Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nederlands blijven of frans worden ??

Auteur Bericht

avatar#4150
Hollandertje
Berichten: 3
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-11-30 16:24:58

Misschien een rare titel, en misschien de verkeerde groep maar ik wist niet waar ik het beter kon vragen.

Ik wil samen met mijn vrouw en zoontje, verhuizen naar Frankrijk en daar permanent gaan wonen.

Tevens wil ik in Frankrijk mijn eigen bedrijf opstarten die hoofdzakelijk werkzaamheden verricht voor nederlandse opdrachtgevers.

Nou loop ik eigenlijk met 1 vraag te stoeien waar ik eerlijk gezegd best wat advies over kan gebruiken, maar ook niet precies weet waar te zoeken.

Waarschijnlijk zal er niet 1 simpel kant-en-klaar antwoord voor zijn, maar hoe meer tips en adviezen hierover, hoe beter ik het e.e.a op een rijtje kan zetten.

Ik loop me af te vragen wat nu het meest gunstigste zou zijn, als nederlands bedrijf gaan wonen & werken in Frankrijk (dus dmv een postadres ofzo) of toch als een frans bedrijf van start gaan.

Mijn grootste vragen zijn toch financieel..

bijv : je moet je privé verzekeren tegen bijv arbeidsongeschiktheid, is dit nu het voordeligste te doen in nederland of toch gewoon in frankrijk. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de hypotheek van de woning, kan die het beste in frankrijk worden genomen of bij een nederlandse bank ??

Wie heeft hier ervaringen mee, en kan er wat tips over delen ...

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-11-30 22:24:34

Het is inderdaad niet goed mogelijk om een advies te geven over de vraag of in NL dan wel in FR een bedrijf moeten worden opgezet. Het hangt van een flink aantal (persoonlijke) factoren af, die veelal te maken hebben met de fiscus en de in Frankrijk torenhoge sociale lasten. Er zijn NL-talige adviseurs, die zich in deze zaken hebben gespecialiseerd en zij zullen over het algemeen adviseren om in FR gewoon een SARL op te zetten en de NL zaken in hun BV over te dragen naar de SARL.

Het afsluiten van een hypotheek kan beter in Frankrijk gebeuren. De rente is lager en de concurrentie tussen de banken is groot. Wel vragen alle banken fikse zekerheid over de draagkracht van de geldvrager. Hij moet onomstotelijk kunnen aantonen dat hij goed is voor de betaling van de rente en de aflossing. Bij vrije beroepen of startende ondernemers is dat moeilijk aan te tonen. Kortom, praat eens met een Franse accountant of een adviseur. Elke situatie is weer anders.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2006-12-01 10:20:12

Helamaal eens met Wim,

Ik krijg zeer regelmatig met mensen te maken die wel naar Frankrijk verhuizen, maar om een of andere reden maar geen afscheid kunnen nemen van hun Nederlandse bedrijf. Emotioneel begrijp ik dat wel: je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt.

Er zijn enkele bijzondere uitzonderingen, maar in verreweg de meeste gevallen ben je beter af met het vestigen van een bedrijf in het land waar je woont. Dat is in elk geval doorzichtiger en goedkoper in administratie, je trekt er niet de aandacht mee van de fiscus (zowel de Nederlandse als de Franse fiscus zijn zeer geinteresseerd in gevallen waarbij een bedrijf in het ene land is gevestigd en de eigenaar in een ander land; deze constructie wordt immers vaak gebruikt voor witwaspraktijken en belastingontduiking). Bovendien klopt het gevoelsmatig ook: je werkt in het land waar je woont en je betaalt daar ook de belastingen. Er is helemaal niets op tegen om vanuit een Frans bedrijf zaken te doen met Nederlandse klanten, zelfs niet als het klantenbestand 100% Nederlands zou zijn.

Wim noemde al even de torenhoge sociale lasten in Frankrijk. Dat is wel zo, maar als je kijkt naar de totale lasten voor een normaal winstgevend bedrijf (gemiddeld 52% voor een bedrijf in NL en 55% voor een bedrijf in FR), dan zijn de verschillen klein (omdat in Frankrijk de sociale lasten hoger, maar de omzetbelasting lager is). Die drie procent verschil (of veel meer) ben je gemakkelijk kwijt aan dure internationaal fiscalisten, die je vroeger of later nodig hebt als je in het ene land woont en in het andere land een bedrijf hebt.

Dan nog even een opmerking over arbeidsongeschiktheid: in Nedelrand voor ondernemers alleen verkrijgbaar via een peperdure particuliere verzekering. In Frankrijk is het onderdeel van het sociale pakket voor ondernemers. Dus in de sociale lasten die je betaalt zit al een component ter dekking van een basis arbedsongeschikteidsverzekering. OK, de uitkering is geen vetpot, mocht je arbeidsongeschikt worden, maar aanzienlijk beter dan in NL.

Overigens: je hoeft helemaal niet frans te worden als je in Frankrijk woont. Dat is een persoonlijke keuze. Er is ook geen enkele zakelijke reden om het Nederlanderschap op te geven en de Franse nationaliteit aan te nemen.

Wim van Teeffelen