Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gewoontes van Franse automobilisten

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-01-02 21:47:24

Ik kan met de Franse manier van autorijden goed leven. Hard rijden waar het kan en langzaam waar het moet. En vooral opletten.

Maar er zijn twee eigenaardigheden van Franse automoblisten die ik niet kan verklaren:

1. Bij het boodschappen doen in de dorpswinkel laten velen hun auto met stationair draaiende motor voor de winkel staan.

2. Men vedomt het bij slecht weer licht aan te doen.

Kan iemand van de permanente Frankrijk-bewoners hiervoor een verklaring geven?

Christian von Klösterlein

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-01-03 14:19:08

1. Een combinatie van te beroerd om de sleutel 2x om te draaien en het extreem zeldzaam zijn van autodiefstallen in kleine dorpen (nou niet allemaal met een tegenvoorbeeld komen!).

2. Een combinatie van te beroerd zijn om de knop van de verlichting 2x om te draaien en een nog steeds volstrekt onvoldoende verkeersveiligheidsbewustzijn. Zie ook geen afstand houden, eigenaardigheid nummer 3, overigens hebben de Fransen hier niet het patent op (zie ook Italie). Overigens is geen licht aan doen regionaal verschillend, volgens mij is het vooral een Toulousainse ziekte.

"Langzaam waar het moet" - nou.... er is hier een bepaalde categorie automobilisten en (met name) motorrijders die zich pas aan de snelheid houden als ze dood in de berm liggen :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-01-03 16:15:45

ik denk dat wat cristian zegt een béétje te generaliserend is, ik heb namelijk nog nooit een draaiende auto voor een winkel gezien, of het moet echt nodig zijn, maar eerlijk, ik heb het nog nooit gezien in ons dorp, in la rochelle, of in al die andere plaatsjes waar ik heb vertoeft.

laat ik het eens omdraaien, het gebeurde namelijk wel in mijn dorp in nederland, en dan het liefst ook nog even gasgeven voor je weer wegrijd om te laten horen dat je een zes cilinder hebt.

het aandoen van licht bij slecht weer is inderdaad een feit, maar....... ook weer regionaal denk ik want hier heeft men er toch meer en meer het nut van in de gaten.

wat wel waar is, als er maar één mistvlaag is staat de mistlamp al aan en die gaat pas uit als het voorjaar is schijnbaar, maar ook in belgie en andere landen is dat zo, en in nederland is men dat gaan minderen daar er zo lekker veel van die bonnenjagers op straat lopen die je al voor 5 gulden op de bon slingeren (wat fijn al dat blauw op straat)

ik ben zelf een voorstander van doorrijden, en rijd ook vaak te hard, maar inderdaad ze hangen soms wel erg op je kofferbak, ik ga dan even opzij en laat de haas passeren en zie daar ......... hij gaat nog langzamer rijden dan ik.

waarom men dat doet is me een raadsel, op de snelweg NL - parijs haal ik wel tien keer de zelfde auto in die mij ook weer tien keer inhaalt (ben ik gek ?)

al moet ik zeggen, ik waardeer dat meer dan dat vreselijke rijgedrag in NL, verschrikkelijk dat "ik mag niet harder dus jij óók niet" gedrag en dan hang je daar met 80 km achter een golfje tot aan amsterdam. nee dan liever iets korter op elkaar.

ben pas weer in NL geweest en daar rijd je nu onder een camera door, trajectcontrole heet dat, als je te vroeg door de volgende poort rijd heb je een bon aan je reet.

traject-controle, weet je wat het is ? de smerigste zakkenvullerij en een arrogant communistisch systeem waar ze allemaal nog instinken ook.

van mijn moeder naar amsterdam (ring) afstand 70 km, mag ik even 17 camera's

leuk hé, autorijden in nederland.

 

om er nu een verklaring voor te gaan zoeken vind ik een beetje ver gaan, immers heeft men in nederland meer dan tien jaar geoefend alvorens men een (ahum) goede weggebruiker is.

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2007-01-03 17:45:11

Klopt, helaas... in NL rijden is vreselijk irritant als je het niet meer gewend bent. Maar als je je in NL laat flitsen met Franse platen, dan krijg je toch nog steeds geen boete, of is dat inmiddels veranderd?? (graag wil ik weten voor maart wanneer ik weer naar NL ga).

