Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Valkuilen, als de aannemer over de vloer komt.

Auteur Bericht

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#0 Geplaatst: 2006-12-05 09:22:49

Onderstaande bijdrage is een vervolg op een eerdere bijdrage:
Je eigen valkuilen graven bij de aanbesteding van je verbouwing:
topic_redirect.php?topic=2015/

We krijgen allemaal wel eens de aannemer voor een verbouwing over de vloer, hierbij mijn visie over hoe dit proces succesvol te laten verlopen en de valkuilen die er op deze weg liggen.

Hoera morgen komt de aannemer en ik hoef helemaal niets te doen valkuil.
Je kunt helmaal niets voorbereiden, maar heb het er dan niet over dat de aannemer zijn materiaal net op de verkeerde plek in de tuin zet.
Dat hij de gang onder het vuil loopt en dat hij de garage niet als werkplaats mag inrichten.
Je eerste confrontatie met de aannemer of zijn personeel is dan een mislukking geworden.
Denk van tevoren na over waar hij met zijn materialen naar toe moet, ruim daar op en maai zonodig het gras enz.
Leg een dag van tevoren landbouwplastic in de gang met wat oud plaatmateriaal daarop en zoek een plek waar hij zijn gereedschappen droog kwijt kan.
Wil je niet dat zijn personeel bij je in de woonkamer of keuken bivakkeert voor hun natje en droogje maak dan in de garage een plek met wat tuinstoelen.
De aannemer of zijn personeel zal zich welkom voelen en het is direct duidelijk hoe je het geregeld wilt hebben.
Tevens ziet men dat je zorgzaam bent voor je spullen en daar gedragen ze zich dan ook automatisch na.
Spreek met ze af dat ze niet jouw kruiwagen, trapje, ladder enz. gebruiken maar hun eigen spullen omdat jouw hobby spullen te licht voor een dergelijke klus zijn, of beter zet deze spullen onbereikbaar weg.
Je spullen zitten nadien onder de cement, lijm en weet ik wat voor viezigheid en zijn tevens scheef en doorgebogen valkuil.

Ze zijn begonnen het gaat goed het gaat lekker ik hoef alweer niets te doen valkuil.
Ja dat denk je, maar weet je zeker dat het goed gaat en komen ze morgen wel weer terug?
Ik heb als gewoonte dat ik, nadat de bouwvakkers elke dag vertrokken zijn, een bezem en stoffer en blik pak en alles opruim, zonder dat ik materiaal of gereedschap overigens verplaats want daar hebben ze een bloedhekel aan.
De ervaring leert namelijk dat de meeste in hun eigen rotzooi blijven voort modderen.
Ja zeg ik ben gekke Henkie niet, zul je zeggen, ik heb een aanneemsom, ze ruimen hun eigen zooi maar op, je staat volkomen in je recht maar je mist de volgende voordelen.
Tijdens het opruimen kom je overal bij langs, je kunt gelijk goed beoordelen of een en ander wel naar je zin gebeurt.
De volgende ochtend zien de bouwvakkers, hé de kabouters hebben onze zooi opgeruimd en ze gaan fluitend met plezier aan het werk.
Na een paar dagen raken ze eraan gehecht en als hun baas dan op een ochtend tegen ze zegt vandaag gaan jullie je collega’s op een ander klus helpen, dan breekt de pleuris uit.
Ze hebben geen zin om in die zooi van hun collega’s aan de slag te moeten en zullen te vuur en te zwaard jouw klus verdedigen, als te belangrijk om bij weg te lopen.
Binnen dit kader valt uiteraard ook dat ze hun natje en hun droogje ruimhartig en in door hen gewenste momenten krijgen.
Dat je ze niet voortdurend voor de voeten loopt en dat je de hond desnoods samen met de kinderen om dezelfde reden hebt verbannen naar het tuinhuis.
In hun ogen hebben ze er zelfs recht op, dat je even vroeg op, net zo volledig aangekleed en monter bent als zij, ook al heb jij een andere voorstelling van aangekleed en monter zijn.
Opdrachtgevers uit bed moeten bellen, met chagrijnige opdrachtgevers in pyjama’s met jengelende kinderen en blaffende honden te moeten overleggen een nachtmerrie van elke bouwvakker.
Realiseer je elk moment dat je in concurrentie bent met andere aantrekkelijke klussen en omstandigheden waarvoor ze wellicht kunnen kiezen.
Schoner, verzorgder en gezelliger dan bij jou zullen ze het nergens krijgen moet je motto zijn.
Je zal zien, als de tijdsplanning van de klus krap wordt is overwerken ook geen probleem.
Pas als hun partners aan de deur om opheldering komen vragen ben je aan het overdrijven denk ik.

Er gaat iets niet goed denk ik, ik kijk het nog even aan voordat ik er wat van zeg valkuil.
Dat is veelal lastig, maar even aankijken is het slechtste wat je kunt doen.
Direct als je iets constateert navragen komt dit wel goed, ik dacht dat het anders in de offerte stond of ander materiaal afgesproken was, op het gevaar af dat je het niet bij het goede eind hebt desnoods.
Ook al omdat in een vroeg stadium de schade voor de aannemer mee valt en het personeel er ook een bloedhekel er aan heeft om fouten in een ver gevorderd stadium te moeten herstellen.
In een vroeg stadium herstel men direct zonder mopperen de fout, nadien probeert men er onderuit te komen of wordt, tot jouw afschuw, het prijsverschil aanboden.

