Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Erfrecht en successierechten

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-01-03 07:42:33

De sitebeheerder - Wim  (zie hieronder - vindt de door mij gekozen vorm niet wenselijk, daarom heb ik besloten deze draad te beeindigen. Bedenk: de bestaande tekst is nog niet compleet en correct was. Om te voorkomen dat  zaken hun eigen leven gaan leiden, is detekst op zondag 8 januari gewist.

Laatstelijk gewijzigd en gesloten op  08-jan-2007

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-01-03 17:49:29

Dit is inderdaad gecompliceerd, binnen Frankrijk alleen al, en als je in F van iemand in NL erft word je helemaal gestoord (en je NL belastingconsulent ook). Ik denk dat als je dit verhaal uitwerkt, je heel veel dankbare zielen zult winnen hier (in ieder geval de mijne)

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2007-01-04 15:26:04

Salut,

Mijn ziel is te zwart om te willen hebben, maar mijn dankbaarheid zal groot genoeg zijn. Dus: Van harte eens met Doperwt

Ik wil ook mijn steentje bijdragen en zal daarbij gebruik maken van de email-optie die HS (nu dus in de rol van eindredacteur) voorstelt.

Ben

PS

Overigens ken ik nu de oorzaak van mijn gestoord zijn, te veel Kluwer ca gelezen. Nooit weg die zelfkennis.

B

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-01-05 12:00:30

Ik vind het een goed idee om te discussiëren over de verschillen tussen het NL en FR erfrecht en te bezien in hoeverre gunstige oplossingen zijn te vinden. De toelichtende informatie van Hari vind ik echter wel erg overvloedig, de informatie is namelijk op deze site grotendeels terug te vinden. Het ware met het oog op de leesbaarheid verkieslijk als naar de betreffende informatie werd verwezen en dat op het forum nieuwe of ontbrekende informatie wordt geplaatst.

De verwijzing naar de uitspraak dat een NL homohuwelijk in Frankrijk moet wordt erkend: het antwoord op vragen van een senator hierover is gepubliceerd in de JO (Journal officiel) van de Senaat van 9 maart j.l. pagina 722.
Vraag en antwoord zijn te vinden op een URL die zo lang is dat deze hier niet valt weer te geven. Wie het wil nalezen maile mij even privé.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-01-05 13:03:58

Om bij het begin van het verhaal te beginnen:

@Ik heb gisteren gekeken op het internet naar het onderwerp van dit draadje en daar wordt je niet vrolijk van. Ik heb het sterke vermoeden dat maar weinig mensen precies weten hoe onvoordelig dat in elkaar steekt voor buitenlanders.......  Ik zei gisteravond tegen partner H. dat als ik geweten had wat ik nu weet, dan zou ik nooit van mijn leven een huis in Frankrijk  hebben gekocht!

Mijn commentaar

Inderdaad zijn veel Nederlanders in het buitenland niet volledig op de hoogte, maar de hoofdpunten zijn wel bekend voor degene die wat moeite neemt de site door te nemen of een boek hierover te raadplegen. De daarin gegeven algemene informatie kan meer worden verpersoonlijkt als men te rade gaat bij een Franse notaris (toch altijd nodig) die zich heeft verdiept in de samenbinding van de NL/FR wetgeving (er zijn er enkele tientallen), bij een Nederlandse notaris (met een lantaarntje te zoeken) of bij een NL specialist (erg duur).

@1. De notaris

Laat wij eerst een pricipiele foute gedachten wegnemen. De notaris zorgt er voor dat de juridische kant goed voor elkaar is, dus de kwestie van het erfrecht.

Maar met betrekking tot de centjes, m.a.w. het successierecht, de TVA, de surplusbelasting, is hij meer gericht op de staat als op zijn client.

