Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

thinner?

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2006-12-18 18:46:49

Terpentine is White Spirit, maar hoe heet Thinner in Frankrijk?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-18 19:17:12

Thinner is geen product, maar een groep van producten: verfverdunners.

In Frankrijk kennen we diluant synthetique en aceton.

Ik denk dsat de eerste het beste aansluit met wat ze in NL als thinner verkopen.

Beide en meer verkrijgbaar bij de bricolages. Een flesje of wat in huis is altijd handig voor het oplossen van stickers, vlekken, platiscs.

Ik weet niet uit mijn hoofd of je in Frankrijk ook Trichloorethyleen kunt kopen voor het reinigen van bijv kleding.

Pas overigens op: brand en ontploffing.  

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2006-12-18 19:40:05

De echte Thinner zoals wij die kennen uit NL bestaat eigenlijk niet in FR. Aceton kun je niet toepassen om verf te verdunnen. Kleding reinigen doe ik met Amonia (te koop bij de brico's) Voor Thinner kan je het beste vragen of iemand het voor je meeneemt uit NL. Succes Dit  

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2006-12-18 21:11:00

Thinner in de zin van verfverdunner is gewoon white spirit

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#4 Geplaatst: 2006-12-18 21:12:13

PS op de meeste potten verf op glycerolbasis staat ook dat je de eerste laag moet verdunnen met 10% white spirit

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-12-18 21:28:51

Heren, thinner is juist geen white spirit!

De term thinner wordt in NL meestal gebruikt als afkorting voor nitro-verdunning. En omdat de Franse taal zo heerlijk analytisch is heet dat dan diluant pour ... of dilution pour ...

Kijk in de Franse brico's daar waar white spirit, ammonia, acide hypochlorique etc,. staan naar een diluant pour hetgeen je op wilt lossen.

Ik ken bijvoorbeeld diluant pour peintures glycerophtaliques.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2006-12-19 00:03:19

Helemaal eens met Christian!

Thinner maakt het bindmiddel in je verf stuk. Zelfs voor cellulose lakken kun je geen gewone thinner gebruiken maar speciale nitro-cellulose verdunner.

Terpentine is een aardolie destilaat en terpentijn is een distilaat uit hars van de pijnboom, ook hierin zit dus verschil. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2006-12-19 09:15:52

Dank voor de info, het ging me niet om verf verdunnen, maar om af en toe bijv. mijn vingers schoon te kunnen maken als White Spirit niet helpt, bijv. in geval van wat PUR gisteren. Toen miste ik de Thinner fles die ik altijd bij de NL brico's kocht.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2006-12-19 09:40:56

Beste Jean-Paul,

Hi hi, jij weet mensen wel het bos in te sturen met je vraag zeg.
Maar even serieus je handen schoonmaken kan je veel beter doen met garagezeep, mijn ervaring is dat dit veel beter werkt.
Garagezeep is verkrijgbaar in twee varianten, een met en de ander zonder schurende korrels.
Die korrels zijn trouwens vrij scherp vindt mijn vriendin, ongeschikt dus voor vrouwenhanden.
Belangrijk in het gebruik is dat je de garagezeep eerst op je handen doet voordat je je handen nat maakt met water, dan goed de garagezeep er inwrijft desnoods met een borstel en vervolgens met water afspoelt.
Daarna blijkt er een sterke petroleumgeur aan je handen te zitten die je weer gewoon met zeep er af wast.

Rob van der Veer

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#9 Geplaatst: 2006-12-19 10:33:16

Misschien ongeschikt voor dameshanden, maar voor mijn vrouwenhanden vind ik het, mits met mate gebruikt, ideaal. Eventueel even creme erop na gebruik.Als ik veel moet verven gebruik ik trouwens van die dunne latexhandschoenen, na onaangename ervaringen met de combinatie wondjes (van tuinieren) met verf.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-12-19 11:59:33

Garagezeep werkt goed, maar hardnekkige vlekken zoals dat spul waarmee je bomen dicht na het afzagen van een tak kun je beter en snelle met diluant Synthetique schoonmken. Ook bijv 2 compomemtenlijn verswijnt als sneeuw voor de zon. Ook voor schoonmaken gereedschap uitstekend geschikt. En wat dacht je van sticker op harde voorwerpen.

Ik heb altijd een fles Diluant en een fles aceton voor dit soort zaken. Je kunt ze bij elke Brico krijgen. 

avatar#4184
bully 42
Berichten: 0
Reacties: 2

#11 Geplaatst: 2006-12-19 12:47:40

eerste reactie van mij, papierrestaurator werkend in Amsterdam, huis in Bully (42) waar mijn épouse woont
over oplosmiddelen: 
- het is ten zeerste af te raden zijn handen schoon te maken met een product als thinner.
Thinner is een mengsel van aromatische koolwaterstoffen zoals tolueen en xyleen. Van bijvoorbeeld xyleen bestaan een aantal (chemische) varianten die elk een eigen oploscapaciteit hebben. Door een mengsel van deze oplosmiddelen samen te stellen kan men het zogenaamde "oplostraject" sturen. In de industrie bestaan vele duizenden mengsels die als groep thinner genoemd worden en elk hun eigen specifieke toepassing hebben. Omdat deze groep van oplosmiddelen zonder uitzondering giftig zijn, kankerverwekkend en waarschijnlijk ook invloed kunnen hebben op de procreatie (de gezondheid van het nageslacht) is het gebruik van thinner aan steeds strengere regels gebonden. Hoewel in Frankrijk verbazendwekkend gevaarlijke stoffen gewoon in de supermarkt te koop zijn (zoutzuur bijvoorbeeld) is het waarschijnlijk geen toeval dat aromatische koolwaterstoffen minder goed verkrijgbaar zijn.
Hoewel het menselijk lichaam aceton aan kan maken (na teveel alcoholgebruik) is ook aceton niet erg gezond. Alifatische koolwaterstoffen (wasbenzine, white spirit, kookpunt benzine) zijn ook niet gezond maar zijn bijvoorbeeld bij huidcontact iets minder gevaarlijk. Wanneer je een oplosmiddel ruikt is de concentratie in de lucht altijd al te hoog om geen gezondheidsinvloed te hebben. Gelukkig kan het menselijk lichaam heel wat aan, maar een regelmatige blootstelling (zoals bijvoorbeeld huisschilders die hadden) levert op den lange duur (lees: al na een paar weken) gezondheidsschade op die onomkeerbaar is. 