Wat ik de meest vervelende, zeg maar rustig angstaanjagende NL gewoonte vind, is niet in je spiegels kijken maar gewoon HOP!! naar links om met 101 iemand in te halen die 100 rijdt, net terwijl ik er aan kom suizen. "Ja dan moet je maar niet zo hard rijden" zie je die niet-spiegel-kijker dan ook nog gebaren, maar dat is natuurlijk de wereld op z'n kop: hij moet gewoon voorrang verlenen volgens de wegenverkeerswet, hoe hard ik daarbij rijd is niet relevant.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-01-03 18:56:15

Doperwt,

het is veranderd. Achter de grens worden autos met buitenlandse kentekens per camera onopvallend gescreend, en als er een boete openstaat dan word je bij de volgende afrit of parkeerplaats gestopt en je moet ter plaatse betalen, en ook nog met een flinke opslag (verhoging wegens te laat betalen of zoiets).

Dus ook in NL volgens de regels rijden. Je wordt overigens pas bij een snelheidsoverschrijding van 7km/h beboet. 3km/h meetteolerantie, 4km/h boetevrije overschrijding.

Christian v.K. 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#5 Geplaatst: 2007-01-03 22:36:23

OK... maar ik ben sowieso niet het type dat bij Hazeldonk de grens overschrijdt (heb de pest aan de A16)... liever een zeer discreet weggetje ergens van de Achterhoek naar Duitsland.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2007-01-04 01:02:39

Wat ik persoonlijk ook altijd frappant vind zijn die Franse servicebusjes (met van die op de NL-politie gelijkende schuine oranje strepen) van het type Renault Trafic Diesel en dergelijke. Volgens de specificaties zouden ze niet harder dan iets van 140 moeten kunnen maar niettegenstaande dat scheuren ze je gewoon met 175 voorbij. Ook ik ben best wel een doorrijder -pas nog een flits bij Langres gescoord boehoeh- maar elke keer dat we naar Frankrijk of terug rijden hangt er diverse keren zo'n EDF-doodskistje aan mijn staart. Zouden inlandse versies van die dingen met speciale chips zijn uitgerust?

Verder valt mij op dat vele Fransen op de snelweg relatief gedisciplineerd rijden (i.e. op of onder 150) maar eenmaal op een N- of D-weg lijkt het wel of ze ineens met z'n allen (hoogbejaarden uitgezonderd) suicidaal worden. Op de smalle, vaak onoverzichtelijke tweebaans binnenweg van Beaune naar Autun word ik, zelf tegen de 100 -is naar alle maatstaven gemeten hard zat voor daar- rijdend, zowat door elke roestige Clito of 305 diesel break ingehaald, ook bij zware regenval en zelfs bij sneeuw! En ik ken die weg echt uit mijn hoofd, kan hem na 6 jaar zowat met de ogen dicht afleggen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-01-04 07:52:50

Lichten: ze beginnen er al aardig aan te wennen, steeds vaker rijden Fransen met licht aan als het wat donker is.

Motor laten draaien als ze even bij de bakker zijn; oude gewoonte van dieselrijders. Komt in de dorpjes bij ons nog regelmatig voor, zeker als het koud is.

Controles: Fransen rijden behoorlijk langzamer op autoroutes en routes nationales (merci Sarkozy...) maar op de kleine wegen nog "lekker" hard omdat daar nog nauwelijks gecontroleerd wordt. Bumperkleven nog nationale sport.

Ken gevallen van 3 km snelheidsoverschrijding aan ingang van bebouwde kom gemeten: 80 euro boete en 2 punten inleveren. Gendarmes gaan niet op gevaarlijke plekken staan maar daar waar pakkans het grootst is. 

Aantal verkeersdoden van 7000 in 2000 tot 5000 in 2005 gedaald: minder snelheid, meer alcoholcontroles. Gewoon keiharde repressie werkt dus. Ikzelf heb sinds 8 jaar al 4x mogen "blazen". Resultaten van alcoholcontroles: overtreders komen met naam, leeftijd, woonplats en promillage in de regionale krant!