Mijn commentaar

Klopt. De meeste notarissen zijn als de dood voor de lokale belastingdienst. Zij dienen zeker niet het belang van de cliënten, maar sloven zich uit voor de mannen van de impôts, bevreesd als zij zijn aansprakelijk te worden gesteld voor gemaakte fouten. Bij buitenlanders willen ze er vaak ook een dure représentant fiscal bijhalen bij zaken waar de belasting op de plus-value aan de orde is.

In menig opzicht is de beroepsmoraal van de Franse notaris mediterraner dan die van de poldernotaris in de lage landen. Ervaringen leren dat tal van Franse notarissen kwesties met buitenlanders rommelig regelen en op het gebied van het erfrecht onvoldoende bekwaam zijn. In de gebieden waar relatief veel buitenlanders wonen zijn echter notarissen te vinden die zich in de materie hebben verdiept en nuttig werk kunnen verrichten tegen aanvaardbare tarieven.

Tot zover voorlopig.

Wim

avatar#4227
smokesnuiver
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-01-11 22:54:42

Ik zoek advies over het Frans erfrecht. Ik heb een Nederlands testament, ben gelukkig getrouwd, heb geen kinderen, een moeder, schoonmoeder en natuurlijk (schoon)broers en (schoon) zuster al dan niet met kinderen. Sta op het punt een Frans huis te kopen en heb het gevoel dat ik niet voldoende wordt geadviseerd. Het Nederlandse testament voorziet in een langstlevende clausule en als wij beide niet meer leven worden de nichten en neven gelukkig. Levende moeders en (schoon)broers en (schoon) zusters zijn dus uitgesloten.

Mijn adviseur zegt me nu dat een Frans testament (ik ben overigens nu niet van plan daar blijvend te resideren) geen nut heeft (alles wordt verdeeld volgend Frans recht), maar ik lees in vele artikelen (waaronder op sites) dat een Frans testament nwel kan en dat zelfs een notaris niet nodig is.

Kan iemand mij vertellen hoe dit in elkaar steekt? Wim schijnt enige deskundigheid opgebouwd e hebben, dus ik ben benieuwd.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2007-01-13 23:35:31

Naast een NL testament is het vaak ook nodig om een Frans testament te laten opstellen dat de geest van het NL testament weergeeft. Er zijn enkele Franse notarissen die dat heel goed kunnen en veel met buitenlanders werken. Via huwelijkse voorwaarden kan veel worden geregeld dat lijkt op een langstlevende clausule (communauté universelle, clause de tontine bij de aankoop van het huis e.d.). Maar het feit blijft dat de bloedverwantschap nog steeds het uitgangspunt is van het eeuwenoude Franse erfrecht, dat de laatste jaren overigens wat wordt gemoderniseerd. In algemene termen staat het verhaal te lezen op deze website onder Erfrecht (even de zoekmachine hier links onderaan de menubalk gebruiken) en, uitgebreider, in La Maison (sorry voor de reclame). De informatie daarin is mede gebaseerd op de adviezen van Nederlandse specialisten die zich in deze FR/NL-kwesties hebben gespecialiseerd. Deze experts verstrekken deugdelijk adviezen, maar hanteren zeer hoge tarieven. Het is daarom niet onbelangrijk om bij landgenoten in Frankrijk rond te vragen naar notarissen die zich in deze materie hebben verdiept. Zij spreken vaak ook Engels (want de Britten strijken in groten getale neer in Frankrijk) en zijn over het algemeen deskundig. Het is zeer af te raden om met de lokale notaris, die niet met dergelijke affaires te maken heeft, in zee te gaan. Dus even rondvragen en zoeken naar deze notarissen, die zich vooral hebben gevestigd in de concentratiegebieden (Dordogne, Morvan en het gehele gebied van Provence, Languedoc, Côte d'Azur).

Wim

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#7 Geplaatst: 2007-01-14 14:07:16

Salut Smokesnuiver,

Ik heb wellicht een opening die op jullie situatie past. Wij hebben enkele jaren met een overgangsdocument gewerkt. Dit stuk is gebaseerd op het Europees Recht. Essentieel in de toegepaste redenering is dat NL je woonland is. Het Europees Recht stelt dat de F-overheid de NL-huwelijkse voorwaarden moet volgen.

