Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

loftrompet over Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#0 Geplaatst: 2006-11-22 22:21:28

Zoveel Nederlanders doen aan Frankrijk-bashing... "Frankrijk is mooi, maar jammer dat er Fransen wonen" was wel het uiterste dieptepunt... dat mij na 3 jaar hier gewoond te hebben af en toe de onbedwingbare neiging bekruipt om de loftrompet te steken. Overigens heb ook ik wel gemengde gevoelens en bepaalde Franse gewoonten en instituten waar ik graag de open haard mee zou willen aanmaken... eigenlijk wou ik geen namen noemen maar de verleiding is te groot... sorry BNP Paribas! OK nu gauw de loftrompet.

1. Mijn Franse top-moment is altijd het ontbijt op zondagochtend. De bakker in ons dorpje is een absolute tovenaar. Zijn croissants en pains au chocolat zijn echt overheerlijk en zijn baguettes KUNNEN niet beter. Er zijn ook in Frankrijk toch wel aardig wat bakkers die er letterlijk niks van bakken, maar de onze is een echte held. Gewoon een stukje baguette met boter erop en een bak sterke koffie. Ingewikkelder hoeft het niet.

2. Mijn dorpse Ford dealertje, waar ik de auto om 8 uur 's ochtends netjes voor het werk kan inleveren en om kwart voor 7 's avonds netjes na het werk weer kan ophalen. Zo'n alleraardigste kerel, z'n zaakjes prima voor elkaar maar toch redelijk geprijsd en niet te beroerd om je even te matsen.

3. Valence TGV, zo'n schitterend met Franse allure aangelegd station met zulke schitterende treinen die in 2 uur en een kwartiertje naar Parijs stuiven, met behulpzame stewards die je ticket controleren en je uitleggen waar je moet gaan staan zodat de juiste deur voor je neus tot stilstand komt. Keurig schoon, lekkere broodjes, uitgebreide kiosk, nou nog even een paar extra betaalautomaten voor de parkeerplaats en het is perfect.

4. De gemeentelijke diensten, waar je weliswaar een fortuin voor betaalt, maar die je zoveel qualité de vie bezorgen. De vuilnis wordt 2x per week opgehaald, nog afgezien van eventuele blauwe of gele bakken voor plastic en papier. De sneeuw wordt geschoven op het meest onnozele landweggetje. Er dondert een boom om en HOP! een blik met mannetjes open die zich daar direct over ontfermen.

5. De verrukkelijke wellevendheid. Zelfs als je, ik noem maar wat sufs, naar de déchetterie gaat, krijg je een vriendelijke handdruk, en als ze na 3x je gezicht kennen wordt je gevraagd of het je goed gaat. Men helpt je even een handje en wenst je nog een prettige dag, en zo wordt het gewoon een plezier om een paar kuub tuinafval weg te brengen.

6. De ongebreidelde liefde voor alles wat het leven mooi maakt. Het Franse journaal bestaat voor de helft uit "echt" nieuws, en voor de andere helft uit "man bijt hond", dat wil zeggen 4, 5, 6 curieuze items uit alle hoeken en gaten van het land, alles kan als het maar positief, vertederend, mooi of vooral lekker is. In de Provence bereidt het 80-jarige wijnbouwersechtpaar zich met hun kinderen voor op de oogst. In Lille bevalt een vrouw van een vierling. In de Ardèche is het kanoseizoen weer begonnen. In de Hautes Pyrenées heeft een schaapherder een ADSL verbinding in z'n schuur. "Flauwekul" zou je zeggen, "zendtijdverspilling" en dat is het natuurlijk ook, maar dan heb je een hele andere bril op dan de Franse bril. Niet alles hoeft nuttig te zijn, niet alles serieus. Hoho... il faut aussi prendre le temps de vivre!

Wat zijn jullie hoogtepunten?

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2006-11-22 23:21:20

Hoi!

Dat is in dit bericht een begroeting en een kreet die past bij mijn reactie op dit berichtje :-)!! Eindelijk eens iemand die iets positiefs over Frankrijk schrijft ... er wordt altijd zó negatief gedaan, terwijl dat helemaal niet nodig is, in tegendeel zelfs!

Ik heb nu geen tijd om hier mijn hoogtepunten op te schrijven, maar ben het met de meeste punten uit bovenstaand berichtje in ieder geval eens (inclusief de negatieve opmerking over BNP Paris - ik zou haast zeggen de duurste bank van Frankrijk met de slechtste service - en over de trieste uitspraak dat Frankrijk mooi is maar dat het jammer is dat er Fransen wonen ... moet dat niet zijn: gelukkig dat er nog Fransen wonen en niet alleen mensen van andere komaf die overal over aan het zeuren zijn?!)!!

Bedankt dus voor deze positieve kijk op het Franse leven die ik zeker onderschrijf!

Groeten,

Thomas 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2006-11-22 23:31:27

Je kunt van iemand houden en toch niet blind zijn voor zijn/haar onvolkomenheden.... dat is spreekt uit deze "ontboezeming" en ik ben het er van harte mee eens!

Wat veel Nederlanders aanspreekt is het dichter bij de natuur staan (wat is die mooi hier...), het gevoel van vrijheid ondanks alle ge- en verboden die vaak "gracieusement" worden genegeerd, de "joie de vivre" als het om eten, drinken en mooie dingen gaat. Wat een contrast met een "aangeharkt" overvol en overgeorganiseerd land waar alles maar gedaan en gezegd moet kunnen worden. Waar Harry Potter alweer minister-president dreigt te worden..... nee, ik zet me niet af tegen mijn thuisland want veel van mijn goede kanten zijn daar ontwikkeld dus me afzetten is het ontkennen van mijn eigen identiteit. Maar ook daar zie ik scherper dan ooit, na meer dan 7 jaar, de onvolkomenheden

Die trouwe en toch relaxte garagehouder, ik heb er ook zo een. Neemt de tijd voor me, berekent redelijke prijzen. Ja logisch, doet het ook voor anderen dus dan wacht ik toch een paar dagen langer op die grote reparatie?

