Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wat zetten we ons zelf voor

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-12-04 13:10:02

"Rode wijn uit de Gers is het gezondst
De Fransen hebben een nieuwe troef in de strijd tegen de wijnen uit de 'nieuwe wereld'. Wie regelmatig een glaasje rode wijn uit Zuidwest-Frankrijk drinkt, leeft langer, zo citeert Elsevier het blad Nature. Wat is dat toch met die Fransen, vroegen onderzoekers zich jaren geleden al af. Ze eten de hele dag brie en andere volvette producten, maar toch is de sterfte aan hart- en vaatziekten in Frankrijk lager dan in landen als de Verenigde Staten"

  

al zoveel jaren worden er onderzoeken gedaan voor de gezondheid van de mens over ons voedsel, en al zoveel jaren worden er ook onderzoeken gedaan door de commercie wederom voor de gezondheid van de mens.

echter de commercie onderzoekt het meeste lijkt het wel, getuige de reclame's op tv en bladen over gymmachines, electrische buik en dij kussentjes die met schokje ons overgewicht wegnemen, en zelfs drankjes waarvan je na een paar liter een echt wasbordje hebt ontwikkeld.

de andere groep onderzoekers is het er wel overeens, al die apparaatjes en drankjes zijn niet nodig indien men een glaasje rode wijn drinkt per dag, genoeg vis eet, en een smakelijk maar normaal ritme van eten aanhoud.

in de dierenwereld die we dus samen met ons kunnen beschouwen als het natuurlijke universum, komen alleen de mens, de kat, de hond, en het paard, als overgewicht in aanmerking, hoe frappant, de eerste bezit al de daaropvolgende als plezier en overvoed het met laten we zeggen, blikjes voer waar een mens jaloers op kan zijn.

toegelicht, in de dierenwereld bestaat geen overgewicht.

dat de fransen gezonder eten dan veel anderen is niets nieuws onder de zon, evenals de italianen, de grieken, ect, eet men overvloedig veel, en is bijna iedereen slank.

een familielid van me is importeur van olijfolieen uit italie, en die vertelde me eens 'cees, een salade op creta is als een groentesoep voor ons, het drijft in de olie' waar bij hij me een rapport liet zien van een onderzoekcommisie die beschreef dat de minste ziektes en overgewicht juist op dat eiland zijn.

juist het niet eten van goede maaltijden zet vaak aan tot overgewicht, maar goed, dat is een citaat van weer een andere gezondheidsfreake waar ik veel waarde aan hecht, maar die wordt tegengesproken door mijn lieve nichtje van pak-em-beet 110 kilo die arts is aan het ziekenhuis in nijmegen.

wanneer zal men een voorbeeld nemen aan de franse eet en drink gewoonte ?

men weet toch onderhand wel dat rode wijn, lees wel, alleen rode wijn, de cholesterol verlaagt ?

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2006-12-04 22:26:05

Ik betwijfel ten sterkste of de oorzaak-gevolgrelatie wel echt op gaat. Fransen drinken rode wijn. Fransen leven langer. Fransen spreken ook Frans. Zou je door Frans te spreken 10 jaar langer leven? Een wetenschappelijk verantwoord onderzoek opzetten is geen sinecure.

Hoe dan ook, ik neem geen enkel risico, dagelijks een paar glazen rode wijn!! Aan mijn cholesterol zal het niet liggen. :-)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2006-12-04 23:02:22

In Frankrijk gebeurt alles gewoon wat later dan elders in de westerse wereld. Fransen worden heel snel dikker door dezelfde oorzaken: minder bewegen, meer tussendoortjes, meer fast-food. Ik maak het dagelijks mee.

Ondanks hun fixatie voor eten hebben Fransen niet zoveel gevoel voor dietiek.

Ze mogen dan minder hartklachten hebben maar er is meer kanker van de spijsverteringsorganen (theorie: ze eten weinig gekookte groenten, bijna alles rauw dus weinig vezels). Veel witbrod, weinig volkoren, relatief weing melk maar wel meer kaas. Bakken en braden veel met échte boter.

Een groot voordeel is dat de maaltijden de rustmomenten zijn voor de gezinnen. Niet meedoen aan het diner is een doodzonde. Dat vermindert het "grignoter" wat.

Kijk naar de USA: veel gezinnen eten alleen samen op Thanksgiving en Christmas. Ook zijn de maaltijden op de scholen van zeer redelijke kwaliteit al laten de leerlingen op de middelbare school al gauw fruit en groenten links liggen voor frites en hamburgers...

Het verhaal over het "Kreta-dieet" ken ik ook. Ik denk dat er veel meer factoren meespelen: erfelijkheid (eilandbewoners zijn per definite een geetje "ingeteeld"), wellicht meer beweging: ze leven veel meer buiten....wellicht meer.