Eea is opgesteld door een F-notaris (die vanwege roots in Eindhoven ook Nederlands begrijpt en aarzelend spreekt ! ). Kosten (uit mijn hoofd) rond de 150 euro, mi geen exorbitant bedrag.

Morgen zoek ik verder in het familiearchief (schoenendoos) naar de overige modaliteiten en de naam van de notaris. Ik zal me melden op je privémailadres.

Ben,

PS. De beste oplossing voor ons probleem is: wachten met doodgaan.

B

avatar#4355
jolie
Berichten: 0
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2007-02-28 16:35:47

Enige maanden geleden heb ik een artikel gelezen, ik dacht op deze website, over de successierechten, en wel in de situatie dat men nog geen 10 jaar uit Nederland weg is. Er zou een soort arrest lopen, omdat buiten de EU deze regeling niet zou gelden en dat men hierop een beroep zou kunnen doen ivm rechtsongelijkheid.

Het betreft dus de erfgenamen die in Nederland wonen. Sp waar is dit artikel te vinden ?

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#9 Geplaatst: 2007-05-20 19:43:54

Nu er wat veranderingen op stapel blijken te zijn in het successierecht hoop ik dat het niet afgeschaft zal gaan worden, maar het tarief op nul gesteld zal gaan worden!
Anders denk ik dat de Nederlandse fiscus in dat (gouden) gat zal springen, en dan kan je mooi over je Franse onroerend goed bezit het "fraaie" Nederlandse tarief gaan betalen.
Natuurlijk is er nog niets bekend, maar het is wel erg interessant dit goed te volgen.
Wellicht kan dit voorkomen worden als de Franse fiscus wél in principe aanspraak bijft maken maar zoals ik al stelde 0% zal gaan heffen.
Ben benieuwd.
Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-06-06 18:44:07

ik deel de zog omtrent het erfrecht, heb in ned. een testament en in frankrijk,

plus juridische hulp van een nederlandse notaris in frankrijk ingeroepen: resultaat: we weten nog niks.

ik geloof echter dat nu met de nieuwe wetgeving e.e.a. ten gunste is gekeerd.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#11 Geplaatst: 2007-06-07 16:01:09

Salut,

Voor een goed begrip moet onderscheid worden gemaakt tussen het erfrecht en de financiële consequenties daarvan. De laatste wijzigingen in het erfrecht dateren van 1 januari jl. Er zijn volgens mij voorlopig geen verdere wijzigingen voorzien in het erfrecht as such. De wijzigingen die nu rondzingen betreffen successierechten, ook belangrijk maar toch van een andere orde.

Inmiddels hebben wij, ten aanzien van de erfopvolging (dus het erfrecht), weer een stapje kunnen zetten naar een situatie die lijkt op hetgeen we in NL al hadden geregeld, met name het verstevigen van het recht van de laatst/langst levende. Hiervoor hebben we de hulp ingeschakeld van een Conseiller en Investissements Financiers (CIF). Dit bleek een goede (zakelijke) schakkel tussen ons en onze dorpsnotaris (die alleen maar wil weten of we enfants d'autre lits hebben.....) Hij -de CIF mijnheer- heeft voor zijn bemiddeling NIETS gerekend. (En dus heb ik voor een klein fortuin aan goede flessen bij hem naar binnen gesjouwd....)

Groet,

Ben

avatar#4733
ikann
Berichten: 0
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2007-08-28 17:40:57

Hallo allemaal. Ik heb volgende vraag. Ik woon in Frankrijk (al 15 jaar) en erf het huis van mijn ouders in Nederland.Waar moet ik de successierechten betalen? In Nederland, Frankrijk of kan ik kiezen? Ik ga er vanuit dat ik niet 2 keer successierechten moet betalen. Moet ik vervolgens het bedrag van de erfenis in Frankrijk declareren en daar inkomstenbelasting over betalen? Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt voor de antwoorden!

