Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wat missen wij

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-11-28 18:49:55

op de voor pagina staat 'Frikadellen en kroketten zijn de meest gemiste Nederlandse voedingsproducten, gevolgd door Goudse kaas, drop, hagelslag en rookworst, zo heeft de Wereldomproep laten uitzoeken'

ik heb ooit toen ik in nederland was voor familie bezoek stiekum een saucisse de morteau in de pan erwtensoep laten glijden bij mijn moeder en toen we met z'n allen aan tafel zaten maakte men de opmerking "zo moeder, da's nog eens een ouwerwetse pan snert, waar heb je die worst vandaan ?

nu neem ik telkens deze morteau mee naar nederland, ze is volgens allen beter dan de rookworst daar.

ik bedoel maar.

overigens heb ik de enige behoefte aan hagelslag en kaas, en in het geheel niet naar de rest wat men noemt.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2006-11-28 19:12:38

Ik voeg toe: jodekoeken, stroopwafels, pindakaas, boerenkool, indische kruiden, Bokbier, Jägermeister en sherry (niet Nederlands maar slecht te krijgen in Frankrijk), gerookte paling, polderbrood, HARING!!!!!!

Als de Hollandse Nieuwe rond Koninginnedag weer aankomt zit ik kwijlend voor de TV... gelukkig is er dan vaak een "pont" vanwege 1 mei dus reis ik steevast naar het Kikkerland af om Koninginnedag te vieren, me vol te stoppen en proviand in te slaan.....

De herfstvakantie hier wordt gebruikt om Sinterklaasspullen te kopen...... mijn Franse kleindochter van 3 1/2 zet sinds we samen de intocht van Sinterklaas via Internet hebben gezien nu braaf haar schoentje.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#2 Geplaatst: 2006-11-29 17:36:25

Ja, wij missen ook heel wat. Inderdaad veel bovengenoemde zaken, maar af en toe smachten we ook naar gewoon Nederlands volkorenbrood en we importeren daarnaast altijd Roosvicee, Brinta (hier uitsluitend gesuikerd te krijgen, en dat vind ik echt niet nodig!), kleine cervelaatworstjes, sausjes en kruiden, enkele (bijna) kant-en-klaarmaaltijden, rooibosthee... Zou ik niet zonder kunnen? Oh ja, natuurlijk, je wordt inventief, maar aangezien wij met enige regelmaat naar Nederland gaan, kan ik meestal de voorraad aardig op peil houden Alleen diepvriesfrikandellen en -kroketten...tja, dat lukt niet. dus die moeten we echt missen, maar daar is overheen te komen (en ook dat halen we in als we een paar dagen in Nederland zijn: minimaal 1 avond wordt er 'vette hap' gegeten!) Ik weet dat er nu wat forumlezers gaan gruwelen trouwens...het is niet mijn bedoeling de discussie over frikandellen en kroketten weer nieuw leven in te blazen...

En inderdaad is er sinds de herfstvakantie een speciaal 'sinthoekje' in de voorraadkast, een hoekje dat inmiddels rap leger wordt, overigens... Franse vrienden hebben 'ons' eten inmiddels ook ontdekt, en zo heb ik inmiddels al een booschappenlijstje klaar hangen voor verschillende Fransen! Leuk, die vermenging, want ik weet zeker dat als we naar Nederland terugkeren, ik ook spullen uit Frankrijk zal gaan missen! Ach, sturen we elkaar wel postpakketjes!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2006-11-29 23:56:12

Vla!

Ook Fransen vinden het heerlijk, met fruit erdoor of zo. Ga je echt mee scoren als dessert.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2006-11-30 13:48:33

Vla.... verschrikkelijk, ik kocht het een enkele keer toen de kinderen klein waren, daarna nooit meer. Dus dat mis ik niet als ik in Frankrijk ben.