Een beetje moeite moeten nemen voor investeren in relaties en niet direct met die Hollandse directheid op iemand afspringen... wat is daar slecht aan?

Mijn "Maire" ken ik persoonlijk en de postbode weet precies dat als ik niet thuis ben de post in één van de auto's moet worden gelegd. Met plezier geef ik hem een dikke fooi aan het eind van het jaar als hij met de kalender komt en ook aan de geweldig betrokken "pompiers" die een paar jaar geleden mijn vrouw gelukkig onbeschadigd uit haar auto hebben gehaald na een ernstig ongeval.

Ik ga hier niet meer weg.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#3 Geplaatst: 2006-11-23 01:46:09

Salut,

Ik heb er net een avondje BVN opzitten: verkiezingen in NL. Voor mij een en al treurnis, mijn partij heeft zwaar verloren. Boven op mijn kamertje tref ik dan De loftrompet van Taciturne aan, een soulagement. Behalve zijn opmerkingen over het TV-journaal kan ik het erg met hem eens zijn. Vooral goed dat het niet geschreven is van uit een negatieve houding tov van NL; hebben wij ook niet nodig.

Toevoeging.

Hier op het F-platteland kun je s'avonds de Melkweg nog zien: grandioos. Hier kun je (en mag je) paddestoelen verzamelen en eten.

Waarom zou ik treuren over de NL-verkiezingen, wat gaat het me nog aan. Voor NL bestaan wij niet meer. Stemmen wordt zo een oneigenlijke zaak zinloos zelfs!

Morgen maar weer eens bij de buurvrouw gaan buurten, informeren naar nieuwe plekjes voor de champignons.

Ik ga hier nooit meer weg.

Ben

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#4 Geplaatst: 2006-11-23 01:51:32

Correctie en aanvulling,

Waar ik Taciturne zei bedoel ik doperwt.

Ik zie dat het al na twaalfen is, dus 23 november, en dat betekent weer: PAYDAY, het pensioen wordt vandaag overgeschreven. Toch fijn zo'n band met NL.

Ben

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-11-23 07:48:41

Lof voor doperwt!

Van beide landen houden maar ook beiden durven kritiseren.

Overigens wat het citaat betreft

"Frankrijk is een mooi land, alleen jammer dat er Fransen wonen"

heb ik één vraag:

Wij kennen dit uit de mond van minister Jorritsma. Maar ik heb ooit iemand horen beweren dat het oorspronkelijk van de Gaulle stamt - en uit de mond van deze door-en-door Fransman krijgt dat dan toch en andere smaak.

Wie weet hier iets over?

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-11-23 10:01:34

aardige allemaal,

ik kan de lijst van dorperwt nog langer maken, of ik dat ga doen hangt er van af.

'frankrijk is een mooi land, alleen jammer dat er fransen wonen' tja, als cristian het zegt zal het wel zo zijn dat de gaule dit heeft gezegd.

een poosje terug schreef men in het nieuws 'fransen zijn niet aardig tegen toeristen'

laat ik er dit van zeggen, als een maurice de hond of een of andere andere kwab 500 mensen intervieuwd wil dat nog niet zeggen dat de andere 150500 frankrijkgangers de fransen ook onaardig vinden.

ik was twee jaar geleden voor een afspraak in de cote d'azur, volgens mij de omgeving waar de meeste van jullie zo'n beetje hun levensdagen vertroetelen.

in afwachting op een telefoontje van mijn client, die waarschijnlijk zijn helicopter niet gestart kreeg zat ik aan een tafeltje met uitzicht op een betonnen muur te wachten of het ze zal lukken om nog voor tien uur het tafeltje schoon te maken, en dan denk ik ook nog dat men de etensresten van de tafel afveegt en even met de schoen in het tapijt smeert, want dat leek ondertussen op zeil.

in de kamer wachten was niet mogelijk daar de schimmels op het plafond me geboden de kamer te verlaten.

tja, ik ben arbeider, wil met mijn vieze kloffie geen duur hotel besmeuren, en moest voor een aantal 'werknemers' betalen, dus ik had mijn toevlucht gezocht in een - 3 sterren hotel, 15 euro per nacht.

aan een ander tafeltje zit een koppeltje dat me nog lang zal heugen, met wallen onder de ogen te 'ontbijten'

tuurlijk, zo frans als je maar wilt wezen kan alles gebeuren, maar zit niet aan m'n eten, dus des avonds zitten we aan een tafeltje in een goed restaurant in een veel te toeristis gebied, en ik hoor nederlanders praten achter me 'zeg kerel, wat een indrukwekkende omgeving hier hé, vind je niet, hé geweldig hé , niet , hé ?' (aardappel in de keel)

ik krijg altijd een beetje de kriebels van dat soort lui. overigens werk ik veel voor belachelijk rijke mensen die ik net zo behandel als jan met de pet, en dat waarderen ze in me.

het gaat zo een tijdje door, wij in het frans onze lol van alledag, en achter me het overdreven geschreeuw van de ahum..... nederlandse toerist.

ik wordt boos op het moment als die zegt 'als die franse lul nou nog niet komt ga'kum hale!' en hij roept 'he !, hier'

ik stoor me ontzettend en ben bang dat de kelner me als nederlander aan zal zien, ik doe druk mijn best om mijn frans maar vooral engels te laten lijken, dat is altijd nog beter dan nederlands.

