Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Toestemming nodig voor houten schuur/model garage?

Auteur Bericht

avatar#3063
LaChèvre03
Berichten: 11
Reacties: 23

#0 Geplaatst: 2006-11-15 14:13:31

Hallo,

Ik heb een vraag over het mogen neerzetten van een houten schuur/model garage. De oppervlakte blijft onder de 20m2. Leverancier geeft aan dat "dalle de ciment nécessaire" is. Ik had begrepen dat je dan geen Déclaration de Travaux.... nodig had vanwege de oppervlakte, maar weer wel omdat je dalle de ciment moet hebben.

Is dat zo, kan ik dat huisje niet ook vastzetten aan bielzen die goed vastliggen.

Zodat ik die toestemming niet nodig heb? Buren zijn allemaal op de hoogte en hebben er geen probleem mee dat we schuur/garage gaan neerzetten. Schuur komt in ons weiland te staan naast al eerder gebouwde kippenhokken.

En als die dalle de ciment wel nodig is, hoe kan ik die dan het beste maken? Want ik heb nog niet eerder met beton en wapening gewerkt. Hoe dik moet zo iets dan zijn en hoeveel wapening heb ik dan nodig.

De grondoppervlakte is 5.35 x 3.55 = 19m2 Het bouwpakket wordt volgende week bezorgd 1200 kilo zwaar, en als ik wel toestemming nodig heb dan ben ik bang dat door de langere tijd dat het buiten moet liggen, het hout gaat vervormen.

Wie kan mij hier even bij adviseren?

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#1 Geplaatst: 2006-11-15 15:08:12

Minder dan 20 m2 idd geen permis nodig.

Dick

avatar#3436
frank
Berichten: 0
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2006-11-15 15:38:44

Ik heb hiet toevallig een "declaration de travaux exemptes de permis de construire ou declaration de cloture" liggen, en zoals ik het begrepen heb , dient dit formulier ingevuld te worden in het geval van een aantal werkzaamheden waar geen bouwvergunning voor is vereist. Formulier invullen, in vijfvoud inleveren bij het gemeentehuis, en uiterlijk binnen 10 dagen moet  de toestemming binnen zijn. Er dient dan een bord bij de ingang van het terrein geplaatst met daarop aangegeven de aard van de werkzaamheden en het nummer van de vergunning.Als de werkzaamheden vallen binnen de in het formulier vernoemde categorieen , kan de toestemming niet geweigerd worden.

Zo is het mij uitgelegd door een buurman/boer, die al vaak met dit bijltje gehakt heeft.

Voorzover ik uit het formulier kan opmaken , zijn de enige twee eisen die gesteld worden : oppervlakte minder dan 20 m2 en er moet gebouwd worden op een terrein waar al een gebouw staat. Aan beide eisen wordt in dit geval voldaan, dus ik zou me helemaal niet druk maken over die fundering, volgens mij mag je sowieso zoveel cement op je terrein storten als je maar wil, daar heeft mijn voorganger in de tuin rijkelijk gebruik van gemaakt :-) . Dus samenvattend, wel een formulier gaan halen op het gemeentehuis, snel invullen en weer inleveren, en dan toch nog eind volgende week aan de slag.

Succes! Frank 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-11-15 15:50:32

onder de 20m een declaration de travaux ipv een permis de construire, wij moesten hier wel tekeningen e.d. aan toevoegen.

overheid maakt het niet uit of je wel of niet verstandig bouwt, dus je benodigde fundering is afhankelijk van de grond en wat je erop gaat plaatsen.

uiterlijk (kleur, vorm, etc.) vinden ze wel belangrijk. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-11-15 17:56:42

Donella LaChèvre,

zoals Jean-Paul reeds zegt:

Wat wil je erop plaatsen?

Schuur: tuingereedschap, planten

Garage: personenauto, tractor, terreinauto.

De schuur op zich (1200kg) zou ik op bielzen durven zetten, al heeft dat niet mijn voorkeur.

De constructie van de dalle en beton is afhankelijk van de beoogde belasting.

Dus: Wat komt er in de schuur?

Christian von Klösterlein

PS. update 15-11-06 18:10

Heeft de leverancier geen voorbeeldschets of zoiets voor de fundering?

avatar#3063
LaChèvre03
Berichten: 11
Reacties: 23

#5 Geplaatst: 2006-11-15 22:18:04

De schuur/garage is zo'n houten bouwpakket. Er zou wel een auto inpassen, maar het is voornamelijk de bedoeling om er dingen in op te bergen (gereedschappen)

De wei waar hij komt te staan is kleiachtige grond.