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#5 Geplaatst: 2006-11-30 15:59:16

Vla, lekker met warme stoofperen of met warme appelmoes. Ik zou het in Frankrijk kunnen maken van stoofperen en moesappelen van eigen bomen. En mogelijk vinden franse gasten het ook lekker.

Maar zelf vla maken zonder klonten en zonder vel, dat is me hier in Nederland nog nooit gelukt.

Ik heb wel een alternatief: IJs met warme appelmoes.

gr.

Sue

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#6 Geplaatst: 2006-11-30 16:09:33

Cees, je mist ook kaas?

Wij vinden hier behoorlijk wat nederlandse kaasjes (import) of prima alternatieven en zelfs een gouda au lait cru (uiteraard van franse bodem)!

Drop is eigenlijk het enigste dat ik af en toe wel eens mis, als ik "Heisshunger" heb.

Maar dan herinner ik me weer met een glimlach aan de tijden dat het in overvloed aanwezig was en aan de buikkramp nadat ik me weer eens aan een hele zak tegoed had gedaan :o)

Arthur 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-11-30 16:40:10

je kunt hier ook wel kaas kopen, maar dat is geen lekkere.

overigens ben ik een pietleut wat kaas betrefd, ik wil alleen de echte, en dan heb ik het over boerenkazen, zo bij de boer vandaan, of een goede kaasboer op de markt, en die kun je niet buiten frankrijk kopen, zo beweerde men mij.

het probleem is dat het risico te groot is voor én bederf, én dat de mensen hem niet lekker vinden, dus koopt de franse kaashandel deze boerenkazen niet.

verder kan ik niet zeggen dat ik wat mis, ik weet niet hoe het komt, misschien dat ik te lang uit nederland weg ben, of er te weinig kom.

mijn smaak is geheel veranderd, ik snap niet dat mensen zo'n walgelijke fricadel lekker vinden.

ik kom twee dagen per jaar in nederland, meer dan genoeg, en ik kan me volledig voorstellen dat de fransen, en andere buitenlanders, de nederlandse keuken niet lekker vinden, en zelfs de snack onuitstaanbaar.

men eet zó vet, dat het niet anders kan of je groeit wel uit je kleren.

aardappels bakken in zoveel boter, het druipt er van af.

vlees in jus, rondom bruin, unox worst, zal ik maar stoppen ?

nee, geef me dan toch de keuken hier maar.

overrigens de vla van danone is lekkerder dan van mona, en gele pap zonder vel bestaat volgens mij niet ;-))

overigens wel eens van prinses marie gehoord ?

een recept uit de keuken in de omtrek van renkum.

in een schaal, een laag gele pap, dan een laag langevingers, en dan een laag appelmoes, weer gele pap, enz, tot de schaal vol is, stoppen met pap.

lekker koud laten worden.

ik vervang hier de lange vingers voor madeleines, nog lekkerder.

de gele pap warm in gieten en het moet stevig worden als het koud is.

ik denk dat de wereld omroep honderd mensen heeft gebeld, en daar hebben ze een enquette onder gehouden, want ik geloof niet dat al die mensen die buiten nederland wonen echt zitten te springen om dat lijstje wat ze noemde.

overigens kun je pindakaas, indokruiden, en veel andere dingen hier gewoon kopen, effe schumen in de buurt en in chinatowns bijvoorbeeld.

cees.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#8 Geplaatst: 2006-11-30 17:05:02

Salut,

Leuke vraag. Sinds de start van dit onderwerp lopen peinzen wat ik dan wel zou missen. Ik heb niet echt wat gevonden dat het vermelden waard is.

Deels komt dat omdat wij bij vertrek grote hoeveelheden hagelslag, indo-stufjes en sherry hebben ingeslagen. (Van de 48 pakken hagelslag (van de bekende grootgrutter) zijn nu nog 7 pakken over. Er is zelfs wat schimmel ontstaan op de lijm van de kartonnen verpakking.)

Een andere oorzaak is dat we goede vervangers hebben gevonden in de vakken van de Franse grutters.

