Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Blauw water

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-12-13 14:19:07

Ik weet niet zeker of ik hiermee in het juiste forum zit, maar ik lees eigenlijk alleen dit forum, vandaar ;)

Bij ons in de Auvergne hebben we last van een blauwe aanslag die achterblijft op wasbakken en toilettafels en wc-potten. Komt van het water - was goed te zien in mijn badkamer, waar de kraan een beetje lekte. De aanslag is behoorlijk hardnekkig en lastig om te verwijderen.

Weet iemand wat dit voor spul is? Kunnen we het water bv nog wel gewoon drinken? Ik dacht eerst dat het van de koperen buizen kwam, maar dat is toch meer groen volgens mij.

Groetjes, Richard 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-13 15:02:12

Ik krijg het plaatje er niet zo snel in, maar het zou kopersulfaat kunnen zijn. Voor verdere informatie http://en.wikipedia.org/wiki/Copper_sulfate of minder uitgebreid http://nl.wikipedia.org/wiki/Koper%28II%29sulfaat

Het wordt gebruikt o.m. als een waterzuiveraar; het is op zich giftig.

Kijk even of de kleur klopt.

Even kort een brandertje erop en kijken wat de vlam doet. Je weet wel zo'n brander die jij of  jouw vrouw gebruikt om creme brulee te maken. 

Ik neem aan, dat je geen water uit eigen bron gebruikt en dat je in de tuin niet erg veel met Bordelaise werkt (je weet wel tegen van alles en nogwat).

Het kan natuurlijk vanalles zijn, maar ik herinner mij van vroeger de heldere blauwe kleur uit het lab.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#2 Geplaatst: 2006-12-13 17:22:06

Hé, een lotgenoot :-) mijn vrouw klaagt er ook over.
Ik denk ook dat er iets aan het water wordt toegevoegd dat dit veroorzaakt in combinatie met de koperen leidingen. Het water is hier verder wel zacht.

Wij gebruiken dan ook voor de zekerheid maar flessenwater voor de koffie/thee.
Het drinkwater wordt hier overigens wel steeds getest en wij ontvangen hiervan een rapport.

Rob

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2006-12-13 17:38:15

Gelukkig, we zijn de enigsten niet ;-)

Het water is hier ook erg zacht - zeker vergeleken met Haags water: als je daar een glas water laat 'opdrogen' krijg je de kalk er noooit meer uit (terwijl dat zogenaamd zo zacht zou moeten zijn).
Maar over dat rapport gesproken: wat staat daar dan in? Want wij gebruiken het kraanwater wél om gewoon te drinken en voor de koffie/thee. Overigens al ruim 5 jaar en nog geen enge ziektes opgelopen ....

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2006-12-13 17:46:39

@ Hari: we gebruiken geen water uit onze bron en we gebruiken ook geen Bordelaise. Ik heb even op Wikipedia gekeken, maar kopersulfaat (II) is best griezelig spul zeg. Misschien toch maar even aan de gemeente vragen!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-12-13 19:17:48

Niet echt griezelig, maar je moet een beetje terughoudend zijn. Even een brandertje zetten op de resten in jouw bad: afkrabben met een scheermesje en op een theelepeltje doen en even met een aansteker of zo de resten 'bespelen' en kijken wat de vlam doet (verkleuring). Krijg je groene verkleuring, dan is het zeker kopersulfaat. De gemeente kan je hier niets over zeggen. Je zou een flesje water of eventuele resten (zie boven) moeten afgeven bij een lycee met een scheikunde lab en aan de lera(a)r(es) vragen of hij/zij het wil testen op kopersulfaat. Ga maar van de site die ik je gegeven heb naar de franse Wiki en print de pagina uit en neem die mee; om het gesprek wat duidelijker te maken. Ieder laboratoire medicaal kan het ook zo voor je doen. Vertel je uitslag van jouw eventuele vlamverkleuring hier? 

En lijkt de kleur van de aanslag een beetje op het Wiki plaatje. Het is een vrij unieke kleur. Lijkt een beetje op chinees en florentijns blauw aardewerk

Let op: ik zeg niet dat het kopersulfaat is, maar het zou kunnen. Bij waterbehandeling wordt wel het een en ander toegevoegd  (free radicals bijv.) , dat zou kunnen reageren met andere stoffen en kopersulfaat vormen.

