Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Doortrekken electra naar bijhuis

Auteur Bericht

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2006-12-10 13:52:44

Goedemiddag,

Ik ga binnen kort een bijgebouw renoveren om daar slaapgelegenheid in te maken.

Nu is het zo dat er electra van mij huis via draden door de lucht naar mij bijhuis gaan.

Ik wil natuurlijk dit ook meteen veranderen en wil vanuit mijn stoppenkast een kabel door de grond leggen om dan vervolgens in het bijhuis een aparte kast te installeren met de benodigde aardlekschakelaar en zekeringsautomaten etc.

Nu is mij vraag waar aan mijn grondkabel moet voldoen, ik kom er moeilijk achter welke doorsnede etc. ik moet gebruiken.

Gaarne advies.

Een tweede vraag die ik heb is wat te doen met de aardedraad. Ik heb een goede aarding in het huis mbv de bekende grondpin etc. aangelegd door electricien in vroegere tijden. Nu is mij vraag wat ik het beste kan doen, de aarde draad vanuit mijn huis verlengen en door de groond bij de fase en nul draad doortrekken naar het bijhuis of in het bijhuis opneiue een geode aarde maken.

gaarne advies.

Overigens ter  verduidelijking, de afstand die ik moet overbruggen van mij huis naar het bijhuis is ongeveer 25 a 30 meter. 

Met vriendelijke groeten, Peter

avatar#3149
Henri Toutvent
Berichten: 25
Reacties: 40

#1 Geplaatst: 2006-12-10 14:36:58

Peter,Er bestaan flexibele buizen die door de EDF zijn goedgekeurd. Daar trek je 3 draden of een 3-aderige kabel door. De vereiste doorsnede van de draden hangt af van het gewenste vermogen. (wasmachine, droger, keuken, elektrische verwarming e.d.). Op de verpakking staat welke dikte bij welk vermogen vereist is. Kies dikkere draden dan nu nodig voor het geval je later wilt uitbreiden. Als het een groot 'bijhuis' met meerdere stopcontacten en lampen is moet je daar inderdaad een aparte groepenkast plaatsen. De aarde kun je gewoon naar je eigen huis laten lopen en daar aansluiten. Wel de stroom afsluiten bij het klussenJHenk

 

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#2 Geplaatst: 2006-12-10 15:30:00

Henk,

Dank voor je reactie, en ja natuurlijk zal ik de spanning eraf halen. Mij ervaring op dit vlak (aanleg complete installatie in huis geeft mij voldoende ervaring).

Maar goed nog even op jouw antw. reagerend, ik zal in bijhuis een boiler, zo'n stopcontact of 8, zo'n 8 tal lichtpunten en enkele punten voor elect verwarming maken dus een aparte kast is wel nodig.

Ik zal eens kijken naar de grondkabels, en gaan voor de zwaarste uitvoering schat ik in. 

groet, Peter

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-12-10 16:50:53

Peter,  de nodige doorsnedes voor de kabels vind je bijv. hier:

http://download.hager.com/fr/guide_technique_habitat/habitat_guide_technique_ZD218i_06.pdf

op p.8.

Voorbeeld: bij 30A is 3x6mmm2 nodig, bij 60A 3x16mm2.

Let verder op de nodige diepte in de grond en de afdekking met een 'grille avertisseur', het oranjerode plastic net dat je 10cm boven de kabel legt.

Ik zou alle huidige en geplande verbruikers in het bijgebouw compleet met de benodigde stroomsterktes (Amp) in kaart brengen; hiervoor een groepenkast plannen; de toeleiding moet dan voor het totaal van de aan deze groepenkast hangende verbruikers toerijkend zijn.

Theoretisch zijn de benodigde kabeldoorsnedes ook van de kabellengte afhankelijk, maar ik heb hierover in de bekende literatur (nog) niets gevonden.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten - 

19:25 Gevonden!

hier:

http://www.epsic.ch/pagesperso/schneiderd/Instal/NIBT/FR_771.htm#chute

staat de formule voor het berekenen van de toelaatbare lengte bij een gegeven stroomsterkte (Amp) en draaddoorsnede. Zet in de vakjes gewoon je eigen gegevens in en alles wordt voor je berekend. Handig, he?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-12-10 17:35:29

25 a 30 meter is niet zo'n grote afstand, die afstand heb je vaak al in je huis, laat staan tussen 2 huizen.