Het belangrijkste is dat het eetpatroon wat is gewijzigd. Meer (zelfgemaakte) jammen en chutneys, minder boterhamvlees, dat soort gedrag.

Wij gaan volgende week voor de vierde keer dit jaar naar NL (de familie stamboom blijft groeien....). Bij de bezoeken aan het voormalige woonland wordt tegenwoord wel standaard een broodjeszaak bezocht. Dik belegde sesambolletjes, muesliebroodjes of tijgerbollen ! Yamyam, maar missen nee, dat niet. Psychologen zullen daarwel een term voor hebben verdringen of zoiets.

Groet,

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2006-11-30 19:27:58

Ben, dat is niet verdringen, maar compenseren! Een psychologisch zeer verantwoord mechanisme.

De hagelslag, tegenwoordig krijg ik niet eens de kans om hem op te eten want mijn Franse familie pikt de pakken ogenblikkelijk.

Ik heb ooit eens tijdens een avondje met Franse collega's een dessert gemaakt van stroopwafels met slagroom, advocaat en daarop hagelslag en ze vonden het GEWELDIG!

Poffertjes zijn ook een groot succes, een salade van haring en rode bieten idem en andijviestamppot gaat er ook in als koek.

Steven

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#10 Geplaatst: 2006-12-01 14:17:35

Cees, ik weet niet wat je eet in die twee dagen Nederland, maar ik vind het nogal overdreven om meteen de hele Nederlandse keuken maar af te doen als 'vies'. Wat een onzin! Smaken verschillen en er zijn echt wel Fransen te vinden die vetter eten, evenals Nederlanders die minder vet eten (doet me een beetje denken aan mijn oom die in de jaren 50 emigreerde naar Nieuw-Zeeland, nooit meer een stap op Nederlandse bodem zette en vrijwel alle contact verbrak, maar tot zijn dood enkele jaren geleden beter 'wist' hoe het er aan toe ging in Nederland dan Nederlanders zelf...) Een mening is leuk (daar gaat het hier ook om) maar dan niet poneren als feit aub!

Overigens heb ik al verschillende Fransen Nederlands eten voorgeschoteld, en ik heb regelmatig leuke reakties gekregen (en dan tel ik de 'beleefdheidsreakties even niet mee!). Hutspot bijvoorbeeld wordt erg gewaardeerd, inderdaad de stroopwafels en pepernoten ook...Ook onze Nederlandse fritesaus (over vet gesproken...hier is alleen die supervette mayo!) en yogonaise viel in de smaak. 

Wat ik ook mis, is snoep voor de kids. Kijk, ze zijn (net als ik) echt wel gek op chocolade, maar een keretje wat afwisseling...en hier ben je dan meteen 'veroordeeld' tot mierzoete snoepjes of 'nepdrop'! Ach, gelukkig liggen er vaak nog wel Nederlandse 'likkoekjes' in de kast, of dropjes, of andere snoepjes.  

Natuurlijk zijn er in Franrkijk ook lekkere dingen te koop, die we helaas in Nederland niet hebben...Maar daar krijg ik pas last van als ik weer in Nederland ga wonen. 

Voorlopig schipperen we hier met wat we mee kunnen nemen of opgestuurd krijgen uit Nederland. En is het op? Nou, geen ramp. Dan maar een poosje uitsluitend Frans!

