Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verhogen hanebalk

Auteur Bericht

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#0 Geplaatst: 2006-11-21 00:26:20

Beste bricoleurs,

graag jullie mening over het volgende:

Momenteel ben ik bezig de eerste verdieping van ons huis te renoveren. Op de kapconstructie na wordt veel weggehaald en vervangen. Het is de bedoeling op de eerste verdieping slaapkamers te gaan maken.

Nu zit ik met het volgende probleem. De hanebalk is zo laag geplaatst dat je er met je hoofd tegenaan loopt. (ongeveer 185)  Ik wil de hanebalk verhogen. Een centimeter of 25 volstaat.

De constructie ter plaatse is als volgt:

Op de bintbalk van de verdiepingsvloer zijn twee spantbenen geplaatst. Die worden door de hanebalk bijeengehouden. Daarnaast rust midden op de hanebalk een makelaar die de nokbalk ondersteunt. Ter plaatse van de bevestiging van de makelaar aan de hanebalk staan ook nog twee drukschoren die de spantbenen tegen houden.

Ik realiseer me dat het omhoog brengen van de hanebalk ervoor zorgt dat de krachtenlijnen onder de nieuwe hanebalk gaan eindigen. Het is een steil dak, helling bijna 60 graden. De makelaar is nu ongeveer 190 cm lang gemeten vanaf de hanebalk.

Kan ik straffeloos de hanebalk verhogen, en de twee drukschoren laten starten vanaf het nieuwe verbindingspunt tussen hanebalk en makelaar?

Het dak is opnieuw gedekt. Totaal gewicht, inclusief aftimmering ongeveer een 60 kilo per vierkante meter. De sporen zijn om de 60 cm geplaatst en zijn 6,5 * 8,5. Afstand nok tot gording is 2,5 meter. De spanten zijn op een onderlinge afstand van 4,5 meter geplaatst.

graag enige wijze woorden uwerzijds

Groet Jeroen B, 62 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-11-23 07:09:16

Jeroen,

Uit je beschrijving kan ik goed opmaken hoe je spantconstructie eruit ziet. Mag je de hanenbalk ongestraft hoger zetten? Neen, je kan in een spantconstructie nooit een onderdeel zonder meer verwijderen of verplaatsen. Als je de hanenbalk naar boven schuift moeten er compenserende maatregelen genomen worden. Ik vermoed dat een van de gordingen precies daar op het spant ligt waar de hanenbalk zit, en ondersteunen de schoren niet ook een gording? Dat is het juist: de onderconstructie is aangepast aan de ligging van de gordingen, die de lasten overbrengen.

Ik ken veel vormen van spanten, met hoog of laag liggende hanenbalk, maar ik zou niet zo een-twee-drie weten hoe het verplaatsen van je hanenbalk gecompenseerd moet worden. Vraag een timmerman!

Commentaar op de overige gegevens:
De spantafstand van 4 – 5m is normaal, en chevrons van 65x85mm zijn voor dit soort kleine daken (5m hoog in het schuine gemeten) ook normaal.
Jammer dat dit forum geen afbeeldingen toelaat. Ik ga mijn schetsjes daarom op mijn zoom-album plaatsen (morgen).

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-11-23 09:02:30

ik sta verbaasd, hebben jullie nou een hele technische bibliotheek in je huis, of zijn jullie beroepsmatig zo ? al die kennis.

terwijl ik de donald duck zat te lezen lazen jullie waarschijnlijk al de vakbladen.

het zei zo.........

maar toch,

naast mijn ouderlijk huis stond vroeger een oude tabaksboerderij, er staat er nu nog een in het dorp, de laatste van nederland.

boven in de hanken werden de bladeren gehangen om te drogen, maar wat nu preceis de hanken zijn weet ik niet want het is allemaal hout daar boven.

ik zie hier nu weer namen langs komen als hanebalk, bintbalk, spantbenen, makelaar, wat zijn dat nou precies ?

is er ergens een tekening te vinden waar ik deze zie zodat ik het een beetje begrijp ?

't is puur nieuwsgierigheid hoor.

ik ga me verder niet met jouw dakkie bemoeien.

cees.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#3 Geplaatst: 2006-11-23 09:47:22

Christian en Cees,

De kennis mijnerzijds is inderdaad grotendeels boekenwijsheid en veel kijken naar mijn vader als kind.(Pa was een bouwkundige die in zijn vrije tijd met zijn zonen veel bouwprojecten en timmerklussen ter hand nam) Ik heb een oud bouwkunde leerboek van een oom van mij uit 1923 waarin veel tekeningen staan en enorm veel detailleringen.  Dat vormt een rijke bron. Wellicht nog te krijgen bij de Slegte. (Titel: Burgerlijke bouwkunde deel 2. auteur M.Sirag . Jzn Uitgeverij: N.V. H. ten Brink's Arnhem) Daarin alle soorten dak- en kapconstructies, funceren en metselen, trappen in alle soorten en maten etc. etc. Groot voordeel van dat boek vind ik dat het de materialen en constructies beschrijft die een eeuw geleden in zwang waren.

