Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hypotheek afsluiten mbv ouders

Auteur Bericht

avatar#4176
MartijnD
Berichten: 8
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2006-12-22 11:33:43

Samen met mijn vriendin heb ik het plan opgevat om over een paar jaar in Frankrijk te gaan wonen en daar allebei part-time te werken en de inkomsten aan te vullen met chambres d'hotes/gites. Er is een bedrag beschikbaar (de helft) dat ouders kunnen investeren in het 'project', we hebben zelf een bedrag beschikbaar en voor de rest van het bedrag willen we een hypotheek afsluiten. Het probleem is dat we, op het moment dat we naar Frankrijk zouden verhuizen, waarschijnlijk nog geen baan daar hebben en derhalve geen vaste inkomstenbron kunnen overleggen aan de hypotheekverstrekker, terwijl daar op het forum en in 'La Maison' van Wim Bavelaar wel de nadruk op wordt gelegd. Daarom de vraag:  

1. Zijn er voorbeelden bekend waarbij ouders borg staan voor de hypotheekaflossingen van hun kinderen en die liquiditeitspositie van de ouderen in  feite de onderbouwing voor het verkrijgen van een hypotheek vormt? Weet iemand of dit door Franse hypotheekverstrekkers geaccepteerd wordt?

In Nederland wordt door diverse banken sinds een aantal jaren voor jonge mensen de mogelijkheid aangeboden dat ouders of grootouders helpen met de aanschaf van een huis (bijvoorbeeld de Generatiehypotheek, Rabobank).

2. Bestaat een dergelijke 'Generatiehypotheek' in Frankrijk?

En de laatste vraag:  

3. Is het mogelijk om als kinderen en ouders ieder de helft van een object te kopen, een soort aandelenconstructie of iets dergelijks? Heeft iemand hier ervaring mee?

Iedereen bij voorbaat hartelijk dank voor het meedenken!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-22 15:37:07

Martijn,

Jij stelt twee vragen

1. over een hypotheek

2. over een rechtsvorm voor het eigendom.

In Frankrijk is probleem 2 uitstekend te regelen d,m,v, een SCI (societe civil immeublier - de accenten daargelaten). Zoek maar in Boek van Wim en/of op deze site.

Punt 1 is in Frankrijk zeer ingewikkeld en moeizaam. Vergelijkbaar met Nederlandse banken, wanneer  als je als zelfstandige een hypothecaire lening probeert te krijgen voor een huis in Nederland.  Ik heb kort geleden nog een nieuwe vorm te realisren voor een nieuw te bouwen huis, maar toen bleek dat slechts 1 bank die vorm aandurfde, een vorm die bovendien zeer lucratief voor de bank is. Ik denk dat je meer kans hebt bij een bank in NL. Maar - aan de andere kant - als je een vorm hebt die het eigendom regelt (SCI), dan zullen de banken ook weer niet staan te springen.

Ik weet niet hoeveel je nodig hebt, maar ik zou het in Nederland zoeken en niet in de vorm van een hypothecaire lening, maar in de vorm van een persoonlijke lening. Ik neem aan, dat je al redelijk in de buurt van het bedrag zit dat je nodig hebt. Als dat niet zo is, dan zou ik je aanraden nog eens goed na te rekenen of je niet te rooskleurig denkt. Er gaan meer beginnende ondernemers failliet dan er overleven. Als je gokt met de spaarcenten van pa en ma, dan is het dubbel lullig als het misgaat. De chambre d'hotes en gitesmarkt is nagenoeg verzadigd tenzij je iets heel bijzonders hebt. Dus bezint voor ge begint.

Er zijn best wel andere manieren te bedenken die geld kunnen opleveren zonder dat je veel kapitaal nodig hebt. Jouw beste punten zijn de wil om hard te werken en je doorzettingsvermogen. Wat je moet doen is kijken naar relatieve zaken. Iets wat in Frankrijk duur is en wat jij goedkoop kan inkopen. Kortom: handel of specialistische kennis.

En volgende keer na het indrukken van de knop verzenden rustig wachten, Hij doet het heus wel, maar  we zijn allemaal niet zo snel :-)))

Sterkte en wijsheid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-12-23 23:38:41

Ik heb wat navraag gedaan en de situatie is niet onmogelijk. Borgstelling door ouders wordt in Frankrijk door Franse banken en ook in Nederland in geval van een buitenlandhypotheek niet geaccepteerd. Wel kunnen de ouders, als zij beschikken over voldoende inkomen, mede verantwoordelijk zijn voor de lening in een SCI. Stel dat een project wordt aangekocht voor 600.000. De ouders investeren 300.000 en jullie 100.000. De overige 200.000 wordt door de SCI als vreemd vermogen aangetrokken bij een bank. Voor die 200.000 zijn jullie in feite verantwoordelijk maar dan blijft het probleem dat er geen of geen hard inkomen is. In dat geval kunnen de ouders hun inkomen inzetten als 'borg'. De SCI doet een hypotheekaanvraag met als inkomensgarantie de inkomsten van de ouders en jullie tekenen als hoofdelijk aansprakelijken mee. De SCI echter draagt in werkelijkheid zorg voor de rente en aflossing. Binnen de SCI kunnen de ouders, gebruik makend van hun schenkingsrecht in de jaren daarop de verdeling van aandelen anders regelen. Dit kan natuurlijk ook als de SCI door inspanningen van jullie zelf in staat is om de financiering af te betalen. Ik zou voor een tailor made antwoord jullie willen verwijzen naar deskundigen die hier dagelijke mee te maken. Ik beschik over betrouwbare adressen, die ik je privé kan mailen.

Wim