Ik merk trouwens dat ik momenteel wel erger last heb van een hang naar Nederlands voedsel: ik ben zwanger en mijn zwangerschapshormonen gaan aardig met me op de loop! Dus in de kerstvakantie maar wat extra inslaan :-)

Mieke avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-12-01 16:56:31

beste mieke,

ik wil helemaal niet op je oom lijken, ik ben absoluut niet anti nederlands qua eten betrefd, maar ga me niet vertellen dat het geweldig is.

nou kom ik uit een boerendorp, misschien dat het daar aan ligt, maar het echte nederlandse eten is niet bijzonder, lekker, maar niet bijzonder.

boerenkool, blote kindertjes in het groene gras (snijbonenstamppot) en draadjesvlees, dat is goed te doen, maar hutspot, knolraap, en dat soort eten, nee dank je.

praat je nou over bloemkool met een lekkere biefstuk, of brocollie met fasant, dan zeg ik, tja, maar dat is geen nederlands meer.

en over de fricadel en krokketten, maak me niet wijs dat het lekker is.

als je tien jaar geen fricadel meer gegeten heb lieve mieke, dan wil ook jij ze niet meer, en dat geld voor vele snacks, daar ben ik van overtuigd.

veel eten is net als drinken een verslaving, en doordat je de smaak mist wil je het weer eten, ben je eenmaal de smaak vergeten dan lust je het niet meer.

nu woon ik in de westkant van frankrijk, veel vis en zeefruit dus, maar ik kan hier niemand vinden die een nederlandse pot lekker vind, nog niet tenminste.

frituren is hier niet populair denk ik want zelfs een gefrituurd visje (tja, een lekkerbekkie, die mis ik soms wel eens) vinden ze vies, te vet.

het is zo... hoe je het went of keert, de nederlandse keuken is veel vetter dan de franse,spaanse, italiaanse, enz.

men begint een beetje te experimenteren met olijfolie, maar in het merendeel grijpt men de boter/margerine/bona/bakenbraad.

in parijs heb ik eens op een koude winterdag erwtensoep gemaakt, voor de daklozen in de buurt, gewoon voor de lol.

varkenspoten, rookworsten en veel soep, nou er waren mij iets te veel mensen opeens dakloos, men genoot, dus qua erwtensoep maakte ik succes, maar verder, ik heb nog niets gevonden.

overigens heb ik hier betere ingredienten voor de snert dan in nederland, zeker de varkenspoten en worsten.

een ding wat me wel opvalt is dat in nederland alles kant en klaar is, en daar klagen de fransen ook over, alles zit al in een pakje of zakje.

en het is waar, als je een recept op googlet dan heb je een zakje met dit en een pakje met dat, terwijl op de franse google men uitgaat van de losse ingredienten, het is nog echt koken.

een appeltaart maak je met bloem, verse boter, gist, zout, suiker.... niet met koopmans en melk.

ach, ieder zijn smaak en misschien zijn de mensen hier wel anders dan aan jullie kant.

overigens spreekt men over haring als zijnde nederlands, maar ook dat is een vergissing, de haring komt van oorsprong uit het noorden, dus ook die is ingevoerd.

ergesn lees ik over een groenten, ik kan het zo effe gouw niet meer vinden, maar dat is een surinaamse groente, dus er wordt het een en ander gemixt

nee, ik heb het over de echte nederlandse keuken, roggebrood, ieghh

spruiten, tgaat, maar lekker ???

gelukkig kijkt de wereldomroep niet naar mij, anders zou er morgen in de krant staan, nederlanders in het buitenland vinden hun keuken niet lekker.

ieder zijn smaak, en daar valt niet over te twisten.

eetsmakelijk

cees.

rauwe andijviestamp met varkensswoerd, mijn vader was er gek op, ieghh

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#12 Geplaatst: 2006-12-01 18:10:32

Beste Cees, smaken verschillen inderdaad, jammer dat je me toch weer je mening als feit wilt opdringen (dat ik over 10 jaar geen frikandel meer zou lusten...) Wat een onzin! Je doet alsof ik me elke dag volprop met vette snacks en nooit eens iets 'fatsoenlijks' eet! Beetje minder veroordelend mag wel hoor! Wij eten, (zoals ik al verschillende keren heb aangegeven) wisselend, Frans en Nederlands. En af en toe een vette snack...ik ken genoeg mensen die daar ook 10 jaar later nog van smullen! (en waarschijnlijk hoor ik daar ook bij, ik heb het er alleen niet voor over het uit te proberen eerst 10 jaar geen frakandel meer te eten!). Dat je bepaalde dingen niet lust: prima. Maar om ze dan (wederom!) als vies te bestempelen?