op een gegeven moment zegt de man achter me ' zeg kerel, wat vind je van de wijn, en jullie dames, is die goed genoeg ? een goed boeket ? hé, de kleur, hé? of zal ik die lul opdragen en andere uit de cave te halen, hé ?'

ik draai me om en zeg 'man zak dat je bent, doe is een beetje rustig aan' en tot verbazing zie ik dat het mijn mede hotelgangers zijn.

hoogstwaarschijnlijk zullen ze hun buren en familie en vrienden de ogen uitsteken met prachtige foto's van enorme jachten, vette feesten, en een prachtig "ander" hotel waar ze tot in eeuwigheid van zullen dromen.

zielige mensen.

als men maar in "de cote d'azur" is geweest.

ik woon zelf aan de andere kant, de atlantische kant, en we zijn tot nu toe nog gevrijwaard van de nederlandse toerist, maar laat ik U niet hoeven vertellen dat men er hier niet bepaald op zit te wachten.

tja, als al die mensen die zeggen 'frankrijk is een mooi land alleen jammer dat er fransen wonen' nu eens lekker op de wadden bleven, dan zouden diegene die frankrijk wel in hun hart hebben gesloten het veel leuker hebben.

ik heb al eens eerder gezegd, het gevoel hier thuis te zijn heb ik nog steeds niet, maar ben wel gelukkig.

de eenvoud van de mensen, de natuur, maar vooral de rust, dat is een zegen.

gewoon je zelf kunnen zijn, als ik in mijn oude peugeotje op pad ga kijkt er niemand naar me, als ik een rols roys zou pakken ook niet.

als ik zie hoe hier jongens met hun roze papiertje net op zak een 15 jaar oud barrel staan te plamuren en spuiten en een paar extra lampies erop, dan denk ik, God wat zijn jullie gezegend.

in nederland hoef deze zelfde tiener toch echt niet meer bij een bar of disco te komen zonder golfje gti, laat staan bij de meisjes.

ik zou niet weten wanneer ik de laatste knokpartij heb gezien in een bar, een eeuwigheid geleden, in nederland durfde ik al niet maar naar een aantal bars toe.

toen ik de eerste keer bij de dechetrie kwam hielp die man me met afladen, en ik had geen geld bij me.

toen ik thuis kwam zeg ik tegen mijn vriend, wat nu? zal ik effe terug gaan om hem geld te geven ?

ben jij mal zegt tie, dat doe je niet !

het was zo gewoon om te accepteren dat helpen niet meer bestaat, dat je voor ieder wissewasje moet betalen.

telkens als iemand wat deed, dacht ik  'oh een fooi'

en dan later dacht ik, oh nee, zo zijn ze hier niet.

men kan hier nog gewoon vriendelijk zijn zonder de hand op te houden.

zal ik het dan maar heel zachtjes zeggen ?

nederlanders rot op! ssssstt

cees.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2006-11-23 10:50:36

Dag Doperwt en anderen,

Met deze hartekreten ben ik het roerend eens. Ik heb er weinig aan toe te voegen. In het begin van mijn loopbaan woonde en werkte ik een aantal jaren in Parijs en sinds kort ben ik na talloze vakanties in veel streken van F. eigenaar geworden van een vakantiehuisje in de Var. Ik heb ook in België en in Zwitserland gewoond en verder veel gereisd. Ik bedoel daarmee te zeggen dat ik een klein beetje weet waarover ik praat. Voor mij is F zo aantrekkelijk door veel dingen: het goede leven, savoir vivre is besmettelijk, het is er niet zo vol, prachtig en veelzijdig land met ongeveer alles wat de natuur te bieden heeft en een onvoorstelbare rijkdom aan cultuur, gemiddeld beter weer dan in NL, verder waardeer ik die Fransen over het algemeen juist wel; wat zijn veel van die mensen vriendelijk, hoffelijk en behulpzaam. De hemel zij dank dat hier 60.000.000 Fransen wonen en verhoudingsgewijs erg weinig Nederlanders. Bij landgenoten van het karakter dat Cees beschrijft, blijk ik als bij toverslag geen Nederlands meer te spreken. Ik heb mij ook altijd meer tot Frankrijk dan tot andere landen aangetrokken gevoeld, doordat de taal mij ligt en in het verlengde daarvan waarschijnlijk ook de Franse psyche (het taalgebruik weerspiegelt een manier van denken).

Zoals het in eerdere bijdragen terecht is gezegd, liefde hoeft niet blind te maken, op talloze zaken in F is (forse) kritiek mogelijk. Maar als die kritiek een obsessie wordt, dan moet je je afvragen of er niet sprake is van "incompatibilté d'humeur", ofwel onoverbrugbare karakter tegenstellingen. Tussen mensen kan dat ook bestaan; geen schande, dan kun je elkaar beter mijden.

Resumerend: I couldn't agree more with you (wie helpt mij aan de Franse uitdrukking?).

Jacob

p.s. Bij die genoemde bank ben ik klant sinds 1976 en heb er uitsluitend postitieve ervaringen mee.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#8 Geplaatst: 2006-11-23 12:33:10

Dit is wat De Gaulle heeft gezegd over de Fransen:

Philippe de Gaulle Amiral, fils du général Charles De Gaulle. Auteur d'un ouvrage biographique sur son père "De Gaulle, mon père, Entretiens avec Michel Tauriac", 2 tomes, Plon, Paris 2003 et 2004. Ce remarquable ouvrage, hommage d'un fils admiratif à son illustre père, devrait nourrir abondamment la légende gaulliste.