Er zijn wel degelijk tabellen die aangeven welke dikte van de kabel bij x Ampere en y meter lengte van de kabel (zodat je niet meer dan 3% verlies hebt),

wel eens gezien, niet in bezit.

Hoe langer de kabel, hoe meer verlies aan Voltage meen ik (ben niet zo'n expert hierin). Als je een te lange/dunne kabel neemt werken sommige apparaten dus niet meer. Maar zoals gezegd, lijkt me niet zo'n probleem met je 25 a 30 meter afstand.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#5 Geplaatst: 2006-12-10 20:45:30

Hier is een tabel waar je de dikte van de kabels kan vinden. Heb ik ooit op internet gevonden, maar weet niet meer waar.

Succes

René

 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-12-10 21:55:15

handig!

NB. ik wist trouwens niet dat we tegenwoordig grafische plaatjes naar binnen konden trekken...

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#7 Geplaatst: 2006-12-11 08:02:53

Hierover is een week of wat geleden al bericht in een andere thread.

Plaatjes, mits al op internet verblijvend, kunnen worden ingevoegd als achtergrond van een tabel. Voeg een tabel in, maak hem 1x1, ga naar tab geavanceerd en vermeldt de url van het plaatje. Daarna de tabel naar de juiste grootte slepen. Werkt dus alleen helemaal goed als het plaatje niet te groot is.

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#8 Geplaatst: 2006-12-11 22:43:30

Iets is nog niet besproken:

Waarop sluit je die grondkabel aan?

1) rechtstreeks achter de meter dus voor je groepenkast

2) je plaatst een disjoncteur van zeg 30A in je huidige groepenkast en sluit de grondkabel daarop aan.

Een ander punt is dat je nu wel even op moet gaan letten wat de stroomsterkte is van de EDF aansluiting en of die misschien verhoogd moet gaan worden (kost je meer in vastrecht)

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#9 Geplaatst: 2006-12-11 23:13:38

Mijne Heren,

Allereerst bedankt voor de uitputtende en nuttige informatie. Ik had in de verste verte niet zo snel dit soort info boven tafel kunnen trekken....!

Ik heb inmiddels ook mijn benodigde behoefte in kaart gebracht en kom tot de conclusie dat ik met 3 x 6mm2 uit de voeten kan, dus ga ik waarschijnlijk voor de uitbreidbaarheid een stapje hoger zitten (qua doorsnede dan...)

Tav van het laatste punt van Hans:

Ik heb daar ook over nagedacht en kwam tot de conclusie dat ik de grondkabel rechtstreeks achter de meter zou aansluiten. De andere optie leek mij een beetje over-done.

Het voordeel leek mij dat ik dan disjoncteur en de bijbehorende zekeringsautomaten in een kast in het bijhuis zou kunnen plaatsen. Het nadeel is dan ik niet eenvoudig de spanning in het bijhuis met een klik vanuit mijn huis kan uitzetten maar dat is voor mij niet zo'n probleem.

Voorzover ik kan overzien lijken mij beide opties technisch ok, enkel de door mij aangegeven gebruikersvriendelijkheid is anders.

Tav. de stroomsterkte, ik heb nu een 6kv aansluiting maar die moet inderdaad wel naar 9kv schat ik in. 

met vriendelijke groeten, Peter  

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#10 Geplaatst: 2006-12-12 07:24:36

Goed dat Hans de aansluiting nog even te sprake bracht, ik was dat vergeten bij mijn tabel te vermelden. Dergelijke lange verbindingen dienen tegen overbelasting te worden beveiligd aan de kant van de huidige groepenkast, dus optie 2 van Hans, waarbij je aansluit direct achter de meter. Ik zou even bij de leverancier vragen naar de juiste disjoncteur voor kabel en afstand. Aan de andere kant natuurlijk een aardlekschakelaar. Op deze manier kan je dus ook het bijhuis geheel afsluiten.