De beschermende werking van rode wijn laat iedereen in Frankrijk zich graag aanleunen maar ik heb mijn ernstige twijfels. Maar ook ik neem het zekere voor het onzekere en een paar glazen wijn horen bij de maaltijd!

De Franse overheid is zich zeer bewust van het probleem van verkeerde voeding en op de site van de INPES zijn veel brochures over voeding te downloaden. Zeer aan te raden: http://www.inpes.sante.fr/ 

Steven

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#3 Geplaatst: 2006-12-06 10:53:14

Wij, mijn man (Fransman) en ik wonen nu een half jaar in Frankrijk en ik ben  benieuwd of de forumlezers -die in meerderheid al vele jaren in Frankrijk wonen-

de Franse gewoonte hebben overgenomen om warm te eten tussen de middag. 

Wij zijn na ons arbeidsleven in Nederland zo gewend om tussen de middag (nu lekker vers stok)brood te eten dat het mij persoonlijk tegen staat om al zo vroeg te gaan koken. Dus ben ik benieuwd hoe de -niet toeristisch ingestelde- 

in Nederland groot geworden forumaanhangers hiermee omgaan.  

Corinne

PS;Wel hebben wij de Franse gewoonte overgenomen om (pas) s'avonds (te?) laat (warm)te eten.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2006-12-06 12:00:09

Tussen de middag een sandwich, een kleintje. Met een zwaardere maaltijd is het moeilijker om weer op gang te komen 's middags, en 's ochtends koken , daar heb ik al helemaal geen zin in.Aleen met vrienden doen we het wel eens, maar dat is gewoon een goede reden om de halve middag aan tafel door te brengen.Het tijdstip waarop we 's avonds eten is erg seizoen afhankelijk. 's zomers laat,  maar als het geen zomertijd meer is vervroegt het tijdstip snel, omdat we dan vaak het laatste licht buiten gebruiken voor een aperitief.Vers stokbrood is lastig, als je ver van de bakker woont. We behelpen ons met ingevroren en weer opgebakken brood en croissantjes, dat gaat best goed in een oven/magnetron combinatie.Hoe doen anderen dat?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-12-06 12:54:30

in het begin had ik er inderdaad moeite mee om die maaltijden weg te werken, en dan zeker er de tijd voor te nemen.

hier is het gewoon 2 uur de tijd te nemen voor het eten, en ik denk in een groot deel van frankrijk.

nu eet ik tussen de middag als fransen, warm maar licht, pasta's of brood.

dat betekend wel een lekker stuk vlees, of barbeque, en natuurlijk een lekker glaasje wijn af en toe.

altijd yaort na, dat is goed voor de darmen en maag.

als ik enkel brood eet gaat dat meer op z'n bretons, vers stokbrood van de bakker en dan paté en worst erbij, met augurkjes.

natuurlijk zoute boter op de baguette

ook lekker is tussen de middag garnalen of gamba's, licht verteerbaar en toch rustgevend eten.

hoe vreemd ook, ik eet s'avonds een berg, veel vlees, en graag piepers.

ik kook ook graag dus ben altijd bezig om iets uit te proberen, en de franse keuken is voor mij een lust, samen met de indische.

nu ik zoveel eet, ontbijt met baguette en hagelslag, en tweemaal warm, verlies ik zelfs gewicht ten opzichte van wat ik in nederland at.

ehhh antonia, ik heb de bakker in het dorp, maar als dat niet zo zou zijn zou ik als de gesmeerde bliksem een broodbakmachine kopen, ik hou van altijd vers brood.

mijn zus heeft er een, vult hem s'avonds, en de volgende morgen om vijf uur begint het ding op de klok te werken, en als ze wakker wordt staat er een vers brood klaar.

ik hoor er meer mensen over, schijnt heel lekker en goed te zijn.

bij carefour kun je meel kopen direct klaar voor deze machine.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2006-12-06 23:12:14

Als Hollander was ik gewend aan de typische sandwich (al of niet met kroket) als lunch en om een uur of zeven een warme maaltijd: vlees; groente en aardappelen maar ook Indisch of Italiaans.

Na mijn emigratie heb ik mij braaf aangepast aan mijn Franse echtgenote.

Op mijn werk heb ik een rampzalig lange lunchtijd en ik ben meestal de enige die op de dienst blijft. De rest woont vlakbij en gaat thuis eten. Dus maar gewoon een demi-baguette met charcuterie o.i.d. In mijn eentje eten vind ik rampzalig. De resterende tijd in alle rust verslagen schrijven en e-mails behandelen.

s'Avonds apéritief en eten ergens tussen 20.00 en 21.00h. Vlees als hoofdgerecht, beetje groenten/salade en brood. Dat brood vergat ik regelmatig, gewoon niet gewend en ik vind het eerlijk gezegd nog steeds niks. Gevolg: regelmatig midden in de nacht barstend van de trek wakker worden en de koelkast plunderen bij gebrek aan koolhydraten (hypoclycemie).