3
- "Les Français sont des veaux." Il a réellement employé cette expression ?

 - Il l'a souvent employée quand il les voyait ne pas réagir ou se considérer comme battus avant même d'avoir engagé le fer. Au début de juin 1940, par exemple, à Londres, à l'hôtel Connaught, à voix basse pour ne pas être entendu des convives qui dînent à la table voisine. Il vient de stigmatiser l'armistice au micro de la BBC. Je le vois alors serrer son couteau nerveusement avant de le reposer avec délicatesse. Puis il me souffle: «Ce sont des veaux. Ils sont bons pour le massacre. Ils n'ont que ce qu'ils méritent. » Quand j'apprenais l'histoire de France au collège Stanislas et que je m'étonnais de telle ou telle défaite militaire que nous avions essuyée, il me disait: «Les Français sont comme ça depuis les Gaulois. Hannibal qui recrutait des légions pour battre Rome écrivait à son frère Hasdrubal, qui levait des mercenaires en Espagne et dans les pays voisins: "Ne prends pas trop de Gaulois. Ce sont des ivrognes. Ils sont courageux dans l'action, téméraires au combat, mais vite découragés et jamais contents." César disait à peu près la même chose. Il ajoutait: "Ils sont palabreurs et n'arrivent à s'unir que face au danger." Tu vois, concluait-il, deux cents ans avant Jésus-Christ, on définissait assez bien les Français d'aujourd'hui. » De même répétait-il souvent: « La France vacharde. » Cela voulait dire qu'elle tombe dans la veulerie et qu'elle cherche à donner le coup de corne ou le coup de pied de l'animal rétif à ceux qui veulent la faire avancer. Une autre expression lui était familière: « Les Français s'avachardisent. » Termes militaires pour signifier qu'ils s'avachissent en grognant. Dans une lettre au père Bruckberger, le 27 mai 1953, il écrivait avec néanmoins un certain optimisme: "La mollesse française est d'une extrême épaisseur. Mais même en France, elle n'a pas l'Avenir, qui est aux forts."
Ibidem, Les Français tels qu'ils sont, p. 114-115  

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-11-23 14:29:03

een mooi stuk.

de revolutie is niet voor niets uitgevonden in frankrijk, kijk om U heen.

ik was eens in US waar ik in een winkel iets moois wilde kopen, heelaas het was het laatste artikel.

dat geeft niet, geeft U me die maar, zei ik, maar dat was onmogelijk, het was beschadigd.

nou zeg ik, dan doet U toch wat van de prijs af, voor mij is tie goed.

het kon niet, ik zou terug kunnen komen, ik zou kunnen gaan klagen, ik zou weet niet wat veel kunnen gaan doen....

ik zeg nee, ik doe niets, ik wil gewoon dat hebben.

'waar komt U vandaan?'

'Frankrijk, hoezo ?'

vandaar, jullie hebben de revolutie niet voor niets uitgevonden.

men is het niet eens met de politiek, het verkeer, het openbaar vervoer, men is het nergens mee eens.

en toch gata ieder zijn weg.

in aanloop naar de verkiezingen van frankrijk wordt er natuurlijk geneog gepraat, en dat Royal heeft gewonnen is voor vele een goed teken, maar of het helpt ?

hoezo ? , vraag ik.

omdat iedereen het land wil veranderen want we hebben de slechtste economie van europa, en omdat niemand het land wil veranderen want dan komt er een opstand.

hopelijk heeft Royal de ballen voor dat.

inderdaad, frapant....

sarkozy zei "als ik president wordt gaan we de spoorwegen eens aanpakken"

- dus nu ga ik effe uw helderheid bijschijnen, A. de verkiezingen zijn pas over twee jaar. B. sarkozy is nog niet gekozen. C. sarkozy is dan nóg geen president.

goed op je inlaten spelen dit -

de fransen gooide afgelopen zomer onmiddelijk het werk neer en staakte want sarkozy gaat héél misschien, als die héél misschien wordt gekozen, als die dan ook nog héél misschien president wordt, de spoorwegen aanpakken.

dit is wel het toppunt van de franse samenleving.

iedereen vind dat het anders moet, maar niemand begint want het mag niet ten koste gaan van hemzelf.

als men het in de politiek over de economie heeft zegt men, rustig aan nu, hij is niet zo best, als het slechter gaat zeggen ze, even wachten, hij gaat wel weer beter, en als die beter gaat zeggen ze, zie je wel, hij gaat beter.

en d'r is werkelijk niemand die er ook maar een ruk voor doet.

en toch hou ik van frankrijk.

cees. 

oh ja, nog zo'n opmerkelijke.

als je tegen de bretons zegt 'man wat regent het hier vaak' dan zeggen ze 'dat goed, dan komen er niet zoveel toeristen'

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#10 Geplaatst: 2006-11-23 14:37:16

Tja... wat dat staken betreft zijn ze schandelijk verwend, kennelijk is het geaccepteerd om te staken vanwege een of ander vaag vermoeden dat over 2 jaar wellicht gaat plaatsvinden. De wetgeving rondom het stakingsrecht draai je natuurlijk never nooit niet meer terug want dan ligt direct het hele land plat...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-11-23 16:50:55

erger nog, men staakt omdat de stakingsdagen niet betaald worden !

het mot nie gekker worre met die franse.

wat me ook zo opvalt is, dat op de arbeidsvloer kun je het nog zo gekl niet verzinnen of ze hebben er regeltjes voor.

zo ken ik een bedrijf waar geen radio is want de dat haalt je uit je concentratie, en daar krijg je weer ongelukken van.

en deze dan,

niet praten met elkaar, haalt je ook uit je concentratie.

het is echt waar !

en dan kom ik smiddags op de werf en staat de baas en de chef met een kegel zeg, dat wil je niet weten.

en dat is niet gevaarlijk ;-0

cees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2006-11-25 23:34:32

Nou Cees, dan heb je het over de regeltjes mooi mis. In Nederland zijn minstens zoveel regeltjes over arbeidsomstandigheden want het overgrote merendeel komt vanuit "Brussel". Ik ken die wetgeving van beide landen goed en er is nagenoeg geen verschil. De toepassing ervan... dat is een ander verhaal. De sociale dialoog is in Frankrijk veel minder ontwikkeld en daardoor wordt gemakkelijker naar de regeltjes gegrepen als er verschil van mening is.

