Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Belastingvrij jaar lonkt voor Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#0 Geplaatst: 2006-12-19 08:13:52

Belastingvrij jaar lonkt voor Frankrijk Parijs, 18 dec. Wat had u gedacht van een jaartje zonder inkomstenbelasting? Dat voorstel doet de Franse minister van Financiën Thierry Breton voor 2008 vanochtend in de zakenkrant Les Echos .

De belofte is geen cadeautje met het oog op de verkiezingen van volgend jaar. Het gaat om afschaffen van een Franse uitzondering. Tot nu toe is Frankrijk het enige industrieland waar de inkomstenbelasting niet wordt ingehouden op het loon. Elke werknemer ontvangt maandelijks zijn brutoloon. Sparen is van belang, want een jaar later komt de rekening. Dan moet de inkomstenbelasting over het vorige jaar worden voldaan. Een systeem dat soms pijnlijke gevolgen heeft, met name na overlijden, scheiding of ontslag.

De regering krijgt al jaren adviezen de belastinginning te moderniseren. Maar hoe dat te doen zonder een jaar dubbele belasting te heffen, over het vorige én het lopende jaar? Breton heeft nu zijn conclusie getrokken: over de inkomsten van 2008 wordt geen inkomstenbelasting geheven. Dat jaar betalen de Fransen wel belasting, maar over 2007. In 2009 gaan ze betalen over het lopende jaar.

Dure oplossing? Nee hoor, zegt Breton. „Iedereen wint erbij.” Ook de staat, „want die ontvangt in 2009 hogere belastinginkomsten” dan in het huidige systeem het geval zou zijn geweest. Vooral omdat Breton voor 2007 aantrekkende consumptie voorspelt. Over 2005 int de Franse staat een bedrag van naar verwachting ongeveer 55 miljard euro. Het cadeautje is overigens al gegeven: de regering heeft al een vereenvoudiging en verlaging vanaf 2007 ingevoerd

Bron:NRC 19 december 2006

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-19 12:05:14

Ton,

Ik heb het sterke gevoel dat dit allemaal boerenbedrog is; m.a.w. het is pas voordelig als je dood bent. Jouw erfgenamen moeten nu het voorgaande jaar en het lopend jaar afrekenen. Dat is ook het probleem van de Fiscus: vaak is er niet genoeg omdat normaliter men niet spaart voor het afgelopen jaar, maar betaalt uit het inkomen van het lopend jaar. Als het systeem gewijzigd is, dan hoeven de erfgenamen alleen het lopend jaar af te rekenen. Bovendie je wint geen jaar, maar je verliest er juist een: nu hoef je het eerste jaar niet te betalen pas over tweede jaar krijg je een aanslag gebaseerd op het eerste jaar en te betalen in het tweede jaar.

Wijs geworden door de jaren: er bestaan geen 'free lunches' bij de belastingdienst.

en politici meersters in het vepakken van een bittere pil in een zoet jasje. Kijk maar naar Zalm cs

Jouw interpretatie is volledig onjuist, want als het doorgaat dan blijf je gewoon elk jaar belasting betalen, alleen schuift het jaartal als vermeld op de op de aanslag een jaar op. Niks jaar geen belasting betalen dus. Ik heb het verhaal in de NRC niet gelezen, maar ik kan nu al zeggen dat het een broodje aap is. 

Te vroeg gejuigd dus, helaas.

Hari

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#2 Geplaatst: 2006-12-19 18:06:59

Beste Hari,

Ton citeert alleen een bericht uit de internet NRC.

Ton trekt geen conclusies die kunnen dus ook helemaal niet onjuist zijn!!

Je zegt ik heb het niet gelezen.

Nou zo staat het  hierboven in de Internet editie van NRC.