Officiële instanties als brandweer, politie, ambulances, EDF/GDF (alles wat een blauwe pit mag dragen) vinden zichzelf boven de wet staan en scheuren er rustig op los, even zwaailicht aan voor een stoplicht als het "déjeuner" wacht, parkeren op invalidenparkeerplaatsen, het wordt allemaal (nog) gedoogd.

Ik zie overigens de verschillen in rijgedrag tussen Nederlanders en Fansen steeds kleiner worden....... als ik met mijn Franse kenteken in Nederland rijd word ik regelmatig "gekleefd" en bij voorkeur door bezitters van "4x4", die schijn je in Nederland nog hard nodig te hebben.....

Steven

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2007-01-04 12:26:41

Volgens mij komt het typische schoolmeestersgedrag van sommige NL rijders in F inderdaad niet voor. Daarentegen lijken mij de Fransen op secondaire wegen te rijden als idioten. Hoewel hun houding van niet teuten, maar doorrijden me meer aanspreekt dan veel NL weggedrag. Waar de Fransen destijds fantastisch goed in waren en Nederlanders het toppunt van stom en irritant was ritsen. Nooit een probleem op dat vlak in F gehad. Altijd zeuren in NL, maar daar komen we nu va af. Volgens mij is bumperkleven een grotere ziekte in F dan in NL, maar in een recente discussie op "Le Forum des Hollandais" werd het tegendeel beweerd. De NL politie heeft sinds 2006 van bumperkleven een prioriteit gemaakt; het kost geloof ik € 400. In de genoemde discussie op "Le Forum" bracht ik als tegenwicht tegen de schimpscheuten op het rijgedrag van Nederlanders naar voren dat de verkeersveiligheid in NL veel beter is dan in F, wat men met zeer groot ongeloof vernam. Voor veel meer Fransen dan Nederlanders is het niet denkbaar dat zij niet de champions zijn (op allerlei vlakken). Overigens vind ik juist het genoemde plotseling van rijbaan veranderen in NL de laatste 20 jaar bijna volledig verdwenen. Vroeger was je bij wijze van spreken in NL je leven niet zeker als je iemand ging inhalen, opletten deden ze nooit; lekker alleen op de weg. Zolang ik in F rijd (sinds 1968) heb ik altijd het gevoel gehad dat de Fransen meer gedisciplineerd rijden. Maar inderdaad de verschillen nemen af. Eigenaardigheden blijven, zoals het inhalen op secondaire wegen op plaatsen zonder zicht; de Parijzenaars die een meter voorbij de stopstreep wachten en het Parijse inparkeren tot heel zachtjes boem..boem, ziet men in Amsterdam nog steeds als absurd en fout gedrag.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#9 Geplaatst: 2007-01-04 18:37:19

Fransen ritsen nog steeds als de beste, als er daarbij ook maar een half km'tje vertraging optreedt is het al nieuws op 107.7 fm. En precies wat je zegt, zo gauw ik indertijd toen ik nog in NL woonde moest ritsen kreeg ik van tevoren al koppijn, want als je ook maar een milliseconde te laat ziet dat iedereen al 5 km van tevoren vrijwillig bumper aan bumper gaat staan terwijl jij ineens "asociaal" over 5 km leeg, vrij beschikbaar en legaal te gebruiken asfalt rijdt (waar je nota bene elke maand duur voor betaalt), dan laat geen hond je er meer tussen, of het moet al een 65+'er zijn die zijn pasgekochte glanzende Corolla er niet voor durft te zetten. Als je met Franse platen in NL wilt ritsen kan je het wel helemaal vergeten.

Overigens is het "boem boem" inparkeren tamelijk fout ook in Franse middelgrote steden, ondervond ik, of het moet aan mijn oudhollandse trekhaak gelegen hebben? (weet ik wel zeker eigenlijk)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2007-01-04 21:15:10

De Franse kranten berichtten vandaag over een onderzoek waaruit bleek dat bezitters van 4x4-voertuigen meer a-sociaal verkeersgedrag vertonen dan overige weggebruikers. De eerste categorie belt met de mobiel in de hand en draagt veelal geen veiligheidsriem. De Fransen vertonen een dergelijk gedrag ook veelvuldig als zij zich in hun Peugeootjes, Renault en Citroëns verplaatsen.