Kijk daar is een termijn rekening van de aannemer, dat kan volgende week wel even valkuil.
Dan vergeet je het nog even twee weken en dan begint de klus plotseling stroef te lopen omdat er maar één bouwvakker in plaats van twee aan het werk gaat.
Direct nazien of de termijn rekening klopt en direct betalen ook al is de betaaltermijn 14 dagen.
Die 14 dagen rentevoordeel weegt niet op tegen het volgende.
Net zoals je het personeel van de aannemer al hebt verleidt moet je ook zorgen dat de aannemer jouw klus zijn belangrijkste klus gaat vinden.
Klussen waar de aannemer prompt betaald krijgt hebben zijn aandacht daar kan je op rekenen, hij wil niet alleen geld maar ook graag snel geld verdienen.
Let op: behalve uiteraard de laatste termijn, die betaal je pas nadat je tevreden bent over de oplevering.
En tevreden over de oplevering ben je pas als de aannemer ook al zijn restmaterialen en bouwafval heeft afgevoerd, je betaalt niets voor dat dit in orde is.
Want voor dat je het weet heeft men een half jaar lang een gratis opslagruimte bij je gecreëerd.
Of zijn ze nog weken lang bezig de afvalcontainer vol te krijgen met zooi die van klussen elders komt.
De verbouwing is allang gereed maar ik zit nog steeds in de rotzooi valkuil.

Na deze bijdrage en de vorige rest nog hoe met een aannemer werkzaamheden in regie af te spreken en te begeleiden c.q. gezamenlijk uit te voeren.
Zodra ik wat tijd heb zal ik ook hierover een aparte bijdrage posten.

Rob van der Veer

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#1 Geplaatst: 2006-12-06 09:47:52

wat een verzameling vooroordelen 'zeg.

Ik heb alleszins heel andere ervaringen.

Deze zomer veel verbouwd,met vaklui, en ik moest alleen nog enkele dakpannen leggen. In de namiddag wordt de lucht zwart, hevige stormwind en ik met twee zeilen van 8m op 5m op het dak, het leek wel of ik zou opstijgen.

Ineens twee auto's vol mensen die met nagels en hamers het dak opsprongen en in 5 minuten was mijn dak waterdicht. Ze waren 10 km verder lavendel aan het oogsten

en bedachten ineens dat die Belg met dat onweer zeker in de knoei zou geraken.

Dus kwamen zij (voor enkele pastiskes) met plezier helpen.

Chapeau !

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2006-12-06 12:03:57

Volgens mij zijn Rob's suggesties voor het vermijden van valkuilen geen vooroordelen, maar ervaringswijsheden. In ieder geval spreken zij mij zeer aan. Dat neemt uiteraard niet weg dat het ook wel eens opvallend goed gaat zonder alle risicomijdende voorzorgsmaatregelen. Maar dat lijkt mij niet het algemene geval.

Gelukkig zijn er ook vaklui zoals die van Wimmeke, ze bestaan wel.

Jacob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-12-06 17:51:28

Rob, Wemmeke en Jacob,

of je het nu vooroordelen, goede voorzichtsmaatregelen of meedenken noemt:

ik praat liever een keer te veel dan een keer te weinig met de vaklui, bijvoorbeeld over het afdekken/beschermen van de omgeving van hun werkplek. Of zij doen het en het zit in hun prijs - of ik doe het.

Ik herinner mij nog het verbaasde gezicht van een platrier toen ik met mijn rol stucloper aan kwam zetten, had hij nog nooit gezien. Je weet, die rollen misprints van het materiaal van melkcartons (carton+plastic+alu), bij de groothandel in stucadoorsmaterialen in NL een gangbaar artikel, 15-18€ per rol van 1x50m.

Een ander punt waar het mis kan lopen is het afvoeren van puin etc. Je hebt geboft als de aannemer het toevallig op hetzelfde ogenblik als vulmateriaal op een ander chantier nodig heeft, dan rekent hij namelijk niets voor het afvoeren.

Een ander punt zijn de aanvoerwegen voor materiaal, door Rob terecht opgemerkt. Toen ik tegenover mijn aannemer toevallig liet vallen dat ik twee tussenmuren in de schuur wilde slopen was zijn idee:

als ik dat nu doe, kan hij met zijn vrachtwagen door de schuur naar de tuin, dat scheelt hem het aan laten rukken van een kraan, en mij x euros.

Inzover ben ik het met Rob eens:

denk goed na over hetgeen de aannemer gaat doen, en praat met hem! X valkuilen minder!

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2006-12-07 09:28:07

Het zal gerust van wijsheid en ervaring getuigen maar ik vind het eveneens een vreemde en vooral eenzijdige kijk op zaken!

Alsof elke aannemer hetzelfde is, elke streek hetzelfde is, elke klus hetzelfde is, elke toerist een debiel is.... Kortom zo'n lijstje kun je nooit compleet maken!

Goede bedoelingen maar erg eenzijdig.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#5 Geplaatst: 2006-12-07 09:58:33

Beste Wimmeke en Hans,

Ik heb heel wat fout zien gaan met aannemers maar ook vaak geconstateerd dat dit kwam omdat de opdrachtgever te hoge verwachtingen had of te onduidelijk communiceerde met de aannemer.
Ik laat zien dat je met je gedrag als opdrachtgever heel veel kan sturen in het proces zonder dat dit echt veel moeite kost en dat je opstelling als opdrachtgever ook bijdraagt aan het succesvolle verloop van een verbouwing.
M.b.t. de aannemers werkzaamheden: vooruitdenken en oplettend zijn kan je uitleggen als vooroordelen hebben jegens aannemers, maar dan mis je mijn intentie.
Natuurlijk zijn alle aannemers niet hetzelfde, gelukkig maar dan valt er telkens weer wat te leren/beleven.

Rob van der Veer