Daarom is mij jouw reactie helemaal onduidelijk!

m.vr.groet,

Ton

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-12-19 19:02:01

beste hari,

het wordt tijd dat ze jouw eens iets kado doen waar je wat opgewekter van wordt, zie toch niet altijd de donkere kant man.

het bericht is dus wél waar.

ik heb geen nrc gelezen maar een franse krant, en heb het gisteravond nog weer op het nieuws gezien.

niet te vroeg kafferen dus.

overigens moet je goed kijken of er iets staat als geciteert of zo, dan kun je misschien iets voorzichtiger zijn iemand uit de lucht te schieten.

cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2006-12-19 21:02:17

Ik zag iemand vermelden dat een site 'werkring.fr' zou bestaan. Ik vind hem niet, ook niet met google. Graag nog eens bericht. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2006-12-19 21:19:32

De site werkring.fr bestaat inderdaad en is een nieuwe activiteit van een lid van dit forum. Vermoedelijk kan hij op dit forum bekendheid geven aan deze site die vraag en aanbod van werk in Frankrijk zou moeten samenbrengen.

Over het belastingloze jaar nog: Frankrijk zal in 2009 beginnen met de inning van loonbelasting, dus bronheffing bij de salarisbetaling zoals in vrijwel alle Europese landen sinds mensenheugenis het geval is. Ik citeer Le Monde:

Thierry Breton, ministre de l'économie, des finances et de l'industrie, propose la retenue à la source de l'impôt sur le revenu à partir du 1er janvier 2009. Les contribuables ne paieraient pas d'impôt sur leur revenu de 2008.

Het staat er echt. Ik zoek nog uit hoe de Franse schatkist denkt het gat van 2008 te zullen opvangen. Op de homepage zal ik daarvan verslag doen.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2006-12-19 21:22:52

Als regelmatige belastingbetaler in Frankrijk sinds 7 1/2 jaar heb ik wel enige ervaring.

Het verhaal van Breton klopt wel, maar iedereen blijft gewoon belasting betalen want er wordt een jaar ingehaald.

Het is niet zo dat je pas alles in één keer het volgende jaar betaalt. Met een inkomen van enige betekenis word je verplicht om per kwartaal voorheffingen te betalen. Ga daar niet één dag overheen want dan betaal je gelijk 10 of 20% boete. Deze "paydays" worden zelfs door de radio nogeens doorgegeven. Beter is dan om gewoon te "mensualiseren", je voorheffing per maand betalen via automatische afschrijving. Dat kan voor de inkomstenbelasting maar eveneens voor de Taxe d'Habitation en voor de Taxes Foncières. De eindafrekening volgt dan in september of oktober.

Alles rondom belasting kan via Internet. Ook betalen. Aanmelden is even een gedoe (er wordt een script geladen op je computer dus je kunt alleen via deze computer de website van de belastingen benaderen). Maar als het eenmaal loopt: vlekkeloos. Je kunt op elk gewenst moment je "saldo" bekijken.

De belastingaanslag wordt tegenwoordig al vooraf ingevuld, je hoeft alleen maar te verifiëren of de bedragen kloppen. Aanpassen kan ook weer via Internet.

Kijk maar eens hoe het werkt bij www.impots.gouv.fr

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-12-19 21:30:52

@VT: hang niet de dominee uit.

@Ton: ik neem aan dat de titel van jouw eerste plaatsing een konklusie is of althans dat is wat je begrepen hebt. Als dat zo staat in de NRC, dat blijft het volkomen onzin. Lees mij reactie eens goed door en je zult zien dat mijn conclusie de juiste is. Het gaat niet mijn mening, maar wat er zou kunnen gebeuren als er gebeurd wat jij en eventueel de NRC zegt. Ook de aanhaling van Wim is niet in overeenstemming met wat jij denkt. Als je de truc niet ziet begin dan niet verongelijkt mij aan te vallen, want ik val jou ook niet aan, alleen trap jij in een typische politieke valkuil. Ik zal morgen een voorbeeldje uitwerken om je te laten zien hoe deze wisseltruuk van meneer Breton werkt. Het is voor iedereen  een nadeel en zeker geen voordeel, had je ander verwacht?? De Franse staat krijgt meer geld binnen.

