Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat zetten we de Fransen voor?

Auteur Bericht

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#0 Geplaatst: 2006-11-30 20:58:20

Onder de toppic WAT MISSEN WIJ wordt wat afgedwaald, naar wat de fransen graag lusten. Dit onderwerp lijkt mij een eigen toppic waard. Eerder op dit forum (of was het ergens anders) kwam Indisch eten ter sprake. Fransen schijnen dat niet lekker te vinden. Dus mijn voornemen, om voor franse gasten een uitgebreide rijsttafel te maken, heb ik laten varen. Maar wat dan wel?

Mijn vraag aan jullie is:

Met welke gerechten heb je succes gehad bij je franse gasten?

gr.

Sue

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2006-11-30 21:43:55

Sue, wat grappig. Ooit maakten wij een rijsttafel voor 30 man (fransen dus). Nu na jaren hebben ze het er nog over. Doorgaans houden fransen niet allemaal van heel scherpe spijzen. Voor sommige vrienden moeten we nog iedere keer een pot atjar (a tjáá) uit NL meenemen. Wij hadden indertijd een heleboel gerechten gemaakt in schaaltjes, ieder kon zo zijn eigen bord samenstellen. Heel onfrans, maar het beviel ze heel goed. Mogelijk zit er verschil in de franse smaak per région. Dit

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2006-11-30 22:03:33

Een beetje in de geest van hun eigen conservatisme; streekgerechten en lokale productie.

Italiaans doet het zeker goed en dan uiteraard niet de pizza maar echt eten; ossobuco, Vitello tonato of saltimbocca.

Paella scoort ook wel maar is eigenlijk meer bedoeld voor feesten.

Voor zover ik het heb kunnen peilen is de kwaliteit van de ingredienten een zeer belangrijke norm. Een vermelding van (runder - kippen - varken)ras, streek en kweek/groeiwijze neemt meestal de eerste argwaan weg. 

Fransen houden niet alleen van het eten als activiteit maar praten ook graag over eten, geef ze wat gesprekstof!

Naar het schijnt is Thais wel populair (zal ook wel met conservatief denken te maken hebben..) Misschien kun je eens beginnen met Thais en als je het vertrouwen gewonnen hebt eens met Indisch komen.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2006-12-01 09:56:13

Dag Sue,

Leuke vraag. Er zijn inderdaad Fransen die Indische gerechten lekker vinden, maar mijn ervaringen zijn dat veel niet alleen de smaken niet waarderen, maar ook de manier van eten hen vreemd is (veel kleine hapjes die je zelf in de loop van de tijd kiest en op je bord schept). Hans zegt ware woorden over gespreksstof: als je heel gewone dingen klaarmaakt en er een verhaal bij vertelt over de herkomst van de ingrediënten en de lokale tradities terzake in bijvoorbeeld Friesland, dan heb je het pleit al voor 80% gewonnen. Ik weet niet of je ingrediënten uit NL kunt betrekken, maar in dat geval kun je denken aan haring (gesealed kun je die een flinkaantal dagen bewaren, diepgevroren en gesealed echt lang). Ik heb veel voor Fransen gekookt en diepe indruk gemaakt met de NL groenten zeekraal en lamsoren, pastinaak is in F te krijgen, maar nauwelijks iemand kent het. Diepe indruk maakte ook mijn freneuse op basis van meiknollen en ook gesmoorde meiknolschijfjes. Mijn Franse vrienden waren ook aangenaam getroffen door NL kaasspecialiteiten, Leidse, Friese nagel-, brandnetel-, geitenkaas met aardappelschillen, Texelse schapenkaas, enz, enz. Een verpletterende indruk maakte ik met mijn (Engelse jelly) "terrine de fruits rouges", doodsimpel, maar "sensationel!!".

