Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke houtkachel?

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2006-11-12 10:20:59

Wij zijn op zoek naar een goede houtkachel:

- een poele, dus geen zaken als foyer, insert, schouw e.d., maar een vrijstaande houtkachel

- voor het verwarmen van 400 m3

- primaire verwarming (in secundair wordt voorzien dmv zon en electra)

- met een grote stookruimte, want visueel moet het ook aantrekkelijk zijn

vragen:

- we komen ze tegen van 150-350 kg, wat is het voordeel van meer kilo's gietijzer? het accumulerend vermogen?

- in hoeverre kun je een klein vuurtje stoken in een grote/zware kachel om bijv. enkele graden te winnen in voor- of na-seizoen?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2006-11-12 12:23:07

Oef, 400 m3. Als ik mij laat leiden door je alias dan heb je het dus over een kasteelruimte. Praten we over een kamer van misschien 3 meter hoog dan bedraagt het oppervlak ca. 135 m2. Voor een dergelijke oppervlakte volstaat mijns inziens geen gewone giteijzeren houtkachel, hoe zwaar ook. De verwarmcapaciteit heeft namelijk, zoals ik het heb begrepen althans, minder met het gewicht dan met het straaloppervlak te maken. Dus voor een grote ruimte heb je een in alle opzichten grote -hoog, breed, diep- kachel nodig, gemaakt van/bekleed met materiaal dat een groot accumulerend vermogen heeft, de warmte lang vasthoudt en daardoor ook lang radieert. Om dat effect langdurig te houden moet in de kachel steeds een groot vuur branden. En in echt hele grote ruimtes zal voor een optimale warmtedistributie toch ook een of ander circulatiebevorderend systeem moeten bestaan, anders heb je koude hoeken in de zaal.

Ik placht vroeger, uit hoofde van mijn beroep, nog weleens in kastelen te komen, in vooral midden-Europa. Een soortgelijke zaal werd in vele gevallen primair verwarmd door een (of meer) plafondhoge, met keramische tegels of speksteen beklede mega-kachel. Verder beschikte zo'n zaal -als het een echte verblijfsruimte was- vaak ook over een open haard/vuurplaats, voor de sfeer- en bijverwarming. Veelal was ook een stelsel gangen achter de kachels aanwezig. Via die gangen kon het personeel de kachels continu met hout bijtanken zonder dat de voorname bewoners last hadden van huishoudelijk gedoe. Dat lijkt mij dus het type kachel dat je voor een dergelijke ruimte nodig hebt. Je ziet ze nog weleens op Internet-marktplaatsen in -oostelijk- Duitsland, Polen of Tsjechie, ze heten dan Kachelofen of zo (Kachel = Duits voor tegel).

Overigens moet ik opmerken dat bijna elk bewoond kasteel gewoon op CV -met min of meer verdekt opgestelde radiatoren- was omgebouwd. Het houtverbruik van zulke enorme kachels is namelijk buitenproportioneel hoog en het goed brandend houden ervan erg arbeidsintensief, zeker als het om meerdere kachels van hetzelfde soort gaat. Maar in bijna alle gevallen bleef zo'n grote kachel ook na de installatie in de ruimte staan, vermoedelijk vanuit decoratieve overwegingen.

Ik betwijfel of je een klein vuurtje kunt stoken in zo'n mega-kachel, althans met enig practisch verwarmresultaat. De kachel wordt daar gewoon niet warm genoeg van en zal dus weinig of geen warmte uitstralen, het beetje energie dat je opwekt verdwijnt door de schoorsteen naar buiten.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-11-12 20:53:23

Ivo,

alles OK wat je zegt, vooral dat met het personeel dat de 'Kachelovens' vanuit de gang stookt.

Maar als je zegt:

<<Om dat effect langdurig te houden moet in de kachel steeds een groot vuur branden>>

dan moet ik dit toch zachtjes tegenspreken. Juist vanwege het enorme accumulerende vermogen van de ter plekke gebouwde tegelkachels is het vaak voldoende s'ochtends een fel vuur te stoken en dat dan laaangzaam door te laten branden. Het is immers de steenmassa die dan de opgenomen warmte laaangzam afgeeft.

In Oostenrijkse dorpsgasthuizen tref je deze ovens nog vaak aan - gestookt vanuit de keuken. Maar 400m3?

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2006-11-13 08:08:38

Ik zou opteren voor een Zweedse kachel of Finoven.

Deze hebben een zeer, zeer efficient verbrandingsproces en zijn erg makkelijk in gebruik.