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#11 Geplaatst: 2006-12-12 14:12:34

Even kijken of ik het nu goed begrijp,

Ik heb in mijn huis nu een stoppenkast met 2 interrupteur differentiel waarachter ieder zo'n 8 disjoncteurs zitten voor de verschillende circuits. Kortom twee rails.

(ik overweeg deze set uit te breiden met nog een derde rail, maar dat doet hier niet terzake).

Voor het bijhuis geef je nu het advies om in mijn hoofdstoppenkast in het huis nog een extra disjoncteur (?) te installeren die direct achter de meter is aangesloten (das geen probleem) en waarop ik de grondkabel aansluit.

Aan de kant van het bijhuis dan een normale stoppenkast met daarin een interrupteur differentiel en een aantal disjoncteurs.

Ik snap wat je bedoeld, maar weet je zeker dat ik daar dan een disjoncteur in de hoofdstoppenkast voor moet gebruiken ?, komt me zo vreemd over.

mtvrgr, Peter

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#12 Geplaatst: 2006-12-12 15:48:38

Wegens het ontbreken van een dergelijke beveiliging aan het begin van de lijn, werd de nieuwe installatie van één van mijn buren afgekeurd. Naar mijn idee is het een beveiliging tegen overbelasting van de achterliggende kabel. Vraag het voor alle zekerheid na bij een in elektra gespecialiseerde groothandel.

Succes

René

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#13 Geplaatst: 2006-12-13 00:18:12

Mag ik deze naar mijn mening vruchtbare discussie even in mijn eigen woorden samenvatten?

Stel je sluit een grondkabel die naar je nieuwe gebouw gaat aan direct achter de meter.

Welnu dan moet de dikte van de aders van die kabel overeenkomen met de stroomsterkte van de hoofschakelaar van de EDF, in mijn geval 40A. Verhoog je die waarde in de toekomst naar zeg (ik zuig dit uit mijn duim) naar 80A dan is ineens die kabel te dun en als er sluiting komt in je bijgebouw dan fikt die kabel uit.

Daarom moet je in je bestaande groepenkast een disjoncteur van pak em beet 30A zetten en de grondkabel moet zo dik zij dat hij die 30A kan hebben. 

De afstand naar het bijhuis heeft hier dus niets mee te maken al was het 10 centimeter. Elke kabel of draad waar dan ook moet een dikte hebben die overeenkomt met de zekering ervoor. (disjoncteur)

Een andere vraag was of je een nieuwe aarde zou moeten maken in dat nieuwe gebouw. Ik denk van niet omdat je in de tweede groepenkast weer een 30mA differentieele (aardlek) schakelaar plaatst. Maar misschien zijn hier (Franse) voorschriften voor.

In zo'n geval denk ik altijd wat er gebeurt als je het anders doet. (je gezond verstand gebruiken)

Stel dat je in je nieuwe gebouw een wasmachine gaat aansluiten. Nou die zet je niet op een 30mA aardlek. In Frankrijk komt de EDF binnen met een 500mA aardlek dus dat is wel heel prettig. In NL doen ze dat niet!!

Gaan we even uit van de NL situatie en dat je geen aardlek hebt voor die wasmachine en je gebruikt de aarde van je woonhuis.

O.K. nu gaat de wasmaschine iets vervelends doen: er komt een sluiting van de fase naar de kast en jij staat notabene net met  blote voeten ernaast en leunt op de machine. Wat gebeurt er? De kortsluitstroom loopt via de aarde terug naar je woonhuis door die lange kabel (ik overdrijf nu even) van 100meter. Dat is dus een flinke weerstand want er loopt wel even 100Ampere voordat de zekering eruit vliegt.

Stel de weerstand is 1 Ohm, welnu volgens de wet van Ohm staat er dus eventjes 100Volt op het frame van je wasmachine, lekker prikkelend!

Heb je nu een aarde ter plekke gemaakt dan loopt er ook wel even 100A maar de spanningsopbouw van het frame naar de aarde is niet zo groot dat je er een klap van kan krijgen.

Je merkt wel dat ik het leuk vind om hierover na te denken.

