Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oldtimer op Nederlands of Frans kenteken

Auteur Bericht

avatar#3817
Siep
Berichten: 4
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2006-12-16 17:15:28

Bij mijn vertrek naar Frankrijk  (6 maand per jaar willen wij daar gaan wonen en de andere tijd in in Nederland) zou ik graag mijn oldtimer, een cabriolet van 72, naar Frankrijk willen brengen en daar permanent willen houden. Moet deze een Frans kenteken krijgen en dus ingevoerd gaan worden in Frankrijk (met Franse verzekering en periodieke keuring) o kan deze op een Nederlands kenteken rijden (met Nederlandse verzekering). Geldt in dit laatste geval ook dat hij onder de jaarlijkse APK keuring valt. Dat zou dan wel erg vervelend zijn omdat de auto dan telkens op en neer naar Nederland moet worden gebracht (en dat voor zo'n oudje).Graag van iemand zijn mening hierover. Bedankt

Siep

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2006-12-16 18:34:17

Hoi Siep, als je in Frankrijk gaat wonen en dus wordt uitgeschreven in Nederland kun je niet meer met een NL kenteken rijden. Blijf je in Nederland ingeschreven dan kun je kiezen. Kies je voor Frans  kenteken en in Nederland ingeschreven dan niet met de auto naar Nederland. (Zoekfunctie). Neem je de klassieker mee naar Frankrijk om hem aldaar in  te voeren kun je op een aantal problemen stuiten. Het verkrijgen van een verklaring van homogeniteit kan mogelijk geschieden door de importeur, echter veelal werden auto's in die tijd van land-specifieke eigenschappen voorzien.

In dat geval moet je het gevecht aan met de DRIRE en zeker als het geen Frans fabrikaat is zou ik er niet aan beginnen.

Kan een zeer langdurige en kostbare procedure worden met een open eind.

Succes,

Lex

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-12-16 22:09:57

Siep,

als je de keuze hebt (dus in beide landen ingeschreven bent):

qua kosten maakt het niet veel uit. Een auto die ouder dan 25 jaar is is ook in NL vrij van wegenbelasting, en in beide landen bestaan goedkope klassieker-verzekeringen. Blijft alleen de lastige jaarlijkse APK. Het is een misvatting dat een klassieker APK-vrij is!

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2006-12-16 23:35:02

Een Franse "klassieker" kan een "Carte Grise de Collection" krijgen. Daarmee is deze vrijgesteld van APK-verplichting maar dan mag je alleen in je eigen département en die eromheen rijden.

Kijk eens op http://www.ffve.org/content/view/28/29/ 

Het schijnt overigens dat die laatste regel wordt opgeheven en daarvoor in de plaats de APK ééns in de 5 jaar. Daar heb ik op de site zo gauw niet iets over kunnen vinden.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2006-12-30 22:02:50

Geachte mede-FFers,

Met veel interesse lees ik uw bijdragen omtrent het importeren van een klassieke auto in Frankrijk. Reeds eerder heeft hierover een interessante discussie gelopen onder de titel "Ervaring NL auto importeren in Frankrijk" rond september 2005, daar . Ook heb ik alles erover nageplozen op deze website. Maar ik stuit nu toch op iets vreemds.

In mijn geval betreft het een Ford Mustang uit 1966, in 1997 vanuit de USA in NL geimporteerd en nu dus op NL kenteken. Deze wil ik nu meenemen naar FR. Ik lees dat FR geen homologatieverklaringen meer accepteert en dat ik een CVO moet hebben. Prima, ik naar Ford NL, die mij vertelt dat voor autos geproduceerd voor 1998 geen CVO bestaat. Volgens www.ford-klanten.nl: "Een CVO-verklaring is alleen verkrijgbaar voor personenauto's die zijn geproduceerd na 1 januari 1998".

Wat nu? Zijn er anderen die ervaring hebben met het importeren van (amerikaanse) klassiekers vanuit NL in FR en die hun ervaringen willen delen?

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

Jos

PS ik post dezelfde vraag naar de laatste respondent op de bovengenoemde discussie "Ervaring NL auto importeren in Frankrijk", mijn excuses voor deze onelegante crossposting waarvoor ik geen betere oplossing kan bedenken.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#5 Geplaatst: 2006-12-30 22:36:13

Ik heb wel ervaring met Ford maar het is eentje van 1998 :-) 

zonder dollen, ik zou eerst maar contact opnemen met Ford Frankrijk om te zien of zij je kunnen helpen aan een certificat de conformité. (Met Ford NL heeft de Franse wetgever in principe niets te schaften...).

http://www.drire.gouv.fr/vehicules/constr-ctte.htm

avatar#3817
Siep
Berichten: 4
Reacties: 11

#6 Geplaatst: 2007-01-06 16:10:37

Als ik het dus allemaal goed begrepen heb, is het het beste om wanneer je in Nederland ingeschreven bent en je de klassieke auto (in dit geval een MGB 1971, kapje open, zonnetje op de bol) naar frankrijk brengt en daar laat staan en daar alleen gedurende de zomer mee rijdt (in eigen departement of er om heen) je het beste een Frans kenteken kan aanvragen met een Franse oldtimer verzekering. Maar spreek je dan ook over invoeren van de auto (ik blijf mijn hoofdadres in Nederland houden)?

