Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

had ik het maar wel/niet gedaan

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-01-10 23:36:56

naar aanleiding van het bericht van redhead (huizen kopen) dacht ik het volgende te starten.

wat voor de één een droom lijkt te zijn, werd voor de ander een nachtmerrie.

na jaren van zoeken hebben we uiteindelijk ons stekkie gevonden, een oude boerderij uit 1850 met nostalgische waarde.

een bouwval, echter.

na lang werken en alle vrije tijd is het een leuk spul geworden waar we ons eigen kleine wereldje hebben.

maar hoe zit dat nu eigenlijk, is wel iedereen zo bevoorrecht ?

zijn er niet ook ergens een paar mensen zoals doperwt zegt 'zich hebben laten gek maken door zo'n ruine tegen een zacht prijsje, eenmaal gekocht zitten ze met de gebakken peren'

wat zegt U nu na zoveel jaren ?

nooit meer ? of .... ik zou het zo weer doen.

misschien dat de aankomende huizenkoper hier wat van op kan steken.

ik zeg in iedergeval, we hebben een mooi huis, een mooi eigen wereldje, maar ik zou het nóóit meer zo willen doen.

ik zou eerst veel meer geld sparen en me dan pas in zo'n avontuur storten, want het kost al met al een vermogen eer je het voor elkaar hebt.

ik ben er heel eerlijk in, ik ben geen mens om, zoals carolien in de zelfde discusie zegt, jaren te camperen.

ik wil toch af en toe op vakantie, en me gewoon kunnen douchen, en gewoon als ik zin heb naar een restaurant gaan, en niet al maar hoeven kijken, kan het deze maand nu wel of niet ?

cees.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#1 Geplaatst: 2007-01-11 02:07:11

'Had ik het wel / niet gedaan'.......

Je hebt iets gedaan, met al je sterke en zwakke eigenschappen.

Je kunt niet anders.

As is verbrande turf komt hier om de hoek kijken.

Ik.... ik ga terug naar Nederland.

En als ik daar ben zal ik verademenen en met spijt mijmeren over het huis waar ik 16 jaar in Frankrijk gewoond heb. (Hetgeen in feite in vergissing was, maar dat kon ik niet weten toen ik die stap nam.)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-01-11 07:16:53

@Dick

Jammer, maar ik kan mij het volledig voorstellen. Veranderen van mening geeft alleen maar aan, dat je doordenkt en evalueert, en dan geldt toch  'beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'.  Alleen hier is het niet mee afgelopen.

Ik heb zelf in een hoop landen gewoond, maar mijn hart ligt nu ergens in het midden. Geen enkel land bevalt, maar als je er weg bent kijk je toch met nostalgie terug.

Laat dat desnoods verbrande turf zijn, maar het leven is toch  een vreemde mengeling van nostalgie en melancholie: naar je jeugd, naar Indie, naar je middelbare school tijd, naar je eerste liefde, naar je werkzame jaren (hoop ik voor je), en ik hoop dat jullie toch ook weer met enige nostalgie zullen terugkijken op jullie 16 jaar in Frankrijk.

Het genieten na de maaltijd is even belangrijk als de maaltijd zelf, voor ons zelfs een pietsje belangrijker, want het duurt langer.

Het ga je goed, maar we zullen je missen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-11 09:41:16

beste allemaal,

ik had deze discussie opgestart meer in de richting van waar we vandaan kwamen op de huizenkopen-site (bericht redhead) de bouw of verbouw van jouw toekomstige paleisje.

ik waardeer jullie oordeel heel erg, want tenslotte komt ook dit om de hoek kijken, huis af en dan, bevalt het je wel hier, in dit dorp, in dit land, maar ik denk dat dat wel weer een ander discussiepunt kan worden.

in eerste instantie lijkt het me verstandig om de nieuwe francofiel een inzicht te geven van "is het allemaal wel zo leuk"

ik ken mensen, een gezin, overigens fransen zelf, die dachten, die kl.... nederlanders en engelsen (zo zei de het me echt) die komen hier, verbouwen een huis in een chambre d'hotes, en kaaien onze centen weg, dat ga ik zelluf doen.

hij begon moedig, maar hoe verder hij kwam des te langzamer het ging, en het eind was een grote bankschuld en een boerderij die (weer) op instorten staat.

ik bedoel maar, het vergt héél veel energie, en nog meer geduld om het voor elkaar te krijgen.

met dit soort voorbeelden en discussies kunnen we de nieuwe 'redheads' misschien iets laten zien waar ze op kunnen wachten, en misschien zelfs waarschuwen, maar vooral ook, motiveren, opbeuren.

ik ben benieuwd.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-01-11 10:10:43

Cees,

goede vraag 'had ik het wel/niet gedaan',

of, in mijn woorden 'wil je het netzo overdoen of zou je het anders aanpakken'.