In die wei heb ik eerder 2 kippenhokken gebouwd, uiteraard geen toestemming voor gevraagd, via buren geinformeerd en was niet nodig. Nu ben ik op Mairie gaan vragen en onder de 20m2 was niet nodig. MAAR als je een dalle de ciment ging maken moest je opeens wel toestemming vragen. Omdat we nog niet zeker zijn hoe we die garage gaan funderen, biels of beton, heb ik nog niets aangevraagd. Maar als garage woensdag afgeleverd wordt, lijkt het me niet goed om hout te lang buiten te laten liggen. En verslepen (1200Kilo) is ook niet echt een optie.

Dus kan ik het gokken zonder teostemming of moet ik toch naar de Mairie. En als ik wil funderen op beton. Wat moet ik dan maken.

Alvast bedankt voor de adviezen.

Groet,

Donella

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-11-16 08:21:49

Donella,

ik denk toch echt dat je voor het neerzetten van een huisje op een betonnen fundering/vloer (zonder volgens mij ook indien bouwsel hoger is dan 1.50m., zie de bijlage van de DdT) een Declaration de Travaux nodig hebt. De mairie kan wel wat roepen, maar de DDE die hier werkelijk de baas over is (zeg maar bouw en woningtoezicht) kan heel streng zijn. 

Qua constructie met beton:

- als je wat verder zoekt in het forum zul je bijv. op Christian's uitleg over het maken van terrassen stuiten en ook over betonnen vloeren en beton maken/storten.

- in principe zul je een betonnen draagvloer willen storten. Deze heeft rondom een vorstrand nodig, al gauw een sleuf van 60cm diep: als de grond onder de vloer namelijk bevriest kan je betonnen vloer scheuren. Vind je dat niet erg dan geen vorstrand, scheelt je weer een hoop werk.

- je zult een betonmolen moeten kopen/huren lenen, en daarmee een betonnen vloer van 8 a 10 cm willen storten, gewapend met treillis. Meer info hierover vind je trouwens in de doe-het-zelf beschrijvingen op de website van Leroy Merlin.

- ik ga er van uit dat jouw kleigrond in redelijke mate dragend is en zal blijven, want anders kan de boel verzakken en heb je eerst een echte fundering nodig.

Que constructie zonder beton:

- bielzen, of ondiepe betonnen sleuven aanbrengen onder de muren, scheelt je een hoop werk vergeleken met het betonneren hierboven

- op de vloer binnen tegels leggen, liefst op zand etc.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#7 Geplaatst: 2006-11-16 08:52:10

Ik geloof er niets van!

De enige harde eis is 20 m2.

De rest is Franse regelneverij waar ze zelf in feite niet meer aan doen.

Op mairies liggen honderden formulieren klaar voor het museum.

Ik heb ook zo'n formulier meegekregen alleen voor het renoveren van een schuur!

Niet op reageren Lena!!

Dick

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2006-11-16 09:06:02

Beste LaChèvre03,

Ik zou me wel druk maken over die fundering.

Behalve dat je fundeert tegen het verzakken van je garage is er hier nog een belangrijke reden om te funderen.
Bij lichte bouwconstructies zoals deze houten garage loop je het risico dat hij bij windkracht 12 omver waait zonder of te lichte fundering.
Nu komt windkracht 12 niet zo veel voor maar om nu telkens als het hard waait je auto in de garage te moeten gaan zetten zodat de garage niet weg waait lijkt me ook lastig.

Rob van der Veer

avatar#3063
LaChèvre03
Berichten: 11
Reacties: 23

#9 Geplaatst: 2006-11-16 15:54:07

Beste Allemaal,

Zo ik ben net terug van een bezoek aan de Mairie. Is namelijk in ons gehucht maar sporadisch open ;-)

Ik had het formulier ingevuld meegenomen, plus kadasterkaart en foto's van de huidige situatie en documentatie van de garage. Uitgelegd dat het allemaal wat sneller werd geleverd dan verwacht en dat de opslag buiten het hout niet ten goede zou komen. Of ik niet toch volgende week mocht beginnen.....

Overal heeft ze kopieen van gemaakt en ingeschreven in het grote boek, alles heel officieel. En ze zou het wel even aan mijnheer de burgemeester zeggen. Mag dus niet officieel maar kreeg wel de indruk dat het officieus geen punt is.

Dat punt is dus wat mij betreft afgehandeld!

Nu het volgende punt, Christian er is geen voorbeeldschets van benodigde fundering.

Jean Paul, is "treillir" de wapening die ik nodig heb?