Hutspot? Dat eten we wekelijks, en vooral mijn kinderen zijn er gek op! (Eten ze eindelijk weer eens gezond). Dat jij het niet lust? Prima. Houden zo, het is hier een succes, zoals ik al schreef, ook verschillende Fransen beviel het goed. (misschien wil je het recept...er komt geen vet aan te pas, behalve als ik Franse worstjes erbij bak, die moeten in een beetje olijfolie/boter).

Ik moet persoonlijk niet denken aan varkenspoten in de snert, dan kun je me echt al wegdragen. Kwestie van smaak dus, of die Franse ingredienten zoveel beter zijn!

 

Olijfolie gebruik ik overigens al jaren (dus ook al in Nederland) en bak zelden of nooit in boter, en ben echt niet een van de weinigen in Nederland! Dat zal dan inderdaad wellicht te maken hebben met dat boerendorp, veel van mijn vrienden, familie koken met verse ingredienten, olijfolie etc. Lang niet iedereen maakt gebruik van zakjes en pakjes (ik wel, want ik ben een luie en slechte kok) Wat ik juist zo leuk vind van de 'Nederlandse keuken' is de afwisseling: we eten niet elke dag stappot boerenkool, maar wisselen af met aziatische maaltijden (aangepast aan Nederland) Italiaans, (idem), Spaans, Mexicaans, Grieks...noem maar op. (overigens: mijn man is dol op spruitjes, maar die liefde wordt beslist niet gedeeld door mij en de kinderen...en we zijn toch allemaal heel Nederlands!)

Ik vind het jammer dat je op een forum waar je wordt uitgedaagd te zeggen wat je mist, meteen in de verdediging wordt gedrukt als je inderdaad wat mist! Sorry, maar dit is toch een forum voor Nederlanders in Frankrijk? Toch niet voor "Nederlanders met dezelfde mening (namelijk dat Nederland niks is en Frankrijk alles) in Frankrijk" 

De wereldomroep maar meteen vertellen dat hun onderzoek niet deugt, omdat je zelf andere ervaringen hebt...beetje jammer. Ik herinner me een dame in Argentinie die er al 30 jaar woonde en afgelopen voorjaar op tv was. Zij miste nog altijd enorm ... de krentenbollen! Dusdat echt heel veel Nederlanders wel iets missen...ik geloof het wel! Sterker nog, pas hier op het forum kom ik mensen met andere meningen tegen, hiervoor kende ik uitsluitend 'buitenlandgangers' die regelmatig eten (laten) importeren!

Door die soms 'anti-Nederlandse houding' heb ik me al meerdere keren afgevraagd of ik nog wel welkom was hier op het forum, ik voelde me als niet-Francofiel bepaald niet welkom namelijk! En ik vermoed dat er nog wel meer mensen als ik zijn. Als we nou eens een forum worden waar iedereen zich thuis kan voelen, met alle meningen (antiFrans, AntiNederlands, proFrans, proNederlands en vooral alles er tussen in...) En dan graag met respect voor de andere meningen... Zou fijn zijn! 

Groet, Mieke 

Groet, Mieke 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2006-12-01 20:58:33

Beste Mieke,

je had je 

... al meerdere keren afgevraagd of ik nog wel welkom was hier op het forum, ik voelde me als niet-Francofiel bepaald niet welkom namelijk!

Mijn wens is: blijven! Laat ook eens het andere geluid horen. Het forum is juist boeiend door het grote aantal verschillende meningen. Als ik alleen mijn eigen mening wilde horen hoefde ik geen forum.

Door het leven in een ander land krijg je vooral meer zicht op je thuisland, je leert relativeren, niet denken in termen van beter/slechter maar anders, en vooral vragen waarom het anders is.

