Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Frankrijk veilig autoland

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2006-11-19 13:11:52

Uit Wegwijs, de krant van een grote Nederlandse verzekeraar:

 <<

Behoudens wellicht het centrum van Parijs, waar elke auto minimaal één deuk lijkt te hebben, en auto's bumper aan bumper geparkeerd staan, lijkt Frankrijk een veilige vakantiekeuze als het gaat om de kans op een aanrijding.

In Nederland ontstond als gevolg van het gedaalde aantal autoschades een hevige prijzenslag. Dit is in Frankrijk niet anders. De prijsbewuste consument en een toename van het aantal vergelijkingen op internet heeft er samen met het verminderde aantal autoschades voor gezorgd dat de premies voor autoverzekeringen zeer sterk zijn gedaald.

>>

Hierbij nog twee opmerkingen:

- Een kennis van een kennis die bij de gendarmerie werkt beweerde dat de door de scherpere snelheidscontroles gezakte snelheden ook een invloed op ongevallen en schadeontwikkeling gehad hebben.

- Volgens iemand uit de verzekeringsbranche gebeuren er in Frankrijk op het platte land (vergeleken met de agglomérations) realtief meer 'eenzijdige ongelukken', wil zeggen ongelukken waarbij maar één voertuig betrokken is.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-11-19 14:00:04

en dat komt weer doordat ze op het platteland zo achterlijk hard rijden.

we hebben hier een provinciale weg waar de maximum snelheid 90 km is, de snelheden lopen op tot zo'n 130 km en daar zijn vrachtwagens bij gerekend.

je ziet op gewoon rechte stukken weg auto's langs de kant liggen, al of niet op z'n kop, dan moet je toch wel een beetje idioot zijn hé ?

en kijk niet naar de bosjes bloemen die overal op een paaltje staan, op stukke waar een vliegtuig kan landen.

overigens is het niet zo lang ergens op het nieuws geweest dat de eenzijdige ongelukken op het platteland de spuigaten uitlopen.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2006-11-19 23:19:42

Eenzijdige ongelukken komen vooral op het platteland voor (ik zie jaarlijks enkele tientallen slachtoffers):

- door te hard rijden

- door bellen tijdens het rijden

- door het niet goed inschatten van gladde stukken (bladeren, ijzel, nat wegdek)

- door wild (vooral in het Solgone/Berrygebied waar ik woon)

- door vermoeidheid (vooral diegenen die in ploegendienst werken)

- door medicijngebruik (20% van de Fransen gebruikt een middel dat de rijvaardigheid kan beinvloeden)

- en uiteraard door alcohol (1/3 van de gevallen)

In het merendeel van de gevallen gaat het om combinaties van diverse factoren. Vooral jeugdigen en motorrijders worden onevenredig getroffen.

Ik vind overigens dat het wel beter gaat. In de meer dan 7 jaar dat ik hier woon wordt er duidelijk rustiger gereden.

Toen ik laatst een weekje in Nederland was zag ik eigenlijk nauwelijks meer verschil....

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2006-11-22 18:54:19

Dat is ook wat ik zie. Naar mijn ervaring is Frankrijk nog steeds een stuk minder veilig dan NL. Wel is de autoverzekering in Frankrijk duidelijk goedkoper. Iemand een idee hoe dat kan? Garagetarieven zijn niet echt lager.

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#4 Geplaatst: 2006-11-23 00:02:41

Ik kom al 30 jaar in Frankrijk en was en ben nog steeds verbijsterd over de plekken waarop Fransen menen te kunnen inhalen op een tweebaans weg. (Gelukkig zijn de "open" driebaanswegen inmiddels verleden tijd) 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#5 Geplaatst: 2006-11-23 14:43:37

Ja de 3baanswegen! Er ligt nog een paar km maar niet veel meer. De mooiste zijn die die over een heuvel heenlopen waardoor je geen tegenliggers ziet aankomen. Als je daar inhaalt over de middelste baan en er komt een tegenligger die hetzelfde doet, ben je dood. Dus dat doet niemand. Maar omdat niemand dat doet, kan je het net zo goed wel doen want er komt toch niemand van de andere kant! Ik heb dat ooit eens iemand zien doen en wat denk je: van de andere kant komt een ander met precies dezelfde redenering. Het ging gelukkig op een haar na goed.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#6 Geplaatst: 2006-11-23 16:39:59

Salut,

Ik heb mij ook verwonderd over de tarieven van verzekeringen. Ik zoek de verklaring in het idee dat verzekeren in F meer (dan in NL) is gebasseerd op de mutuelle, waarbij winst behalen niet in de bedrijfsdoelstelling staat. In NL is het principe van de "draagt elkanders lasten" op de tocht komen te staan. Verzekeringsmaatschappijen dienen te concureren en winst te maken.......

Is er een econoom in de zaal?

