3. Goed, weinig opsmuk, geen mooie plaatjes. We gebruiken ook De Heerlijke Franse keuken,  van Susi Piroue hardstikke goed, mooie foto's, maar misschien alleen in het Duits te koop als Die echte Franzosiche Kuchen, uitgevery Grafe und Unzer Verlag GMBH, Munchen. Je krijgt al honger als naar het kookboek kijkt

Kook ze,

Hans PIETERS 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#17 Geplaatst: 2006-11-11 17:27:24

Wat betreft godsdienstonderwijs: ik vind dat een basiskennis van de inhoud van de grote godsdiensten bij je algemene ontwikkeling hoort. Het onderwijs kan hier zeker een rol in spelen.Ik heb niet gevolgd wat Balkenende heeft gezegd, had hij het over (protestants)christelijk godsdienst onderwijs?Ik heb in de eerste klas van de HBS een overzicht van de wereldgodsdiensten gekregen van onze godsdienstleraar, een dominee!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2006-11-11 17:59:12

Antonia,

Ik wil serieus ingaan op jouw opmerking.

Je kunt enerzijds kinderen niet verwarren met verhalen over God en Schepping (wat zelfs in de USA, een uiterst Christelijk land, verboden is. Ik denk ook dat dat het geval in is Frankrijk) en daarnaast vertellen dat de wereld niet geschapen is, maar het gevolg is van evolutie. En in de ene les dat je een ziel hebt en in de andere les uitgelegd krijgen dat er geen ziel is. Je kunt kinderen niet verwarren met het uitleggen, dat volgens het Boedisme het leven lijden is, en dat dat bovendien je eigen schuld is en dat je daar in moet berusten. Godsdienst is evenals je sexuele verlangens een volledig private aangelegenheid. Godsdienst heeft op jongeren, en niet alleen op jongeren, een knevelende werking. Kinderen met een godsdienstige achtergrond hebben n.m.m. een slechte start in het leven.

En ik acht bovendien jongeren slim genoeg om zich af te vragen, wat er toch met de mensen aan de hand is: de ene godsdienst aanbid de volgens hen enige ware god en de andere godsdienst zegt dat de andere godsdienst infidels zijn.

Wat het resultaat is van deze tegenstellingen hebben wij de afgelopen 1000 jaar gezien. Het ergste is, maar ook het slimste van godsdienst is, dat je alleen maar gelovig bent als je fundamentalist bent. Dat was een van de problemen rond de Duivelsverzen van Salman Rusdi. Ook dat de godsdienst de waarheid van de religie niet hoeft te bewijzen. Daarvoor heeft de RK kerk zo rond het jaar 500 wel gezord

gd; de zwakke plekken zijn zeer degelijk dichtgetimmerd. Je weet toch, dat met 1 stem voor Jezus de zoon van god is verklaard, uitsluiten op grond van het feit, dat alleen zo het bewijs gesloten was.

Ik weet van mijzelf - met christelijke achtergrond - hoe de worsteling was, toe mij tijdens de godsdienstles werd verteld, dat de batavieren niet in de hemel konden komen omdat ze  Jezus niet aanbaden. Ik heb toen als jongetje gekozen om solidair met de batavieren te zijn en af te zien van een enkele reis naar de hemel. Op dat moment had ik er geen idee van of de hemel al dan niet bestond. Nu kan ik zeggen, dat ik daar best problemen mee had, veel meer problemen dan toen ik voor het eerst van mijn leven- ongeveer in dezelfde tijd - geconfronteerd werd met een potloodventer. En dat allemaal in dat brave Haarlem.

groet

HP.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#19 Geplaatst: 2006-11-11 21:23:58