Dat was mijn ervaring in de eerste jaren in NL, en nu ook weer in Frankrijk.

Christian von Klösterlein 

PS.

Leuk te horen dat je zwanger bent. Komt dan een verhaal over zwangerschap/bevallen in Frankrijk vergeleken met je thuisland? Ik herinner mij nog de opschudding die de vrouw van een Nederlandse collega in Duitsland veroorzaakte toen zij 'op zijn Nederlands' thuis wilde bevallen - dat deed je toch alleen in grootmoeders tijd!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2006-12-01 22:07:12

Mieke, eens met Christian, gewoon blijven!

Weet je trouwens dat nergens op de wereld zwangere vrouwen zo beschermd worden als in Frankrijk? Ik heb daar ooit een klein stukje over geschreven op de website van het Nederlandse artsenblad, leuke reacties gehad.

En voor je "zwangerschapslusten": heb je die stapels bonbons in de Supermarchés al gezien!

Bon courage...!

avatar#4154
bizen shop
Berichten: 0
Reacties: 1

#15 Geplaatst: 2006-12-03 13:49:31

Hallo, ik woon nu al bijna 17 jaar in Frankrijk. Getrouwd met een echte Fransman en drie kleine kinderen. Ik mis nog altijd nederland en de nederlandse spulletjes. Gewoon winkelen in NL in de bekende winkels van het kruidvat, naar Zeeman en dan naar de V&D. Ik miste ook erg het nederlandse eten. Ik zeg wel 'miste' want sinds een klein jaar heb ik een site (www.bizen-shop.com) hier in Frankrijk ontworpen voor andere nederlanders die ook in Frankrijk wonen met allemaal lekkere nederlandse spulletjes. Zeker nu met de sinterklaas periode en Kerst heb ik zin in Taai taai en chocolade lekker. Het blijft toch !!!

Liefs en wie weet tot ziens op mijn site !!

Madeleine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-12-03 14:13:34

Beste Mieke,

Ik heb vaak hetzelfde gevoeld op deze site en heb er uiteindelijk voor gekozen, maar wel min of meer gedwongen door een aantal mensen hier, om te stoppen met reageren. Andersdenkende zijn hier niet  welkom. Het lijk allemaal pais en vree, maar onderhuids heerst er veel vooringenomenheid en weet iedereen hoe het moet en hoe het moet zijn. Ik raad je dan ook aan om de hoop op te geven. Komt de crash niet vandaag, dan komt ie wel volgende week. Iemand schreef kort geleden op deze site dat het forum een verzameling van lastige bejaarden zou zijn. Ik denk dat dat een goede omschrijving is.

Ik ben net Hari Seldon van de Foundation (Asimov) en verschijn wel eens weer in de toekomst.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2006-12-03 14:52:40

Nu weer écht iets wat ik mis:

Deugdelijk hang- en sluitwerk dat ook nog esthetisch verantwoord is.

Ik wil dat even uitleggen:

- Normale moderne Franse voordeursluitingen zijn dan weliswaar vijf- of zevenpuntssluitingen, door het optilen van de deurkrulkte bedienen, maar dit vergrendelmechanisme wordt door een heel klungelig geplaatste Euro-cilinder beveiligd, die dan ook nog zo ver uitsteekt dat hij met een zware tang (of Bahco) makkelijk te forceren is.

- Afdekschilden voor slotcilinders zijn normaliter van blik geperst en met van buiten toegankelijke schroeven bevestigd!

- Er bestaan ook zware en goed beveiligde sluitsystemen, maar alleen als oplegmodel, dus je voordeur ziet er van binnen uit als de toegang tot Fort Knox.

Ik heb mijn voordeur (en andere buitendeuren) inmiddels aangepast, met een combinatie van Frans en Nederlands materiaal. Maar ik vraag mij af of iemand in Frankrijk al goed inbouwmateriaal tegengekomen is. Dan graag een merk, aankooppunt of website!

