Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

opknappen oude radiatoren

Auteur Bericht

avatar#4117
Aramis
Berichten: 9
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2006-12-15 00:31:28

Heeft er iemand ervaring met het opknappen van oude radiatore waarin aan de binnenkant kalk- en rostaansalg zit? Moeten deze dan bijv. gestraald worden van binnen? Alvast bedankt voor jullie info!

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#1 Geplaatst: 2006-12-15 22:41:36

Hallo, voor zover mogelijk moeten de radiatoren uit elkaar genomen worden en vervolgens laten starlen. Er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in renovatie van (antieke) radiatoren, niet goedkoop overigens.

Willem

avatar#4117
Aramis
Berichten: 9
Reacties: 10

#2 Geplaatst: 2006-12-16 00:44:24

Dank je Willem,

Weet jij ook toevallig of er zo'n bedrijf in de Allier zit??

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#3 Geplaatst: 2006-12-18 15:53:05

Geen idee, maar in nederland zijn ze er wel o.a. in Limburg

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-02-26 01:49:05

Mooi schoon krijg je ze aan de binnenzijde door te vullen met een zwak zuur, bijvoorbeeld mierenzuur,citroenzuur,azijnzuur oid.

In je omgeving zit vast wel een leverancier van zoiets.

Het beste doe je deze toevoeging warm, zo,n 80 graden Celcius, af laten koelen, aftappen, filteren en opnieuw, een keertje of 4, 5.

Je ziet het vanzelf als in je filter geen troep meer zit zoals roest etc.

Wel goed oppassen met het zuur, altijd beschermende kleding dragen zoals rubber handschoenen en zuurbril blijft altijd riskant.

succes

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#5 Geplaatst: 2007-02-26 12:22:57

Bij het lezen van de berichten in deze draad houden mijn ogen niet op te knipperen en mijn wenkbrauwen bereiken grote hoogten. Maar waar bemoei ik me mee en wat interesseert jullie mijn zorgen?

Nou ja. Ik heb in mijn zeer oude huis in Amsterdam een zeer oude CV installatie, zo één die oorspronkelijk zonder pomp funktioneerde (d.m.v. natuurlijke circulatie). Uiteraard allemaal oeroude gietijzeren radiatoren. Welnu, daar heb ik in de loop van de laatste 20 jaar nogal wat deskundigen bij gehad, namelijk verwarmingsinstallateurs die zich hebben gespecialiseerd op oude installaties. Zonder uitzondering zeiden die in alle gevallen: kom er niet aan, tenzij absoluut noodzakelijk. Ook zeiden ze altijd: zo min mogelijk het water uit de leidingen aftappen en vervangen door vers water. Het oude water is na verloop van tijd "dood" geworden en tast het inwendige niet verder door corrosie aan. Vers water daarentegen bevat nog veel zuurstof en geeft daardoor een nieuwe extra corrosie-aantastingsslag van het inwendige.

Waarom zou je überhaupt de radiatoren inwendig willen schoonmaken? En het hierboven beschreven proces om ze schoon te maken is het inzetten van de zware artillerie. 5 keer met zuur spoelen, nou, ik zou zeggen succes! Misschien dat het equivalent is aan de corrosie-aantasting van 10 jaar onder normaal gebruik.

Het is duidelijk dat ik hier iets niet begrijp, maar ik zal ook wel erg dom zijn.

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-03-03 02:07:02

Beste forumleden,

citroenzuur is een redelijk onschuldig zuur, het hangt natuurlijk af van de concentratie maar je kunt beginnen met bijvoorbeeld 25 gram citroenzuur in poedervorm per liter water op te lossen in warm water. Afhankelijk van het effect wat opvoeren tot 50 of 75 gram per liter.

Citroenzuur kun je in poedervorm kopen bij de drogist of een chemicalienhandelaar.

Het is relatief goedkoop, werkt goed, geeft weinig dampen af en reinigt kalkaanslag goed.

Er is geen sprake van overmatige corrosie, beslist geen sterke zuren gebruiken zoals zwavelzuur, zoutzuur of salpeterzuur.