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2006-11-27 22:55:45

Goedkopere verzekering viel mij ook op, Ben. Ik denk dat er weinig ideëels achter zit van de mutuelles. Wellicht ligt de verklaring erin dat Fransen gemiddeld minder kilometers maken dan Nederlanders (13.000 vs 20.00 pj), de auto's goedkoper, langer meegaan (minder zout en ruimhartiger APK), de carosseriebedrijven minder duur zijn en er minder een "claimcultuur" is dan in Nederland m.b.t. aansprakelijkheid.

Steven (geen econoom, anders werkte ik hier niet.....)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2006-11-27 22:57:43

Zie je wel dat ik geen econoom ben.... was niet 20.00 maar 20.000..... "ach een nul meer of minder, wat maakt dat uit" (vrij naar ambtenaar Dorknoper)

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#9 Geplaatst: 2006-11-28 11:44:53

Salut Steven,

Het maakt inderdaad geen bal uit (die 0 meer of minder), en met mijn woord blindheid lees ik daar overheen. De portée van je bijdrage is overgekomen.

Maar wat me al een tijdje bezighoud is de schicht waarop jij je voorbeweegt. Is dat een Solex? De foto doet me denken aan eentje van Jan Blokker sr. die ik ooit in de Volkskrant heb gezien (en dat was ook een opname in F)

Groet,

Ben

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#10 Geplaatst: 2006-11-28 13:49:14

Ik vermoed dat de Fransen juist veel meer kilometers maken, gezien de enorme bijdrage die de brandstofaccijnzen leveren aan de Franse overheidsbegroting vs de Nederlandse, zonder dat ik overigens rechtstreekse statistieken heb - niet zo snel kunnen vinden in ieder geval.

T.a.v. de "mutuelles", ik was in NL verzekerd bij de Univé die ook geen winstoogmerk heeft, dus dat kan het verschil ook niet maken. Ik snap er nog steeds niets van. Ik denk dat men in Frankrijk inderdaad minder claimt (om geen no claim korting te missen?) en de boel de boel laat zo lang het enigszins acceptabel is. Ik merk overigens aan mijn eigen auto dat die ook steeds meer met plakband (gelukkig wel van de juiste kleur :-) ) aan elkaar hangt...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-12-04 14:03:15

Ik denk dat een reden dat de verzekering in Frankrijk minder duur is, dat er in Frankrijk geen BPM wordt geheven. Ik zou van iemand, die in Parijs woont wel eens de prijs van zijn auto (het verzekerd bedrag) en de zuivere casco premie willen weten.

Dat vergelijken met Nederland, maar wel na bijtelling van de BPM .

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#12 Geplaatst: 2006-12-05 08:42:55

De verzekering is goedkoper en geen autobelasting op een franse auto. Toch geef ik er de voorkeur aan om in Frankrijk in een nederlandse auto te rijden. Ik kan namelijk het gehaaste tempo van de Fransen niet altijd volgen. Ik heb de indruk dat ze dat beter accepteren van een buitenlander.

Een aantal jaren geleden reed ik een korte vakantie in een franse auto. Deze huurauto had een Parijs nummer. En als je in Zuidfrankrijk rondrijdt in een Parijse auto en dan ook nog niet opschiet ..................

gr.

Sue

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#13 Geplaatst: 2006-12-05 13:20:56

Mijn ervaring is precies tegenovergesteld. Als je in Parijs rijdt met een auto met 75 word je gerespecteerd als één van hun. Je wordt zelfs in het verkeer hoffelijk behandeld, als je maar inderdaad niet treuzelt. Rijd je met een buitenlands nummerbord, dan word je beschouwd als imbiciel waarmee men geen rekening hoeft te houden. (nee ik ben niet blind voor sommig rot gedrag van Fransen). In Parijs is zelfs een auto met 92 een toerist volgens sommige Fransen waarbij ik in de auto zat. In de provincie geldt volgens mij hetzelfde, maar iets minder uitgesproken. Auto's met buitenlandse nummerborden kunnen het beste p.o. oprotten, beter nog: wegblijven; tenminste, op mij maakt het die indruk. Er zullen wel regionale verschillen zijn en in de armere, weinig platgetreden gebieden zijn toeristen meer welkom misschien. Ik kan me voorstellen dat de "75 e.o." auto's, die in de zomer in Zuid-Frankrijk Périphérique-bouchon komen spelen, ook niet zo hartelijk worden bejegend door de locals (om eens terug te persten), maar ik weet het niet uit eigen ervaring.

 

Jacob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2006-12-05 23:29:07

Factotum, inderdaad, het is een Solex, type 1700 om precies te zijn (zeldzaam...). Ik heb ook nog een 3800. Beide bezig met opknappen. En geen helm........ was ook maar een proefritje!

Met betrekking tot Nederlandse of Franse nummerplaten.... ik heb een jaar met mijn Nederlandse gereden. Nooit aangehouden, zelfs niet bij controles en in de verte kon ik met mijn witte busje, dikke kop en snor voor een "allochtoon" doorgaan. In het eerste jaar van mijn nieuwe "plaques" 3 x aangehouden: 2 x blazen en 1x "zomaar". Navraag bij "gendarmes" leverde het verrassende antwoord op dat Hollanders in het algemeen hun auto en papieren wel in orde hebben maar ongelooflijk kunnen tegenspreken en slecht Frans praten dus ze laten ze wel met rust.....!

