Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kolenkachel

Auteur Bericht

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#0 Geplaatst: 2006-11-25 16:13:37

Goede middag,

Is hier iemand die verstand van kolenkachels heeft?

Ik heb namelijk een potkacheltje waar onderin een steen licht,maar ik heb gehoord dat er voor kolen een rooster in moet liggen,klopt dit?

De bovenkant van de kachel is van gietijzer,en is met drie boutjes "vast"gezet aan de mantel.

Hier zit echter ruimte in(bovenkant kan bewegen t.o.v. de mantel)geeft dit gevaar voor koolmonoxide lekkage,of geeft de trek van de pijp voldoende onderdruk.

Ik heb naar info gezocht op Google maar kon niets vinden.

gr. Ger

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2006-11-25 17:21:03

Ik zou, eerlijk gezegd, niet aan een kolenkachel beginnen als je er totaal geen verstand van hebt. Dat laatste blijkt wel een beetje uit je vragen. Risico van CO-vergiftiging is met kolen nogal groot, zelfs wanneer de kachel technisch goed is maar de trek bijvoorbeeld onvoldoende i.v.m. de maten van het rookkanaal of wanneer er onvoldoende luchttoevoer is. Hout gaat dan gewoon uit maar kolen blijft lang smeulen en produceert koolmonoxide.

Het kan zijn dat er potkachels zijn met een steen onderin maar die ken ik niet. Misschien iemand anders hier? Navolgend commentaar heeft betrekking op kachels/hout- c.q. kolenhaarden die ik wel ken.

Globale antwoorden op je vragen:

- kachel brandt toch stukken beter als er van onderen lucht (=zuurstof) bij de brandstof kan. Is namelijk onontbeerlijk voor verbranding, dus, ja, je hebt een rooster nodig. Met een steen i.p.v. een rooster komt de luchttoevoer van onderen niet echt op gang. Bovendien hoort er onder zo'n rooster een asla te zitten. As valt, terwijl het vuur brandt, door het rooster de asla in, anders gaat het vuur al gauw uit. Ligt er een te dikke laag as dan moet je erin poken of het rooster schudden. De betere kolenhaard heeft daar een aan de voorzijde uitstekend hendeltje voor. Plus dat het iets makkelijker schoonmaakt met zo'n asla.

- kachel moet ook af en toe nieuwe brandstof bijtanken. Je hebt dus een bijvulluikje nodig. Zit het luikje in de zijkant of voorkant van de kachel dan moet het met vuurvast koord luchtdicht zijn gemaakt. Is dat niet zo dan krijg je valse trek, luchttoevoer BOVEN de brandende kolen en daar word je ook niet blij van want dat brandt niet echt fijn. Vaak vormt zo'n luikje ook de toegang tot de asla of zitten er twee deurtjes.

- als de kachel een bovenlader is dan moet er op de ene of andere manier wel een gat in de bovenkant zitten, een nauwsluitend deksel met een optiloog of zoiets. Maar ook dan moeten er in de voor- of zijkant deurtjes zitten voor toegang tot het rooster, de vuurvaste stenen en de aslade.

- kachel moet, wanneer hij brandt, wel luchtdicht zijn aan de bovenkant en alle andere kanten behalve een luchttoevoerventiel ONDER het rooster. Vandaar dat een bovenlader dat nauwsluitende deksel heeft, want je moet trek creeeren via de rookgaspijp. Als de bovenkant lekt dan krijg je ook daar trek met als gevolg kans op rook in de kamer en, als het vuur smeult, koolmonoxide. Ik heb zo mijn twijfels over een bovenkant die met drie boutjes vastzit en nog steeds kan bewegen.

Sterkte!

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#2 Geplaatst: 2006-11-25 20:24:31

ivo bedankt voor je reactie.

Ik heb inderdaad niet veel verstand van kolenkachels,en dat is mijn probleem.

In mijn schuur ligt nog een berg kolen,en wil die op gaan stoken in dat kacheltje (GODIN 420),maar heb zo mijn twijfels aan de veiligheid i.v.m. de losse bovenkant.

Wanneer ik de bovenkant monteerd met kachelkit en nieuwe bouten moet dat toch goed zijn.

Op deze kachel zit een dekseltje,maar is niet bepaald nauwsluitend.(flensdiam.125 bui.110bi met een dekselvan116)Heeft misschien een vuurkoort in gezeten of een ander deksel.Ook zit er boven aan de voorkant een klepje. (wel nauw sluitend)kijkgat?

Onder in de kachel zit een aslade,in de steen is een gat (4x7cm)dat afgesloten kan worden d.m.v.een metalenschuif en op de steenhoogte zit een luchtregelklep,die opengeklapt kan worden

Een mooi en gaaf kacheltje voor het oog,maar ik wil hem wel veilig maken.