Groet, Do

avatar#4769
pat vos
Berichten: 0
Reacties: 2

#13 Geplaatst: 2007-09-07 18:40:15

Hallo daar...

Mijn vader is vorig jaar maart overleden in frankrijk. Hij woonde daar vanaf 2000. Is daarvoor in nederland getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Is nooit naar een notaris geweest om een en ander vast te leggen. Nu heeft zijn vrouw besloten het huis te verkopen en terug te komen naar nederland. Kan iemand mij vertellen hoe dit stukje erfrecht gerelgeld wordt tegenwoordig in frankrijk? Betalen we (ik en mijn zus) twee keer successie recht bijvoorbeeld? Hoe is de verdeling? Kortom we weten nog helemaal niks. Zijn wel bezig documenten uit Frankrijk naar nederland te krijgen en te laten vertalen maar ze zijn niet zo snel die fransen....vandaar mijn vraag op dit forum. Ik ben benieuwd.

Groetjes Patricia

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2007-09-07 19:15:31

Ik raad aan eerst de artikelen over Erfrecht e.d. te lezen op deze site. Blijven er nog vragen over, kom dan weer terug naar het forum.

De informatie is te vinden op

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/83/

Wim

avatar#4769
pat vos
Berichten: 0
Reacties: 2

#15 Geplaatst: 2007-09-07 21:10:56

Wim bedankt voor je snelle reactie. Voor zover ik het snap, komt het erop neer dat mijn vader zijn vrouw 1/4 in eigendom krijgt en wij als kinderen uit vorig huwelijk 3/4. Is het niet zo dat het huis een eigendom van beide is geweest en dus zij nu voor de helft eigenaar is en dan recht heeft op een percentage van ons kindsdeel? Dit 'verhaal' heb ik ook gehoord van iemand....Zegt dat jou iets?Moeilijke situatie hoor.

Ik hoop snel officieel duidelijkheid te krijgen uit de papieren uit frankrijk.

Groetjes Patricia

avatar#5229
th
Berichten: 0
Reacties: 2

#16 Geplaatst: 2008-06-01 12:51:52

hallo, ben bezig met een franse notaris om e.e.a te informeren maar ook ik stuit op onwetendheid. Wellicht kan iemand mij raden; destijds ongetrouwd met partner huis gekocht en tontine. Nu getrouwd in gemeenschap v. goederen met deze partner met kinderen uit een eerder huwelijk. Uiteindelijk blijft huis een 2e huis en wonen we er niet. Vraag; kan bij overlijden van de een de en tontine worden toegepast en alleen de overdrachtsbelasting te betalen (en verder geen suceesiebelasting omdat die voor echtparen op nul staat). Volgens de notaris zou e.e.a niet gelden omdat het een residence secondaire is en komen kinderen (bij overlijden van mijn partner) om de hoek met rechten. Begint over het oprichten van een SCi wil het huis na overlijden ter beschikking van de langstlevende blijven (kan dan alleen vrijelijk beschikken over het huis ter verkoop e.d. volgens haar) Ik twijfel erg wat te doen. graag tips.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#17 Geplaatst: 2008-06-01 17:41:17

Hoelang moet Wim hier nog naar die update verwijzen, dan ???

Ivm. Frans Erfrecht bestaat er over Onroerend Goed slechts één grondregel.

Dat valt hoe dan ook onder dat  Frans Erfrecht... ook als de weduwe inmiddels weer naar NL was verhuisd!

Is de langstlevende niet naar NL verhuisd. Dan delen kinderen ieder tot max. de helft van resp. overleden vader of moeder in onroerend goed.

Is de vader korter dan 10 jaar overleden NA emigratie, dan betalen evt. kinderen in NL. een veel groter deel over ALLE goederen die de overledene nalaat, dan dat zij dat vlgls. NL successierecht zouden doen BINNEN NL. als die daar of hun moeder nog gewoond hadden.