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#11 Geplaatst: 2007-01-04 22:23:06

Wim,

De NRC had een paar weken geleden een soortgelijk bericht. Een wetenschappelijk onderzoek in Londen had ondubbelzinnig bewezen wat iedereen intuïtief weet, nl dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de prijs van de auto en de neiging van de bestuurder om de verkeersregels te respecteren. De SUV rijders scoorden opvallend hoog op de aso schaal, ook volgens dat bericht. Zal dus wel dezelfde bron zijn.

Ik vergat nog een mij opvallende ergernis in F te noemen in mijn vorige post. Het valt mij, vaak rijdend op de A8 op, dat de Franse (en deels Italiaanse ) automobilisten zo weinig rechts rijden als in NL 20 jaar geleden. Men kachelt maar in de tweede of derde rijstrook voort. Hoewel in NL de politie van dit verschijnsel een prioriteit schijnt te gaan maken in 2007, komt het lang niet op zo'n grote schaal meer voor.

Jacob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-01-05 18:54:19

De Peugeot 106 van mijn echtgenote is op een landweggetje op 600 m afstand van ons huis geheel in puin gereden door de bellende zoon van de plaatselijke slager rijdende in een 4X4 met bullbar op een onoverzichtelijke kruising......

Gerechtigheid: mijn vrouw had alleen blauwe plekken van de gordel (die ze na jààààren aandringen van mijn kant eindelijk systematisch droeg en draagt) en een wond aan haar knie, de bellende slagerszoon een gebroken hand want daar had hij zijn telefoon in.......Ook de 4x4 was total loss......

Ik weet het, het is maar casuïstiek maar toen ik bij de eerste "verglas" bij ons een dure 4x4 in de greppel zag liggen kon ik een zeker leedvermaak niet onderdrukken.... !

Compliment aan Peugeot, de passagiersruimte was geheel intact van haar 106!

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2007-01-09 21:47:28

Geachte mede forumleden,

De gesuggereerde relatie tussen de aandrijftechniek van een categorie voertuigen en de kennelijke mentaliteit van de bestuurders hiervan ontgaat mij. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat men zich hier wentelt in plezierige generalisaties die geen al te grote aanslag plegen op de intelligentie. Immers, het is toch heerlijk als het leven kan worden gevangen in simpele regels: mercedesrijder == patser, bmw rijder == scheurder, 4x4 rijder == aso, amerikaanrijder == pooier, motorrijder == levensmoe etcetera etcetera. In NL kun je bij Groen Links met dit soort simplisme carriere maken. Zelf pleit ik voor een wat rationeler aanpak. Zullen we eens beginnen met onze kritiek te richten op de bestuurder in plaats van op wat deze bestuurt?

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-01-09 21:56:14

Jos,

Mijns inziens heb je deels gelijk. Het is toch echt ook wel zo dat bepaalde type mensen bepaalde dingen (bijvoorbeeld het soort auto) kiezen. Ga maar eens praten met marketingmensen; die weten daar alles van. Leuk voor hen maar verder niet zo belangrijk lijkt me.

Ennuh, is je uitlating over Groen Links ook niet een generalisatie?

Groeten,

Jan Willem.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2007-01-09 22:14:18

Jos,

Leuk geprobeerd maar dit soort generalisaties gaat in hoge mate voor de auto-keuze op! Jan-Willem heeft volkomen gelijk. Jouw "generalisaties" zijn ook treffend dus je weet best waar het om gaat. De rijders zelf ook. Niks mis met een keus, ieder zijn smaak maar als je een "dikke auto" hebt niet de smoes ophangen dat je hem hebt "om de caravan te trekken", als je een BMW hebt niet omdat hij "zo veilig is en je power over hebt om snel in te halen".