Siep

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-01-06 17:09:38

Siep, om een Carte Grise te krijgen (in jouw geval een "Carte Grise de Collection") moet je hem inderdaad invoeren. De Nederlandse kentekenbewijzen worden dan ingevorderd.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-02-27 19:55:21

"

Een Franse "klassieker" kan een "Carte Grise de Collection" krijgen. Daarmee is deze vrijgesteld van APK-verplichting maar dan mag je alleen in je eigen département en die eromheen rijden.

Kijk eens op http://www.ffve.org/content/view/28/29/ 

Het schijnt overigens dat die laatste regel wordt opgeheven en daarvoor in de plaats de APK ééns in de 5 jaar. Daar heb ik op de site zo gauw niet iets over kunnen vinden."

Dit idd. juist Steven, hulde!

Engelse auto's krijgen in Frankrijk nooit een type goedkeuring "Homolegation" omdat het stuur rechts zit. De NL kentekenbewijzen I & II worden door de Prefectuur ingenomen. Op de Carte Grise wordt het oorspronkelijk NL kenteken vermeld!

Maar waarom zou je al die moeite doen Siep?

Als je zo'n Frans kentekenbewijs krijgt met nummerplaten die dan nagelvast moeten worden bevestigd, moet je die ingevoerde old timer (ook al is het een collectors item) wel iedere 5 jaar laten keuren!

Volgens mij moet je het gewoon makkelijker doen nl.:

Gewoon die naar Frankrijk rijden onder NL-verzekering én met je NL nummerbord daar blijven rondrijden...nix APK keuring én als je aangehouden wordt ben jij gewoon de "buitenlander" met originele papieren...wél groene kaart dus dat je verzekerd bent! Nix geen moeilijke toestanden met inlevering bij RDW van nummerplaten enz.

Er kraait gewoon geen Haan naar in France, want de toestanden die ik hier meemaak met oorspronkelijk NL-auto, nu tijdelijk in NL...daar lusten de honden echt geen brood van!

MVG. Erik

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#9 Geplaatst: 2007-02-28 19:19:25

Het rijden met een NL kenteken zonder aan de verplichte APK keuring te voldoen heeft twee risico's.

Als de termijn voor keuring twee maanden is overschreden kom het kenteken op een lijst. Vanaf die lijst wordt regelmatig een aantal kentekenhouders beboet wegens het in bezit hebben van een auto zonder geldige APK. De vervolgboetes worden progressief duurder.

Verder is er de koppeling met het bestand van de verzekeraars.

Doe je een beroep op de verzekering en je rijdt bewust zonder APK dan kan die weigeren te betalen.

Niet doen dus.

Ik heb mijn beide oldtimers hier met een normaal Frans kenteken. Omzetten naar een Carte Grise Collection is een fluitje van een cent, om weer een normaal kenteken voor de auto te kijgen is een bijna onmogelijke opgave.

Dan maar elke twee jaar naar de C.T. Is hier in 20 trouwens een lachertje vergeleken met de toestanden in 06.

Gegroet,

Lex

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-02-28 19:49:44

Lex heeft gelijk. De Franse APK is veel minder kritisch dan de Nederlandse. Elke 2 jaar verbaas ik me erover hoe mijn 25-jarige 2CV er doorheenkomt. Steeds een lijst met "défauts à corriger sans contre-visite".  Elke twee jaar een andere lijst, zelfs als ik niets corrigeer.......

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-02-28 20:29:25

Fout! De Franse APK is veel meer kritisch dan die van NL.

Alleen dat geldt niet voor old-timers, waarvan er 1000-den nog rondrijden in France!

Het bouwjaar én dus de 'state of techonology' bepaalt voor de franse APK of iets nog toegelaten wordt op de weg.

Het heeft vgls. mij helemaal geen zin om zo'n 'ding' te gaan importeren.

Volsta gewoon met een mededeling aan RDW (aangetekend!) dat het betreffende voertuig op een trailer is uitgevoerd. Als zoals je voren je toch al geen wegenbelasting betaalt én in France ook niet, zou ik gewoon rond rijden in de streek, maar wél verzekerd. Dus dat is de hobbel die je moet zien te nemen!

Das niet eenvoudig als je werkelijk geëmigreerd bent, want op slag is je groene kaart ook niet meer geldig bij NL-verzekering én met NL kentekenplaten.