Je sookt ze twee keer per dag flink op en de rest van de dag geven ze geleidelijk warmte af (straling en infrarood)

Een slim geplaatste en goed gebouwde Finoven kan meerdere ruimtes verwarmen.

Google eens op Finoven, Zweedse kachel en tegelkachels (gelijk principe maar niet altijd door iedereen even fraai gevonden qua uitelijk...)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2006-11-13 13:11:54

Christian: je hebt in principe natuurlijk gelijk maar ik relateerde het grote vuur aan de afmetingen van de te verwarmen ruimte. Om zo'n ridderzaal nog een beetje op temperatuur te houden zal je de kachel continu -naar verhouding- zeer heet moeten houden want de grote warmtevraag van de ruimte zal ervoor zorgen dat het gewoon koud wordt zodra je het vuur minder hoog laat worden. Het is ook niet voor niets dat zelfs in relatief kleine boerenleefkeukens in Tsjechie, Slowakije, Oostenrijk etc. toch van die gigantische kachel-annex-ovens staan, met vaak ook nog een slaapplaats voor twee er bovenop.

Ik heb trouwens het gevoel dat er veel overeenkomsten tussen jou en mij bestaan. Dat geldt niet alleen voor Frankrijk en oude auto's (heb ik uit het blad waar je aan meewerkt, heb zelf jarenlang de roestjournalistiek beoefend), maar ook heb ik het idee dat onze wiegjes niet heel ver van elkaar zullen hebben gestaan en dat het, zeg maar, sociale stratum waar dat het geval was ook niet al te zeer verschilde... Ik zal je nog weleens privé mailen.

Hans: wat je schrijft over het rendement etc. van Scandinavische kachels klopt helemaal. Alleen betwijfel ik of zo'n Finoven o.i.d. zo'n grote ruimte aankan. Je hebt dan namelijk een qua oppervlak relatief kleine warmtebron die weliswaar plaatselijk veel warmte afgeeft maar waarvan het totale stralingsoppervlak te klein is. Anders gezegd, hij genereert plaatselijk langdurig een hoge TEMPERATUUR maar de totale hoeveelheid AFGEGEVEN WARMTE zal niet volstaan, vrees ik. Inderdaad, een uitgekiend geplaatste Finoven of zo kan meerdere ruimen verwarmen maar dan toch door middel van door ventilatoren aangejaagde warmeluchtkanalen. En dat was nu net wat de draadstarter niet wilde, begrijp ik.

avatar#4116
Ti Ar Pevar Amzer
Berichten: 1
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2006-11-17 13:33:25

Als ik een (gietijzeren) houtkachel (of allesbrander) wil plaatsen in een ruimte van ongeveer 130 m3, aan welk formaat moet ik dan denken? En geldt heir hoe zwaarder, hoe langer de kachel warmte blijft uitstralen?

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#6 Geplaatst: 2006-11-17 14:23:52

Ik heb een houtkachel van France Turbo: http://www.france-turbo.com/

Een grote, een AT400. Zo'n kachel blijft heel lang 'smeulen'. In voor-, naseizoen tweemaal per etmaal vullen.

Wat erg belangrijk is: de schoorsteen moet goed trekken (onder alle omstandigheden).

Dick

P.S.: Avec un AT1000 vous arriverez à chauffer plus de 350 m2 sur une hauteur de plafond standard.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2006-11-17 19:55:39

Het hangt er vanaf wat voor soort kachel je wilt plaatsen. Met een insert is het iets anders dan met een vrijstaande. Voor dat laatste geval zal het ding van Dick beslist volstaan, misschien zelfs wat al te goed. Ik zou voor een kamer van pakweg 55 m2 zeker kiezen voor een fors model a la de bekende Franklin allesbrander of een Godin Colonial, zo'n kachel met schuifdeurtjes (ook leuk als open haard in voor- of najaar, je ziet de vlammen dan), of anders een van de nordische kachels, met zo'n omgekeerde-u tunnelopbouw er bovenop, dat vergroot het straaloppervlak fors, en dus ook de verwarmcapaciteit. Hoe zwaarder hoe warmer is niet per se waar, het gaat vooral om het straaloppervlak, dus de m2 van de kachel. Maar het spreekt natuurlijk vanzelf dat hoe groter, hoe zwaarder een ijzeren kachel wordt. In ieder geval geen open haard sec, daarvan verdwijnt de meeste warmte door de schoorsteen, rendement van minder dan 50%. Ter illustratie: in ons geval verwarmt zo'n grijs gietijzeren kacheltje van pakweg 40 cm breed bij 60 cm hoog met gemak een kamer van zo'n 20 m2. Het enige nadeel is dat het hout snel opbrandt, dus vaak bijtanken. Wat dat betreft is het ding van Dick een beter idee, met maar 2x per dag hout bijleggen. Alleen zal het wel weer zo'n apparaat met ventilatoren zijn (schouw en elektra nodig) en een niet direct bescheiden prijskaartje. Voordat je het prijsverschil eruit hebt, vallen er vele kuubs hout te verstoken, denk ik. Maar je loopt stukken minder, dat is ook weer waar.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2006-11-17 20:53:11

Leuk topic met veel wijsheden ineens. :-)

Ook even vermelden dat de manier om  een open vuur nog enigzins rendabel te maken de haardplaat is.