In het geheel:

Heeelemaaal geen spijt. Hoewel wij, na een aantal huizen bekeken en kritisch geëvalueerd te hebben, ons huis uiteindelijk uit een onderbuikgevoel gekocht hebben - wij waren er gewoon verliefd op!

Geen spijt van de keuze: je moet het huis en de essentiële verbouwingen meteen kunnen betalen, voor de extra's kunnen wij sparen en wachten, wil zeggen uitsmeren over een aantal jaren.

In diverse details:

Geen spijt van de aanpak 'eerst een slaapkamer en de keuken helemaal in orde vóór iets anders aan de beurt komt'. En niet overal een beetje doen. Doe in een kamer meteen alles of niets.

Het saneren van het water- en elektriciteitsnet zou ik nu anders doen. Niet proberen het bestaande systeem hier en daar wat uit te breiden, aan te passen en te verbeteren. Nu zou ik de complete leidingnetten nieuw ontwerpen en stuk voor stuk installeren, en dan de bestaande rotzooi slopen.

En de beroemde vraag:

Een opknapper kopen of een bewoonbaar huis.

Dit is geen kwestie van kosten. Oud kopen en opknappen kan duurder zijn dan een 'nieuw' huis (vraag de eigenaar van een grachtenpand). Het is meer en kwestie van je eigen stijl en kunnen. Ik moet werken, iets plannen en bedenken en dan doen met mijn handen, en het huis naar mijn eigen smaak inrichten en aankleden. Daar voel ik mij prettig bij (en mijn vrouw gelukkig ook).

Als alles al af is, wat moet ik dan doen? Lui in de tuin liggen? Voor anderen verleidelijk, voor mij iets om gek van te worden.

Met de beste wensen voor iedereen die nog een keuze moet maken!

Christian von Klösterlein

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#5 Geplaatst: 2007-01-11 10:42:54

Salut,

Wij zochten sinds 1998 een stek de buurt van bergsportgebieden. Doel: in de lange weekends klimmen. De fijnste klimrotsen liggen in Noord Italië: dus ons eerste zoekterrein. Al praten en zoekend werd het aanvankelijke doel verruimd tot (uiteindelijk) een tweede huis dat, met het pensioen in het vizier, ook mogelijk zou kunnen worden omgebouwd tot een definitieve stek. Italië paste niet langer in het opgestelde lijstje van eisen. ook Portugal en Spanje vielen af. In 2002 vonden we de stek in F.

Vanaf dat moment zijn dingen (toevallig) snel veranderd. De fraaie woonomgeving in NL (op de Veluwezoom) werd minder aantrekkelijk. Het pensioen kwam (financieel) binnen bereik. Inmiddels bekend zijnde met de woonomgeving, de buren en het dorp, besloten we in 2003 definitief te emigreren. Het handboek van Wim B. werd vervolgens successievelijk af gewerkt. Het NL-bezit werd opgedoekt en met de verkregen middelen en veel eigen inzet het tweede huis in F om gebouwd tot een maison principal. Resultaat: Een fantastische woonomgeving, opgenomen in de lokale gemeenschap en een leuke sociale contekst.

Wij willen niet meer terug naar NL. Onze "eisen" mbt een woonomgeving zijn inmiddels te hoog.

Groet, Ben

PS Als klimkoppel bestaan we niet meer, de botten en spieren zijn niet meer van voldoende kwaliteit. Dit heet weemoed......

B

Spijt hebben van een keuze hangt ook af van de gehanteerde argumenten. Die argumenten mogen zich in de loop van de tijd ontwikkelen in tegendraadse opvattingen; alle maal niet erg maar je moet dat wel ij de gaten hebben.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2007-01-12 12:22:09

Wel of niet gedaan,

We zijn nog maar 1 1/2 jaar bezig met ons huis, tot nu toe zit alles mee, hoewel ik sommige zaken sneller zou willen zien. Er moet nog veel gebeuren maar we pakken het stap voor stap aan, dus inderdaad kamer voor kamer. Wel kijk ik met verbazing naar de diverse programma's waar mensen met minimale middelen een slechte voorbereiding en hoge risico's iets willen bereiken.