Ik rijd in een Mégane I en voor mijn lol in een 2CV. Ik ben gewoon een rustig, onopvallend misschien wel burgerlijk baasje met nostalgie........... en misschien stem ik wel "éco" al kan ik daar in Frankrijk niet mee uit de voeten....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-01-10 16:53:34

het valt hier volgens mij nog wel mee met de auto en zijn bestuurder, ik kan namelijk geen enkel verband leggen tussen de manier waarop men rijd en het soort auto.

een beetje overdreven dus.

in nederland echter is wel een merkwaardige overeenkomst met auto en bestuurder.

de makkelijkste is, hoe groter de 4x4, hoe kleiner het pikkie.

verder de 4x4 -minderwaardigheidscomplex, bmw-patser, opel-burgelijk, golf-macho, citroen/peugeot-slordig/bourgondisch, alfaromeo-kak, enz. 

dat mensen een auto kopen voor de mode, ook dat is waar, je hebt geen 4x4 nodig voor een ordinaire caravan, het is veelal de heb.

echter vergeet niet dat er heel veel mensen zijn die eenmaal in zo'n ding zijn begonnen, en er niet meer uit komen vanwege het comfort.

ik heb zelf altijd gewone auto's gereden, en rijd nu sinds een paar maanden een ordinair grote espace, en ik verzeker je, dat rijd geweldig.

je zit hoog op de weg en ziet veel meer.

tja, sommigen (in nederland heel erg) gunnen je ook geen auto die iets beter is dan die van hun hé.

ik heb het iedee dat heel veel op dit forum in frankrijk een vakantiehuis hebben en dus niet permanent hier zijn, vergeet niet dat je dan ook de situaties niet permanent ziet, en misschien wel heel oppervlakkig ziet.

ik woon hier in en rustig stuk land, met voor mij goed rijgedrag, ik kom met regelmaat in parijs en onderweg valt het me allemaal best mee.

ok, parijs is anders, maar wat wil je met zoveel mensen.

nee, ik heb het al eerder gezegd, geef me toch het rijgedrag van hier maar, want in nederland zakt echt m'n broek af, wat een verkeersmaloten zeg.

cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#17 Geplaatst: 2007-01-10 20:05:19

Bij ons aan het ontsluitingsweggetje staat het clubhuis van de plaatselijke amicale van de jagers. Hun parking passerend valt mij op dat de mannen die de honden komen brengen alsmede de lokale leden in meest vaalwitte, vaak roestige fourgonettes rijden en dat de glanzende 4x4 SUV's van de stadse jagers zijn. Even off topic: van die laatste groep heb ik het idee dat zij een verplicht schot (pour l'honneur du pavillion) afvuren zonder iets te raken en de rest van hun 'jachtdag' in de jachtkroeg spenderen.

Voorzover er een 'gewoon' iemand van het platteland in een 4x4 te zien is, gaat het meestal om een houthakker of zo in een 20 jaar oude roestige Toyota Landcruiser. Of men berijdt een tractor, maar dat valt waarschijnlijk buiten het kader van deze discussie.

Waar het (groot)stedelingen betreft denk ik dat er maar weinig verschil tussen FR en NL zal zijn. In beide landen worden zulke auto's voor de stad aangeschaft door statusminnende yuppen (gebruikt of lease) danwel door arrivé (post)babyboomers (eigen zak).

PS: zelf rijd ik in een 20 jaar oude Mercedes 300 TE station, aangevuld met een paar semi-klassieke roestbakken van Mediterrane origine. En ook nog een Chevy Suburban uit 1973 die tot camper is vertimmerd. U mag zeggen tot welke groep ik mij mag rekenen.

PPS: beroepshalve schrijf ik over auto's, journalistiek EN marketingmatig. Dit om het nog iets makkelijker te maken...

PPPS Cees: een Golf zie ik niet als macho-bak, alleen als het een GTI is. En Alfa = kak? Nou zeg...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2007-01-10 21:03:47

Interessant wat zo alles ter berde gebracht wordt naar aanleiding van twee simpele vragen. ;-))

Schoolmeestersgedrag, generalisaties, klassenstrijd ...

Na ja, zolang alles fatsoenlijk blijft.


Ik heb overigens op mijn eerste vraag van een oudere Fransman een plausibel antwoord gekregen:

Vroeger, in de jaren na de oorlog, waren de Franse auto's zo zuinig afgesteld dat voor het starten een flinke dot gas nodig was. En dat kostte meer benzine dan het vijf minuten stationair laten lopen. Bij de huidige auto's met benzine-injectie is het juist andersom, maar de gewoonte is blijkbaar zo ingesleten ...