Ik blijf denken dat meer kennis tot meer begrip leidt.er is verschil tussen a)dingen presenteren als de enige waarheid waarnaar je moet leven en b)laten zien dat mensen overal ter wereld verschillende godsdienstige overtuigingen hebben.Als je opgevoed wordt binnen een bepaald geloof (en dat is ook bij mij het geval) dan is het lastig je daarvan los te maken, en ik denk dat het makkelijker is als je een breder perspectief hebt.Voor beter onderling begrip denk ik dat het helpt als je door meer kennis de mogelijkheis biedt dat men zich realiseert dat het gaat om culturele vormgeving van universele waarden ( althans die kern is er), en dat er binnen de meeste geloven fundamentalisten en rekkelijken zijn.Bovendien, om iets te begrijpen van geschiedenis is het onmisbare kennis, zeker voor kunstgeschiedenis (denk aan allegodsdienstige motieven), maar ook in cultuur- en politieke gechiedenis.Maar erg belangrijk is dat het gaat om informatie, niet om indoctrinatie. dezelfde informatie via reformatorische en islamitische scholen, dat zou ideaal zijn. En dat vertrouw ik Balkenende en de imams niet toe. Maar ik blijf voor alles oor brede informatie.Geen idee hoe dat in Frankrijk is, met scheiding van staat en kerk. Ik heb ,toen mijn kinderen kleuters waren, op een openbare school al discussies gehad over de te vertellen verhalen met kerst. Ik vond het al te zot dat zelfs het kerstboekje van Dick Bruna niet kon, hoe verklaar je dan de kerstliedjes die wèl geleerd werden en de alomtegenwoordige kerststal. Uiteindelijk mocht ik het wel voorlezen. Het is een kunstwerkje!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2006-11-12 08:26:56

Antonia,

Het is net als met een borrel en ijs: eentje is niet erg, maar het blijft nooit bij eentje.

Godsdiensten zijn zo tegenstrijdig en per definitie zo fundamentalitisch dat een afstandelijke en objectieve voorlichting niet mogelijk is zonder een standpunt in te nemen. Je kunt niet zeggen, dat Hollanders tomaten als zijnde rood betitelen en

zonder te giechelen zeggen dat men in Frankrijk tomaten als zijnde blauw beschouwd.

Bovendien wil ik je wel een paar sites geven die een indruk geven hoe geloven over elkaar denken: daar lusten de honden geen brood van.

Ik denk niet dat er een manier is om jongeren, die nog zo gevoelig zijn voor het leren kennen van de zin van het leven en de oorsprong van alle dingen, een indruk kan geven van de groeperingen, zonder bij hen schade te berokkenen.  Balkeende bedoelt het ook niet goed. Het is bij hem ingegeven om een tegenwicht te vormen tegen de Islam. Daar ga je al weer. Nee hoor Frankrijk doet het uitstekend: scheiding tussen kerk en staat en geen objecten van geloof in openbare ruimtes.

Ik zou je aanraden het voorwoord van Ayaan Hirsi Ali eens te lezen in het boekje Atheistisch manifest/de onredelijkheid van religie van Prof Herman Philipsen (uitgeverij Bert Bakker)Het voorwoord geeft een goed beeld van de emoties bij het gaan en stoppen met geloven.

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#21 Geplaatst: 2006-11-12 14:31:47

@HP

Okay ik snap dat je zo denkt maar ik ben het op dit punt helemaal niet met je eens. Ik snap dat je lekker wilt keuvelen, maar waar is dit forum dan voor, met de regels die erbij horen? Ik wil hierbij niet zeggen dat ik een persoon van de regeltjes ben, maar waarom starten we dan verschillende onderwerpen en niet gewoon eentje als je toch af wilt dwalen? Ik had dit onderwerp gestart om te zien wat mensen allemaal klaarmaken/lekker vinden om te koken en niet voor andere dingen. Als ik wil afdwalen ga ik wel naar een café of naar een debat. Een duidelijke regel van deze site was geloof ik ontopic blijven. Afdwalen op zich vind ik geen ramp, maar als het dan niet meer terug komt op het originele onderwerp vind ik het wel jammer. Want als ik dan weer een nieuw onderwerp aanmaak met dezelfde vraag, word ik uiteindelijk door de forumhouder weer terugverwezen naar dit onderwerp waar we toch al afgedwaald zijn.. snap je? En ik wil je hier helemaal niet op de vingers tikken want ik ben hier veel later op het forum gekomen, maar ik had eigenlijk stiekem verwacht dat we toch ons een beetje aan de regels zouden houden en ook niet zulke sarcastische antwoorden zouden geven (zoals dat bijna gemeengoed is op fora in het algemeen). Ik ben een beetje teleurgesteld dus... want ook ik wil keuvelen over Frankrijk.. voor mij is het net zo goed een passie anders ga ik wel weer terug naar het land van de (nog meer) regeltjes...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-11-12 15:33:10

@ Fammetje

Ik beloof bij deze niet meer off topic te zullen reageren, ook als dat moet betekenen uberhaupt niet te reageren op threads die ik niet zelf begonnen ben.

