Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vochtige muren

Auteur Bericht

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2006-12-31 19:08:25

Tijdens de kerst lekker in ons in mei aangeschafte huis verbleven. Bij aankomst erg koud, maar na 2 dagen de cv te hebben laten knorren weer lekker warm. Alleen viel ons op dat de muren binnen nat worden in bv slaapkamer en de inloopkast tegen buitenwand en in de gang, waar houtwerk tegen de muur zit. Het huis is niet geisoleerd en ik heb het vermoeden dat het houtwerk, schrootjes, vlak tegen de muur aanzit.Volgens de franse buren komt dit omdat we er in leven en er temperatuur schommelingen zijn waardoor dit probleem ontstaat. De vorige bewoners woonden er permanent dus werd het huis lekker warm gestookt en dus droog gestookt.Het lijkt me slecht voor het parket en de houtafwerking en behang. Wat zou ik eraan kunnen doen, naast uiteraard een grote isolatie-verbouwing, wat eigenliojk niet te doen is...Eric

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-01-01 21:30:09

Beste Eric,

dat is typisch voor huizen met weinig warmteweerstand en veel diffusieweerstand. Het in huis door de bewoning geproduceerde vocht kan niet weg door de muren, omdat deze niet 'ademen'. Is er misschien cementspecie/-crepi toegepast?

Christian von Klösterlein

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#2 Geplaatst: 2007-01-02 00:00:50

Diffusieweerstand....? Heb een vermoeden maar,...Over de specie kan ik niet veel melden. Huis was in goede staat en hebben geen verbouwing gehad. Suggereer je dat er meer geventileerd moet worden? Er werd al met raam open geslapen....

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-01-02 21:35:26

Eric,

mijn reactie was misschien een beetje kort.

Diffusie, wil zeggen transport van materie (in ons geval vocht) door de wand is essentiël voor vochtbeheersing binnenshuis. Als de buitenmuren weinig tegen warmte/kou isoleren maar goed vochtwerend zijn, dan ontstaat aan de binnenkant in de koudere luchtlaag op het grensvlak met de muren condens. Koude lucht kan immers minder vocht 'dragen' dan warme, en ieder levensproces produceert vocht.

Open ramen is goed, maar afdoende is alleen de combinatie van ventileren en het opwarmen van de muren.

Ik hoop dat ik het probleem duidelijk heb kunnen maken. Niet voor niets worden op de faculteit voor bouwkunde of in de opleiding verwarming/beluchting/klimaatbeheersing hieraan hele colleges gewijdt.

Groeten

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#4 Geplaatst: 2007-01-04 09:36:48

Beste Eric,

Christian vergeet nog een conditie voor condensvorming en wel de onmogelijkheid van vochtopname door de ondergrond.
Zoals jij al constateerde vooral waar houtwerk tegen de muur zit.
Als ook gepleisterde muren nat worden dan komt dat meestal door de slecht vochtdoorlatende verf die gebruikt is.
Een onbehandelde gepleisterde muur zal alleen onder zeer extreme vocht condities (nabij de douche plek) tijdelijk even nat zijn.
Het zal wel geen oplossing zijn om alle muren waar dit zich voor doet opnieuw te laten pleisteren.

Wat mogelijk is, maar ik vind het zo lelijk dat ik het niet in mijn hoofd zou halen, dat is de betreffende muren te beplakken met foam behang, dat is 3 tot 4 mm dik gesloten schuim behang.
Dat zorgt voor een minuscuul isolatie laagje tussen de koude muur en de warme vochtige kamer waardoor vocht minder kan condenseren.
Het grote nadeel is dat je dan de betreffende muren geheel dampdicht maakt en dan wordt vochtregulatie alleen nog mogelijk door ventilatie in de betreffende ruimte.
Maar toch, spaarzaam gebruikt op kritieke plekken is foam behang wel nuttig als je het mooi vindt tenminste.

Rob van der Veer