Suc7

Jacob

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#4 Geplaatst: 2006-12-01 18:23:57

Aangezien ik absoluut geen goede kok ben, kreeg ik flink de zenuwen toen we voor het eerst Franse gasten kregen. We hebben  ze uiteindelijk getracteert op een echte Nederlandse avond: het was sinterklaastijd, dus alle pepernoten en banketstaven kwamen uit de kast. En als maaltijd...heel simpel maar het viel erg in de smaak: hutspot! Met Franse worstjes, ze vonden het heerlijk! De borden werden de eerste keer heel voorzichtig opgeschept, maar er volge al snel een tweede opschepronde, en zelfs een derde! (overigens, ze aten er natuurlijk wel brood bij :-) )

Groet, Mieke 

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#5 Geplaatst: 2006-12-01 19:16:24

Salut Mieke,

Wij hebben inmiddels ruime ervaring op dit gebied. We hebben gegeten bij alles wat er hier aan sociale gelaagdheid voorkomt (boeren, buitenlui en een heuse graaf die (ook) in de keuken zijn mannetje staat.). Uiteraard hebben we over en weer gegeten.

Eerst wat algemene adviezen.

Nodig mensen uit "à la bonne franquette" dwz "eten wat de pot schaft". Vervolgens ga je je culinair volkomen te buiten en tovert een echt diner op tafel. En al het glaswerk uit de kast, dat soort dingen. Wij zijn meermalen op die manier op het verkeerde been gezet. Maar onze wraak was zoet.

Begin altijd met een apéro, het borreltje vooraf met de gebruikelijke zouten kartonnetjes als hapjes.....

Zorg dat je weet wat je op tafel zet, zodat je erobver kun praten. Praten over het eten is hier net zo belangrijk als het eten zelf. (In het begin zagen we dat als zwamneuzenrij, nu weten we beter.)

Maak de porties zo groot dat er over blijft. In het begin waren we te afgemeten bezig.

VERS brood en water zijn vanzelfsprekend.

Groenten worden hier naar ons idee stukgekookt, wij geven er niet aan toe en presenteren dit onderdeel zo als wij denken dat het hoort. (Meteen weer een onderwerp van gesprek)

Het minimum aantal gangen wat we hebben meegemaakt is drie. Ik tel dessert mee.

Drank. In het algemeen slobbert men hier maar wat weg, de idee dat Fransen verstand hebben van wijn is NIET algemeen geldig.

Algemene opbouw met voorbeelden.

Voorgerecht: quiche (eindeloos te variëren en altijd raak, maar ook foi gras kan of een kleine salade.

Eerste gerecht: grote salade, van de meest simpele (anchois) tot de meest uitgebreide (foi vol(l)aie, etc.). Ik heb nog nooit een maaltijd zonder salade meegemaakt.

Tweede gerecht: Soep, stukje vis of een (beetje) pasta (bijvoorbeeld een Lasagne). Maak wel duidelijk dat het een tussengerecht is, anders moet je in het Frans uitleggen wat beteuterd is.

Derde gerecht, het hoofdgerecht: vlees (of in het seizoen: wild) of een mooie visschotel. Met diverse soorten groenten. Waarbij aardappels hier nadrukkelijk als groenten worden gezien. Kies met zorg de aardappels (veel uitproberen!). Ik heb veel eer ingelegd met in boter gebakken Rattes (weet ik, idiote naam.)

Vierde gerecht: dessert. Wij waren verrast over de eenvoudige flans, brownies of à la minute, tijdens het eten, klaargemaakte taart (nog geen vijftien minuten werk).

Vijfde gerecht: kaas

Dan koffie en, meteen na de koffie iets in-het-nog-warme-kopje. Een marc of andere vruchtenlikeur.

Vaste onderdelen: salade, hoofdgerecht, kaas, koffie. De overige onderdelen hangen af van het moment, de "zwaarte" van de ontmoeting enz.

Persoonlijke succesnummers.

Cupido stew, Lasagne (als hoofdgerecht), paprika soep, quiches, anchois salade, gebakken aardappeltjes (Rattes uit eigen potager), betteraves gesmoord in mosterd (iets wat we vroeger -in Brabant- varkensvoer noemden).

Bon courage,

Ben

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#6 Geplaatst: 2006-12-03 22:17:54

Klinkt lekker Ben! Maar ik zou het dessert na de kaas serveren.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#7 Geplaatst: 2006-12-04 18:29:01

Bedankt voor de tips! Alleen...ik moet eerlijk zeggen dat ik een belabberd kok ben, dus of ik me er ooit aan waag? Maar ik zal zeker wat tips overwegen! 