Denk ook even aan een land met zo'n begrotingstekort als Frankrijk, dat ze een jaar geen belasting betalen zouden kunnen overleven.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2006-12-19 21:35:47

Ik ben evenals Hari ook zeer geneigd om Breton te wantrouwen. Hoe kan een land als Frankrijk in een jaar € 60 miljard laten schieten? Na een dag achter de pc om achterstalligheden na een lang weekeinde weg te werken, heb ik nu geen puf meer om het precies uit te zoeken. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Wim

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#9 Geplaatst: 2006-12-20 07:27:04

@Hari,

Ik begin inderdaad te geloven dat lezen niet je sterkste zijde is.

Nogmaals ik heb alleen geciteerd dus kun je zeker niet weten wat ik er van denk.

m.vr.groet,

Ton

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-12-20 07:49:10

@Veille Tante:

als je iets leest, dat is het voor mij niet zeker, dat je het ook begrijpt.

In dit geval duidelijk niet. Bovendien sla niet zo'n toontje aan.

We weten heus wel uit welk hout je ben gesneden

@Ton, laat je niet weerhouden om door te gaan met scherpslijpen. Het is een goed tijdverdrijf. Maar je zou je ook gewoon als een volwassen mens kunnen gedragen. Wat precies jouw mening is of wat je als dummy overschrijft is voor mij niet zo duidelijk. Ik bedoel in ieder geval wel wat ik schrijf. En jouw eerste inzending hiet was voor mij duidelijk een sensatie verhaal

En als jullie een pispaal zoek kijk dan eerst even in jullie tuin of hou het even op .... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-12-20 07:49:33

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-12-20 08:48:41

Laten wij uitgaan van twee personen en de gevolgen voor hen bekijken. De eerste persoon is in 2005 ingetreden. Verdient in 2005 1000 EUR en krijgt elkk jaar een verhoging van EUR 10. Er is een belastingtarief zijnde 10%.
De eerste persoon sterft op 1-jul-2011.
Voor de tweede persoon geldt hetzelfde, maar hij treedt pas in op 1-jan-2008 Zijn begininkomen is gelijk aan dat van de eerste persoon op dat moment, zijnde EUR 1400 De tweede persoon sterft op 1-jul-2015.
Beide personen hebben dus 7 jaar gewerkt.

Een uitwerking van inkomen en belatingen voor persoon 1 in het bestaande regiem en voor het Regien Breton. Voor de tweede persoon geldt uitsluitend het regiem Breton. De situatie voor de tweede persoon is niet geheel uitgewerkt, omdat dat verder wel duidelijk zal zijn 

JaarInkomenBestaand Breton Breton 
 in EURPersoon1Bel.Persoon1Bel.Persoon2Bel.
  Meetjaarbedragmeetjaarbedragmeetjaarbedrag
2005100020040  
200611002005100  
200712002006110 
200813002007120  
20091400200813020091402009140
20101500200914020101502010150
201180020102302011802011enz.

Aantal jaren dat belsting moet worden betaald door persoon 1 en persoon

2, die beiden 6.5 jaren inkomen hebben genoten. De 230 Eur in 2011 is de  - grotendeels door de erfgenamen - te betalen belasting over 2010  2011

Te betalen jaren voor na 
 overlijdenoverlijden
Bestaande belastingbetalers - huidig systeem51.5
Bestaande belasting betalers - Systeem Breton50.5
Nieuwe intreders onder Systeem Breton70

 Konklusie


1. De bestaande belastingbetalers betalen door inkomensverhoging en inflatiecorrectie meer dan onder het oude systeem.

2. In het bestaande systeem zouden de erfgenamen 1.5 jaar belasting moeten betalen.
In het nieuwe systeem behoeven zij slechts de belasting voor het sterfjaar te betalen. Gemiddeld dus 0.5 jaar
De erfgenamen houden onder het nieuwe systeem dus meer over. Een de belastingdienst heeft meer zekerheid dat ze haar centen krijgt.