Ik ben met je eens, dt het wel genant is als jij een onderwerp start en dat door allerlei krachten het onderwerp gekaapt wordt. Sorry.

Je hebt gelijk als je zegt, dat ik grote behoefte heb om met mensen te discussieren. Je ziet aan mijn gedrag wat het probleem is als je verhuisd naar het platteland. In mijn omgeving wonen geen mensen die verder denken dan het  spelletje op tele 1 gisteravond, of de schapen en de koeien.

Helaas heb ik over recepten, wasmiddelen enz. niets bij te dragen. Dat is niet - dat doe ik trouwens nooit - sarcastisch bedoeld.  Dus je zult mij minder zien op deze site.

Groet

Hans PIETERS.

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#23 Geplaatst: 2006-11-12 20:39:25

Beste HP

Dit was zeer zeker niet hetgene dat ik wilde bereiken met mijn reactie. Het enige dat ik wilde zeggen is dat ik zelf een beetje teleurgesteld was in het afdwalen en het licht sarcastische. Ik snap dat je graag wilt discussieren en ik zelf ben zeer zeker ook niet vies van een vergaande discussie. Absoluut niet. Maar wat je in dat geval kunt doen is een nieuw onderwerp starten en mensen (al dan niet met een link in dit onderwerp) vragen om daar verder te praten. Dat lijkt me wat minder vervelend voor degenen die het oorspronkelijke onderwerp begonnen zijn. Ik wil dus absoluut niet zeggen dat je minder moet reageren!! Daarbij wil ik nog een keer benadrukken dat ik geen moderator ben, hier eigenlijk vrij nieuw ben en dus weinig te zeggen heb behalve datgene dat ik denk. Dus ik wil ook zeker jou niet wegjagen. Het enige dat ik jammer vond, is dat er afgedwaald werd. Ik ben op zich niet zo'n grote fan van fora (omdat mensen er altijd afgezeken worden heb ik het idee), maar dit forum vind ik eigenlijk best wel leuk. Vandaar...

Dus blijf zeker je bijdragen geven, want ondanks dat ik het vervelend vond heb ik het wel met interesse gelezen .......

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#24 Geplaatst: 2006-11-13 00:13:00

Ik vind de richting waarin dit topic zich heeft ontwikkeld op zich interessant en zinnig. Alleen gaat het dus niet om recepten van maaltijden. Anders gezegd, het mag van mij wel doorgaan, graag zelfs, maar liever niet in Fammetje's receptenboek. Want ook daar moet gewoon plaats voor zijn en blijven, het moet niet worden gehijacked door filosofisch ingestelde veelschrijvers zoals Hans en anderen (en ik, zei de gek).

Voorstelletje: als alle bijdragen in dit draadje die op het laicisme, de al dan niet universele waarden zoals godsdienst en hun invloed op iemands persoonlijkheidsvorming nu eens worden overgebracht naar een andere topic? Ik weet niet hoe dat technisch moet, dus misschien wil HP of de moderator dat op de ene of andere manier doen.

Dan is volgens mij everybody happy. Toch?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2006-11-13 10:36:22

hallo allemaal,

ik denk dat wim daar eens op z'n gamak naar moet kijken, want misschien is het wel zo dat het beter zou zijn juist alleen maar een recepten-page te maken, en dit gewoon zo te laten.

ik weet het niet hoor, maar wat ik wel weet is dat er in deze entre bavard  lekker over van alles en nog wat kan worden geklets.

het is toch uiteindelijk fammetje, en ik begrijp jouw terleurstelling heel goed, net zoals op een verjaardag in nederland (bah wat waren die vervelend zeg) of zoals een etentje met vrienden hier (wat een opwinding) waarmee ik begin over de nieuwe aardappelen uit onze eigen tuin en we belanden halverwege de avond in de problematiek in libanon, de politiek in parijs, en de luchtafweer van de unifill.