Rob, wegwaaien lijkt me niet ondenkbaar, het waait hier vandaag en gisteren waanzinnig. Fixeer ik de garage aan het gestorte beton gewoon met T stukjes of moet dat anders?

Dus als ik morgen naar een bouwmarkt ga, koop ik een betonmolen. Zijn er nog tips waarop moet ik letten, of kan ik gewoon de goedkoopste kopen rond de 115 euro?

Wat koop ik dan precies voor wapening en moet ik dat zelf in elkaar vlechten? Jullie rollen misschien wel van je stoel van het lachen maar ik heb dit nog nooit gedaan. En alles moet je leren.....

En hoeveel beton heb ik nodig.... De laagdikte moet ongeveer hoeveel cm. zijn?

En qua oppervlakte een beetje groter dan de buitenmaten van die garage is dat ok?

Hoe lang moet zo'n betonlaag drogen/uitharden. Als je zoals Christian schreef, 5 cm grof beton dan wapening en dan weer 5 cm fijn beton er overheen legt, hoe lang ben ik dan bezig tussen de eerste laag, wapening en de toplaag?

Van de week komt, als het goed is, iemand met een graver,een stukje afgraven,hoe diep moet ik het laten doen. Kan ik het met beton waterpas maken of is dat een belachelijk idee? Of moet dat al eerder door die graafmachine waterpas gemaakt worden. Bodem is hier nogal stenig dus graven is normaal behoorlijk lastig.

En wat kan ik het beste kopen, welke verhoudingen, en is dat in zakken los het handigste om te kopen? Heb uiteraard al gestudeerd op verhaal van Christian over 2/14 grind/zand en de kosten.... maar kreeg de indruk dat prijzen ook nogal streekgebonden zijn. Ik zit in de Allier 30 km ten oosten van Moulins. Dus ik kan met mijn aanhanger (tot 2000kg) alle kanten op.

Ik hoor graag nog even van jullie. Alvast bedankt,

Donella

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2006-11-16 16:37:23

Beste Donella,

Bespaar je het geld voor de betonmolen, bespaar de kosten en de moeite van het aanslepen van grind, zand, cement als je hierna toch vrijwel niets met de betonmolen doet.

Laat het mooi vlak ongeroerd uitgraven, daar waar het te diep is opvullen en goed aanstampen.
Piketjes in de grond eromheen slaan op de maat van de schuur, 10 cm hoge plank vastzetten aan de piketjes en de grond afdekken met een goede kwaliteit landbouwplastic vastgeniet aan de plank.
Beslist niet groter dan de schuur omdat dan het regenwater vanaf de schuurzijkanten op de vloer terechtkomt en vervolgens de houten bodemregel van de schuur aantast.
Een paar bouwstaal matten laten brengen of halen, op maat knippen/slijpen en deze verhoogd op stenen ca. 3cm vanaf het landbouwplastic en ca. 5cm vanaf de rand opstellen.
Dan een betonleverancier bellen wanneer het hem schikt om wat beton langs te brengen, oppervlakte schuur in m2 x 0,1 = het aantal m3.
Je zult zien dat vindt hij eigenlijk te weinig m3, vraag dan naar de mogelijkheid van een restpartij of een afgekeurde retourvracht dat is meestal wel mogelijk.
De kwaliteit is voor jouw toch niet belangrijk, het nadeel is dat je ca. een half uur van tevoren wordt gebeld met de mededeling we komen er nu aan.
Nadat de betonauto het beton gestort heeft rij je het af met een balk, en daarna steek je L-vormige stukken draadeind op die plekken waar de schuur volgens de fabrikant moet worden vastgezet in de verse betonvloer en werk je het weer netjes bij met een troffel.
De verse vloer afdekken met landbouwfolie indien je schraal weer of veel zon verwacht zodat de vloer niet te veel vocht verliest want dat gaat het ten koste van de eindkwaliteit.
5 dagen wachten tot je verder gaat met de schuur en 28 dagen wachten voordat je de vloer extreem belast bijvoorbeeld met die auto.

Er is één nadeel aan de randen kan de vloer opvriezen, bij voldoende wapening is dat niet echt een probleem voor dit doel. Indien deze schuur echter in de toekomst bewoond zou worden dan zou je eigenlijk beter een verdiepte vorstrand kunnen graven die tegelijkertijd met de vloer mee gestort wordt.
Vervolgens zou je ook nog drukvaste isolatieplaten tegen de vorstrand omhoog en onder de vloer kunnen leggen.

Rob van der Veer

avatar#3063
LaChèvre03
Berichten: 11
Reacties: 23

#11 Geplaatst: 2006-11-17 16:49:43

Hoi Rob,

Bedankt voor je uitvoerige antwoord.