De massieve vaak mooi versierde gietijzeren plaat achter het vuur dat de warmte als infrarode energie uitstraalt. De voorloper van de kachel.

Niet te vervangen door een stalen plaatje wat sommige vermenen.

Rob.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2006-11-18 12:49:54

Rob, eigenlijk is dit een heel wetenschappelijk verantwoorde benadering van problemen. Eerst krijg je reacties van mensen die menen het te weten, dan krijg je reacties van figuren die hun ervaringen weergeven (zoals Cees of ik) en de theorieen van de eerste groep al dan niet staven of onderuit halen en tenslotte krijg je echt deskundigen zoals jij of Christian die een en ander adstrueren danwel tot onzin bestempelen. En dan krijg je de discussies tussen de ervaringsexperts en de gestudeerde experts en dat kan soms aardig oplopen.

Klopt helemaal met de leerboeken over theorievorming en -toetsing.

Leuk toch?

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#10 Geplaatst: 2006-11-18 13:14:55

Voor ons is het voordeel van de Efel kachels dat ze 's morgens nog "aan staan". Hierdoor koelt het tussendoor niet meer af en blijft het huis over het algemeen veel behaaglijker - we kunnen nu op kousevoeten over de plavuizen lopen, en dat ging eerst niet! ;-)

Ik weet niet of dit komt omdat het van die loeizware dingen zijn of omdat het officieel kolenkachels zijn, of wat dat ook, maar als ze goed opgestookt zijn gooien we ze 's nachts nog even (redelijk) vol en knijpen ze vervolgens helemaal af. Volgende ochtend alleen even opporren en weer bijvullen: klaar!

Vóór de Efels hadden we twee kachels van Franco Belge, die het prima deden hoor, behalve dan het aanblijven ... 's morgens vonden we alleen nog as in een koude kachel. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2006-11-19 12:28:48

@Richard en RoZwen,

dat met het nog "aan staan" , door anderen ook "overliggen" genoemd, is een kwestie van opgeslagen hoeveelheid warmte en warmteverlies overnacht. Warmte wordt opgeslagen in de as en de materialen van de kachel, dus het ijzer en de steenachtige materialen. In eerste benadering dus: Hoe zwaarder de kachel (echt in kilogrammen) hoe beter de kansen voor 'nog aan staan'. Overigens, onze openhaard kan dat ook. Volgende ochtend alleen even opporren en droog hout erop.

@Rob:

De massieve vaak mooi versierde gietijzeren plaat achter het vuur dat de warmte als infrarode energie uitstraalt. ... Niet te vervangen door een stalen plaatje wat sommige vermenen.

Rob, de gietijzeren platen waren vanwege het gietprocedé noodzaaklijkerwijze dikker dan een moderne gewalsde staalplaat. Een staalplaat van dezelfde massa heeft nagenoeg hetzelfde effect. De specifieke warmte van gietijzer en staal is nagenoeg gelijk, en de warmtegeleiding, die bij staal inderdaad geringer is, speelt hier geen rol.

Maar gietijzer is zo veel mooier!! En gelukkig worden de oude platen weer nagegoten, gewoon van een oude plaat weer een gietmal afgenomen, gietijzer erin, en klaar is Kees.

Christian von Klösterlein 

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#12 Geplaatst: 2006-11-19 13:19:07

Wij hebben voor ons huis in de Franse Alpen ( ouderwets chalet savoyarde met dikke stenen muren) gelegen op 1050 m met 's winters temperaturen to -25 gr C een Deense houtkachel, de Bekkasinen. Deze kachel (geen open vuur) heeft een rendement van 80%

Wij hebben de nr 3, de op één na kleinste en verwarmen daar mee(als hoofdverwarming) een kamer met een inhoud van ca. 120 m3. ( als we niet oppassen is het zo 30 gr C)

De BEKKASINEN nr. 3 heeft een NL-TYPEKEUR en voldoet aan de DIN 18891 A1 normen, volgens rapportnummer 97-090, opgesteld door TNO-MEP te Apeldoorn.