De tip van Jacob om water niet te vaak te verversen in je cv installatie is waardevol, zuurstof is de pest voor je installatie. Er bestaan ook inhibitoren oftewel chemische toevoegingen die het zuurstof verwijderen maar niet toepassen bij een combiketel die warm water levert voor de afwas oid.

succes

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-03-09 11:15:01

@Jeanpierre en Jacob,

hier lopen blijkbaar twee gedachten door elkaar heen:

Ontkalken doe je met zuur (oplopend van zwak naar sterk):

citroenzuur

mierenzuur

azijnzuur

zoutzuur (of zwavelzuur, of salpeterzuur, maar die zijn minder gebruikelijk)

Ontroesten doe je met hevige watercirculatie of 'intern stralen'.

Beide acties zijn nuttig om de warmteoverdracht te verbeteren resp. weer op peil te brengen en de (thermische) traagheid van het systeem te verminderen. Jacob: dit doe je óf in het hele systeem óf helemaal niet; hierin moet ik je oude-systemen-specialisten gelijk geven. En alles wat uit elkaar is moet met nieuw pakkingsmateriaal en schoongemaakte pasvlakten weer deskundig in elkaar gezet worden.

Oude verwarmingssystemen (leidingen en radiatoren) gaan meestal kapot omdat door een lekkage regelmatig vers (= aggressief) water bijgevuld moet worden.

Kalkafzetting en corrosie kan worden voorkomen door toevoeging van antivries. Wie rijdt er nog een auto zonder antivries/anticorrosie bescherming in zijn koelsysteem? Hetzelfde geldt voor CV's.

De door jeanpierre genoemde inhibitoren hebben (voor wat corrosie betreft) dezelfde werking: zuurstof binden. Alleen de zin:

maar niet toepassen bij een combiketel die warm water levert voor de afwas oid begrijp ik niet. Want het bruikwater komt nooit in contact met het verwarmingswater in het gesloten CV-circuit. Er wordt steeds een warmtewisselaar toegepast; in deze zijn het CV-water en het doorstromende bruikwater (eau sanitaire) door metalen wanden van elkaar gescheiden. Opwarming van het bruikwater vindt door deze wanden heen plaats.

Christian von Klösterlein

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2007-03-09 14:56:36

Christian, dank voor je verhelderende uiteenzetting.

Jacob

avatar#4333
jean-pierre
Berichten: 0
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2007-03-10 10:20:54

hallo,

christian heeft niet helemaal ongelijk maar er zijn wel enkele kanttekeningen.

1. Ontroesten gaat ook wel degelijk met zuur, afhankelijk van welk zuur en welke concentratie, met EDTA en bijvoorbeeld gluconzuur gaat het prima, alleen zijn deze chemicalien wellicht niet direct bij de super of brico te verkrijgen. Gluconzuur is trouwens ook bekend als E574, en wordt in voedsel gebruikt.!!

In hogere concentraties kun je er dus je pijpen mee ontroesten.

Voor roestvast staal wordt het proces beitsen genoemd maar daar ging het hier niet over. (daar gebruiken ze trouwens ook wat sterkere zuren voor.)

Of je ontkalkt of ontroest hangt dus enerzijds af van het soort zuur dat je gebruikt en anderzijds van de concentratie en de standtijd van het zuur.

De opmerking dat inhibitoren beter niet gebruikt kunnen worden komt uit mijn ervaring voort. Een chemische inhibitor tast vaak het rubber aan van de ingebouwde driewegklep of veroorzaakt storingen hierin. Dan werkt dus de omschakeling tussen warmwater en verwarming niet goed meer. Dit is een veel voorkomend probleem.

Tevens is het niet goed om door een enkele warmtewisselaar gescheiden van je drinkwater zwaar giftige chemische stoffen in je verwarming te hebben.

Warmtewisselaars zijn nogal eens lek of raken lek en er bestaat gevaar voor je gezondheid als de chemicalien in het drinkwater komen. Beter niet doen dus.

NB, dit geldt alleen voor de zg combiketels die voor zowel warmwater voor je douche, afwaswater,thee-of koffie als ook voor je verwarming leveren.

hoop het hiermee wat verklaard te hebben.