Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

chauffe eau leeg laten lopen

Auteur Bericht

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2006-11-28 00:55:54

Om onze boiler winterklaar te maken moet het water er elke keer uit. De boiler is aangelegd door een franse (goede) loodgieter. Het leeg laten lopen gebeurt echter zeer zeer langzaam. Dit komt omdat de ontluchting zeer langzaam werkt (via de ontluchtingskraan van de waterleiding. Kan dat niet anders, sneller?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2006-11-28 01:26:11

Misschien niet helemaal het antwoord op je vraag maar ik laat mijn boiler (200 lit. elektrisch) altijd op vol niveau aan staan in de winterperiode.

Reden; kalkvorming! Een andere Nederlandse dorpsgenoot laat zijn boiler wel leeglopen maar die heeft 'm ook al twee keer moeten vervangen vanwege lekkende aansluitingen vanwege kalkafzetting.

Ik heb een winterperiode de elektrastanden goed bijgehouden en hieruit bleek dat het relatief weinig energie kost om de boiler op temperratuur te houden, althans in verhouding met het opwarmen als je hem wel zou uitzetten.

Hierbij moet ik volledigheidshalve wel vermelden dat wij in de winter met enige regelmaat in ons huis zijn, gemiddeld zo'n 1 x per maand. En dat alle leidingen heel goed geisoleerd zijn (waterdruk blijft er dus ook op) en dat er een vorstbeveiliger actief is in de meest risicovolle ruimtes.

Bij aankomst laat ik de warmwaterkranen eerst een minuut of tien lopen om evt. legionella weg te spoelen. (boiler staat op 70 graden afgesteld dus de kans is vrijwel nihil maar je weet maar nooit..)

Mocht je het systeem noodzakelijkerwijze toch moeten aftappen bedenk dan dat 1/3 water er uit al voldoende ruimte biedt voor uitzetting bij evt. bevriezing dus volledig leeg laten lopen is niet nodig.

Voor wat betreft het leeg laten lopen:

zet het overdrukventiel van de inlaatcombinatie geheel open en laat alle warmwaterkranen ook open staan.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-11-30 07:51:42

Hans en Pieter, 

Hier een paar opmerkingen bij het boiler-probleem.

1. Voor het goed en snel leeg laten lopen is en beluchtingsopening van voldoende diameter nodig. Plaats er desnoods een zo dicht mogelijk bij de boiler.  Uitlaat aan de onderkant, luchtinlaat aan de bovenkant en de boiler loop zoo leeg.
 

2. De redenering over de kalkvorming bij het leeg laten lopen kan ik niet helemaal volgen. Kalkafzettingen gebeuren daar waar water opgewarmd wordt of indroogt/verdampt. Hoe moet dat bij een afgetapte boiler gebeuren? Als er lekkages na het aftappen en weer vullen zijn, dan zeker door uitgedroogde pakkingen.  Maar dat is niet erg, omdat de pakkingen, zodra deze weer met water in aanraking komen, weer opzwellen. Moderne fiberpakkingen, die met levensmiddelbestendig vet ingezet zijn, hebben daarvan nauwelijks last.  

3. Water na een langere stilstandsperiode weg laten lopen is zeker een goede gewoonte. Geef Legionella geen kans! 

4. Voor het ‘even een beetje water eruit laten’ lopen (1/3 water er uit) om uitzettingsruimte te scheppen kan ik niet genoeg waarschuwen! Omdat water steeds vanuit het oppervlak bevriest (de anomalie van het water met betrekking tot het verloop van de dichtheid over de temperatuur) wordt een zekere hoeveelheid water onder het ijs ingesloten. De reeds gevormde ijsdeken kan zo vast aan de wanden van de boiler gehecht zijn dat bij het verder bevriezen het boilerhuis knapt! Alle onderdelen van de boiler en zijn aansluitingen dienen daarom compleet leeg te zijn: boiler, inlaat/overstort, toevoer- en afvoerleidingen. Ik heb reeds te veel leidingen gezien die door een beetje niet afgelopen water geknapt zijn. Als een niet compleet afgetapte boiler door het bevriezen niet knapt wordt hij toch zo sterk belast dat hij vroeger of later gaat lekken.

 Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2006-11-30 09:34:58

Ieder zijn mening en ervaringen, bon.

Mijn ervaring met boilers is toch echt van een andere orde namelijk: leeg laten lopen = kalkafzetting.

Als water bevriest (wat een zeldzaamheid is in een zeer goed geisoleerde boiler!)  zet het uit, als het uitzet zoekt het de weg van de minste weerstand en dat is doorgaans niet door de op grote druk berekende wand heen...

Maar nogmaals iedereen zijn ervaringen en meningen. Ik ga altijd uit van een praktijksituatie omdat ik nu eenmaal een praktijkmens ben. 

De tip om 1/3 te legen komt van een Fransman die challets verhuurt in de Vogezen gedurende de wintersportperiode. Hij laat zo altijd zijn ongebruikte boilers door de winter komen en heeft nog nooit problemen gehad. 

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2006-11-30 11:06:02

Het gedeeltelijk leeg laten lopen van een boiler is zinloos om de reden die Christan al heeft gegeven. Een ieder die wel eens een zinken emmer met een bodem water in de nachtvorst buiten heeft laten staan, weet daarvan mee te praten.

Ik heb wel een handige tip gekregen om te controleren of het in de toekomst zinvol is om de boiler en andere watergevulde zaken leeg te laten lopen. Mijn boiler staat in de kelder. Ik heb daar een thermometer met geheugen opgehangen om te kijken hoe de temperatuur is geweest. Ook in de keuken en badkamer heb ik er eentje neergezet. Je hebt hele eenvoudige, die voor enkele euro’s te koop zijn, tot uiterst geavanceerde die het hele verloop kunnen vertellen. Ik had er drie voor bij elkaar 15 euro. Als je dan na verloop van tijd kijkt hoe de temperatuur zich heeft gehouden in verhouding tot de buitentemperatuur, weet je hoe zinvol het is om water uit leidingen e/of boiler te laten lopen.

Overigens, toen ik de boiler leeg had gekregen, kwam mijn buurman me vertellen dat het in de kelder volgens hem nooit onder nul wordt…

 

Groet,

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-11-30 14:50:51

@hans:

Heerlijk, zo'n verdraagzaamheid!

Dat apprecieer ik.

Christian v.K.