Een auto moet veilig zijn op de weg, ook al hebben die ouwetjes aanzienlijk minder 'atouts' dan een moderne. Chez le Contrôle Technique (Staats) valt ook wel wat te regelen...de mijne geïmporteerd vanuit NL had met recente APK (NL) een aantal gebreken over stuurinrichting en banden slijtage. Alleen waar ze daar over vielen was een frans kenteken van een zelfde model en type. Dus om die goedgekeeurd te krijgen moest ik tijdelijk daar NL-nummerplaten voeren/laten maken, anders NO WAY voor aanvraag van Carte Grise.

En heus wat daar bij de technische keuring werd geconstateerd over stuurkogel was niet om te weigeren, maar ik heb dat defect zelf nog laten herstellen voor de herkeuring!

Dus vertel me alsjeblieft niet over NL APK, want de Franse is ongenadig veel strenger, maar je hebt wél ruim de tijd om geconstateerd defect ergens te laten herstellen...in NL dus niet, want dan kun je het schudden zogezegd!

Erik.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-02-28 23:44:44

Erik, ik vind je knapper op je huidige pasfoto...;-)

Je hebt gelijk wellicht als het om NIET-FRANSE auto's gaat die je van NL naar F invoert en via de "Mines" de CT moeten passeren.

Als je dezelfde auto in dezelfde staat aanbiedt aan een Frans en een NL CT/APK-station dan merk je dat hij in NL veel sneller wordt afgekeurd.

De "défauts à corriger sans obligation de contre-visite": niemand die daarop let, kun je gewoon mee doorrijden.

Er is een wezenlijk verschil: de bedoeling van de Franse CT is ook altijd geweest om automobilisten een "algemene staat van onderhoud" te geven. Zo worden kleine lekkages van de motor of van het koelsysteem wel vermeld, niet-kritische controlelampjes die het niet of juist wel doen, etc. Ik ben dus regelmatig bij mijn plaatselijke garagiste langsgekomen met zo'n lijst en we keken samen wat prioriteit had. Ik vraag de keurmeester soms ook gewoon raad over de urgentie en verwachte prijs van reparaties etc. en dat vindt hij prima (mondeling natuurlijk).

Steven

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#13 Geplaatst: 2007-03-01 14:02:04

Voor mij is het niet évident welke van de 2 keuringen strenger is, afgezien van de 2-jaarlijkse frequentie in F tegen jaarlijks in NL.

Vergelijk zelf:

http://www.utac-otc.com/fr/ctvl/contenu_ctrl.asp

http://www.rdw.nl/NR/rdonlyres/74FD8E38-6573-4CF2-92D1-AF09D27B47AC/0/2_B_0821b.pdf

Van de Franse CT mag je geen enkelvoudige scheur in je voorruit hebben, van de APK wel. Zo zijn er tig voorbeelden en tegenvoorbeelden.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2007-03-01 18:22:00

Mon cher Petit Pois,

Alles hangt af van de "application" oftewel hoe de zaken worden geïnterpreteerd. Het lijkt me dat die ruimte in Frankrijk wat groter is. tenslotte zijn de keuringsstations particuliere bedrijven die weinig zin hebben klantenn te verliezen door vééls te strenge keurmeesters....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-03-01 20:45:10

Weer mis beste Steven,

Op deze site staan regels voor de RDW...dat betekende in mijn geval aug. 2006, dat ik de Opel Omega CD uitvoering vrijwel 10 jaar oud op m'n Nederlands Rijbewijs al niet kon kopen. Bij uitvoer door éen van m'n dochters moesten de kentekenplaten (NL) GELIJK WORDEN ingeleverd!

Ik ben toen op m'n bestaand kenteken van een ouder model ZELF naar Frankrijk terug gereden. Pas veel later heb ik me gerealiseerd dat dit in feite niet kon. De veel oudere (ca. 6 jaar!) is in NL tot schroot verwerkt...ik had de oude NL. nummerplaten ook nog, maar kreeg er fu*k voor omdat het een Frans geregistreerde auto betrof (ook ca 8 jaar eerder geïmporteerd vanuit NL) zonder de moeilijkheden van nu.

Op de Carte Grise, staat hoe dan ook het oorspronklijk NL-kenteken vermeld.

Op deze nieuwere dus ook én bij de prefectuur wordt deel I & II van het kentekenbewijs INGENOMEN!!! Deel III mag je behouden!

Zolang je dus een NL-auto 'uitvoert' met originele kenteken bewijzen zul je eerst een contrôl technique moeten ondergaan. De keurmeester (Staats!) zal dan gewoon via codes in de motorruimte het juiste model + type kunnen afleiden. Dit staat los van de homologisatie vereist in France, die voor mij vorig jaar 120 Euro kostte. Los van die berekende me de DRIRE (Limoges) ook nog een vorstelijk bedrag en ze moeten die auto ook nog in persoon zien!