Overigens: goed ontwikkelde beveiligingssystemen zeggen niet zo veel over de stand van techniek in een land, maar meer over de te verwachten criminalteit.

Je mag toch kritiek op iets Frans hebben, zonder meteen buiten de gemeenschap van Francofielen te staan? ;-))

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#18 Geplaatst: 2006-12-03 17:30:17

Nou, mensen, bedankt! Zo snel laat ik me ook niet wegjagen van een forum :-) 

Maar toch leuk dat er even wat mensen zijn die me een hart onder der riem steken! 

Zeker nu ik nogal snel emotioneel reageer (ik geef mijn zwangerschap daarvan de schuld, maar wellicht is het ook een karaktertrekje :~) ben ik blij dat er mensen zijn die mijn'klacht' herkennen, maar vooral ook dat mijn mening toch zeker welkom is...

Zwanger in Frankrijk is inderdaad een nieuw avontuur...en ik merk al de enorme zorg (voor een Nederlandse zelfs wat overdreven!) die er is. Al die chocola is normaal zeer aan mij besteed, maar momenteel even niet...(zonder in details te treden...dat blijft niet binnen). Maar dat zal zeker wel weer komen, en gelukkig is de chocolade hier het hele jaar door natuurlijk geweldig! Mis door mijn zwangerschap nu wel meer extreem Nederlandse dingen als kaas en dropjes (die blijven er namelijk wel redelijk in...) en de Nederlandse 'kletstijdschriften'. Ik worstel me nu door enkele Franse versies heen, en aangezien al die verhalen hetzelfde zijn, gaat dat eigenlijk redelijk :-) Leer ik tenminste meteen de benodigde termen voor bij de gyneacoloog!

Groet, Mieke 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#19 Geplaatst: 2006-12-03 22:12:46

Doperwt valt meer in de categorie verstokte francofielen en mist uit NL werkelijk vrijwel NIETS eetbaars. Of het moet al turks, surinaams of indiaas zijn (heb hiervoor in Rotterdam gewoond). Wat we wel missen, en het klinkt misschien gek of misschien is iedereen het hier wel mee eens: fatsoenlijke vuilniszakken! Zakken die niet slechts een 100x uitvergroot boterhamzakje zijn en dus niet direct uit elkaar scheuren als je ze optilt, en waar een fatsoenlijk stripje bij zit om 'm dicht te doen, niet zo'n suf reepje plastic. Bij elk bezoek aan NL, 1 à 2 keer per jaar, nemen we dus een half dozijn rollen Komo mee.

Maar voor de rest? Zo gauw ik over NL versus Frans eten begin kan ik wel een boek volschrijven, maar laat ik het houden bij 1 voorbeeld. We waren bij m'n zus die bij de Hoogvliet een pakje schouderham had gekocht. Toevallig gaat mijn blik over de ingredienten: 70% varkensvlees. 70%????? Wat zit er verder in dan? Die ham wordt in Nederland dus voor 30% volgespoten met water en niemand vindt het kennelijk een probleem. In Frankrijk zijn dat soort mafiapraktijken gewoon verboden zoals het hoort.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2006-12-03 22:45:10

Inderdaad, vuilniszakken..... er zijn alleen 50 en 100 literzakken te krijgen in Frankrijk dus voor mijn vertrouwde vuilnisbak neem ik rollen mee uit Nederland.

Zoals Doperwt kom(t) ik ook uit Rotterdam en een bezoek aan deze stad betekent steevast een rondje Centrum (Coolsingel, markt, Donner, V&D etc.) en op de dag van vertrek naar F boodschappen bij de Konmar en Aldi. Ik heb een hele aardige (Marokkaanse) visboer gevonden in Noord die voor mij verse haringen netjes verpakt en die vries ik dan in tot de terugreis (koelbox + elementen). Ik eet daar zelf nog niet de helft van op want het merendeel van de Franse familie is er dol op.