Dus alle kennis is welkom.

alvast bedankt.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2006-11-25 22:29:46

Kijk, dat klinkt al stukken beter. Het is dus een bovenlader. In de bovenplaat zit dus een rond gat, in dat gat ligt in een groef een buitenring (uitneembar) en in die ring moet ook een groef zitten waar het -eveneens uittilbare- deksel in  past. Die moeten beiden zo goed als naadloos passen, is dat niet zo dan moet je de beide groeven (in de plaat, waar de buitenring in ligt, en in de buitenring, waar het deksel in ligt) en de raakvlakken in de ring en het deksel schoonmaken en/of roestvrij maken, dan zou zowat naadloos het moeten passen. Ijzeren onderdelen nooit met water roestvrij of schoon proberen te maken, krijg je alleen meer roest van. Wordt de plaat etc. eenmaal gloeiend heet dan verdwijnt de roest grootstendeels vanzelf.

De losse bovenkant MAG NIET, moet echt helemaal luchtdicht aansluiten, geen voeling mogelijk i.v.m. met CO-gevaar. Weet niet of kit volstaat, denk het eigenlijk niet. Als je de schroeven vernieuwt en er zit nog ruimte dan zou ik eerder aan vuurvast koord als afdichting denken. Het klepje zal inderdaad wel een kijkgaatje zijn, kennelijk heeft je kachel geen ruitjes waar je het vuur doorheen kunt zien en je moet toch af en toe kijken of en hoe het fikt, nietwaar?

Het gat -waar eigenlijk ook een ijzeren roostertje in/overheen zou moeten zitten- in de steen is voor het toelaten van de lucht (en het schoonvegen van de steen als de zaak koud is, je veegt de asresten er gewoon in en ze vallen in de asla) en de luchtschijf moet dus lucht toelaten ONDER de steen. De klep moet in het begin helemaal open en als alles goed brandt dan kan hij meer en meer dicht; nooit helemaal dicht!

Verder zit er doorgaans vlakbij de rookpijpuitgang een hendeltje dat een schuifje in die uitgang regelt. Dat is voor het regelen van de trek. In het begin moet hij helemaal open voor maxi-trek, als alles goed brandt dan kan hij meer en meer dicht. Maar ook weer niet helemaal dicht! Meestal kan het pok niet, in de 'dichtste' stand van deze klep zit er altijd nog een kier zodat je niet helemaal zonder trek komt te zitten. Ook hier kan namelijk het risico van CO-vergiftiging optreden.

Tenslotte: klinkt paradoxaal maar zorg altijd dat er een raam open staat of zo, zodat er altijd voldoende zuurstof in de lucht zit. De kachel onttrekt namelijk zuurstof aan de lucht. Is nodig voor de verbranding en ook blijf je er meer wakker van....

Godin is een heel goed merk, dus daar zal het niet aan liggen als het niet goed gaat. Verder nog opletten dat je alleen ofwel voorgegloeide ijzeren pijpen of anders RFVS-pijpen gebruikt voor de aansluiting op je schoorsteen. Elders in deze rubriek is daar een flinke discussie over gevoerd.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2006-11-26 02:46:40

Die discussie ging over kachelpijpen voor houtkachels (effe stoken ;-))

Het grootste verschil tussen  kolen en houtkachels (is mij geleerd) dat je hout zowel met 'bovenlucht' als met 'onderlucht' kunt stoken - waarbij bovenlucht een betere  (schonere) verbranding zou geven. Daarbij blijft hout langer doorsmeulen wanneer dit op een asbed ligt; dat asbed zou onderlucht decimeren en de kachel zou smoren. Kolenkachels dienen UITSLUITEND van onderaf gestookt te worden, juist ivm met het anders afgeven van teveel CO2.

Of dit waar is of niet weet ik dus niet. Wij stoken 2 Efel kolenkachels op hout (zonder de kolenbunker erin), eentje hebben we zelf 'gemodificeerd' door aan een zijkant middels een schijf afsluitbare gaten te boren voor de bovenlucht - bij het opstarten zetten we nog wel de onderbeluchting aan en later weer dicht, de ander krijgt nu nog uitsluitend 'onderlucht' via de thermostaatklep aan de achterkant. Die met extra bovenlucht houdt een opvallend schonere ruit dan die met alleen onderlucht.

In jullie geval moet je dus goed kijken waar de luchttoevoer uit komt: onder of boven de steen (of dit nu een steen of een rooster is maakt niet echt veel uit). Dit zou ONDER de steen moeten zijn. 

