Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sociale lasten

Auteur Bericht

avatar#4213
Patrice
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-01-05 16:36:20

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar info mbt de sociale lasten in Frankrijk.

Wij gaan dit jaar emigreren naar Frankrijk, om daar onze boerderij, schuren en het omliggende terrein te verbouwen tot chambres, gite en kleine camping (max 25 plaatsen). Wij zeggen onze baan in NL op, verkopen ons huis en zullen, tot het af is (planning ruim 1 jaar), leven van ons spaargeld. Zolang er geen inkomsten zijn, zullen wij m.i. ook geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, maar sociale lasten weet ik het niet zeker. We zullen ons en onze kinderen (7,10 en 11 jaar) uiteraard moeten verzekeren voor de ziektekosten, maar we ontvangen volgens mij wel weer kinderbijslag. Zodra wij gaan "draaien" zullen wij ons in moeten gaan schrijven (als micro enterprise?) bij de KvK/belastingdienst en zal de hele papierwinkel wel op gang komen, maar tot die tijd? De website verstrekt een hoop info over allerlei zaken als je een bedrijf opricht, overneemt of van je pensioen in Frankrijk geniet, maar die eerste periode, voordat je daadwerkelijk bezig bent, daar kan ik niet zo veel over vinden. Ook vroeg ik mij af, als ik wat bij zou verdienen in de periode van opbouw, in de vorm van (kleinschalige) verkoop van boerderij produkten aan plaatselijke restaurants of particulieren, of je je dan ook al in zou moeten schrijven als ...? en of je de voorlopige aanslag van 3000,- euro moet gaan betalen...!!

Kortom, er is nog een hoop uit te zoeken, wellicht dat een van jullie mij meer info kan geven!

Groeten, Patrice

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2007-01-07 20:14:53

Beste Patrice,

Zijn zijn een heleboel vragen, te veel om in een keer te beantwoorden.

Alle Nederlanders die (permanent) in Frankrijk woont betalen er sociale lasten, behalve zij die met pensioen zijn (pensiopen van een erkende Nederlandse pensioenorganisatie) en zij die net doen alsof ze in Nederland wonen, maar ondertussen wel stiekum in Frankrijk wonen. Je noemt geen leeftijden, maar aan de leeftijd van je kinderen maak ik op dat jullie nog geen 65 jaar zijn. En de laatste variant gaat niet op, juist vanwege de kinderen.

Het antwoord op al je vragen begint dus bij de kinderen. Die zijn leerplichtig en moeten dus naar school. Daarvoor is inschrijving vereist bij je Franse gemeente en daardoor ben je ook bekend bij de Franse fiscus. Bovendien moeten die kinderen in Frankrijk voor ziektenkosten worden verzekerd. Verder wil je er graag kinderbijslag voor ontvangen. Het is mogelijk om beiden zaken afzonderlijk te regelen, rechtstreeks met de betrokken instanties. Ook is het mogelijk om je pensioen in Frankrijk te regelen en een arbeidsogeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nederlanders hebben vrije vestiging in Frankrijk, dus je kunt doen en laten wat je wilt. Ik wens je dan overigens veel succes toe met het bevechten van al die verschillende instanties en de lawine aan formulieren die over je uitgestrooid wordt....

Alleen...als je gaat ondernemen, dus rekeningen gaat sturen, geld gaat verdienen met de activiteiten die je noemt (zolang het boven de €760/jaar is), dan zul je je moeten inschrijven als bedrijf. Een eenmanszaak (de eenvoudigste bedrijfsvorm, er zijn er meer mogelijk) zorgt ervoor dat de CFE al het bovenstaande papierwerk van je overneemt. Met een inschrijving zijn dus gelijk de ziektekostenverzekering, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, het pensioen geregeld. Dat kost inderdaad ongeveer €3100 in het eerste jaar, meer in het tweede jaar. Maar ik verzeker je: als je als privepersoon die verzekeringen afzonderlijk wilt regelen, zoals hierboven beschreven, dan ben je nog meer geld kwijt. Ook als je dat alles in Nederland blijft regelen: reken maar uit: ziektekostenverzekering voor het hele gezin, partikuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering, doorbetalen AOW.....

Kortom, richt gewoon eenbedrijfje op, vanaf het moment dat jullie beginnen in Frankrijk, dan ben je gelijk van nagenoeg al je bovenstaande vragen af....Verder zijn een gedeelte van de verbouwingskosten aftrekbaar van toekomstige belasting, en...belasting ga je pas betalen als je winst maakt, dus niet het eerste jaar.

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Wim

avatar#4216
patrice b.
Berichten: 3
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2007-01-07 21:53:28

Beste Wim,

Bedankt voor je uitgebreide info! Het is prettig om te weten dat je wel "waar voor je geld" krijgt voor die 3100 euro. Is dit trouwens een bedrag per jaar, ongeacht het moment van inschrijving? Of wordt dit evenredig berekend als je bijvoorbeeld pas halerwege het jaar emigreert?