Een verrassend cadeau voor Fransen zijn verjaardagskalenders. Liefst met molens en tulpenvelden erop.

Ik noemde net Donner, de boekhandel. Alhoewel ik vloeiend Frans spreek en het goed lees en schrijf, krijg ik het niet voor elkaar om Franse literatuur te lezen. Kranten, tijdschriften, vaklieteratuur en zelfs wetteksten, geen probleem. Maar met echte literatuur: ik mis teveel en het gaat me te langzaam. 

En TV.......het nieuws volg ik elke dag maar ik kan niet wennen aan nagesynchroniseerde films (geen wonder dat Fransen zo slecht hun vreemde talen kennen maar eveneens zoveel taalfouten maken: ze horen de taal niet en oefenen minder met lezen!). Dus maar gewoon Nederlandse TV kijken.

Ik vraag me af hoe de ervaringen van andere Nederlanders met literatuur en TV zijn.

Steven

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#21 Geplaatst: 2006-12-03 22:52:19

Ik spreek/lees/schrijf vloeiend Frans, zowel privé als beroepsmatig, dus heb met de F literatuur weinig moeite, maar heb helaas zelden de tijd om een Boek ter hand te nemen, meestal is het een boekje met een kleine b. Zowel NL van Donner (ik ook inderdaad!) als Frans.

Franse tv daarentegen vind ik uitermate suf, praatprogramma's met altijd dezelfde gezichten die top 100's van oude tv-beelden herkauwen en met flauwe grappen larderen... het enige dat ik leuk vind, zal wel m'n vrouwelijke kant zijn, zijn de "pulp" programma's zoals On a échangé les mamans, Nouvelle Star en dat soort spul (overigens meestal geen Franse produkties). Veel interessante documentaires moet ik wel toegeven, bv Capital op M6 vind ik altijd interessant, ik realiseer me dat ik het net gemist heb vanavond. Voor de rest kijk ik films (op de satelliet of tegen heug en meug in het Frans nagesynchr) en verder niks.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-12-04 06:40:49

Dan zie je de belangrijkste tv-uitzendingen via de schotel over het hoofd: ARTE, in de Franse of de duitse uitvoering. Het aantal werkelijk goede programma's is daar overstelpend. Er zijn er twee, als gezegd, en misschien is het enige bezwaar, dat ze nasybchronisatie over de oorsprokelijke taal heenzetten, maar niet helemaal weghalen. Dus je hoort Frans of Duits met Engels gemompel op de achtergrond bijv.

Veel kunsthistorie, muziek en goede films. Geen spelletjes of reclame. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#23 Geplaatst: 2006-12-05 15:05:28

Doperwt schreef: "Ik spreek/lees/schrijf vloeiend Frans, zowel privé als beroepsmatig"

In dat geval kun je op de Franse etiketten van voorverpakte fabrieksham iets soortgelijks lezen...

Schandalig inderdaad! Gelukkig is er Frankrijk wel veel meer ambachtelijk gepekelde ham afkomstig van met respect behandelde varkens te koop, eet smakelijk! :D

Wat ik mis.... StudioBrussel, en andere fatsoenlijke muziekzenders!!! Van Nostalgie en NRG wordt ik heel ongelukkig namelijk. 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#24 Geplaatst: 2006-12-05 21:35:05

Hoi H@ns,

StuBru is toch gewoon online te beluisteren :-) ... even de kwaliteit instellen (als je een goede verbinding hebt zeker op *** zetten!) en je luistert heerlijk naar de Belgische radiozender ...

Zo luister ik zelf zeer regelmatig naar mijn favoriete Nederlandse zender ... en ook een aantal Franse vrienden luisteren ondertussen naar dezelfde zender (die zijn het met jou eens over Nostalgie en NRJ <= let op de J, geen G! :-) 

Thomas