En dat van de alcoholgebruik op het werk: dat gaat heel rap achteruit. De juridische consequenties van een bedrijfsongeval veroorzaakt door alcohol zijn zo groot dat er maar weing bazen zijn die het van hun werknemers tolereren.

Steven   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-11-26 10:51:46

steven,

Ivo heeft dat al eens netjes gezegd ergens in een discussie (ik dacht over die houtkachel of zo) er zijn mensen die het denken te weten en wat te kletsen willen hebben, er zijn mensen het precies weten omdat ze er voor geleerd hebben, en er zijn mensen die hun ervaring uit de praktijk hebben gehaald.

laat ik nu in practisch alle gevallen in die laatste groep vallen.

dan kan dus iemand me gaan vertellen dat ik het 'mooi mis' heb over die regeltjes die tenslotte allemaal uit "brussel" komen, ik heb daar andere ervaringen mee, en die teld voor mij, al die brusselregeltjes en eu-hetzelfde-gedoe lap ik aan mijn laars.

we hebben al eens eerder over de autokeuring gehad waar ook iemand zei dat het overal het zelfde was, wel, IK stond in de garage meerder keren dat het niet het zelfde was, dus kan ik dat in de praktijk dus niet ontkennen.

IK zie dat men flink aan de wijn zit tussen de middag, dus men kan lekker kletsen in brussel, men doet het.

tuurlijk is er na een ongeluk bonje, maar dat zien we dan wel weer toch ?

en zolang de baas zelf nog een glaasie pikt met de lunch, zal menig werknemer hem niet laten staan, ongeacht wat bolkestijn of maywegge of welke andere partijbons in de eu ook zegt of schrijft.

cees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2006-11-26 11:10:48

Cees, je haalt twee zaken door elkaar.

De "regeltjes" zijn weliswaar nagenoeg hetzelfde, de toepassing ervan verschilt.

Voorbeeld: overal is er een APK-keuring, maar in NL is het eens in het jaar en mag door de dealer, in F eens in de twee jaar. In F kijken ze minder nauw dan in NL, is mijn ervaring.

Zo zijn er talloze voorbeelden.

Bolkenstein is trouwens met pensoien en May-Weggen is Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant....

Steven 

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#15 Geplaatst: 2006-12-01 14:35:36

Jacob, gefeliciteerd met je goede ervaringen bij de bank...dan ben je denk ik echt de enige! Weleens geprobeerd daar een rekening te stoppen? Nou ja, laat ik niet in details treden... Wij zijn er met een hele wijde boog omheen gelopen toen we hier in Frankrijk kwamen wonen, na verschillende incidenten in slechts 5 weken tijd (toen we hier enkele jaren geleden anderhalve maand kwamen voor het werk van mijn man en we per se een Franse rekening moesten hebben...). 

De loftrompet...Tja. Zoals mensen die mij inmiddels al vaker hebben gezien op het forum wel weten, ben ik géén Francofiel, maar een 'gedwongen' inwoner, en (gelukkig...) voor slechts enkele jaren. Genieten doe ik hier zeker, want ik ben zeker niet blind voor de voordelen van Frankrijk. De bureaucratie valt ons bijvoorbeeld alleszins mee, want hoewel er veel formulieren zijn, is het allemaal redelijk duidelijk. Mijn man vond bijvoorbeeld de Franse belastingaangifte een stuk makkelijker dan de Nederlandse!

Waar ik me een beetje aan stoor in dit soort discussies, is de generalisatie. Niemand heeft het over 'heel Frankrijk' omdat je simpelweg niet overal tegelijk woont en dus niet alles kent. Zo kent ook niemand heel Nederland! (al is dat wel stukken kleiner, ik denk dat er vrijwel net zulke grote verschillen zijn te vinden).

Ik woon vlakbij Parijs, en de mensen hier zijn druk, gejaagd en gestresst. Niks geen 'rustig leventje in Frankrijk' dus! Als je hier woont, moet je echt mee in de flow, en kun je als je mazzel hebt eens een keertje over een week of 4 een afspraak maken met iemand, wnt spontane bezoekjes kunnen niet. Buren? Spreken elkaar niet. Postbode? Zie ik alleen met de kalender langskomen (uiteraard geven we dan wel een fooi!) Dus bij ons geen afspraken over hoe ik de post bezorgd wil hebben... Wellevendheid (zie eerste bericht)? Nou, hier niet! Weggedrukt worden in de rij bij de kassa...je na maanden nog nauwelijks groeten...ja, dat wel... (hoewel ook daarop gelukkig uitzonderingen zijn!) 

Als ik in Nederland ben, en mensen vragen hoe het hier is, pas ik er ook erg voor op om mijn mening als 'algemeen geldend' te poneren, want ik ken genoeg verhalen van jullie die een heel ander beeld geven van wonen in Frankrijk.  

