Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Alcatel

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-12-04 13:57:26

Nov. 29, 2006, 11:47PM
CEO's refusal to learn language miffs France
The company speaks English, Alcatel-Lucent's new leader says

PARIS - When Patricia Russo takes the helm of newly merged Alcatel and Lucent Technologies on Friday, she will be the only woman and the only American to head a company in France's CAC-40 index of blue chips.

But what is creating more of a stir in some conservative business circles is a statement from the 54-year-old native of New Jersey that she doesn't plan to learn French.

"I think she will have a few problems running the company — not everyone at Alcatel speaks English," said Steve Gentili, president of Bred Banque Populaire and head of the Francopsone Business Forum.

Commentaar mijnerzijds:

Dat is weer typisch Frans navelgestaar, want in ieder internationaal bedrijf met vestigingen 'all over the world' is de voertaal Engels. Bovendien komen en gaan CEO's van de ene naar de andere vestiging. Als je dan gaat eisen, dat de CEO de lokale taal spreekt, dan kan je als internationaal bedrijf wel ophouden. Vandaag werkt hij of zij in Frankrijk, volgende maand in China.

Ik denk niet dat die Patricia zegt wat ze bedoelt: amerikanen zijn zeker niet dom en spreken voor hun werk vele talen uitstekend, maar ze wil niet een soort informele regel instellen.  Gelijk heerft ze, domme fransen. Ik heb nog nooit een Franse CEO in China, Indonesia of Malaisia meegemaakt die de lokale taal sprak.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2006-12-06 23:45:31

Hari, er is een recente uitspraak van een Franse rechtbank dat in bedrijven de voertaal wel Engels mag zijn maar dat alle stukken van enige importantie in het Frans moeten worden vertaald en dat van werknemers niet verplicht mag worden dat ze zich in het Engels uitdrukken.

Ik werk overigens voor een aantal Franse maar internationaal werkende bedrijven en het Franse management spreekt aardig Engels, soms ook Duits en Spaans.

Het wordt inderdaad in Frankrijk als zeer afkeurenswaardig beschouwd als je als topmanager niet eens de moeite neemt om de taal te leren.

Ik vind niet dat Patricia Russo het handig speelt. Bovendien zijn vrouwen in de top van Franse bedrijven hoogst zeldzaam. Dubbele handicap dus. Nou maar hopen dat ze er een beetje aardig uiziet en/of tenminste zich in Haute Couture hult anders zie ik het somber voor haar in.....!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-12-07 10:48:16

Volgens mij is Frankrijk nu met een inhaalslag bezig: de jonge managers vinden Engels belangrijk!

Ik heb als werknemer in het hoofdkantoor van een brits-nederlands multinational meegemaakt dat je in Franse bedrijven contactpersonen toegewezen kreeg die toevallig een beetje engels spraken maar qua kennis van de te behandelen problemen niet de eerste keus waren. Omdat ik graag Frans spreek heb ik dan met de mensen gesproken die wél de details wisten.

Niet de landstaal spreken? Natuurlijk is Engels de voertaal bij alle multinationals, maar je hebt toch ook een privéleven, en in de sportvereniging of met je werkster praat je toch de lokale taal. Kwestie van willen communicern/assimileren/integreren.

Christian von Klösterlein

levend in drie vreemde talen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-12-07 14:24:00

"I think she will have a few problems running the company — not everyone at Alcatel speaks English," said Steve Gentili, president of Bred Banque Populaire and head of the Francopsone Business Forum.


 

Steve Gentili denkt dat Patricia echt met iedereen in Alcatel spreekt?

Er wordt helemaal in het verhaal niet gesproken over prive zaken. Ik zei al dat Patricia waarschijnlijk nagenoeg vloeiend Frans spreekt, in ieder geval na korte tijd.

Ik denk ook niet dat dat het probleem of de inzet van de comotie is.  Los van het feit, dat steve wellicht een probleem heeft met zijn eigen voornaam.

Frankrijk beschouwd zichzelf nog als een speler op dze wereld, terwijl de boze buitenwereld daar een ander beeld over heeft. Het is van beide kanten een veel principielere zaak. Net zo principieel als toen Chirac een vergadering van buitenlandse  CEO's bezocht en toen demonstratief de zaal verliet omdat de minister van handel van Frankrijk (denk ik) de toehoorders in het Engels toesprak.

Chirac ging toe naar huis en zei zijn vrouw 'Dag mevrouw, hebt u de lunch al gereed staan?" vermoed ik. Dat kan ook alleen in Frankrijk