Wat ik mij verder ook nog afvroeg is de zin van: de verbouwingskosten zijn voor een deel aftrekbaar van de toekomstige belastingen. Zijn dat de zogenaamde huisverbeterings investeringen? Zoals cv, isolatie, septic tank etc? Ook als je het zelf doet? (materiaalkosten) Of alleen na overleg van installatie rekeningen?

Oh wat een vragen! Ik weet er nog eentje: Als ik mij inschrijf als eenmanszaak voor bijvoorbeeld de verkoop van boerderijprodukten, dan betaal ik dus die premie voor het hele gezin. Stel nou, dat mijn man bij wil gaan klussen, dan zal hij zich ook in moeten schrijven bij de CFE. Betalen wij dan samen 6200,- euro? Of is daar weer een of ander handigheidje voor?

En wat als ik mij inschrijf en de inkomsten blijven onder de 760 euro per jaar?

Als laatste voor vandaag; ik las dat de license II binnenkort aangevraagd moet worden na het volgen van een opleiding. Kan ik zodra wij de definitieve koopakte hebben getekend, al zo'n license II aanvragen met het oog op ons toekomstig chambre de hotes bedrijf? Of moeten we dan eerst zijn ingeschreven als CdH? (Dat duurt nog wel een jaartje...)

Patrice

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2007-01-08 09:30:49

Pfff...wat een vragen allemaal...

Ik zal een poging doen.

1. Sociale lasten van ongeveer €3100-jaar in het eerste jaar en daarna meer geldt voor een getrouwd stel. Dit was het bedrag voor 2006, ik neem aan dat er dit jaar weer een gebruikelijke verhoging op komt, maar die ken ik nog niet. Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende bijdragen, die hetzij per maand, hetzij per kwartaal bataald moeten worden. Dus bij 'instroom' halverwege het jaar wordt het bedrag evenredig lager. Overigens eventuele aanvullende ziektekostenverzekering etc verhoogt deze post nog. Sociale lasten hoeven maar 1 keer betaald te worden, dus indien je man elders gaat bijklussen leidt dat niet tot een verhoging van de te betalen lasten. Let wel: genoemde bedragen zijn MINIMUM-betalingen. Als jullie meer gaan verdienen gaan die bedragen ook omhoog.

2. Verkoop van boerderijproducten. Alles wat met handel in levensmiddelen te maken heeft valt in Frankrijk onder de beschermde beroepen en daarvoor is een inschrijving nodig, in dit geval bij de Chambre d'Agriculture. Dat is nogal een gecompliceerd dossier. Als het gaat om weinig inkomen, moet je je afvragen of je dat wil.

3. Als jullie je laten inschrijven als exploitant van gites, met een camping a la ferme en chambres d'hotes als bijverdienste, dan zijn investeringen voor toekomstig inkomen aftrekbaar. Daar zijn zeer gedetailleerde regels voor die ik lang niet allemaal ken, maar een goede compatble weet daar wel weg mee. Ik kan je desgewenst een Nederlandstalige comtable aanbevelen, die in heel Frankrijk werkt en startende bedrijven ondersteunt.

4. Indien je inkomen onder de €760/jaar blijft, hoef je geen bedrijf in te schrijven en geen belasting te betalen, maar als je in Frankrijk woont met kinderen zul je toch echt de sociale lasten moeten betalen. Je kunt niet 'net doen' alsof je nog in NL woont, wat zonder kinderen nog wel een tijdje lukt.

5. Om een licentie II te kunnen krijgen moet de activiteit van chambres d'hotes zijn aangemeld bij de gemeente. Dat kun je al doen als je het huis in bezit hebt, maar feitelijk nog niet open bent. Met de attestation die je dan krijgt moet je naar de douane, die de licentie uitreikt.

Kijk anders nog even op www.ondernemen-frankrijk.nl

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-01-08 18:54:16

De fiscale vorm van een micro-entreprise, nogal eens toegepast door Nederlanders in Frankrijk die een kleine bedrijfsactiviteit (verhuur gîtes e.d.) uitoefenen, wordt wat betreft de afdracht van sociale lasten wat vriendelijker. Voordat men een enkele euro heeft verdiend is men al een forfait van € 3100 verschuldigd aan premies (cotisations sociales). Voor jonge Franse ondernemers is dat niet een bemoedigend vooruitzicht. Daarom heeft de regering voorgesteld een maximum vast te stellen (bouclier social) voor deze micro-entreprises. Vanaf 1 januari 2007 zullen bovendien onderneminkjes met een nog nader te bepalen kleine activiteit een andere vorm van berekenen van de sociale lasten mogen toepassen, waarbij niet meer het starre forfait behoeft te worden afgedragen, maar de hoogte van de premies een percentage wordt van de omzet.

Wim (Bavelaar)

avatar#4216
patrice b.
Berichten: 3
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2007-01-08 21:23:17

Beste Wim van T.,

Ad. 1 Zo'n aanvullende verzekering is waarschijnlijk zeer aan te bevelen (zeker met kinderen) Enig idee/indicatie waar je gemiddeld op uitkomt per jaar als je je "normaal" wilt (bij)verzekeren met 5 personen? 