Dus: enthousiasme: leuk! Maar wees een beetje bewust dat niet iedereen zo'n leventje heeft in Franrkijk, en dat dus niet heel Frankrijk geweldig is, net als niet heel Nederland zwabber is!

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#16 Geplaatst: 2006-12-01 15:34:20

Mieke, volgens mij ben jij nu, in strijd met al je behartenswaardige woorden, over die bank aan het generaliseren. De kool is het sop natuurlijk niet waard, maar ik kreeg met die bank dingen voor elkaar die volgens het boekje helemaal niet konden. Mijn statistiek is: 1, dus vrijwel betekenisloos, maar ik heb allerminst reden om me negatief uit te laten. Ik ken overigens zowel Parijs (ik heb intra muros gewoond) en de provincie, inderdaad onvergelijkbaar. Maar ook Bordeaux is niet vergelijkbaar met Lyon of Nice en de Charente is niet vergelijkbaar met Calvados of de Aude om er maar een paar te noemen. Waarschijnlijk kan iemand ook nog wel twee dorpjes op 10 km afstand van elkaar noemen die totaal verschillend van karakter zijn. Wat blijft is het goede leven in Frankrijk en wat dat zo ongeveer omvat daar zijn we het wel een beetje over eens met z'n allen.

Kijk als je tijd hebt eens op Le Forum des Hollandais, dan zie je wat Fransen van NL vinden; soms zeer verhelderend en vaak komisch.

Jacob

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#17 Geplaatst: 2006-12-01 18:18:04

Jacob, je hebt helemaal gelijk over de bank...ik heb er weinig ervaring mee en ben erg streng voor ze...(ik ken overigens wel wat Fransen die er net zo over denken, dus helemaal op 1 verhaal gebaseerd is het niet!) Het spijt me oprecht, bedankt voor je vriendelijke terechtwijzing!

En dat goede leven in Frankrijk...vind ik hier soms behoorlijk tegenvallen, hoewel er absoluut dingen zijn waar ik weer van geniet! Als ik het eerste bericht in dit item lees...dan kan ik me maar in weinig dingen vinden, eerlijk gezegd! Maar goed, dat heb ik in mijn vorige berichtje al een beetje aangehaald, en om daar nou nog langer over door te zaniken...

Ik ben blij als wij weer aan een goed leven in Nederland kunnen gaan beginnen, al zitten daar ook absoluut nadelen aan. En ik sluit ook zeker niet uit om ooit mijn oude dag (maar die is nog ver weg...) in Frankrijk te slijten... Hoewel...misschien is tegen die tijd het klimaat wel zo veranderd dat het in Nederland ook weleens zonnig is :-)

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#18 Geplaatst: 2006-12-01 20:06:42

Mieke & Jacob, 

>>>

Ik woon vlakbij Parijs, en de mensen hier zijn druk, gejaagd en gestresst. Niks geen 'rustig leventje in Frankrijk' dus! Als je hier woont, moet je echt mee in de flow, en kun je als je mazzel hebt eens een keertje over een week of 4 een afspraak maken met iemand, wnt spontane bezoekjes kunnen niet. Buren? Spreken elkaar niet. Postbode? Zie ik alleen met de kalender langskomen (uiteraard geven we dan wel een fooi!) Dus bij ons geen afspraken over hoe ik de post bezorgd wil hebben... Wellevendheid (zie eerste bericht)? Nou, hier niet! Weggedrukt worden in de rij bij de kassa...je na maanden nog nauwelijks groeten...ja, dat wel... (hoewel ook daarop gelukkig uitzonderingen zijn!)

<<<

De bank is niet het enige waarover gegeneraliseerd wordt zo te zien ... ikzelf woon ook dicht bij Parijs (eerste ring van steden om Parijs heen, net buiten de périf dus) en inderdaad zijn de meeste (!) mensen hier druk, gejaagd en gestresst, maar om daar nou in mee te moeten gaan ... nee! Ik woon zelf in een redelijk klein dorpje met vrij veel huizen en niet zo veel flats en hier groeten mensen elkaar wel en met de postbode maak ik ook wel eens een praatje (hoewel dat niet zo heel vaak voorkomt want meestal komt die als ik ook aan het werk bent natuurlijk ...).

Je hebt wel gelijk als je bedoelt aan te geven dat veel mensen maar mee gaan in de flow ... zo kwam ik een paar jaar geleden met de trein terug van mijn 3 weken durende zomervakantie; toen ik vervolgens in Parijs de metro naar huis pakte keek ik zo eens vrolijk om mij heen (ik was volledig uitgerust en helemaal happy) en als je dan ziet hoe sommige mensen je aankijken of snel in hun boekje duiken, dan is dat inderdaad best wel jammer ...  maar dat betekent nog niet dat ik daar ook in mee ga ... ik denk dus dat je er (overal) *zelf* het beste van moet maken en dat kan zeker ook in de buurt van Parijs!!!

Groeten,

Thomas Vergouwen 

PS Het forum waar Jacob het over had is te vinden op http://www.leforum.nl en daarop vinden inderdaad regelmatig erg interessante discussies plaats ... 

PPS Jacob, sorry dat ik je nog steeds niet teruggemaild heb ... ik zie steeds je mail weer staan en steeds komt het er weer niet van :-( ... 

avatar#4152
JWV
Berichten: 0
Reacties: 1

#19 Geplaatst: 2006-12-03 07:59:29

Ik vind die Jacob maar een storende factor op deze site. Hij verdedigt Frankrijk tegen beter weten in en stelt zich boven een ieder die minder goede ervaringen heeft mer Frankrijk of minder prettige zaken ervaart van Frankrijk. Hij geeft daarmee anderen niet de kans om zicht te uiten, door die ander het gevoel op te dringen dat hij 'maar' een zeurende Nederlander is en daarmee die ander in de verdediging te drukken.