Sluit die wasmachine aan op 500mA aardlek en je hebt helemaal geen probleem.

Veel plezier en laat je niet bang maken (door mij)

groeten,

Hans 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-12-13 08:04:37

Hans,

heb ik het nu helemaal fout - of jij een beetje?

Je zei, verkort [...] en becommentarieerd {--}:

wasmaschine doet vervelend: er komt een sluiting van de fase naar de kast [...]. Wat gebeurt er? De kortsluitstroom {nee, de aardlekstroom!} loopt via de aarde terug naar je woonhuis door die lange kabel (ik overdrijf nu even) van 100meter. Dat is dus een flinke weerstand want er loopt wel even 100Ampere* voordat de zekering eruit vliegt.

Stel de weerstand is 1 Ohm, welnu volgens de wet van Ohm staat er dus eventjes 100Volt op het frame van je wasmachine, lekker prikkelend!

Heb je nu een aarde ter plekke gemaakt dan loopt er ook wel even 100A maar de spanningsopbouw van het frame naar de aarde is niet zo groot dat je er een klap van kan krijgen.

*Hoezo 100 Amp? De EDF-aansluiting heeft toch een 500mA (Milli-Ampère!) aardlekschakelaar. Dus er stroomt even 500mA en de hofdaardlekschakelaar vliegt eruit.

Zullen wij dit vanwege het specialistische karakter verder in privé-mail voortzetten en alleen het resultaat aan het hele forum meedelen?

Christian von klösterlein

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#15 Geplaatst: 2006-12-13 10:39:30

Veel klok en klepel Hans ;-)

In Holland is er zeker wel een voorschrift van een 30 mA aardlekschakelaar. Vroeger was dat voor de grotere gebruikers (wasmachines etc.) 500 mA, nu voor alles dus 30 mA dus. Geeft in de praktijk ook verder geen problemen.

Alles wat achter een aardlekschakelaar zit is in principe hierdoor beveiligd. Ik heb de werking van een aardlekschakelaar al eens eerder op dit forum uitgelegd. (onbalans in de in- en uitgaande stroom door een aardlek).

Overigens zou ik wel een tweede aardlekschakelaar voor dat bijgebouwtje zetten, alleen al omdat dan niet alles in huis uitvalt als er een sluiting is.

Ook is zeker een aarde noodzakelijk in het geval van een gestelsluiting. De nul-ader mag als zodanig niet gebruikt worden. Een aparte mantelaarde wel.
De exacte voorschriften in Frankrijk weet ik niet precies maar worden hier wel elders vermeld.
 
Rob.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#16 Geplaatst: 2006-12-13 10:39:31

2x sorry.

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#17 Geplaatst: 2006-12-13 15:41:45

Het tweede deel van mijn bericht dat begin met die aarde, dat moet je maar gewoon vergeten.

Ik begon denk ik goed met het eerste deel, maar het ontaardde later in academisch gelul. Hoe later op de avond hoe meer borrelpraat.

3x sorrie!!! 

Hans 

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#18 Geplaatst: 2006-12-14 17:06:57

Heren bijdragers aan de antwoorden,

Terugkomend van een zakenreisje dacht ik om eens te kijken of er nog een aanvullend antwoord was. Ik had niet verwacht dat mij vraag zo veel fundamentele discussies zou opwerpen :) mijn dank daarvoor.

Ik heb alles aandachtig gelezen, enkele teksten zoals de schrijver later aangaf toch maar genegeerd en mijn plan getrokken gebaseerd op jullie antwoorden.

Dank voor de reacties het is mij duidelijk (denk ik).

met vriendelijke groeten, Peter

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2006-12-16 20:46:26

Heren,

Allereerst mijn excuses dat ik mij zonder bijdrage maar met een vraag in uw discussie meng.

Ik zit namelijk met bijna dezelfde situatie als in de oorspronkelijke vraag van Peter, met 2 kleine verschillen: de afstand is bij mij 60 meter en er ligt al zo'n rode gaine van 15 cm inclusief grille avertisseur in de grond. Er moet dus nog uitsluitend een kabel door.