En direct ingespoten diesels sowieso. Starten zonder voet op het gas.

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2007-01-11 07:43:01

De zeer uitgekiende marketingstrategieën van automerken zetten een image van de potentiële berijder neer. De mensen die daarin "tuinen" kopen vaak niet de auto die voldoet aan hun eigen "image" of persoonlijkheid, maar aan wat ze zouden willen zijn. Sublimatie dus. Waarom niet? "Elke partnerkeus is neurotisch" en waarom niet de keus van een auto (of werk, huis....).

Er bewust onderuit willen komen en op puur rationele gronden een auto kopen, ik heb geen idee hoeveel procent van de kopers dat doet. Ik heb me erop betrapt dat ik toch onbewust ook een beetje onder die invloed heb gestaan.....

Terug naar die jagers met hun 4x4. Volkomen gelijk. Hier in de Sologne en Berry zie ik de lokalen met hun C15 of Lada Niva roestbakken de glimmende Parijse 4x4 "begeleiden". Een van onze "lokalen" heeft mij gniffelend toegegeven dat hij soms expres naast een hert of everzwijn schiet om ze te verjagen en daarmee de Parijzenaars het gevoel geeft dat ze betere schutters zijn... :-))

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#20 Geplaatst: 2007-01-11 11:16:56

Vlak bij mijn Nl huis staan ook regelmatig auto's met draaiende motoren, maar dat is omdat ze zo willen benadrukken dat het maar voor Eventjes is dat ze er staan, om hun onmisbare blowtje te gaan halen.In Fr is het alleen de postbode...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#21 Geplaatst: 2007-01-11 12:20:28

Geachte mede forumbezoekers,

Ik moet zeggen, ik geniet met volle teugen van de snedige bijdragen aan deze discussie. Natuurlijk, generalisaties bevatten in het algemeen een meer of minder grote kern van waarheid. En iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan, ikzelf niet uitgezonderd. (Hoewel ik mijn Groen Links opmerking niet echt een generalisatie vind, kijk eens naar de parkeerdiscussies in Nijmegen.) Niettemin blijf ik ervoor pleiten om allereerst te kijken naar de bestuurder en niet naar wat deze bestuurt. In de relatie tussen type voertuig en bestuurder bestaan duidelijk vele nuances, zoals duidelijk blijkt uit bovenstaande reacties. Er zijn hele aardige en sociale mensen die zich in een grote 4x4 verplaatsen, of heel rustig rijden met een dikke snelle auto. 

Trouwens, over het letten op bestuurders gesproken. Is het anderen trouwens ook opgevallen dat de meest agressieve, bumperklevende, hardrijdende, gevaarlijk inhalende en snijdende rabauwen op de franse wegen niet zelden van die elegante jongedames zijn die je in het normale sociale verkeer met genoegen voor zou laten gaan? Ongeacht het soort auto waar ze in rijden? De nederlandse slagzin "de heer in het verkeer is vaak een vrouw" lijkt mij in Frankrijk minder van toepassing...

Salutations, Jos

PS: Steven, volgens mij mis ik in je lijstje vervoermiddelen het apparaat waarop je je op het fotootje in dit forum voortbeweegt ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2007-01-11 17:23:02

Jos,

let op de bestuurders, ja!

Onze vader heeft ons geleerd:

Mannen met bretels rijden langzaam maar betrouwbaar.

Vrouwen met hoed kijken nooit in de spiegel.

En wees bijzonder voorzichtig als iemand met de elleboog in het geopende raam rijdt!

Natuurlijk ook allemaal generalisaties, en heeft niets met Frankrijk te maken, maar ook ik geniet van dit soort discussies in bavards-stijl!

Christian v.K.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#23 Geplaatst: 2007-01-11 18:41:35

Christian, je vader was een wijs man. Ik weet van ettelijke vrouwen die. ook met met hoed op, nooit hoefden om te kijken achter het stuur. Zie navolgende vermelding in de 'Technische Scheurkalender', waarvan ik overigens -in alle bescheidenheid- de auteur ben.