Inmiddels voel ik me trouwens al lang niet meer zo onzeker als die eerste keer hoor! Kijk, onze Franse vrienden weten ook dat ze bij Nederlanders op bezoek gaan, dus daar houden ze ook rekening mee. Tot nu toe gaat het dus goed (na zo'n maaltijd bij ons thuis blijven het vrienden, da's toch een aardige graadmeter :-) )

En inderdaad: als we er maar over vertellen, dan is het al heel snel goed! Mijn man gruwelt van al die zachte (schimmel) kaasjes, dus als we ergens gaan eten, moet hij zich er echt doorheen worstelen. Thuis doen we dus een aangepaste kaasplank, met Nederlandse kaas bijvoorbeeld. Altijd prima om vervolgens een half uur over te bomen! 

Wat ik overigens wel ook heel leuk vind, is om Franse elementen toe te voegen als we Nederlandse vrienden over de vloer hebben!

 

Salut, Mieke

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#8 Geplaatst: 2006-12-08 11:40:04

Salut doperwt,

Net terug van weggeweest (NL) "dus" een wat vertraagde reactie.

De positie van het dessert (voor de kaas) heeft ons destijds ook verbijsterd. Maar wij zijn er uiteindelijk wel in mee gegaan. Overigens, het dessert wordt hier zonder de koffie genuttigd.

Maar men is hier bereid tot experimenteren zeker als de maaltijd en de bij behorende liquide zaken al weer wat gevorderd zijn. Dus als de keuken logistiek dat eist, wordt de volgorde aangepast.

Salut Mieke,

Het feit dat de eters blijven hangen is een perfecte graadmeter. Het is kennelijk gezellig, en daar gaat het om. De calorieën en de verpakking ervan kun je beschouwen als de draaggolf van de avond, belangrijk maar ook weer doorslaggevend.

Overigens wij verbazen ons over het geduld dat de gemiddelde Fransman/vrouw weet op te brengen bij het naar ons luisteren; wij hebben nog steeds (ik zeker) een moeizame manier van uitdrukken.

De opmerking "belabberde kok" beschouw ik als niet gezegd. Iedereen kan stoofpotjes maken. De manier van kruiden staat in het recept. En bij twijfel over de kooktijd en andere details te rade gaan bij de slager.

Groet Ben

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#9 Geplaatst: 2006-12-08 15:01:39

Mieke, wat is dit voor een verweesde versie van hutspot?! Met worstjes? Hutspot is alleen hutspot als het met (veel) klapstuk vergezeld gaat.

Misschien is klapstuk in het Frans salé cuit. In elk geval is het varkensvlees en geen rundvlees zoals mijn woordenboek zegt.

Overigens is hutspot een riskante maaltijd vanwege de (mee-)gekookte uien. Gekookte - in tegenstelling tot gebakken of gefruite - uien zijn een aanslag op je spijsvertering. Vandaar dat je de uien beter eerst apart kunt fruiten.

Dick

EDIT: het is toch wél rundvlees!! En dus geen salé cuit, maar zoals Van Dale zegt: plat de côte(s).

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#10 Geplaatst: 2006-12-08 16:40:36

ja maar factotum...

het dessert hoort echt na de kaas, ook in Frankrijk...

en de koffie dan weer na het dessert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-12-08 17:24:30

Beste allen,

onze ervaring is dat de Fransen wel openstaan voor andere voeding maar dan wel voor originele streekeigen gerechten. Niet zo zeer voor Thais, Chinees maar wel voor echte Hollandse of Vlaamse keuken. Voeding waar zij zich kunnen van voorstellen dat dit past in de streek waarvan je afkomstig bent, met groenten of vleeswaren die eigen zijn uit je' groententuin'. Thaise blikjes ed hoeven zij echt niet. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-12-08 20:45:28

ja ik zat ook al te denken, heb ik het nou mis of niet ?

in alle gevallen dat wij eten of ergens te eten zijn is het hoofdmenu, dan de kaas, en dan het desert hoor.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#13 Geplaatst: 2006-12-08 22:40:39

Salut doperwt et Cees,

Ik heb geen argumenten, alleen ervaringen en die zijn, zoals aangegeven, net even anders. Voor de oorspronkelijke vraagstelling van Sue is eea niet (meer) van belang. Laten we hopen dat er nog veel culinair genot over en weer passeert.

Groet,

Ben