Maar je gaat er niet meteen dood aan, maar je zou eventueel kunnen besluiten om flessen te gaan gebruiken voor thee en koffie.

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#6 Geplaatst: 2006-12-13 23:16:12

Ik zit ook in de Auvergne. 

Ik heb op dit forum ook al eens geklaagd over het zachte water. Als ik 's nachts een slokje water drink dan proeft het duidelijk naar koper. Even doorspoelen en weg is het. Ik heb nu al spijt van het aanleggen van koperen leidingen.

Zacht water is aggressief en lost het koper op.

Overdag heb ik er geen last van want de leidingen spoelen aardig door. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-12-14 00:22:54

@Hans

Toen wij in een zachtwatergebied woonden had bijna ieder huis een aparte kunststoffen leiding naar de keuken, voor drinkwater, afgetakt bij binnenkomst in het huis. Toepassen in le Vieux Moulin?

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-12-14 07:59:26

@Hans

'Lost koper op' gaat wel een beetje ver. Er kunnen stoffen in zacht water zitten, die koperionen uit het koper van de leiding trekken. Niet het water zelf. Ik maak het water zelf zacht er gebruik daarvoor alleen maar hars en zout. Er ontstaat geen kopersulfaat. Het ligt dus uitsluitend aan de manier waarop het water zacht maakt, dus aan de toevoegingen van het waterleidingbedrijf.

Zullen wij de disussie stoppen tot Frans - sorry, moet Richard zijn -  heeft verteld hoe de aanslag reageert op een vlammetje, want misschien is het wel inkt :-))

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#9 Geplaatst: 2006-12-14 14:08:48

Wij zitten nu in Nederland dus kan het zelf nu niet controleren maar ben er nu bijna zeker van dat het kopersulfaat is. Het smaakt ook wat naar koper nu je het zegt. En het is een blauwe afzetting.

Voor ons zwembad heb ik onlangs in de USA een ionisator gekocht die het zwembadwater algen en bacteriën vrij houdt. Dit systeem wordt daar ook gebruikt om drinkwater te ontsmetten. Komt uit de ruimtevaart technologie. zie Floatron. Ook dit werkt met koperionen! Ik heb hiervoor een test setje en zal dat eens gebruiken.

Hetzelfde principe lijkt hier dus in Frankrijk te worden toegepast. Of zou het een reactie zijn van bijvoorbeeld chloor op koper o.i.d.?

Rob


avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-12-14 17:12:05

@Rob,

Er moeten ergens koper en zwavel verbindingen zijn. Waar het koper vandaan kan komen is niet zonder meer duidelijk, maar helemaal onduidelijk is, waar de zwavelverbinding vandaan komt. 

Waarschijnlijk resten van het reinigings- of onthardingsproces van het waterleidingsbedrijf. Het is te veel werk om dat allemaal op internet uit te zoeken. Je zou eens bij het plaatselijke waterleidingsbedrijf in NL kunnen informeren, wat de mogelijkheden zijn. Ze willen je vast wel helpen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2006-12-16 09:38:58

@Hari Seldon,

omdat dit toevallig mijn vakgebied raakt even dit:

Citaat

<Er kunnen stoffen in zacht water zitten, die koperionen uit het koper van de leiding trekken. Niet het water >

citaat einde

Neen, compleet gedemineraliseerd water (of van nature mineraalvrij water) tast wel degelijk metalen leidingen aan. Daarom, en ook om andere redenen, wordt bij drinkwaterontharding door ionenuitwisseling (het bekende procedé met harskorrels en zout) ook steeds weer een beetje niet onthard water via een bypass aan het ontharde water toegevoegd. Het doel is een resthardheid van rond de 5grd.

En vanwege de lichte aggressiviteit worden ook daar waar in de industrie totaal gedemineraliserd water (niet geschikt om te drinken) gebruikt wordt geen koperen leidingen toegepast.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-12-16 16:25:23

Christian,

ik dacht dat de minimale hardheid van 5grd te maken had met de gezondheid. Maar dat is mij alleen maar altijd verteld. De kern van mijn vraag was overigens: waar het zwavel-ion vandaag komt. Natuurlijk zal koper reageren met een geschikt cat-ion, dat deel van de reactie is inderdaad niet mysterieus

Hari Seldon

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2006-12-16 22:04:49

Hari,

de gezondheid bedoelde ik met 'ook om andere redenen', maar de geringere aggressiviteit is een nuttig bijverschinsel!

Christian v.K.