Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

trapgat

Auteur Bericht

avatar#4124
jeroend
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-11-20 16:00:00

Beste forumleden

 

Ik ben voornemens een trapgat te maken vanuit een kelderruimte naar een bovengelegen kamer. De opbouw van de vloer waar het gat in moet komen is als volgt:

rode tegels - leem - leem met graniet - een getoogd plafond van rode bakstenen. De dikte van de vloer is op het dunste deel circa 30cm. De kelder en de bovengelegen kamer hebben elk een afmeting van 3x6m.

 

Ik had zelf het volgende idee.

Eerst de vloer onderstempelen. Van bovenaf de tegels verwijderen, vervolgens de leemlaag met de granietbrokken. Vervolgens gaten boren aan de bovenzijde van de rode stenen van het plafond rond het trapgat en voorzien van betonijzer vastgezet door chemische ankers. Een randbalk storten van beton voorzien van een wapeningsnet. Deze steunt aan twee zijden tegen de bestaande muren zodat de druk van de toog weer wordt opgevangen. Vervolgens een muur metselen ter ondersteuning van de randbalk. Dan de rode bakstenen verwijderen die nog in het trapgat zitten.

 

Heeft iemand ervaring met het maken van een trapgat door een getoogde vloer en kan hierop reageren?

 

Met vriendelijke groet,

Jeroen

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#1 Geplaatst: 2006-11-20 20:52:04

Beste Jeroen,

De kelder is een boogconstructie van natuursteen blokken die je gaat doorbreken. Dat kan, maar op het moment dat de boog niet geslotenis mist hij zijn dragende functie, en dat is dus als je dat gat er in maakt. Je moet dan eerst in de kelder een zogenaamd "formeel"plaatsen, dat is een houten ondersteuningsconstructie die tijdelijk het gewicht kan dragen en de dragende functie van het gewelf overneemt. Deze constructie moet van de vloer tot het gewelf lopen en dwars onder het het gewelf staan en dan aan twee kanten van het te maken gat. Als het gat er in zit moet je een betonnen ringbalk storten in een bekisting met een deugdelijke wapening. Na het uitharden kun je de ondersteuningsconstructie wegnemen. ( 3 tot 4 weken). Ik waarschuw je wel, als je hier niet voldoende ervaring mee hebt is het een riskante operatie, je gaat iets in een belangrijke constructie veranderen. Zorg dat je goed voorbereid bent en anders niet zomaar aan beginnen.

succes, Adriaan Seelen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-11-20 21:07:45

beste jeroen,

ik heb ooit eens iemand gekend die dat zelfde wilde doen als jij, een oud pandje, leuk verbouwen 'en we gaan de kelder opnieuw inrichten en daar maken we een wijnkelder van'

de kelder ingang zat toen buiten aan de straatzijde met zo'n luik in het trottoir.

ik wist niets van kelders, alleen maar dat ze onder de grond zitten, maar het is zoals adriaan zegt, moeilijk.

de constructie van deze kelders is veelal meer dan honderd jaar oud, niet echt gemetseld waarschijnlijk, dus zeer fragile.

bij hun is uiteindelijk een deel van de vloer ingestort doordat de boog zijn druk verloor, en ieder jaar later werden er meer en meer scheuren in huis aangetroffen.

men heeft het huis verkocht en was heel blij.

niet zo lang geleden is men in utrecht langs de oude gracht aan de gang geweest met gas en electrakabels, net boven de welbekende togen onder de grachtenpanden.

diverse panden hebben forse beschadigigen opgelopen door dril werkzaamheden.

mijn advies, DOE-HET-NIET-ZELF.

laat een proffesionel er naar kijken, of vergeet het verhaal, hoe romatisch het ook is.

ik ben benieuwd op de reactie van rob en cristian.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-11-20 22:45:54

Cees,

dank voor de eer. Bijna niets toe te voegen aan het verhaal van Adriaan.

Ik zou nog voorzichtiger zijn, en eerst (laten) onderzoeken of het gewelf niet ook de spatkrachten van een belendend gewelf opneemt.

Het alternatief 'van buiten een toegang maken' zou ik ook onderzoeken.

Maar:

Zonder kennis van de plaatselijke situatie is het onmogelijk een sluitend advies te geven.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#4 Geplaatst: 2006-11-21 00:06:47

Jeroen,

Bijna niets toe te voegen aan bovenstaande. Heb echter wel -noodgedwongen-ervaring opgedaan.

4 jaar geleden is mijn kelder met booggwelf uit zichzelf ingestort. Het betrof een booggewelf met een overspanning van ongeveer 2.5 meter en hoogste punt op ongeveer 1.90 meter; bestaande uit los gestapelde krijtstenen blokken die door de druk bijeen werden gehouden en als voegen een hele vette lokale leem hadden. Daarop leem en zand. Op het zand een soort harde zwarte cementlaag waarin rode en grijze tegels van de keukenvloer waren gelegd. Een prima constructie die het al meer dan 250 jaar hield totdat door inwatering op enig moment de onderste laag stenen los is gespoeld. Gevolg: Groot gat tot de top van de boog waardoor je vanuit de tuin de dozen wijn kon zien liggen. Als je dat voor de eerste keer ziet wordt je even heel somber....

Na het tijdelijk stempelen van de resterende wand en boog heb ik de kelder uitgegraven, stenen schoongespoeld en een formeel gemaakt. (Mijn vader noemde een dergelijke rondboogondersteuning een Schenkel, formeel staat echter in het woordenboek. Misschien haal ik woorden en betekenissen door elkaar)

Die schenkel had ik nodig om de stenen vanaf de bodem van de kelder opnieuw in rondboogvorm op te kunnen metselen. Deze keer maar specie gebruikt in plaats van leem.

Die schenkel was echt noodzakelijk. Stempelen op zich volstond niet. De boog bleef verder instorten omdat het verband doorbroken was en de druk daardoor niet langer werd opgevangen. Pas nadat het schenkel, dat ruim groter was dan het gat,  op alle plaatsen de rondboog raakte stopte het verdere instorten. Nadat de wand weer was opgemetseld kon ik het ding weghalen en bleef de zaak keurig staan.

Van de methode die jij beschrijft om het trapgat te maken heb ik geen verstand. Leest wel als een spannende onderneming. Stempelen als je met het gat bezig bent zal denk ik niet volstaan om de kelder c.q. vloer van bovenliggend vertrek te behouden. Dit gegeven mijn ervaringen.

Ik raad je ook aan een helm te dragen tijdens het werken. Ik heb een krijtsteen van ongeveer 13 kilo op m'n schouder gekregen. Da's niet fijn. 

Succes met het verdere voorbereidende denkwerk. Maak foto's!!

Jeroen B, 62