Er zijn zowel wat NL betreft als in FR enige legale konstructies te verwezenlijken.

Maar die zijn er over en weer maar heel mondjesmaat...indien er miljoenen 'involved' zijn willen zowel notarissen of fiscale adviseurs nog wel hun best doen, hoor! Daarvan kun je hier dus ook kennis nemen...

Maar ook als er dus bij een verstorven persoon, sprake is van eigendom op grond de zg. 'huwelijkse voorwaarden' uit buitenlandse status, behoudt de langstlevende in veel gevallen het 'Recht' om over die onverdeeld eigendom (voorlopig) te beschikken...vgls. Frans Recht.

En helaas pindakaas de recente wetswijzingings voorstellen in NL erfrecht tov. jonger dan 10 jaar overleden geëmigreerden, zullen voor die kinderen dan of combi, waarschijnlijk een Sigaar uit eigen doos inhouden van de NL-Staat...

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#18 Geplaatst: 2008-06-01 18:10:07

Th,

Ik stuit OOK op ontwetendheid van NL notaris hoor. Maar het geheel overlezend hier had ik al bepaalde vragen over testamenten, die haar die notaris dus beetje veel onzeker maakten. Later werd er door een mn. collega van zelfde kantoor nog veel grotere foutjes gemaakt. Het ging dus niet over mij als evt. testamentair, maar tussen dochters van mij ivm. On(t)roererend Goed enne evenmin van dat van mij hier dus in FR. Grin.

Erik.

avatar#3149
Henri Toutvent
Berichten: 25
Reacties: 40

#19 Geplaatst: 2008-10-27 13:10:46

Ik woon sinds 5 jaar in Frankrijk, mijn 'vermogen'is hier geparkeerd en ik betaal hier ook mijn belastingen. In Nederland heb ik geen vermogen of onroerende goederen meer. Mijn kinderen wonen (nog) in Nederland.

Ik heb het stuk van Wim over de successierechten gelezen. Klopt het dat in geval van overlijden, het betalen van de successierechten onder de Franse regelgeving vallen en dat mijn kinderen in Nederland daar ook geheel onder vallen ?

Of pikt de nederlandse fiscus alsnog uit de ruif?

Henk

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#20 Geplaatst: 2008-10-28 13:27:05

Henk, ja inderdaad, NL wil alsnog uit de ruif eten als je tenminste binnen 5 jaar overlijdt. NL beschouwt nederlanders (en die dat blijven) in den vreemde successiebelastingplichtig, tot 10 jaar na hun vertrek. Dat is de woonplaatsfictie. Diverse rechtzaken en veel kritiek leverde niets op. Van nationaliteit wisselen wordt aangeraden, of gewoon bij evt overlijden de NL fiscus niet op de hoogte brengen van het verscheiden. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#21 Geplaatst: 2008-10-29 18:53:08

Zie de eerdere antwoorden in deze draad. Onroerend goed wordt in Frankrijk belast (er is wel een mogelijkheid om het betalen van dubbele successieheffing te voorkomen). Nederland heft nog wel successierechten over de nalatenschap van een Nederlander die nog geen tien jaar in Frankrijk woont.

Wim

avatar#5142
Lilian
Berichten: 1
Reacties: 2

#22 Geplaatst: 2008-10-30 18:23:35

Inderdaad, de nederlandse fiscus heft successierechten over de nalatenschap van een nederlander die nog geen 10 jaar in Frankrijk woont.

Het betreft zowel de franse als eventueel de nederlandse nalatenschap, voor zowel de persoon die in Framkrijk woont, als de kinderen die in Nederland wonen.

Men kan dit echter voorkomen door in Frankrijk bij de notaris voor een

Changement Regime Matrimonial te kiezen.

Helaas oudere notarissen in Frankrijk weten hier niets van of willen er niets van weten. Zoek dus een jonge notaris.

Heeft men ook een nederlands langstlevende testament, dan zal de ned. notaris op het Bewijs van erfrecht vermelden dat er een verblijvingsbeding is gemaakt.