Ik heb het voornemen aders van 16 mm2 te gebruiken omdat in het bijgebouw ooit wellicht 2 gites komen en ik wil voorbereid zijn op boilers, electrische bijverwarming, kookplaten etcetera. Op korte termijn is het gebouw nog in gebruik als werkplaats en wil ik er dus 3 fasen / 380 volt apparatuur zoals een lastrafo kunnen gebruiken.

Dus ben ik op zoek gegaan naar een U1000 ROV2 5x16mm2 kabel (5 aders van 16 mm2 die ondergronds in gaine mag worden toegepast) van minimaal 60 meter lang. En ik kan tot dusver in FR geen leverancier vinden (-:

Kan iemand mij vertellen waar ik kabels van 60 m lang kan kopen? Liefst 5 aderig, maar ik kan er eventueel meerdere gebruiken, de gaine is ruim genoeg. Of heeft iemand andere opmerkingen of suggesties naar aanleiding van mijn verhaal?

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

Jos

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#20 Geplaatst: 2006-12-17 07:56:09

In het ZW koop je dat bijv. bij Cobatri Dergelijke groothandels zijn er natuurlijk in héél Frankrijk.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#21 Geplaatst: 2006-12-17 11:04:18

René,

Hartelijk dank voor de snelle en nuttige reactie! Ik zit in 32 Gers en Agen is voor mij dus prima te doen. Komende week ga ik er op uit!

Salutations, Jos

avatar#7448
WenTi
Berichten: 0
Reacties: 5

#22 Geplaatst: 2011-05-31 13:02:24

Heren,

Wellicht is mijn vraag in het verleden al aan de orde geweest. Ik (als leek) kan echter in de discussie geen antwoord vinden op mijn vragen. 

De situatie:

Vrienden van ons hebben een boerderij in Marizy. Een schuur die op het land staat, zijn mijn vrouw en ik nu geschikt aan het maken voor vakantie-bewoning. Eind volgende week wordt een sleuf gegraven t.b.v. de waterleiding. We willen er meteen een grondkabel voor de elektra bij leggen, en t.b.v. de 'aarde' een draad in leggen.

We zullen t.z.t de verdere aansluitingen en voorzieningen zoals zekeringen en aardlekschakelaars volgens de Franse normen in orde (laten) maken. Waar het nu om gaat, is dat we geen verkeerde kabel(s) in de grond leggen.

Onze toekomstige woning heeft een electrische boiler van 2500 watt. Koken doen we op gas, en de verwarming vindt in principe plaats door houtkachels. Geen electrische vloerverwarming o.i.d. Ik denk dat 9 à 10 Kilowatt voldoende moet zijn. 

De afstand tussen meterkast in het woonhuis, en de toekoemstige meterkast in de schuur is ca. 35 meter. In de huidige hoofdwoning is geen aarde aanwezig. 

We weten nu (hier in Nederland) niet wat voor soort abonnement de eigenaar bij de EDF heeft. Kunnen we daar pas opzoeken.

Vragen: 

- Welke kabel (mm2) moeten we kopen / leggen?

- Moet die zoals in Nederland een stalen ommanteling hebben, of is een rode kunststof gaine als bescherming voldoende? 

- daar de hoofdaansluiting alleen uit een fase en nul draad bestaat, is een twee-aderige draad voldoende?

-hoe ziet de aardedraad er uit, en mag het woonhuis aan de ene kant een aansluiting, en de vakantiewoning aan de andere kant hierop een aansluiting maken? 

Veel dank,

Wendela & Titus

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#23 Geplaatst: 2011-05-31 15:41:24

Wendela en Titus,

Waar te beginnen met de selectie van de antwoorden die al op deze website en in het forum te vinden zijn? Tussen 2006 en heden is er nog veel meer over geschreven.

- Over de aarde aansluiting valt hier meer te lezen. Die wordt in het Franse net niet meegeleverd. Soms wordt er ook bij de vakantiewoning nog een aparte aardpen in de grond geslagen, maar ook in die situatie moeten de aarde van het huis zelf en de gîte onderling verbonden zijn. Dat is dus al een derde draad die moet worden meegetrokken. Zo staat het in de Franse elektra voorschriften. 

