Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

13% olie besparing voor je olie CV?

Auteur Bericht

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#0 Geplaatst: 2006-11-30 11:18:28

Best forumleden,

13% olie besparing voor je olie CV, te mooi om waar te wezen denk ik eigenlijk.
Ik stook geen olie, maar wellicht dat een olie stoker hier eens in duikt.
Mij is onduidelijk:
Wat kost dat en wat is de besparing dan in geld?
Kan een dergelijke besparing eigenlijk wel bereikt worden?
Kan je het los kopen en zelf bijmengen, los in je olietank gieten geeft natuurlijk geen mening, en hoe breng je die menging tot stand?

Zie de claim op:
http://www.dipetane.nl/huishouden.html
http://www.dipetane.fr/alamaison.html

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-12-10 18:16:34

Rob,

dit doet mij erg aan het gezegde denken:

Een wondermiddel is een substantie die de werking van een apparaat integraal, partiell of helemaal niet verbetert, warop geen garantie gegeven wordt en waarvoor geen recht van teruggave bestaat (grap die onder bezitters van klassieke automobielen de ronde maakt).

Zonder grap:

Moderne oliestookketels hebben een rendement van meer dan 90% op de bovenwaarde, meestal 93% of meer. De verliezen (de resterende 7 à 10%) zijn volledig aan het niet terugwinnen van de condensatiewarmte uit het waterdampgehalte en in mindere mate aan een nodige overmaat aan verbrandingslucht te wijten, en nooit aan onvolledige verbranding.

Uit de op de dipetane-websites gegeven informatie concludeer ik dat een verbetering door het schoonhouden van de branders gesuggereerd wordt. Maar dit is beter door goed onderhoud van de brander/sproeier te realiseren. Overigens, het effect van een niet schone brander is door een rookgasanalyse makkelijk vast te stellen.

De ruimte voor verbetering kan ook nooit groter zijn dan de huidige verliezen (de genoemde 7à 10%).

Conclusie:

Bij een moderne ketel cq. brander is een verbetering van 13% illusorisch.

Christian von Klösterlein

PS.

De door jou betwijfelde menging komt tot stand omdat de brander steeds een retourleiding naar de tank heeft. De pomp heeft een  grotere opbrengst dan het verbruik van de brander. De rest gaat terug naar de opslagtank en zorgt zo op den duur toch voor een perfecte menging, vooral omdat het om een goed mengend mineraalolieproduct gaat.