Het is dus een goed idee zeep te gebruiken en verder maatregelen te nemen bij het werken met spullen die moeilijk van de huid te verwijderen zijn anders dan met oplosmiddelen. Invetten van de handen, het dragen van geschikte rubberhandschoenen en dergelijke horen daarbij. Lastig, maar ik weet niet wat uiteindelijke lastiger zal blijken te zijn: ziek/gebrek of handschoenen. En denk ook aan adembescherming (dus niet een gewoon snoetje maar een echt gasmasker). 
Veel klusplezier!


Voor de liefhebbers van een beetje theorie over oplosmiddelen google begrippen als: 
- Teas diagram (waarin een gebied aangegeven wordt waarin een stof op kan lossen cq oplost)- waterstofbrug- vanderWaalskracht- dipolaire kracht

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#12 Geplaatst: 2006-12-19 15:29:03

http://nl.wikipedia.org/wiki/Thinner

Thinner is voornamelijk tolueen/xyleen (net als white spirit) plus wat alcoholen/ketonen.

Overigens zijn tolueen/xyleen niet kankerverwekkend noch giftig, maar licht ontvlambaar en irriterend cq schadelijk.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tolueen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Xyleen

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#13 Geplaatst: 2006-12-19 16:01:33

Een gratis variant op garagezeep is.... (vloeibare-, of groene-) zeep met koffiedik! Werkt uitstekend! Groene zeep is waarschijnlijk het beste. Ik denk vroeger met zand. Vergeet niet: Zand, Zeep en Soda!.... en azijn!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-12-19 18:59:39

Meer over dit en aanverwandte onderwerpen onder 'handige hulpjes'.

Christian v.K.

avatar#4184
bully 42
Berichten: 0
Reacties: 2

#15 Geplaatst: 2006-12-19 23:07:47

beste doperwt, 
gekopieerd van de wikipedia, lemma xyleen: 
"Eigenschappen

Xyleen is niet ongevaarlijk: het werkt bedwelmend, is schadelijk voor de huid (eczeem) en is een carcinogeen(kankerverwekkend)."


white spirit is een aardoliedestillaat en is alifatisch, dat wil zeggen dat het molecuul een rechte of vertakte structuur heeft. Het is dus geen mengsel van tolueen en xyleen. 


Aromaten kenmerken zich door een zogenaamde benzeenring: een cirkelvormig deel van het molecuul waardoor deze groep stoffen onder andere kankerverwekkend zijn. Benzeen, tolueen, xyleen zijn aromaten


Als docent papierrestauratie ben ik mijn leerlingen verplicht te wijzen op de gevaren van oplosmiddelen. Oplosmiddelen in mijn vak worden onder andere gebruikt om plakband, eigenlijk de lijm van plakband, van en uit papier te verwijderen. Daarbij wordt in een zuurkast gewerkt om het inademen van oplosmiddelen te voorkomen, huidcontact wordt vermeden omdat veel oplosmiddelen makkelijk door de huid heen in de bloedbaan komen. Mijn opmerkingen dienen niet om bang te maken maar zijn eerder een oproep om op een realistische manier met oplosmiddelen om te gaan (water is trouwens een van de sterkste oplosmiddelen).

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#16 Geplaatst: 2006-12-20 13:23:16

Na een kijkje op het internet blijkt dat de geleerden het er niet over eens zijn, sommigen noemen xyleen verdacht kankerverwekkend, andere noemen het niet classificeerbaar als kankerverwekkend bij de mens.

Enfin na 6 jaar gewerkt te hebben in een aromatenfabriek weet ik dat benzeen sowieso kankerverwekkend is, tolueen en de 3 xylenenisomeren staan niet als zodanig bekend.

Overigens blijft het af te raden om het spul in te ademen, maar dat geldt ook (des te meer) voor sigarettenrook.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-03-20 01:23:41

Nou ja zeg! Iets hoeft niet persé kankerverwekkend te zijn doperwt. Maar laten we het dan gewoon praktisch bekijken;

Als je als huisschilder of lakspuiter 20 of minder jaar dagelijks aan oplosmiddelen bloot staat, door inademing, door de huid etc., dan weet na die 20 jaar niemand meer een spijkerhard bewijs (medisch en/of wetenschappelijk) te leveren welke invloed nu precies welk resultaat had/heeft.

Maar één ding is zeker; die makkelijke troep moet je zoveel mogelijk mijden...want ook voor die min. 20 jaar kunnen je hersen centra al zodanig aangetast raken, dat je ineens een neurologisch wrak bent geworden!

Wie is er nu stoer..die hijen zonder voorbehoedmiddelen of Antonia hier, die ff zo'n multibel condoom over haar gevoelige vrouwehandjes trekt bij het klussen???

Raad eens....

Whoeha van,

Erik.