Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ephimenco

Auteur Bericht

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#0 Geplaatst: 2006-12-23 00:08:08

De zoete glimlach van de doctorandus

Neef Raphaël glundert als een jonge maagd die voor haar bewonderaars haar trouwjurk even laat opwaaien. Het is maar een wit schort. Een nieuw uniform waarmee zijn bestaan voor de komende jaren veilig wordt gesteld. Op zijn linkerborst een bordje met zijn naam en zijn gloednieuwe functie: ’student-verpleegkundige’.

De zoetigheid druipt als jam van de mondhoeken van Raphaël. Met een magistrale mystificatie heeft hij de hele familie verrast. De doctorandus in de economie die na zijn universitaire opleiding, zoals zoveel leeftijdgenoten, nergens aan de bak kon komen, heeft een jaar lang in het geheim een toelatingsexamen voor de opleiding verpleegkunde voorbereid. Niemand mocht het weten. Zelfs zijn vriendin was onkundig van zijn onderneming.

 Een paar maanden geleden kon hij eindelijk met zijn felbegeerde document gaan zwaaien: van de zevenhonderd kandidaten was Raphaël als zestiende toegelaten tot de officiële opleiding voor verpleegkundige. Dat betekent drie jaar leren, permanent stage lopen en genieten van een maandelijks salaris van 1400 euro netto. Raphaël werkt nu in een psychiatrische inrichting vlakbij Marseille. Enthousiast vertelt hij over zijn diverse activiteiten. De briljante ex-student economie zorgt goed voor zijn patiënten. Hij heeft niet alleen leren prikken, maar kan ook poepluiers van ouderen verschonen en hen eten brengen. Geen moment heeft de doctorandus het idee gehad dat hij misschien ver beneden zijn opleidingsniveau moet handelen. Nee, hij is vooral aan de depressie ontsnapt die de laatste jaren hardnekkig over Frankrijk hangt.

Raphaël is niet meer een van de drie miljoen werklozen die het land telt. Hij zal niet de statistieken verrijken van de zeven miljoen armen die een inkomen van minder dan 788 euro netto per maand bezitten. Emigreren zoals veel goed opgeleide jongeren naar Canada of elders behoort niet meer tot het verplichte alternatief. Hij is aan het zuur ontsnapt dat zijn land ondermijnt. Het zoet? Dat is al zo lang geleden. Toen het geld over de balk werd gegooid.

Toen de nationale schuld tot ongekende hoogte mocht groeien en het aanzwellende corps der ambtenaren in een monsterlijke opzwelling uitmondde. Jaren van verlamming en gebrek aan moed om te hervormen hebben het aangezicht van grote steden veranderd. Met de huidige kou schieten de tenten van daklozen als paddestoelen uit de grond en barsten de vervallen pensionen en hotels waar talrijke arme migranten vegeteren, uit hun voegen. „Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons haten voor de belabberde toestand die we achterlaten en waarmee ze voor jaren zullen worden opgezadeld”, schreef een weekblad. Frankrijk is een zuur land geworden waar doctorandussen voortaan een gat in de lucht springen wanneer ze de luiers van bejaarden mogen verschonen.

Edit/ Uit Trouw van 231206 - Bedankt voor de vraag Hari.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-23 07:45:43

Dick,

Waar stond dit in?

Wat kan er toch veel veranderen:

ik studeerde in 1964 Schei- Wis ennnatuurkunde, maar ben toen overgezwaaid naar (Wiskundige) Economie, omdat je als scheikundige alleen maar bij een zeepfabriek terecht kwam in die tijd. Economie is zo breed georienteerd, dat de hele wereld voor je open lag. Daarna kreeg ik de de gelegenheid in het kader van een overheidsregeling een postdoctorale opleiding Informatica te volgen (en een eerste graads bevoegdheid daarin te verkrijgen).

Ik heb evenwel maar kort, of zelfs misschien nooit als econoom gewerkt, maar wel met de informatica en alle rekenvakken van mijn studie Economie.

Flexibiliteit en efficiency zijn gebrekkig ontwikkeld in Europa in het het algemeen en in Frankrijk in het bijzonder.

Mernsen denken dat je beneden je verstand kunt werken of dat je als mr, dr of drs meer bent. 'Beneden je verstand werken' duidt alleen maar op overscholing van de maatschappij.; wat een kostbare grap is en veel maatschappelijk onrust veroorzaakt. Ik  heb altijd beneden mijn verstand gewerkt, teniminste als ik kijk naar de mensen in de bedrijven die ik heb begeleid in veranderingsprocessen. En ik denk dat mijn werk weing meer was dan het werk van onze Ephimenco, alleen het leek meer en ik kreeg daardoor veel meer betaald. Terecht?

De echte studie begint na het behalen van je diploma en het diploma is op zich slechts een startvoorsprong.

Ik denk dat het Japanse systeem efficienter is: En zeer goede middelbare schoolopleiding en een universitaire opleiding om zaken wat uit te diepen en de wilde haren kwijt te raken. Zo was het in NL ook. Na mijn HBSB heb ik  nooit zo  veel  geleerd als op de HBSB.

Het Amerikaanse systeem is maatschappelijk zeer goed: elitair en zeer doelgericht op de maatschappelijke behoeftes en bovendien voldoende incentives..

Europa moet eens af van het denken dat een diploma gelijk is aan status en  kwaliteit, of dat het hebben van een HAVO diploma beter is dan een ambachtschool, of dat het hebben van veel academici goed is voor het land. Even kul als het idee van de politiek, dat Europa op die wijze een een science hub zo kunnen worden. Achterlijke gedachte van de politiek! Europa moet wakker worden en het roer moet volledig om.

We zijn zoals we zijn geen partij voor de chinezen. Die zijn niet slimmer, helemaal niet, maar ze hebben een andere mentaliteit.

Let wel: mijn verhaal over opleiding en kwaliteit is niet omkeerbaar. De mensen zonder opleiding zijn zeker niet per definitie goed bezig of voldoende gekwalificeerd voor de huidige maatschappij. Ephimenco zwaaide als drs economie over naar een studie verpleegkunde. Zijn flexibiliteit en zijn eruditie zijn prijzenswaardig.

De Fabel van Ephimenco is ter lering voor iedereen, en als ik later luiers nodig heb, mag hij ze graag komen vervangen. Hij lijkt mij een interessant mens en zeker om mijn negatieve maatschappijbeeld wat op te vrolijken.

Prettige feestdagen iedereen en voorspoedig 2007