Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houten vloer loshalen?

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-11-28 00:44:23

Een vraagje voor de houtkenners ... wij hebben in 1 kamer een hele oude houten vloer. Nu heb ik al lopen kijken hoe/of we die los konden halen ivm een gewaagd plan om de kachel te beluchten, maar we kunnen bijna geeneen spijkertje vinden!

Sinds kort is het iets dringenders geworden, we horen soms iets heftig knagen eronder. Op zich niet zo erg, alleen worden onze vier (jaja) honden er een beetje gek van.

Vandaar mijn vraag: is er een manier om een dergelijke planken vloer los te halen zonder de planken te vernietigen? Ik ben overigens ook wel benieuwd wat eronder zit! ;-) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-11-28 09:24:10

goed morgen richard,

als ik een vloer los moet halen doe ik dat als volgt.

ik heb als standaard gereedschap een "handvat" dat kun je heel makkelijk zelf maken.

neem een stuk plaatmateriaal zoals acoume of merantie (playwood of in het frans contre plaque) van ongeveer 25 bij 10 c/m.

daar schroef en lijm je een ander stuk haaks in het midden op, waar je een gat in zaagt om je hand in te steken.

zorg er voor dat dit stuk gereedschap sterk is, je gaat er veel kracht op uit oefenen.

dit handvat kun je met twee of vier schroeven op een vloerplank schroeven als je die er uit wilt lichten, vooral de eerste plank.

zo heb je een goed begin en ga je niet zo amateuristisch aan de gang met schroevendraaier of koeiepoot zoals men geneigd is te doen.

in de plank blijven alleen een paar gaatjes over van de houtschroeven die je kunt inschuren, dat is het mengen van witte lijm met schuurstof.

goed, de vloer;

waarschijnlijk is het een vloer met planken met mes-en-groef.

dat wil zeggen, aan de ene kant van de plank zit een uitsparing, aan de andere kant in insparing.

daar liggen ze dus mee in elkaar, en het probleem is, vaak héél stevig.

waarschijnlijk zitten de spijkertjes in de sponning van de groef, en dan ben je verloren, want die kun je er niet zo een twee drie uithalen.

een andere mogelijkheid is, en daar moet je eerst naar op zoek, zijn de spijkers niet gewoon in de plank gedreveld en onzichtbaar geworden door verf of plamuur.

dus even op de knieen, schuurpapiertje, en zoeken of je zo al spijkerkoppen ziet, zoniet, dan zitten ze in de sponning van de groef.

nu ga je een stuk van de vloer opzoeken waar je nooit komt/gaat komen, bijvoorbeeld onder een kast of bed, zoek een plek op waar je het beste je "test"uit kunt voeren.

daar zaag je namelijk een klein stukje uit de plank precies op de naad.

wij hebben daar een potboor voor, dat is een boor die je kunt vergelijken met een gatenzaag voor in de boormachine.

nu je het stukje vloer van de twee planken in handen hebt, of de schijf uit de gatenzaag, kun je zien welke richting de planken liggen, dus weet je waar je moet beginnen met weghalen.

denk er aan, vaak liggen de delen nog een stuk onder je muur in de afstuuklaag, probeer die heel te houden door systematisch te gaan werken.

merk alle planken met een pijl (allemaal de zelfde kant op) en een nummer, aan de onderzijde natuurlijk.

de planken kun je lichten met een beitel die je er onder steekt tussen de balken, ik gebruik daar altijd een goede houtbeitel voor waarmee ik met een ferme tik de spijker door tik zonder de plank te beschadigen zonder de plank al teveel op te tillen.

het kost je wel een beitel maar de vloer is duurder.

wrik de beitel niet omhoog maar leg deze op een klosje zodat je hem kantelt, zo duw je de plank omhoog, of kun je hem eventueel laten schrikken door er zachtjes met een hamer op te tikken.

doet tie niets, ga dan niet als een buldog aan het rammen maar ga naar de volgende balk, en de volgende, en weer terug naar de eerste, wij noemen deze werkwijze in de bus (allemaal achter elkaar)

als de vloer en/of balken van eiken zijn krijg je de spijkers er nimmer uit, dus sla ze er maar in.

er zijn handige gereedschappen te koop om spijkers te lichten, het is aan jouw of je die aan wilt schaffen.

voor het terug leggen van de planken kun je ze eventueel laten schuren of vlakken bij een houtbewerker.

deze haalt ze dan door een automatische vlakbank heen zodat er een laagje af wordt geschaafd.

let er op dat je de bovenkkant neemt, want aan de onderkant zitten de spijkertjes en daar is een vlakbank niet gek op :-0

als je daarna gaat behandelen kun je dat doen met lak, géén tweecomponenten, die is te hard, met verf, of met cire (bijenwax/was)

ik gebruik altijd was en raad dat mijn klanten ook aan, het is vriendelijker, warmer van gloed en kleur, en makkelijker te onderhouden.

voor je de wax gaat gebruiken kun je de vloer eventueel inkleuren met een kleurbeits.

daarna is het niet onverstandig een waterafstotend impregneermiddel te gebruiken, dan krijg je geen kringen en vlekken in je vloer, daarna ga je met de wax aan de gang.

je kunt de wax op verschillende manieren aanbrengen, vloeibare met een kwast of doek, en antiekwassen (zijn vaak mooier) met verwarming van de wax.

wil je daar meer over weten dan hoor ik het wel. 

nog even over het knagen....

het zal waarschijnlijk een muis zijn maar wees daar niet te zeker van, want het kan ook een boktor zijn al horen die nu te slapen dacht ik,

boktorren kunnen je uit je slaap houden door hun luidruchtige gevreet aan jouw plankies.

een muis vang je met een stukkie kaas, maar een boktor niet, daar moet je een specialist voor laten komen, informatie daarvoor is verkrijgbaar bij de marie.

hopelijk heb je hier wat aan, veel sterkte en doe rustig aan, dan gaat het altijd lukken.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-11-28 09:25:24

Richard,

Ik kan je weinig hoop geven!

1. Bij het loshalen van een plankenvloer gaat steeds, onafhankelijk van de bevestigingsmethode, minimaal één plank stuk, de eerste!

2. Als er geen spijkers/schroeven te zien zijn is de vloer blind (onzichtbaar) gespijkerd, wil zeggen iedere plank is door schuine spijkers bij de messing (tong) vastgezet, en die is dan door de groef van de volgende plank verdekt.

3. Loshalen van deze spijkers (2) zonder beschadiging van de plank is bijna onmogelijk. Je komt er niet bij met een tang of spijkerlichter, en als je de plank met een koevoet opwipt blijft de spijker meestal in de balk en maakt de plank (of tenminste de messing ervan) kapot.

Ik wil in mijn archief kijken of ik er een tekening van heb. Zo ja dan plaats ik die vanavond in mijn zoom-album.

Christian von Klösterlein

09:38 Ik zie net de overlap met Cees!

09:55 Kijk op :

http://album.zoom.nl/user/chrislb/04%20timmerwerk:%20dak,%20vloeren/2331634/

en bekijk daar ook de volgende afbeelding: blind spijkeren en planken 'als bus' opnemen.

10:00 Nog een truc:

Als je de planken iets opgelicht hebt (óf met mijn methode óf die van Cees) kan je met een ijzerzaagblad proberen de spijkers door te zagen.