De maaltijd duurt altijd minstens een uur want we nemen de dag door (we werken allebei fulltime) en we hebben elkaar na 6 jaar huwelijk nog steeds véél te vertellen.... dus na het diner gauw nog even het nieuws kijken en slapen.

Na enige discussie hebben we het anders gedaan. Vroeg eten, tussen 19.00-20.00h en dan blijft er meer van de avond over. Tenslotte moeten de beesten verzorgd worden, er wat geklust en ook regelmatis 's avonds e-mails beantwoorden, brieven schrijven en (ook) af en toe op forums komen.

En toch maar meer koolhydraten als "patates" maar wel de goeie: "rattes" of die van Noirmoutiers. In de schil, klontje "beurre salé" erbij. Of Charlottes als frieten snijden en frituren. Of rijst, pasta of gekookte tarwe (heerlijk bij vis).

Ik val dus langzaam weer af, na 15 kg aan te zijn gekomen in 6 jaar..... en slaap beter.

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#7 Geplaatst: 2006-12-06 23:32:08

Ook ik heb de Franse gewoonte van tussen de middag én 's avonds warm eten geadopteerd ... maar ja, da's ook wel erg makkelijk als je tussen de middag met je collega's alleen maar even naar het bedrijfsrestaurant (hier noemen ze dat een kantine, maar voor Nederlandse begrippen is het zeker een restaurant!) hoeft te lopen om een heerlijke maaltijd uit te kiezen en lekker op te eten. 's Avonds kom ik vrij vaak laat thuis, dus ook de gewoonte om laat te eten 's avonds heb ik volledig overgenomen ... ook dan eet ik dus weer warm omdat ik het natuurlijk ook wel leuk vind zelf ook nog te koken ...

Mij bevalt het een en ander eerlijk gezegd erg goed, maar als ik dan weer een tijdje terug in Nederland ben ofzo dan heb ik toch ook echt geen problemen met een paar boterhammen tussen de middag ... 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2006-12-06 23:49:09

Als ik weer eens in Rotterdam ben... echt Polderbrood of Tijgerbrood met filet américain of lever/pekelvlees (broodje halfom)... ik ben dan weer helemaal terug bij af...!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2006-12-07 01:11:00

Het tussen de middag warm eten bevalt me helemaal niet. Het kost zoveel tijd. De hoofdmaaltijd dient in Frankrijk te worden vergezeld van een goede wijn en wie gaat er nu om 12.30 uur rode wijn (rosé in de zomer) drinken? Je valt na het genotene in slaap en weg is je middag waarin je nog zoveel had willen doen. Nee, een stuk brood (hoeft niet altijd van het lekkere maar ongezonde stokbrood te zijn,) wat begeleiding in de vorm van de produits régionals en enkele glazen koel, helder water houden je de verdere dag geheel fit en monter. 's Avonds, na een apéro, ga je echt eten en uitpuffen. Geheel on-Frans. Maar we hoeven toch niet álle gewoonten van de Fransen over te nemen?

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2006-12-07 09:19:45

"wie gaat er nu om 12.30 uur rode wijn (rosé in de zomer) drinken?"

De halve wereldbevolking al sinds mensenheugenis!!

Het is pas sinds de komst van het protestantisme dat dat ineens "zondig werd"... Heel Nederlands trouwens.

In de middeleeuwen ontbeet men met bier! slap bier wel maar toch

Het is volgens mij juist die rust en tijd die je neemt om des middags even fatsoenlijk te eten die maakt dat je niet zo gestressed door je werkende bestaan hoeft te rennen!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-12-07 09:58:40

juist, want ook uit veel onderzoeken is gebleken dat in een onstuimige/gestreste sfeer de trek naar eten afneemt.

dus ontspannen eet je meer, maar........ nu komt het belangrijkste, in ontspannen sfeer gedijt de spijsvertering ook het beste.

met andere woorden, stress, eten, je kapot zweten op een gymapparaat wil niet zeggen dat je beter verbrand dan een relaxed persoon die niet gymt.

wijn bij het eten hoeft trouwens geen glazén te zijn hé en rosé is over het algemeen gevaarlijker dan rode/witte wijn.

een glas rode wijn, aangelengd met water eventueel kan heel goed tussen de middag.

die protestanten hebben wat geneugten weg genomen zeg.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#12 Geplaatst: 2006-12-07 15:07:04

Na op tijd opstaan en in de ochtend de nodige werkzaamheden verrichten, dan is het in de midaag uigebreid genieten van een warme maaltijd en dan een siesta houden.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#13 Geplaatst: 2006-12-07 17:30:57