De capaciteit gaat tot 400 m3 met kachel nr 1

zie: 

http://www.oskam-vf.com/bekkasinen_houtkachels/

Gert Jan

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2006-11-19 14:17:27

Christian, ik schrijf stalen plaatje, verkleinwoord dus. Ik bedoel een stalen plaat van de gebruikelijke dikte. Dan is 4 mm al dik.
Wat ik bedoelde te zeggen is dat die gietijzeren achterplaat met z'n dikte meer dan alleen een esthetische functie heeft.
Voor wat mij betreft hoeft dit niet een discussiepunt te worden ;-)

Het laten overnachten van een vuur heeft meer te maken met het (laten) smeulen van het brandmateriaal.
Het kan plaatsvinden bij zowel een kachel als bij een open vuur. Een zware kachel heeft daarmee niet zoveel van doen, hierbij is het accumuleren en in de nacht afgeven een functie. Een stabielere/gelijkmatige warmte afgifte dus.

Smeulen houdt in dat door zeer weinig zuurstof geen actieve verbranding plaatsvindt. Door het af te dekken door de as of de zuurstoftoevoer te verminderen stopt de vlamverbranding maar kan het nog erg lang brand(vat)baar zijn.

Ik schrijf hier bewust zuurstof toevoer! Maak niet de gedachtefout om de trek af te stoppen om ditzelfde effect te bereiken. In dat geval is koolmonoxide vergiftiging niet denkbeeldig zoals helaas velen hebben ervaren.

Op de Veluwe in Nederland kennen we bij Apeldoorn vroeger de houtskool branderijen die dagenlang bleven roken onder een afgedekte berg aarde met hier en daar een gat erin. De rook bleef soms dagenlang in de bossen hangen, lekkere lucht vond ik wel.
Dit is heden niet meer toegestaan vanwege de strengere milieu eisen.


Rob.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-11-19 17:38:24

@Rob,

ik ben het met je eens.

stalen plaatje, verkleinwoord dus. Ik bedoel een stalen plaat van de gebruikelijke dikte. Dan is 4 mm al dik.
Wat ik bedoelde te zeggen is dat die gietijzeren achterplaat met z'n dikte meer dan alleen een esthetische functie heeft.
Voor wat mij betreft hoeft dit niet een discussiepunt te worden ;-)

Met je eens voor wat plaat en plaatje betreft.

Met je eens dat wij hierover niet muggesifterig moeten dicussieëren.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2006-11-21 08:18:55

Dank voor jullie input, helpt me zeker weer verder, als anderen hun houtkachelselectie adviezen en ervaringen willen delen... graag!

Nog een vraagje. Ons (aanstaande) huis is nogal lang gerekt. Aan het ene uiteinde vind je de kamer met houtverwarming, aan het andere uiteinde (3 kamers verder) vind je de badkamer met VMC. VMC effecten mbt kachelstoken ken ik. Maar dat even terzijde, in hoeverre denken jullie dat de warmte gegenereerd in de woonkamer, middels de luchtstroming door de VMC, zich laat transporteren richting de badkamer? Ofwel, in hoeverre verwarm je die andere vertrekken met de houtkachel op deze manier?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2006-11-22 07:08:09

Jean-Paul, 
Heteluchtverwarming is een van de moeilijkste verwarmingen, ik bedoel wat betreft berekening van de capaciteit, goed leggen van de gaines, regelbaarheid en voorkoming van tocht- en geluidsproblemen.
Ook bij een heteluchtverwarming moet er circulatie van het warmtemiddel bestaan. Bij een warmwater-CV is het voor iedereen duidelijk dat er aanvoer- en retourleidingen zijn.  Maar bij heteluchtverwarming denkt men al te vaak ‘een beetje warme lucht de kamer(s) inblazen’ en alles is lekker warm. Je moet dus aanvoer- en retourluchtleidingen leggen:

-          Vanuit de warmtebron korte en dikke aanvoerleidingen naar de te verwarmen kamers, en als de leidingen lang zijn of meer horizontaal dan verticaal naar boven lopen moet er een ventilator bij
-          Er moeten mogelijkheden voor retourlucht zijn.
-          Deze ‘mogelijkheden’ zijn in het beste geval ook weer dikke leidingen (gaines) maar meestal wordt volstaan met roosters onder in de deuren of een brede kier tussen deur en dorpel.
Verder geef je al aan dat de problematiek van een open vuur en een geforceerde luchtafvoer je niet onbekend is.