Wij hebben in het begin - ook met een voorraadje kolen in de kelder - een oude cuisinière op kolen gestookt, tot een van ons opviel dat we best blauwe lippen zaten te krijgen. Het zag verder niet blauw of zo en we roken ook niks. Toen het ding acuut naar de schuur verhuisd en overgestapt op houtstook.

Ongetwijfeld heeft een hele grote groep mensen jarenlang naar tevredenheid op kolen gestookt, maar bij ons komt 't niet meer de deur in.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-11-26 08:00:47

Twee aanvullingen op Richard:

1. Het gaat aan het einde van alinea 1 natuurlijk om CO, kolenmnoxide! CO2 is juist het resultaat van volledige verbranding, en ongiftig. Typfoutje?!

2. Onder- en bovenlucht. Goede houtkachels werken met houtvergassing. Om dit gas, dat rijk aan C en CO is, volledig te laten verbranden is de 'bovenlucht' nodig. Anders krijg je roet (als aanslag op het ruitje en in de schoorsteen).

Christian von Klösterlein

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#6 Geplaatst: 2006-12-15 22:41:05

De uitneembare buitenring ontbrak,die heb ik gemaakt op de draaibank.

Het past goed,alleen is het gietijzeren dekseltje een kleinbeetje krom. (0.5 mm)

Tussen de gietijzeren bovenkant en de mantel heb ik vuurvastkoort gedaan en met nieuwe boutjes vast gemaakt.

Onderin heb ik een vuurkorf gemaakt op pootjes van 5 cm hoog.(een korf zodat de kolen net vrij liggen van de wand)

Ik heb nog wel een paar vragen.

Nu gaan we met de kerst naar frankrijk en wil ik daar de pijp kopen.

De aansluiting is 80 mm,bij de birco depot beginnen ze met 125mm,kan iemand mij vertellen waar ik 80mm pijp kan kopen? ( 63) 

Is een smoorklep in de rookuitgang nodig of luxe?                                          

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2006-12-15 22:49:30

Volgens mij hebben we bij de Weldom (inmiddels Mr Bricolage) wel eens pijp van 110 gehaald, maar 80 heb ik hier inderdaad nog nooit gezien. Misschien een verloop opsnorren en anders vanuit NL meenemen?

Let goed op de eerste tijd met dat kacheltje ... sinds ons 'blauwe lippen' avontuur heb ik het niet meer op kolenkachels ;-)

Succes! 

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#8 Geplaatst: 2006-12-19 19:25:52

Dankje Richard.

Ik heb besloten de kachel eerst uit te proberen op de pijp van de houtkachel.

Die is 125 rond,daar heb ik een verloop voor gemaakt.

Om de blauwe lippen te voorkomen neem ik een CO melder mee.

Slapen doen wij nog in een caravan,die staat in de schuur naast het huis.

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#9 Geplaatst: 2006-12-20 20:27:44

Net als rookmelders en gasmelders, zal er ook iets te koop zijn waaraan je kunt zien of er koolmonoxide in je huis lekt.

Mijn ouders hadden vroeger een soort glasplaatje. Dat verkleurde, bij koolmonoxide. En mijn moeder was altijd zeer alert als er iemand misselijk werd. Dat zou koolmonoxide vergiftiging zou kunnen zijn.

Overigens zou ik de geur die gepaard gaat met koolmonoxide, nu nog feilloos herkennen. Maar als je nooit kolenkachels hebt gehad, ken je die geur niet.

gr.

Sue

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2006-12-26 22:05:24

Sue,

een koolmonoxidemelder vind je hier:

www.rev.biz

Het ding, in het Frans Détecteur de monoxyde de carbone, werkt op een 9V-batterij en is - voor zover ik uit de beschrijving gezien heb - foolproof. Vandag weer bij BricoMarché gezien voor € 39,95, en exact dit apparaat van REV = Ritter Elektronica..

Trouwens, koolmonoxide is geur- en reukloos. Ik zou niet weten welke andere stoffen er gelijktijdig ontstaan die de voor jou feilloos herkenbare geur veroorzaken.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je begrijpt dat je niet alles kan weten -

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#11 Geplaatst: 2006-12-28 19:37:41

Christiaan,

Ik weet dat koolmonoxide geurloos is. De geur die ik me herinner zal wel zijn ontstaan door een niet goed trekkende schoorsteen. Zoiets als rook maar toch net even anders. Ben ik de enige met deze (kinder) herinneringen aan het kolenkachel tijdperk?

gr.

Sue

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2006-12-28 20:35:05

Sue,

mijn kindheidsherinneringen zijn niet vergelijkbaar, want het ging om bruinkoolbriketts, de gebruikelijke brandstoff in de vroegere DDR. Typische turf- of teergeur, en veel as (1kg kolen -> 0,8kg as).

Christian v.K.