Ik vind Jacob een Typisch Nederlandse Fijne, geen man, geen vrouw maar een type dat bij het thee drinkt het kopje met twee vingers vasthoudt met de prink omhoog. Wat een engerd. Zeker vergeleken met Mieke en anderen

Natuurlijk zijn de banken in Frankrijk verschrikkelijk, maar dat krijg je als een volk als de Fransen kiezen voor regeltjes i.p.v. gezond verstand en als het oligarchie het geprefereerde staatsmodel en  oligopoly het geprefereerde marktmodel is. Zie www.nl.wikipedia.org

Mijn franse timmerman zei eens: Frankrijk is een mooi, maar a-sociaal land.

Dat klopt; er moet nog veel veranderen wil het een goed land worden. Maar daar zullen ze door geldgebrek niet de gelegenheid toe krijgen, want de economische voorspellingen zijn zeer somber voor de komende jaren.

Maar dat neemt niet weg dat Frankrijk zo'n mooi land is, maar voor de rest valt er veel op aan te merken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2006-12-03 09:21:17

Welja, zet voor de eerste keer een bericht neer op het forum en begint gelijk waarde-oordelen te spuien over andere forumleden. Alsof die blind zijn voor onvolkomenheden van Frankrijk!

Graag een beetje meer wellevendheid, op dit soort soort ongenuanceerde praat zit ik écht niet te wachten.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2006-12-03 11:10:44

ben het met steven eens,

kritiek mag, en het niet met iemand eens zijn mag ook, maar ik heb al eens eerder gezegd dat als je onenigheid met iemand hebt mail je prive, je hoeft een ander niet plein publique verrot te schelden.

'k heb weinig respect voor je boodschap jwv, en wim zou er verstandig aan doen zulke toevoegingen aan een forum te verwijderen.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#22 Geplaatst: 2006-12-03 13:25:58

Er moet heel wat gebeuren wil een forumbijdrage of een forumlid worden verwijderd. Zo erg maakte Jacob het nu ook weer niet, hoewel ik de toonzetting van zijn bijdrage misplaatst vind en hem daarom verzoek de sfeer op dit forum prettig te houden. Kritiek leveren is verfrissend en houdt de geesten scherp. Maar wel op een beschaafde manier.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#23 Geplaatst: 2006-12-03 14:58:02

Wim, laten we in de geest van Voltaire bijven: "Ik ben het niet eens met wat je zegt maar ik zal tot mijn dood strijden voor het recht om die mening uit te spreken".

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#24 Geplaatst: 2006-12-03 16:07:06

Kan iemand mij uitleggen wat er nu misplaatst was in het berichtje van Jacob? Volgens mij niet echt iets namelijk ... het bericht wat hier misplaatst is is eerder dat van JWV ... belachelijk om zo negatief te reageren, zeker zoals terecht opgemerkt wordt in een allereerste bijdrage aan dit forum! Volgens mij werd er dan ook eerder gevraagd het bericht van JWV te verwijderen dan dat van Jacob ... maar goed ...

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#25 Geplaatst: 2006-12-03 17:40:57

Beste Thomas,

Natuurlijk moet je er zelf wat van maken, maar ik wilde inderdaad aangeven dat dat op  het genoeglijke platteland van Frankrijk wel ietsje makkelijker is dan in een plek als Orsay! Want sorry, maar ik kan nog zo rustig willen leven...als er gigantisch wordt voorgedrongen bij de kassa, komt dat mijn rustige gevoel toch echt niet ten goede! Als ik me niet enigszins breed maak, kom ik nooit aan de beurt, helaas! 

Toen we van de zomer in de Vendee waren, ervoeren we een ernstig groot verschil! Natuurlijk hadden we daar ook zelf vakantie, dat helpt wel mee, maar het leven kwam daar heel wat relaxter over dan in onze omgeving. En ik kan, als ik rustig wil leven, me voornemen om meer contact met mijn buren te hebben...maar als zij echt altijd afwezig zijn, of bijna op weg ergens naartoe...dan is dat toch echt niet makkelijk! 

Ik bedoel aan te geven: hoe je het land ervaart, is nogal afhankelijk van waar je woont (geldt in Nederland net zo hard, overigens!) 

Groet, Mieke 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2006-12-03 18:57:42

De kritiek richtte zich wat mij betreft op JWV (waarvan we zijn voornaam maar moeten raden), niet op Jacob!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-12-03 21:02:14

ik begrijp de message van wim ook niet helemaal maar laat maar, ik zal hetw el verkeerd zien.

cees

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#28 Geplaatst: 2006-12-03 22:40:57

Dat eerder genoemde www.leforum.nl biedt uitermate interessant leesvoer!!

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#29 Geplaatst: 2006-12-04 21:16:12

En het leuke is dat je er ook nog eens op mag reageren ;-) ... dat stellen de mede-forum-ers zeker op prijs!

avatar#4090
Veronica
Berichten: 0
Reacties: 4

#30 Geplaatst: 2006-12-05 01:33:33

Dag mede-forum-bezoekers,

Sinds enige weken volg ik de discussies op dit forum. Ik zag dit bericht, de loftrompet over Frankrijk, en dacht: "leuk, eindelijk iets positiefs".

Helaas eindigt ook dit weer in heftige, negatieve reacties.