Je kunt geen CT laten uitvoeren zonder de origenele NL nummerplaten. In mijn geval moesten die toen ff gemaakt worden in Frankrijk zelf...weliswaar met EUR F. icoon.

Maar goed om een lang verhaal kort te maken, ik kreeg pas eind nov. 2006 het Franse kenteken voor deze Omega. Er is heel wat water door de petit Creuse gestroomd voordat het zover was. Want er zaten lichtmetalen velgen met extra brede banden onder deze Limousine. Opel France kon voor die geen Certificat de Conformité afgeven. Dus ja toen werd het dus extra moeilijk...maar m'n jongste dochter heeft toen originele velgen met spiksplinter nieuwe banden kunnen kopen in NL en bracht ze mee! Ze nam die er onder zaten alle 4 mee (met velgen!) terug naar NL én heeft ze toch nog voor een goeie prijs kunnen verkopen.

Eind goed al goed dus, maar dit avontuur in France zal me nog lang heugen, want RDW (Veendam!) had dus niet de goeie informatie hoe te handelen.

Daarom nogmaals; In Frankrijk doen ze voor een buitenlands kenteken...zoals bij Engelsen absoluut niet moeilijk bij de politie...er zijn er waarvan ik gewoon WEET dat ze aql meer dan een jaar in mijn buurt rond rijden met een franse auto met Engelse nummerborden! Dat kan dus niet binnen het EU gebied...na max 180 dgn. moet je een Frans kenteken hebben als je daar permanent WOONT.

MVG van,

Erik :)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2007-03-01 21:14:36

Erik, het zal allemaal best waar zijn wat je vertelt maar volgens mij heb je het jezelf onnodig moeilijk gemaakt, als jij zonodig een in Frankrijk niet gehomologeerde auto wilt invoeren.

Ik heb bij mijn emigratie simpelweg mijn Koreaanse auto (Kia) van 6 jaar oud in 1999 meegenomen met Hollands kenteken. Na een half jaar ben in naar de CT gegaan en heb hem aangeboden voor dez controle. Dat de wagen een NL kenteken had maakte niets uit, als ik maar het kentekenbewijs erbij had. Ongeschonden door de keuring heen.

Vervolgens een "Certificat de conformité" (homologatieverklaring) bij de Kia-importeur gevraagd (600FF, bijna 100 euro, dat wel..), met NL kentekenbewijs, originele NL-aankoopfactuur (met BTW) naar de Belastingdienst (Hôtel des Impôts) gegaan en daar de auto ingevoerd. Vervolgens de nodige papieren voor overschrijving bij de Préfecture ingevuld, kentekenbewijzen 1,2 en 3 ingeleverd en hop, daar was mijn Carte Grise.

Oja, een kopie van mijn oude kentekenbewijzen 1,2 en 3 + nieuwe Carte Grise naar de RDW in Veendam gestuurd met verzoek resterende motorrijtuigenbelasting (die ik tot de overschrijving braaf betaald heb) terug te storten en dat hebben ze netjes gedaan.

"When you are in Rome, do as the Romans do".

Steven 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-03-02 02:02:06

Het is GOED beste Steven,

Ik heb die limousine van m'n ex- overgenomen hoor. Zij wilde vrijwaringsbewijs toen bij de onderhandse koop, vanwege de wegenbelasting in NL. Het is een Opel 4 baks automaat...ik moet gewoon in een automaat rijden m'n hele leven al. Maar dit zijn allemaal bijkomstigheden hoor.

Overschrijven van kenteken op mijn naam kon bij het postkantoor al niet, vanwege dat mijn naam zg. niet meer in de NL-administratie voor komt sinds m'n emigratie.

RDW gebeld (diverse keren!) Ja meneer B. als u nu Pool was geweest, had u zo die auto op uw naam geregistreerd kunnen krijgen. Huh vroeg toen nog in m'n onschuld...wát is het verschil dan??? Een moeilijk verhaal dat ik weliswaar Nederlander was, maar het probleen scheen te liggen dat ik een buitenlands ingezetene ben/was. Nou ja zég!!!

Met dit soort onzin kun je het jaren erg laat maken...maar ik moest gewoon met die auto terug naar Fr. en had al een rendez-vous met de CT van de vorige Opel, maar die kon ik niet nakomen vanwege het gesodemietyer in NL. Dus maar ff afspraak gemaakt bij een andere in de buurt. (de oude trouwe Opel was inmiddels tot schroot geperst!)

En tuurlijk wist ik van de vorige Opel exakt hoe het moest...en had me toendertijd vrijwel niets gekost, maar hier werd ik dus tussen jut en jul gevangen...harmonisatie/afstemming is nog ver te zoeken tussen de staten van EUROPA.

MHG van,

Erik