Toegepast op je huis (langgerekt en alles gelijkvloers) betekent dit:
-          je kunt niet zonder lange kanalen werken en je hebt zeker een ventilator nodig.
-          VMC (ventilation méchanique continue, oftewel permanente geforceerde ventilatie) en heteluchtverwarming dienen goed op elkaar afgestemd te zijn. Een VMC is, bijzonder geavanceerde en ingewikkelde systemen daargelaten, in principe een eenkanaalssysteem (i.e. zonder retourleidingen), en dat betekent dat je permanent warmte aan je huis onttrekt.
-          Om VMC en heetluchtstroming elkaar niet te veel te laten beïnvloeden moet de badkamer hef liefst een eigen luchttoevoer (buitenlucht) hebben, en de kamer met de kachel ook een toevoer voor verbrandingslucht.
-          Als je simpelweg vanuit je woonkamer warme lucht door de VMC aan laat zuigen heb je in het beste geval een zachte warmtestroom je huis uit, in het slechtere geval helemaal geen effect, en in het slechtste geval een niet werkende kachel.

Jean-Paul, ik wil je niet alle illusies nemen, maar ik heb te veel niet werkende systemen van kachel plus een paar leidingen gezien om hieraan nog zonder meer te beginnen.  

Christian von Klösterlein
- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten - 

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#17 Geplaatst: 2006-11-22 15:09:49

Ik heb me in het verleden eens verdiept in houtgestookte cv-installaties.

Ik denk dat als je een grote ruimte wilt verwarmen en je wilt dat de temperatuur redelijk verdeeld wordt, dus niet aan een kant heet en de andere kant koud, dat je toch aan een c.v. moet denken.

Ik kwm erachter dat het allemaal duitse of oostenrijkse bedrijven waren.

Ik zal ze hierna opnoemen dan kun je zelf kijken.

De eerste is naar mijn mening de goedkoopste, maar de HDG is ongetwijfeld de Rolls Roys onder de kachels. Hier hangt dus een prijskaartje aan.

http://www.ssh-stollberg.de/index.html

http://www.hdg-bavaria.com/index.php?id=120 

http://www.hkshaustechnik.de/shop/safedataframe.html?fsrc=http://www.hkshaustechnik.de/shop/viessmann/viessmann-festbrennstoffkessel/viessmann-vitolig-100-scheitholzkessel/viessmann-vitolig-100.html?categoryId=St%FCck

http://www.leguide.net/go/search/idx/5000000/mot/Chaudiere_deville/t/1/go.htm

http://www.direct-chaudiere.com/fiche.php?pid=1673 

http://www.houtverwarmingsketel.nl/ 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2006-11-22 16:30:40

Aan dit al zeer uitgebreide rijtje voeg ik graag nog het Tsjechische merk Atmos toe. Deze -al zeer oude- fabrikant levert een gigantisch scala op hout-, hout-plus-nog-wat-anders (b.v. hout plus stookolie of hout plus gas; ideaal voor als je hout op is of als je aan weerbeeld aangepast wilt stoken) brandende CV-ketels, ketel/boilers, warm-waterinstallaties, fornuizen e.d. De technologie is zeer geavanceerd en de prijzen vind ik alleszins redelijk. De enorm informatieve, allesbehalve overdreven commerciele site www.atmos.cz is behalve in het Tsjechisch ook in het Engels en het Duits en het Frans (en nog tig andere talen) te bekijken. Een voorbeeld voor de concurrenten.

Atmos wordt ook in NL en FR verkocht. Wanneer wij eindelijk eens permanent in FR gaan wonen dan ga ik mij zeker meer in dit soort verwamingen verdiepen.

Nee, ik heb er geen aandelen in. Jammer genoeg...

avatar#4459
ww.hout-cv.nl
Berichten: 0
Reacties: 2

#19 Geplaatst: 2007-04-02 14:54:45

Aan het rijtje mogen de Fröling hout-cv ketels absoluut niet ontbreken!

Met een rendement van ca. 91 % en een levensduur van ca. 15-20 jr. is de kwaliteit gegarandeerd. Wij zijn importeur voor Nederland en België van Fröling, maar we hebben ook al ketels van Fröling en andere merken in Frankrijk geleverd aan Nederlanders die er wonen of bedrijfsmatig met de hout-cv bezig zijn.

Onze website geeft goede voorlichting, want daar begint het mee, vinden wij.

Uiteraard willen wij graag nog meer enthousiaste houtstokers, want het blijft prachtig en is ook beter voor het milieu dan op kolen, olie e.d. stoken.

mvg,

René Bakker

HCV