Het is wel zo dat ik er nu nog helemaal geen verstand van heb, maar ik wil wel degelijk meer gaan doen met die betonmolen ;-)

Zoals bij bijna iedereen in Frankrijk moet er altijd wel wat vernieuwd of aangepast worden. Dus ik zit wel degelijk ook te wachten op tips voor die molen en zo.

Van het weekend gaan we daarvoor shoppen. Dus als je nog adviezen hebt graag.

Groet, Donella

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2006-11-17 17:11:47

Donella,

ik zou geen al te grote betonmolen kopen. Als je in je eentje of met zijn teeën werkt kan je toch geen grote hoeveelheden in een redelijke tijd verwerken.

Ik zou zeggen 160-200 liter. En dan (maar dat hebben de meeste molens van deze ordergrootte) met aansluiting op een normale geaarde eenfase-stopcontact.

En verder: gebruik je gezond verstand, dus zo min mogelijk onderdelen van kunststof, makkelijke bedieningselementen (aan/uit schakelaar, tuimelinrichting type 'stuurwiel' en de voet-vergrendeling ervan).

En dan, zoals in de draad

'beton' opperman!

uitvoerig besproken: van begin af aan goed schoonhouden!

Succes met aankoop en gebruik!

Christian von Klösterlein

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#13 Geplaatst: 2006-11-18 21:33:25

Donella,

In aanvulling op de tips van Christian. Kijk ook voor de aankoop onder welke hoek(en) je de trommel kunt kantelen. Mijn apparaat van 180 liter heeft een draaischijf waarin te weinig sleuven waren uitgespaard om hem onder een prettige hoek te kunnen laten mengen. Dat heeft me ertoe gebracht twee extra uitsparingen in de schijf te slijpen waardoor de strommel nu onder de door mij gewenste hoek kan mengen.

Als bovenstaande acabadabra lijkt:

Aan de zijkant van de molen zit meestal een stuurwiel. Of een ding dat daarop lijkt. Die gebruik je om de trommel te kantelen. De trommel wordt in bepaalde posities "vastgehouden" door een ijzeren nokje dat in een uitsparing valt in een ijzeren schijf midden in het stuurwiel. (ben je er nog....)  Het nokje wordt meestal bediend met een voetpedaal. Als je kijkt naar de schijf in het hart van het stuurwiel zie je daarin een aantal uitsparingen. De uitsparingen en de plaats van de uitsparingen op de cirkel bepalen onder welke stand de trommel geplaatst kan worden zonder het stuurwiel te hoeven vasthouden. In simpel hollands. De uitsparingen bepalen hoe "schuin" de trommel kan draaien.

Als de fabrieksschuinte te "laag" is  komt je mengsel al snel klotsend over de rand. Minder volladen is dan de eerste optie. Als je echter een flinke klus hebt is dat vervelend. Een extra uitsparing biedt dan de oplossing.

Ik realiseer me -dit voor de overige lezers- dat een bepaalde hellingsdraaihoek van de trommel ingegeven kan zijn door het motorvermogen. In mijn geval was dat niet aan de orde omdat een groter type molen. (70 liter extra) met dezelfde motor en overbrenging werd geleverd. Wellicht was de beveiliging (max vulhoek) dus afgestemd op de grootste trommelinhoud.

Wat de kleefproblemen betreft: het vullen altijd starten met water en daarna (indien nodig) grind , zand en cement. Cement doe ik altijd het laatste. En, niet onbelangrijk, trek ook 20 minuten uit aan het einde van de klus om je trommel schoon te maken.  Flink wat water, wat grind en laat hem dan gerust tien minuten draaien in een zo vlak mogelijke stand. Leegmaken en naspuiten met schoon water terwijl de molen ondersteboven draait.

Een keer per jaar de moeren van de menghaken losdraaien en de menghaken schoontikken doet ook veel goed. Zelf de afgelopen 6 jaar nog nimmer problemen gehad. Vergelijk ook een stucadoor die zijn gereedschap en kuipen smetvrij houdt en niet voor niets. (heeft wel een andere reden)

Ik ga nooit technische handleidingen schrijven. Een vak apart.

Jeroen B, 62 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-11-19 11:40:32

Jeroen,

bedankt voor de aanvulling. Kantelen was het woord dat ik niet paraat had.

En dit is weer een geval waar ik zou zeggen:

Één beeld zegt meer dan duizend woorden!

Niet jouw schuld, Jeroen, maar dat van de technici van dit forum. Wim, een punt voor toekomstige verbetering?

Christian von Klösterlein