Wij hebben sinds 5 jaar een huis in Frankrijk waar wij, helaas, nog niet permanent wonen omdat we nog "iets" te jong zijn. Tot nu toe heb ik alleen goede ervaring met de mensen in mijn omgeving. Door de locale bevolking wordt regelmatig geklust in ons huis. Als ik vraag of er vooraf iets betaald moet worden voor materiaal, hoeft dit nooit, zelfs als we pas 2 maanden later weer in ons dorp zijn.

Bij een heftige regenbui bleek onze buurman de cave leeggepompt te hebben.

's Zomers is ons gras gemaaid, 's winters brandt de open haard als we om 18.00 uur aankomen. Voor de voordeur staat regelmatig een bak met tomaten of groente uit een moestuin.

Natuurlijk staat er wat tegenover. De buurman loopt door onze tuin naar zijn koeien, dan hoeft hij niet om te lopen. Iedere zomer nodigen we alle vrienden en bekenden (lees: werklui) uit voor een barbecue. Ook een dorpsgenoot die ze niet allemaal op een rijtje heeft zit aan en dat wordt gewaardeerd. We nemen regelmatig typisch hollandse producten mee om uit te delen.

Kortom, wie goed doet goed ontmoet, zelfs in Frankrijk.

Veronica

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#31 Geplaatst: 2006-12-05 09:49:51

Mea culpa! Mijn kritiek, vooral in algemene zin bedoeld, uitte ik niet naar aanleiding van een bijdrage van Jacob maar van die van JWV. Lastig ook die afkortingen JWV, HP, JH enz. Ik moet beter opletten. Excuus aan Jacob.

Wim

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#32 Geplaatst: 2006-12-05 10:08:39

Dag Veronica,

Heerlijk die mensen die zeggen dat ze nog te jong zijn om in Frankrijk te wonen, maar tegelijkertijd 2 huizen bezitten...

Dat heb je dan in ieder geval al "jong" voor elkaar!

Zelf woon ik "jong" in Frankrijk. Maar heb geen 2de huisje in NL.

Dat kan ik me niet veroorloven. Misschien als ik "oud" ben?

Arthur

avatar#4090
Veronica
Berichten: 0
Reacties: 4

#33 Geplaatst: 2006-12-05 16:55:19

Dag Arthur,

Te jong wil niet zeggen jong. Alleen te jong om te mogen stoppen met werken. We zijn aan het aftellen hoor!

Groet,

Veronica

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#34 Geplaatst: 2006-12-05 17:02:27

Ha ha,

Ik snap hem, Veronica!

Dan kunnen we de champagne vast koel zetten voor het moment dat jullie mogen stoppen met werken?

Champagne...ook al zoiets.

Wanneer wordt er nu eigenlijk geen champagne geserveerd bij een feestelijke gelegenheid?

Ik vind het een prima en feestelijk gebruik!

groeten,

Arthur 

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#35 Geplaatst: 2006-12-06 18:12:05

Beste Veronica,

Geweldig dat jullie zulke goede ervaringen hebben! Met mijn negatievere ervaringen wil ik absoluut niets afdoen aan de soms geweldige Franse mensen, gewoontes etc. Ik probeer alleen wel een beetje te nuanceren: ook Frankrijk is echt niet de hemel op aarde...soms kun je er misschien een glimpje van de hemel opvangen :-) (maar dat lukt me in Nedelrand overigens ook wel: gewoon goed opletten!)

Die champagne is inderdaad een heel geweldige gewoonte! Mijn man heeft op zijn werk met zeer grote regelmaat een borrel omdat er een 'speciale gelegenheid is, maar dat 'speciaal staat niet voor niks tussen aanhalingstekens! Gewoon alles wordt aangegrepen! Dat mag ik wel, dat Hollandse zuinige feestjescultuur...dat zullen we echt gaan missen! (en wat meer gaan introduceren voor zover dat mogelijk is) als we terug gaan.

Groet, Mieke 

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#36 Geplaatst: 2006-12-06 18:37:21

Mieke,

dat is een van de Franse trekken:

iedere gelegenheid aangrijpen om een feest te bouwen.

Jij zit dan in of nabij Parijs, wij maken het in de omliggende dorpen mee.

La fête des vanneurs (in een mandenmakersplaats)

La fête des couteaux et sciseaux (in een stad waar de messenindustrie thuis is),

en als ze niets anders hebben La fête du patron (feest van de beschermheilige), maar ook la fête du potiron of la fête des cerises met een competitie verspugen van kersenpitten!!

En steeds met eettentjes waar de polderlandse frieten- en krokettenzaken niet aan kunnen tippen. Kost niet veel, brengt soms iets op voor de plaatselijke brandweer of een sportvereniging of voor een goed doel, en iedereen vindt het gezellig.

Zullen jullie missen weer thuis in polderland!

Christian von Klösterlein

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#37 Geplaatst: 2006-12-08 16:01:13

Inderdaad Chistian, dat zullen we missen als we teruggaan (wat overigens nog niet helemaal zeker is)! Maar we hopen dat we in staat zullen zijn wat verschillende elementen van de twee landen te verenigen, net als onze Franse buurvrouw in Nederland dat placht te doen! Dus geen verjaardag met een simpel bakkie leut en een stukkie taart, maar er achteraan een geweldig gezellig maaltijd voor de hele buurt...

Ben trouwens erg nieuwsgierig gemaakt naar de verspuugcompetitie van kersenpitten! In Nederland zijn toch ook wel de gekste competities af en toe 9met name meer in het oosten van het land, heb ik de indruk) maar kersenpitten verspugen lijkt me toch bijzoner intrigerend! Al zal het grootste feest ongetwijfeld zijn...het eten en drinken om de competitie heen.

Groet, Mieke