Aan de hand van dat boek kom ik met de volgende reactie op de opmerking van Christian. Je hebt inderdaad gelijk. De aansluiting van de gording op het spant rust op de hanebalk.  Klopt nu de volgende redenering?

De spantbenen rusten op de verdiepings bintbalk. Daar komen dus uiteindelijke alle krachten van het spant terecht. Door de hanebalk te verhogen Worden de "top driehoeken" (makelaar, hanebalk, spantbeen) kleiner en zal de constructie minder stijf worden. Kan ik de restende lengte van het spantbeen stijver maken door daar een extra driehoek in te bouwen die eveneens rust op de verdiepingsbalk?  De gording zou ik dan laten rusten op een klos die ik aan het spantbeen bevestig.

Het bovengenoemde boek beschrijft (tekent) twee mogelijkheden. Een kreupel spant, dat houdt in dat vanaf de bintbalk een extra balk wordt bevestigd tegen het spantbeen. Je raakt dan wat breedte kwijt tussen de spantbenen op vloerniveau. Of andere mogelijkheid. Het maken van een korbeel. Het aanbrengen van een balk tussen de hanebalk en het spantbeen. Dit zou weer ten koste gaan van een gedeelte van de stahoogte. De eerste oplossing, een kreupele stijl zou dus mijn voorkeur hebben.

In een stadje in de buurt heb ik timmerlui bezig gezien die eenzelfde probleem oplosten door simpelweg aan weerszijden van de bestaande spantben twee forse balken over de gehele lengte van het spant met draadeinden vast te zetten. Niet heel fraai maar het zag er wel degelijk uit.

Mijn grote probleem is dat ik de tekeningen in het boek wel begrijp maar nimmer heb geleerd om -zelfs de meest simpele- statische berekening te maken.

Als ik zou in de schuren en huizen in de buurt kijk zou ik het wel aandurven, maar wat meer zekerheid is gewenst.

Jeroen B. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-11-23 20:32:31

Cees en Jeroen B.,

ja, diverse strekkende decimeter Duitse, Engelse, Nederlandse en Franse vakliteratuur. En overal waar gebouwd wordt nieuwsgierig gekeken.

Jeroen, omdat het nu toch echt specialistisch wordt ga ik verder met privé-mail, en ik stuur je ook schetsjes.

Christian von Klösterlein

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#5 Geplaatst: 2006-11-23 21:09:42

Beste Jeroen,

Ik kan me een redelijk goede voorstelling maken van hoe je kapconstructie er uit ziet, maar dat is nog niet voldoende om er iets over te zeggen. Kun je me misschien een foto mailen? Verder vraag ik me ook af of de kap van bijzondere waarde is. Als dat namelijk niet het geval is kun je er vrij eenvoudig een stalen spant onder steken en als die draagt het oude wegslopen. Het voordeel van staal is dat je met minder materiaal een grotere constructie kunt maken waardoor de doorgang vrij blijft.

Denk er maar eens over na.

succes, Adriaan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2006-11-24 15:16:31

Cees, Christian, Jeroen en anderen,

Ook bij mij zakt de boekenplank door onder de bouwkundige werken. Van oorsprong IT specialist ben ik nu een soort autodidact aannemer aan het worden. Naast de boeken helpt ook Internet en met name dit forum daarbij. Maar iedere dag blijft nieuwe leermomenten opleveren... die het best samengevat kunnen worden onder "schade en schande" waardoor ik uiteindelijk wijs hoop te worden ;-)

Over kapconstructies en charpente terminologie gesproken, de franse begrippen zijn keurig in plaatjes uitgelegd op:

http://www.castorama.fr/conseils/dossier_mois/2003_09/creer.jhtml

of google/afbeeldingen zoeken op de woorden "panne arbaletrier" (zonder de aanhalingstekens in Google AFBEELDINGEN zoeken)

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-11-24 17:25:04

Jos,

even nagekeken. Op de eerste (perspectievische) tekening van Castorama is de aanduiding B fout. Deze wijst per abuis ook weer op de horizontaal ligende trekbalk l'entrait (D), maar de arbalétrier is juist het spantbeen, de schuine balk van het spant, die tegen de poinçon steunt!

Verder een aantal goede voorstellen voor het creeëren van ruimte onder het dak.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2006-11-26 17:33:39

Christian,

Mijn complimenten voor je opmerkzaamheid, ik had het zelf nog niet gezien. Inderdaad, in de perspectieftekening wijzen pijl B en D naar de entrait, terwijl B natuurlijk naar het spantbeen moet wijzen. Ga jij Castorama hierover aanspreken of zal ik dat doen ;-)

Salutations, Jos