kijk, ik denk dat het gaat zoals het gaat, en dat is juist leuk.

wat moet er nog meer gezegd worden over raclette, niets toch ?

maar over de wereldvrede, daar kunnen we ons druk over maken, of toch niet iedereen ?

zie dan, men start een nieuwe topic en alles draait weer gewoon door.

zo zie ik een entre bavards, net als op een etentje, ik ben kotsmisselijk van die politiek, en wend me tot mijn knappe buurjongen en zeg, ben je nou homo of niet ? waardoor er een stilte valt rondom de tafel en politiek en religie zich samensmelten in een nieuwe extase, een groot verlangen naar het juiste antwoord, het is ja of nee.....

en mijn knappe buurjongen die overigens net de kampioenschappen rugby heeft gewonnen zegt met een lachende witgetande smile, even zijn tshirtje opbeurend om zijn sixpack te laten zien, lieve buurman, zie daar maar achter te komen.

wijn lieve, wijn op tafel, en ik haal nog een lekkere fles rode wijn uit de cave.

nog eenmaal draai ik me om om naar de knipoog van mij buurjongen te kijken en ga op weg naar de keuken waar de boeuf bourguignion staat te pruttelen op het vuur.

1 kg boeuf aan blokjes gesneden.

100 gram lard de poitrine

50 gram boter

2 uien

1 fles cote du rhone rood

1 eetlepel tomatenpuree

1 teen knoflook

1 eetlepel farine

thijm/laurier/zout/peper

250 gram champigons

persil

braad het vlees iets aan in de boter. doe de uien en het spek er bij en laat het een poosje gaarkoken.

voeg de wijn bij en zout en peper.

voeg de tomatenpuree er bij en de laurier/thijm en knoflook.

maak de farine aan met een beetje koud water, en voeg dit toe, roer goed door de pan op een hoog vuur zodat de wijn zijn accide verliest.

laat het gerecht sudderen op een laag vuur voor ongeveer een half uur of meer.

niet te lang voor het serveren de champignons toevoegen en net voor het serveren  

de persil er over strooien.

bon appetite en nu maar hopen dan mijn buurjongen ....... hé, hij is weg ? en waar is...ook weg ?

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2006-11-13 13:46:51

Is Entre Bavards niet als een café waar van alles binnenkomt? Aan de diverse tafeltjes ontstaan gesprekken over allerlei onderwerpen. Hartstikke mooi dacht ik zo.

Zou het daar wat minder aantrekkelijk worden als een paar stamgasten voortdurend bij de verschillende (onderp)tafeltjes aanschuiven, binnen no-time het hoogste woord voeren, het onderwerp veranderen en badinerend doen over het oorspronkelijke onderwerp? Is dat niet beetje de essentie van de kritiek van Famke? In ieder geval wel die van mij.

Kortom, wie graag bijvoorbeeld wil filosoferen over de zin en onzin van wat dan ook is toch geheel vrij daarover een nieuwe onderwerp in Entre Bavards te beginnen. Dat is toch veel slimmer dan een ander zijn onderwerp te hijacken?

groet,

Jan Willem

Auvergne.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-11-13 16:38:39

Boeiend, weer!

Is het jou nog niet duidelijk, dat de meeste bezoekers van dit forum een hekel hebben aan het soort onderhuidse aanvallen, die jij meent te moeten uitvoeren.

Probeer volgende keer eens iets te schrijven wat jou bezighoudt en steek je nek eens uit door iets van jezelf te laten zien.

Je bent toch niet zo dull als je uit jouw commentaren naarvoren komt?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#28 Geplaatst: 2006-11-13 17:59:00

Hans, nou schiet je toch echt met een 105 mm houwitser op een fruitvliegje hoor! Wat is er mis met Bras z'n allegorie? Al kan ik mij voorstellen dat je het persoonlijk opvat -en ietwat plassig wordt- maar zo was het volgens mij niet bedoeld.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2006-11-13 18:09:17

Ivo,

Ik heb kennelijk een spijker op zijn kop geslagen ;-))

groeten,

Jan Willem

Auvergne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2006-11-13 21:25:27

Jan Willem,

Ik zei het al elders: je bent onverbeterlijk...