"

Vrouwen en autosport

De autosport wordt door mannen gedomineerd. In de geemancipeerde wereld van nu is het nog steeds verre van gemakkelijk om als vrouw door te breken. Des te meer respect mogen we de vrouwen betonen die in dat verre, vrouwonvriendelijke verleden iets in de autowereld betekenden. Zo was daar Bertha Benz, die –zover bekend- als eerste vrouw een langere rit maakte in de door haar man gebouwde door benzine (toen nog paraffineolie genoemd) aangedreven driewieler. De brandstof betrok zij onderweg flesgewijs van drogisten. De eerste vrouwelijke coureur in een officiele wegwedstrijd was mme. Laumaillé, die in 1898 met haar De Dion vierde werd in de tweedaagse snelheidsrit Marseille-Nice. Pikant detail: haar echtgenoot eindigde in dezelfde wedstrijd als zesde… De enige vrouw die aan meer dan enkele Formule-races deelnam was de Tsjechische Eliska Junkova die twee Grand Prix-seizoenen lang, 1927 en 1928, in haar Bugatti in de voorste gelederen meestreed. De enige vrouw die ooit een internationale heuvelklim –een destijds uiterst populaire discipline- won was madame Jennky die in 1927 in haar Bugatti de Coupe Gaillon op haar naam bracht. Patsy Burt deed tussen 1953 en 1970 mee aan heuvelklims en sprintwedstrijden in Engeland. Ze won er 290 en vestigde 71 records. In 1970 won zij met haar 4.4 l McLaren-Oldsmobile de eerste sprinttitel van Groot-Britannie. En dan was er nog Roberta Cowell. In 1957 vestigde zij een nieuw damesrecord op de beroemde Engelse heuvelklim Shelsley Walsh. In 1947 had de coureur het overigens ook al eens gedaan maar toen als Commander Bobby Cowell, RN. Bij de heren dus.

"

tot zover!

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#24 Geplaatst: 2007-01-17 11:41:52

Ik kan het niet laten even te reageren op een in mijn ogen wat kromme redenering van Cees. Want waar je aan de ene kant de niet-permanente bewoners van Frankrijk zegt dat ze wellicht geen volledig oordeel kunnen geven over het Franse rijgedrag, geef je dat zelf wel over Nederland...terwijl je daar toch echt niet meer woont, wel? En dingen kunnen veranderen hoor ;-)

Ook een beetje makkelijk gezegd dat in Frankrijk er geen verband is tussen merk en chauffeur, en in Nederland wel.... riekt mij weer een beetje naar onterechte ophemeling van Frankrijk en te negatief neerzetten van Nederland! En als ik toch bezig ben: die trajectcontroles in Nederland zorgen er nu eindelijk eens voo dat  je niet  een boete krijgt omdat je even tijdens een inhaalmanouvre te hard reed, en net op dat moment wordt geflitst... Voor 'nette' rijders zoals ik dus een uitkomst (ben een vrouw, rijd burgerlijk Opel Astra Station mèt kinderzitjes achterin en houd me vrijwel altijd aan de max. snelheid, en vind bepaald rijgedrag in Franrkijk zeker prettiger dan het Nederlandse, maar er zijn ook (al eerder genoemde) vreemde gewoontes hier waar ik me over blijf verbazen...)

Groet, Mieke 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-01-17 12:26:03

mieke, toen ik uit nederland wegging stond er een kliko in onze straat met een gat er in, je weet wel, zo'n ding op wieltjes waar je je huisafval in gooit en die eenmaal per week aan de straat zet.

het gat zat er in omdat er iets anders dan vuilnis in de klioko zat, namelijk een camera.

men had op dit 30 km laantje een goudkust aangeboord.

(nu moet je niet lachen maar het is echt gebeurd; op dat zelfde laantje wordt een fietser bekeurd omdat hij -heuvelaf- sneller reed dan 30 km per uur, nou jah)

ik heb al een keer eerder in deze discusie het aantal camera's vermeld op een traject, een bizar aantal.

ik heb inderdaad vaak een allergie voor het nederlandse weggedrag en zijn al of niet blauwe regelaars.

ik ben dan misschien een niet permanente bewoner van nederland, of sterker nog, ik woon er al lang niet meer, maar dat wil niet zeggen dat ik de regeltjes niet ken.

