Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

prix GONCOURT

Auteur Bericht

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2006-11-27 10:15:54

Dit jaar is de belangrijkste literaire prijs in Frankrijk, de "prix Goncourt", gewonnen door de Amerikaan Jonathan Littell met zijn boek "Les Bienveillantes". Dat een Amerikaan die prijs wint is een opmerkelijk feit. De prijs is wel eerder gewonnen door niet-Fransen, maar die hadden, naar ik meen, wel altijd Frans als moedertaal. Littell heeft overigens zijn schooltijd, voor een deel, in Frankrijk doorgebracht, hetgeen iets verklaart van het feit dat hij beter in Frans is dan de gemiddelde allochtoon. Misschien veel opmerkelijker nog is het onderwerp van het boek. In de ik-vorm worden de belevenissen beschreven van een SD officier aan het oostfront in de tweede wereldoorlog. Dat is een novum. Met boeken die het perspectief van de slachtoffers nemen, of die van de geallieerden, kunnen inmiddels bibliotheken worden gevuld. Maar de tweede wereldoorlog bekeken door een Duitse bril, dat is zeldzaam, zo niet nieuw (na 60 jaar). Ik ben inmiddels beland op bladzijde 90 van de 900 (ja het is een dikke pil). Het is daarom eigenlijk te vroeg om indrukken te geven, maar een paar dingen zijn duidelijk: Littell kan schrijven en wat hij beschrijft is gruwelijk. Hoewel ik geen enkele moeite heb met het lezen van Franse literatuur, wat de taal betreft, bekruipt bij mij de twijfel of ik het eind van het boek haal. De tekst is deprimerend, maar misschien moet ik mezelf ertoe verplichten om door te gaan.

Ik kijk uit naar reacties van andere Forum-leden.

Jacob

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#1 Geplaatst: 2006-11-27 11:57:09

Salut Jacob,

Het boek is aangeschaft. Het wordt nu door mijn ega gelezen. (Zij lette beter op toen la factrice het kwam bezorgen.) Gelukkig heb ik geen last van blokkades wat betreft de mogelijk deprimerende inhoud; ik heb geen talenknobbel en lees vreemde talen nogal analytisch.

Groet,

Ben

PS. Maegurite Yoursenar al geprobeerd? Of CÚline?

B.