- Over de dikte van de bekabeling naar de gîte toe valt pas wat zinnigs te zeggen, wanneer bekend is wat er allemaal aan equipment geïnstalleerd gaat worden. Laat ik het van een andere kant benaderen: wanneer je op termijn allerlei Michelin sterren voor die vakantiewoning zou willen verzamelen, toegekend door zichzelf royale tarieven toekennende organisaties met een officieel tintje, dan moet zo'n vakantiewoning tegenwoordig voorzien zijn van tout le confort. Wasmachine, vaatwasser, verwarming, warm water, een flatscreen tv van minstens 1 meter, (mobiele) telefoon, een volledig geoutilleerde keuken, een keurig gemarkeerde aanduiding voor de parkeerplaats voor auto's, een snelle internet verbinding en ga zo maar door. Dan heb je een stevige puissance souscrite nodig om dat alles van stroom te voorzien.

-  Stel je je eisen minder hoog, dan is een hulpgroepenkastje in de vakantiewoning volgens dit model meestal wel voldoende. Hier op het forum meer over draaddiktes. Op de website van leRoymerlin staat in deze brochure een tabelletje voor draaddiktes, afstanden en vermogen. Daaruit valt af te lezen dat je met een 32 ampère disjoncteur in de hoofdgroepenkast met 10 mm² draad 31 meter ver komt. Net te weinig voor die 35 meter, dus zou het in dit geval 16 mm² moeten worden. Dit zijn de standaard draaddiameters:

1,5 - 2,5 - 4 - 6 - 10 - 16 - 25 - 35 - 50 - 70 - 95 - 120 - 150 - 185 - 240 - 300

-  Omdat niet bekend is wat voor soort abonnement er nu loopt, welk vermogen, monophasé, triphasé, option base, option heures creuses/pleines, option tempo, blijft het op afstand wat lastig aan te geven wat nu de juiste oplossing zou zijn. Want bij dag/nachttarief, en een chauffe-eau in de gîte, zou je er verstandig aan doen nog twee extra draden mee te trekken voor het zg. fil pilote signaal.

-  Er wordt een geul gegraven: een rode kunsstof gaine is voldoende. Om maar weer eens te citeren uit Locaux d'habitation, de samenvatting van de Franse elektranormen, elle doit être réalisée avec un câble:

- soit U 1000 R2V ou FRN 05 VV-U posé dans un conduit (fourreau) normalisé de type TPC;

- soit U 1000 RGPFV ou U 1000 RVFV posé en pleine terre dans les terrains inondables.

Op een diepte van 50 centimeter, of 1 meter pour les aires accessibles aux voitures. En met een rood net erboven voor de stroom, en groen voor de communicatieleiding: un dispositif avertisseur.

- Nu er toch gegraven wordt: gooi er dan maar meteen een groene gaine (minimaal 40 mm) in voor de communicatie verbindingen, gevuld met een kwaltitatief hoogwaardige ethernetkabel. Want zonder internet kan de toerist tegenwoordig niet meer echt uitrusten.

Rob van der Meulen

avatar#7448
WenTi
Berichten: 0
Reacties: 5

#24 Geplaatst: 2011-05-31 18:12:10

Rob,

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord en de verwijzingen. Vooral de schema's zijn erg verhelderend. Wij kunnen voorlopig dan ook vooruit.

Eén vraag nog: de phase en neutre draden, mogen die gewoon "kaal" in hun resp. rode en blauwe ommanteling in de rode gaine de grond in?

Titus en Wendela

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#25 Geplaatst: 2011-05-31 18:50:17

Titus en Wendela,

Jullie enthousiasme is prijzenswaardig, ik wil dat niet temperen, maar op jullie laatste vraag is een driewerf nee het antwoord. Kabel = câble, en draad zoals we dat alleen binnenshuis gebruiken is fil. En buitenkabel is er zonder, en met wapening. Misschien toch niet onverstandig om alvorens te beginnen een paar Franse inleidingen te lezen, die van Hager en Schneider. Of iets in het Nederlands.

Rob van der Meulen.