dat ik dingen zeg wil niet zeggen dat ze ook werkelijk waar zijn, dat mag en kun je altijd bestrijden mieke.

je moet dingen niet te persoonlijk oppikken, ik zie de dingen zoals ik ze zie, niet zoals jij ze moet zien.

echter als ik rondgereden wordt door mijn familie in overigens geeneens mijn geboorteland, dan hoor ik de klaagzang der appostelen her en der, dus ik ben niet de enige.

over het soort auto en zijn bestuurder hebben we meer een komische discussie dan één van werkelijke waarde, maar je zult dat ongetwijfeld over het hoofd hebben gezien.

trajectcontrole of niet, jullie zijn er mee behebt, en ik wens je daar veel verbetering mee toe, kunnen ze eindelijk weer eens even gas geven als bij utrecht de boel muurvast stond en je moet iemand afgeven op schiphol, maar dan vliegt er niet alleen een vriend weg naar een vreemde bestemming, maar ook een emveloppe bij je in de bus.

nee, geef me maar gewoon de lazer, de camera langs de weg die je ziet staan, de flitsende tegenliggers die je waarschuwen dat er controle is, en zelfs de helicopter van de rdw die hoog rondcirceld om snelheidsduivels aan te pakken.

maar dat is persoonlijk verschillend natuurlijk.

en natuurlijk hemel ik frankrijk op, het is toch een geweldig land voor diegene die het hier naar hun zin hebben ?

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2007-01-19 22:28:00

Jos,

Een Solex-rijder is:

- of een echte "loser" die werkelijk zich zelfs geen Mobylette kan permitteren

- of een "soixante-huitard" c.q. "baby-boomer" die in zijn jeugd er een gehad heeft en uit nostalgie er wéér een heeft gekocht

- of een 2CV-rijder die de nostalgie compleet wil hebben want de levencyclus van een Solex komt overeen met die van een 2CV.

Ja kies maar...... ik ben 54 en in het bezit van 3 2CV's..... :-))

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#27 Geplaatst: 2007-01-22 21:23:25

Steven,

Geen haar op mijn hoofd die denkt aan het negatief beoordelen van de Solex of zijn berijder... mijn vader en moeder hadden in NL een (brom)fietsenzaak... en op de stiekum geleende Solex van een klant deed ik mijn eerste brommerervaring op... om nooit te vergeten, zeker niet hoe zwaar zo'n ding trapt als tijdens het joyriden de benzine op raakt!

Bij de koop van mijn oude franse boerderij bevatte de inventaris onder andere een zeer klassieke Mobylette, wel het model met ketting maar nog zonder achtervering. Die weer opknappen en aan het rijden brengen is nog een van mijn toekomstige "regenachtige zondag" projecten.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2007-01-25 13:01:23

ons terrein loopt op een stompe punt uit tegen de RN die zuidelijk lanks ons heen slingert en een dorpsweggetje wat op de punt aftakt en noordelijk zijn weg gaat.

op de stompe punt geheel aan het einde van ons terrein staat een bouwvallige keet wat ooit varkenshok is geweest.

nu liggen er net na het varkenshok aan de RN kant een trailercombinatie in de greppel en onze tuin (heb ik gelijk een ervaren vrachtwagenchauffeur in huis, ehhh tuin) en aan de dropskant een grote ouwe renault 25.

de schuur wordt geducht ontzien.

voor het eerst sinds de tijd dat we hier wonen zie ik zoveel sneeuw, zelfs in nederland mocht je je gelukkig wanen met zo'n pak sneeuw.

la rochelle is overdonderd door een dik pak witte knoerpende sneeuw, geweldig.

alleen, men heeft geen zout, en geen sneeuwschuivers genoeg, of misschien wel helemaal niet, dus iedereen is vrij vandaag.

toch raast de dorpsbus met de enkele leerlingen die toch gaan met een rotgang door het dorp, waardoor ik gelijk weer dacht, hoe is het toch mogelijk ?

ja, rare gewoontes hebben die fransen, levensgevaarlijk weer, spekgladde bevroren straten, de een na de ander beland ergens waar die liever niet zou willen belanden, en toch racet men met een bus met kinderen of het hartje zomer is !

zijn de hollanders dan toch fatsoenlijker op dat punt ?

cees.