Mijn ervaringen in mijn Parijse tijd komen overeen met die van Thover: erg lekker en ontspannen eten in la cantine tussen de middag. Mijn Franse collegas hadden overigens veel krtiek op de kwaliteit en de keus, maar voor mij was het in vergelijking met NL een walhalla. Ik ben alleen wat betreft het dagelijkse kussentje Castelvin op den duur dissident geworden; ik was 's-middags gewoon niet meer fris. Na de terugreis aan het eind van de werkdag per metro,  even langs de markstraatjes in het quartier du Petit Montrouge voor de inkopen voor het diner, eventueel un petit apéro onderweg en dan thuis weer (licht) warm eten. Je levensritme verandert er inderdaad behoorlijk door. Als je s'-avonds uit gaat, eet je pas daarna. Quelle vie paradisiaque.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#14 Geplaatst: 2006-12-07 19:13:38

Zo is het maar net! Volgens mij is er maar één volk dat tussen de middag een broodje eet en vindt dat het eten allemaal wel erg lang duurt... Nederlanders eten om daarna weer iets te gaan *doen* (werken, tv kijken, noem maar op :-)), Fransen eten om te *eten*, en dan geeft het ineens niets meer als het even duurt.

Overigens is het lang niet voor alle Fransen vaste prik om tussen de middag noch 's avonds wijn te drinken bij het eten. Elke dag een fles wijn per gezin consumeren, dat zouden de wijnboeren wel willen!

Zelf lunch ik meestal tussen de middag lekker thuis (woon op 5 minuten vh werk), drink daarbij vrijwel nooit (vanwege het werken daarna), eet wel ALTIJD warm vanwege Franse echtgenote, die overigens ook tijdens 6 jaar in Nederland stug en onvermoeibaar 2x per dag uitgebreid kookte. 's Avonds meestal wel wijn bij het eten, soms afgewisseld door een biertje of 2.

Een ander verschil met Nederlanders is dat de Fransen (althans volgens mijn ervaring, altijd ff relativeren) veel minder tussendoortjes eten. Koekje bij de ochtendkoffie om 10 uur, koekje bij de middagthee, hapjes voor de tv 's avonds, doen ze allemaal niet aan. Alleen kleine kinderen krijgen een goûter 's middags. Daarentegen, als je mensen uitnodigt serveer je wel hapjes bij het aperitief, al was het al omdat je een uur later aan tafel gaat omdat er uitgebreider gekookt wordt en omdat er geen enkele aanleiding tot haast maken is.

Ik vind het heerlijk onthaast leven.

Nog even een anekdote tot slot: jaren geleden hielpen we mijn schoonzus verhuizen. Een verhuizing is bij uitstek de gelegenheid waarbij je in NL snel de de avond ervoor gesmeerde (en dus alweer mufgeworden) boterhammen naar binnen smijt tussen twee dozen door. Niet in zuid-Frankrijk. Twaalf uur: "sjouwers nodig om de grote tafel naar buiten te zetten!" "Naar buiten..?" "Ja, het is lekker weer, en wat wil jij als aperitief?" "??!!!" Enfin, aperitief + hapjes, wijn open, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, toetje, koffie.... Twee uur later weer verder. Tijdverspilling???

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#15 Geplaatst: 2006-12-07 22:11:32

Mijn eerste ervaring met frans eten was bij mijn schoonouders. Die hebben ooit besloten niet vaak op vakantie te gaan, maar wel zeeeeer uitgebreid te shoppen en uiteraard te koken. Mijn schoonmoeder staat dan ook heel het weekend in de keuken en ook naast haar drukke baan kookt ze voor NL'se begrippen uitgebreid (oh het is niks joh, het is doordeweeks!) Dit resulteerde dus in vreselijke grote lunches (met idd een apero ervoor), bijna erna weer de apero en daarna weer een flink diner. Overheerlijk, maar ik kon het niet aan. Ook niet om met een volle maag naar bed te gaan. Op dit moment woonde ik nog in Nederland...

Inmiddels woon ik met mijn franse vriend in Frankrijk en inderdaad, ik heb me aangepast. Ik eet in het weekend 's middags niet of nauwelijks of iets kleins (we hebben dan een uitgebreid ontbijt gehad), maar doordeweeks op mijn werk eet ik tussen de middag gewoon warm. Ik heb ook geen probleem met indutten na het eten, ik neem gewoon niet veel. Ik neem 's middags geen wijn, omdat ik dat zelf niet vind kunnen tijdens werktijd. 's Avonds gaan een paar glaasjes wijn gaan er overigens wel goed in.

Ik vind niet dat we ons MOETEN aanpassen aan de fransen wat betreft het eten. Ik ben er zelf 'ingerold' en ik moet zeggen, ik vind het heerlijk! Ook al kook ik tussendoor ook wel eens oerhollands!