Als ik in Parijs ben met mijn huidige auto waarop te zien is dat ik uit de "45" kom ervaar ik nooit problemen. Even langzamer rijden om te zoeken..... ze snappen wel dat zo'n "boer" daar ook niet ineens de weg weet.

In onze streek (Berry/Sologne) wordt met groot misprijzen gesproken over die Parijzenaars die met hun glimmende 4x4 met plaque 75,92 of 94 een weekendje komen "jagen"......... zoals in NL over de "PC-Hooft-tractoren" wordt gepraat! :-))

Summum van lol.... in mijn Eendje uit 1982 dak open en GPS op de voorruit geplakt Parijs doorkruisen in de zomer......!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2006-12-06 17:59:15

Steven,

hoewel wij nu behoorlijk afwijken van het sujet 'veilig autoland' (hoe veilig is een 2CV eendje?) moet ik toch zeggen:

De Velosolex is het summum aan eenvoud, een technisch hoogstandje door het ontbreken van hoogstandjes!

En mijn droom: een 2CV Méhari, die verslaat in het terrein door zijn minimumgewicht menig 4x4.

Je moet iets hebben om van te dromen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-12-06 22:50:21

cristian een mehari is top !

hier zijn ze razend populair en staan ze voor prijzen rond de 4 duizend euro's, een beetje duur dus.

maar er zal er best ergens een tevoorschijn komen voor je.

en als het er twee mochten zijn, mail me even ;-))

over die nummerborden, het heeft niet zo zeer met de rijstijl te maken, als met de grote van de auto, maar met de mensen die er in zitten.

een auto met de nummers van parijs, zijn parijzenaren, en die deugen niet, volgens een hoop.

dat zelfde geld voor 33 (bordeaux)

hier is het ieder jaar weer bonje met ze.

de 75 tigers komen, de 33tigers komen, dan gaan de rochelaise aan het jennen, en binnen de korts mogelijke tijd zijn 75 en 33 op de vuist, een waar volksvermaak hier.

ik kwam lang geleden bij iemand om een appartement te huren, alles goed, tot we buiten komen, het ging niet meer door.

op mijn vraag waarom niet kreeg ik het antwoord dat ik 75 was, dus fout.

nee ik was hollands, nee je bent parijzenaar.

vreemd eigenlijk.

buiten het rijgedrag om telt er dus veel meer dan alleen het nummerbord.

overigens weet men hier dat een nummer 31 je voorzichtig moet behandelen, die weten het niet zo goed, komen uit de bergen. haha.

cees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2006-12-06 23:34:55

Christian, helemaal eens met je opmerking over de Vélosolex. Er zin trouwens prachtige boeken over: "Le Vélosolex de mon Père" en in het Nederlands "Het grote Solex boek". Ideetje voor Père Noêl?

Een Eend is absoluut niet veilig w.b. constructie. Wel wat betreft wegligging (super) en snelheid (max 110). Eendrijders zijn ook zo relaxed dat ze zelden ongelukken hebben. Wel merk ik op dat een Eend steeds meer agressie opwekt, ze willen me absoluut voorbij  terwijl ik toch braaf 50, resp. 90 resp 110 rijd.

Die plastic doos op een Eendchassis gemonteerd kan de echte deuchiste niet bekoren maar is fantastisch in de zonnige gebieden. Als je er een wilt hebben, koop hem nu en niet in het zuiden want de prizen lopen hard op....

Cees, ga eens naar Deauville, naar de "Planches". 50% plaques "75" op de parkeerplaats en wat je aan vergane glorie op de terrassen daar aantreft....... de caricaturen van de Parijzenaars! Zou je nooit willen hebben als huurders......

Overigens gaan binnen een paar jaar de vermeldingen van de départementen op de nummerplaten verdwijnen. Eigenlijk jammer.....

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#18 Geplaatst: 2006-12-08 16:49:02

aaaahhhh... een méhari..... als ik niet een fatsoenlijke auto nodig had om af en toe in 1 dag naar NL te suizen, dan wist ik het wel! En er zit een méharispecialist hier heel vlakbij, maar ze worden inderdaad prijzig...

In de Ardèche (07) ben je het minst populair met 69 (Lyon) op je platen. 75 of 92 is natuurlijk ook totaal verkeerd maar wekt eerder medelijden (verdwaald!) dan agressie. 26 (Drôme, van de overkant van de Rhône) wordt getolereerd maar op smalle weggetjes behoor je ze wel rakelings en heel hard in te halen om ze even te laten zien dat ze slechts te gast zijn. NL tenslotte, ach, er zijn er in de zomer zo veel en ze rijden zo langzaam... het zijn meer stilstaande obstakels dan echte verkeersdeelnemers! :-)

(Bovenstaande uiteraard met een flinke schep zout)