Ad. 2 Je bedoelt dat je je in moet schrijven als boer, inclusief de verplichte formation? Ik hoopte dat je met de verkoop van bijvoorbeeld fruit niet aan van die strenge regels gebonden zou zijn, dan als het bijvoorbeeld gaat om de verkoop van kaas of vlees.

Ad. 3. We zouden graag de naam van de comptable van je ontvangen, zodat we daar contact mee op kunnen nemen zodra we van start gaan.

Ad. 4 Het is niet onze bedoeling om de sociale lasten te ontduiken hoor! Wat ik eigenlijk bedoel is, dat jij aangaf dat het slimmer is om alvast een bedrijfje op te starten omdat de kosten "los" hoger zijn. Nu vroeg ik mij af, als je uiteindelijk misschien toch (te) weinig inkomsten hebt, (< 760,- p/jr) of er dan wellicht een sanctie zou zijn, omdat je niet aan alle voorwaarden voldoet.

Ad 5. Prima nieuws! Bedankt.

Beste Wim B.,

Ik hoop hier graag wat meer over te lezen, als er wat meer van bekend is! (Hoogte maximum, percentage)

Groeten, Patrice

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2007-01-09 09:18:30

Bijna al mijn jklanten verzekeren bij als ze in Frankrijk gaan wonen. Hoeveel is helemaal afhankelijk van persoonlijke wensen. Ik heb mij laten vertellen dat een gezin met twee kinderen met een bijbetaling van ongeveer €500/jaar voor wat betreft de ziektekostenverzekering op een niveau zit dat voor Nederland gebruikelijk is, maar ik ken dit niet uit eigen ervaring, en ik heb de vergelijking ook nooit gemaakt. Alleen maar van horen zeggen, dus.

Om levensmiddelen te verhandelen hoef je niet ingeschreven te zijn als boer, dat kan ook als commercant. Dan kom je uit bij de Cghambre de Commerce, met bijzondere voorwaarden voor inschrijving. Als je fruit wilt verhandelen dat je op je eigen terrein hebt verbouwd, dan moet je inderdaad ingeschreven worden als boer. Formation is alleen nodig als je nooit eerder boer bent geweest. Als je een inschrijving kunt laten zien bij een Nederlandse land- of tuinbouworganisatie dan krijg je ontheffing voor de formation.

De naam van de comptable stuur ik per emal

Voor de sociale lasten geldt dat je slechts een keer hoeft te betalen. Het kan zijn dat ze worden ingehouden van je loon, als je ergens in dienst bent, het kan zijn dan ze betaald worden als klein ondernemer en als free-lancer moet je ze ook betalen, maar dan moet je alles zelf regelen, om te beginnen bij de URSAFF. Voor eenmanszaken geldt al een korting op de te betalen sociale lasten, t.o.v. de andere mogelijkheden (en, zoals Wim B. al beschreef, wil de Franse overheid die korting nog aantrekkelijker maken). Dus je bent beter af met een eenmanszaak. Sociale lasten moeten betaald worden ongeacht de omzet. Zelfs als je geen inkomen hebt ewordt je verondersteld sociale lasten te betalen in Frankrijk, als je daar woont. Fransen noemen dit ook het solidariteits-principe. Daar zijn een paar uitzonderingen op, o.a. voor gepensioneerden, mensen die op ex-pat basis in Frankrijk verblijven en nog een paar groepen. Ik neem aan dat jullie daar niet onder vallen.

Wim vT

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-01-16 08:57:25

Hi Wim,

Dit onderwerp blijft boeien......

Ik zag je tekst: "Zelfs als je geen inkomen hebt ewordt je verondersteld sociale lasten te betalen in Frankrijk, als je daar woont. Fransen noemen dit ook het solidariteits-principe."

Ik spring dan even naar het begrip Stamrecht BV hetgeen niet onder het belastingbedrag tussen Nederland en Frankrijk valt waardoor ik, wonende in Franrkijk met een StamrechtBV in Nederland, wél belasting betaal in Nederland over de uitkeringen die uit de BV komen maar geen sociale premies... en dat scheelt behoorlijk.

Naast de problemen die een Stamrecht Bv oplevert bij de anmelding voor ziektekosten vraag ik mij af op welke wijze ik "aangeslagen" wordt voor de sociale premies in Frankrijk.

Moet ik mij daarvoor ergens melden?krijg ik automatisch een aanslag?

Voor alle duidelijkheid: ik heb in Frankrijk géén verder inkomsten.

Paul

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#8 Geplaatst: 2007-01-16 19:48:13

Nee, je hoeft je in Frankrijk niet te melden. En dit is inderdaad een uitzondering (samen met een pensioen genieten van een officiele pensioeninstantie) waarbij je onder betaling van sociale lasten uitkomt. Uiteraard kun je dan ook nooit aanspraak doen op sociale voorzieningen, zoals uitkeringen bij ziekte, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid, of op een pensioen.