Ook bij de nederlandse notaris is het moeilijk goede informatie te krijgen.

Ik begrijp niet hoe dat mogelijk is. Ik neem aan dat mijn man niet de eerste persoon is, die in Frankrijk overleden is.

Er moeten toch voorbeelden zijn van een echtpaar, 1x getrouwd en kinderen. 

De zaken liggen echter anders, als er kinderen uit een eerder huwelijk zijn.

Nog een aantekening ,wat 'dit' aanvoert in haar/zijn bericht gaat echter niet op.

Ik heb nooit de nederlandse fiscus geinformeerd over het overlijden van mijn man.

Maar kreeg toch enkele maanden na zijn overlijden een dikke enveloppe van Heerlen voor aangifte successie.

1. De Pompe Funebre geeft het overlijden door aan de Nederlandse Ambassade en

aan de gemeente van geboorte en huwelijk van de overleden persoon.

Tevens ontvangt met toch 1 of 2 maal per jaar een formulier om door de gemeente te laten tekenen dat men noch in leven is

2. Men zal toch doorgeven aan de SVB (voor de AOW) en het pensioenfonds in Nederland, dat een persoon overleden is en niet te vergeten de CVZ betreffende de zorgverzekering om de inhoudingen te doen/laten stoppen.

Lilian

avatar#4476
marise
Berichten: 2
Reacties: 19

#23 Geplaatst: 2008-11-13 15:04:27

Hallo,

Mijn man en ik hebben ons tweede huis in Frankrijk in een SCI ondergebracht met hierin een klein percentage parts sociales voor onze drie kinderen ,omdat wij een onwillig kind willen uitsluiten van de erfenis. Ons tweede huwelijk hebben wij gesloten in Frankrijk. De huwelijkse voorwaarden zij in nederland opgemaakt. Alles is in den Haag geregistreerd.Als wij bv door een ongeluk om het leven komen(fransen rijden nu eenmaal erg hard) vragen wij ons af of het kind uit een eerder huwelijk dan toch recht op de aandelen in de SCI heeft en indien dit zo is ,hoe kunnen wij dit voorkomenen  en aan wie worden  de parts sociales toebedeeld.

Voor diegenen die een SCI willen oprichten . Het is belangrijk dat de partners of echtgenoten een groot aandeel in de part sociales hebben zodat de zeggenschap (gerant) bij overlijden bij de andere partner blijft.

Wij vragen ons af of het erfrecht ook opgaat voor de SCI voor in Nederland ingeschrevenen. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#24 Geplaatst: 2008-11-16 19:35:04

De vragen zijn lastig in individuele gevallen te beantwoorden. Welke regelingen je ook treft om kinderen uit een eerder huwelijk uit een voortijdige opeising te houden, zij kunnen voor de rechter altijd hun rechten laten inwilligen.

Verder: Frans onroerend goed vererft naar het Franse recht. Aandelen in een SCI zijn roerende zaken, dus dan geldt in principe het Nederlandse recht.

Voor de finesses zul je toch te rade moeten gaan bij specialisten die in detail op de hogte (behoren te) zijn.

Wim

avatar#6582
pootje
Berichten: 0
Reacties: 1

#25 Geplaatst: 2008-12-23 14:16:56

Hallo,

ik had een vraagje.

Volgende situatie:

man woont in frankrijk, vrouw in belgie.

Ze willen elkaar beschermen, namelijk vruchtgebruik op onroerende goederen.

Moeten ze hiervoor huwen, wat met verblijfplaats man?

Is er een samenlevingscontract nodig, wat kunnen ze doen dus?

Alvast bedankt! 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#26 Geplaatst: 2008-12-23 22:04:25

Alvast bedankt? Ik zou eerst maar eens rustig deze website doorlezen en in het bijzonder de pagina's van

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/2517/

Mochten er na lezing daarvan nog vragen zijn, aarzel dan niet om deze hier te stellen.

Wim