3. Nieuwe intreders zijn helemaal de pineut van het systeem Breton: zij betalen gedurende hun werkzame leven 1 jaar meer belasing dan ze onder het oude systeem zouden moetem betalen. Reken maar na voor persoon 2 Dat komt, omdat zij het eerste jaar meteen belasting noeten gaan betalen.


4. Een heel groot bezwaar van het systeem Breton is, dat je hetzelfde ingewikkelde en nadelige systeem krijgt als in Nederland: voorlopige aanslag en betaling, definitieve aanslag en betaling en terugbetaling van teveel betaalde belasting geruime tijd later.

5. Je kunt er gif op innemen dat de volgende stap zal zijn dat de Franse belastingdienst net als haar Nederlandse collega's interest zullen gaan berekenen.

Ik heb het hierboven al eens gezegd: Wijs geworden door de jaren: er bestaan geen 'free lunches' bij de belastingdienst.

en politici meersters in het vepakken van een bittere pil in een zoet jasje. Kijk maar naar Zalm, Breton en  cs.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#13 Geplaatst: 2006-12-20 13:28:49

"Thierry Breton, ministre de l'économie, des finances et de l'industrie, propose la retenue à la source de l'impôt sur le revenu à partir du 1er janvier 2009. Les contribuables ne paieraient pas d'impôt sur leur revenu de 2008. "

Dat betekent dat je dus EERDER betaalt (OK, begint te betalen). Want de belasting over je inkomen in 2008 betaal je niet al op 1/1/2009 volgens het huidige systeem.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#14 Geplaatst: 2006-12-20 13:30:38

PS de ware sukkels in deze kwestie werken bij de NRC want ze analyseren hun eigen berichtgeving kennelijk niet. "Iedereen wint erbij, zelfs de staat" yeah right :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2006-12-20 14:21:18

Het gezegde luidt: 'Brutalen hebben de halve wereld' ; sommigen voegen daaraan toe "en de andere helft nemen ze erbij".

In dit verband moet een ieder bedenken, dat als je nog extra inkomen kan realiseren - bijvoorbeeld het innen van de afkioopsom van een lijfrente - dat je dat dan moet realiseren in 2008. Die extra inkomsten van dan tussen de wal en het schip rechtstreeks in je portemonaie :-))

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2006-12-20 17:23:22

Ik heb het via krantencommentaren nog eens uitgezocht. Het verhaal van Breton is een broodje-aap-verhaal, zoals ik al dacht. Op de homepage staat het bericht over de kwestie.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-12-21 07:54:30

Ik lag er vannacht nog even over na te denken, maar er ontstaan door regime Breton een paar lastige kwesties:

1. Buitenlandse Nederlanders zullen vanaf 2009 belasting gaan betalen met het systeem van een voorlopige aanslag, zoals nu eigenlijk al voorbreid is bij aangeven via internet. Aangezien onze inkomens vrij constant zijn, is dit niet een groot probleem.

2. Als je uit Frankrijk wilt vetrekken, dan kon je vroeger min of meer inpakken en wegwezen, omdat de te betalen belasting over het inkomen van vorig jaar ging en je de gegevens in de vorm van jaaropgaven bij de hand had. Onder het regime Bretons moet je belasting betalen over de inkomsten van het lopende jaar, maar de opgave komt past tegen het einde van het jaar. Hoe ga je dan het inkomen tot de vertrekdatum aangeven en bewijzen. Je zult vanaf 2009 in Frankrijk zeker wat ingewikkelder moeten 'afrekenen' voordat je kan vertrekken.

Vraag mij so wie so al af hoe ze dat gaan doen en wie je tegenhoudt als je rustig met je autootje wegtuft?