Al met al tot op heden geen seconde spijt gehad van onze actie.

Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-01-12 13:19:39

hallo allemaal,

daarom heb ik dit bericht ook neergezet willem, omdat er mensen zijn die we misschien middels deze discussie kunnen weerhouden ergens aan te beginnen wat bijna niet of soms zelfs geheel onmogelijk is.

ik kan niet in de knip van een andere kijken, dus zoals ik al zei kan ik niet zeggen of deze persoon met tienduizend euro's er wel of niet verstandig aan zou doen zijn plan ten uitvoer te brengen.

nu echter, na weer een bericht van hem denk ik daar anders over.

middels deze discussie kun je een beetje voor jezelf bepalen of je nog wilt of niet, zonder vragen te hoeven beantwoorden aan anderen, vragen die je liever niet gesteld ziet.

wij hadden het genoegen dat wel allebij een goede baan hebben, dat we allebij handig heel erg handig zijn, en ik een achterlijk grote familie heb die we zo nu en dan uitnodigen voor een werkvakantie.

we hebben met 5 man uit holland het gehele dak vernieuwd, kost normaal een vermogen, nu gratis, en zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen.

we hebben één huis op het terrein waar we goed in konden wonen tijdens de sloperijen en bouw, dus we hoefden niet persé.

toen iemand me zei, wat een makkie zei ik, ja, voor mij, maar jij hebt alleen een zus, hoe wilde je dat doen ?

tja, droom voorbij.

cees.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#8 Geplaatst: 2007-01-15 09:38:45

Beste Forumgenoten,

Tja, @ had ik het maar wel/niet gedaan.

Als francofiel qua aanleg (Franse voorouders) ga ik al meer dan 30 jaar met zeer veel plezier in Frankrijk met vakantie. Overigens ben ik ook wel in andere landen geweest maar daar mankeerde toch altijd wel iets....

Ook al meer dan 20 jaar gezocht naar een eigen stekje in LDF. Alles bijelkaar wel meer dan honderd huizen en plekjes gezien. Oude huizen bij de stad en in de negorij, (ver)nieuwde huizen idem. Mislukte restauratieprojecten en smakeloos gerestaureerde huizen waarvan de eigenaar enthousiast dacht dat ik zijn restauratiekosten wel zou betalen, niet dus.

Uiteindelijk is mij gebleken dat slechts één principe (voor mij) leidend zou moeten zijn: locatie, locatie en nog eens locatie. Al het andere is aan te passen aan smaak en portemonnaie, de plek niet!

Wij hebben nu een plekje dicht bij een (middel)grote stad, toch veel vrijheid en prachtige natuur en met name een FANTASTISCH uitzicht. Het huis was heel slecht, eigenlijk een ruïne maar met zeer veel historische waarde in de plek (het huis staat al op de cadastrale kaart van 1811 en zelfs op de kaart van Cassini uit 1770) en dus was er zeer veel restauratie, eigenlijk nieuwbouw.

Iedereen is blij: ik met mijn huis op dit stekje, de buurt met een nieuwe bewoner (op termijn) en zelfs de maire met een mooi huis in stijl op de zichtlocatie van zijn beschermde dorpsgezicht.

Succes aan allen die een keuze moeten maken, denk aan de locatie!

avec sincère salutations

Dominique

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#9 Geplaatst: 2007-01-15 10:41:58

Voor ons was inderdaad ook de locatie het belangrijkst, we zitten in een hameau van 4 huizen, met een cour aan de voorkant en totaal vrij met een geweldig uitzicht aan de achterkant.

Ook wij hebben veel mooie huizen bekeken maar zijn gevallen voor een ruïne op een prachtige locatie.

Omdat het zo'n goedkoop huis was hebben we er meteen een nieuw dak op laten zetten en hebben daarna de eerste vakanties in caravans geslapen. Het huis was in de eerste plaats voor de vakanties en we konden gewoon  blijven leven zoals we altijd gewend waren alleen gaat nu het spaargeld niet naar dure vakanties of luxe auto's maar naar het opknappen van ons Franse huis. Iedere vakantie ziet het er leuker/luxer uit en we vermaken ons ook nog eens prima met de dorpsgenoten, wat wil je nog meer.

Dus als je aan ons vraagt of we er spijt van hebben: nee dus, totaal niet!

Je moet je vooraf wel goed beseffen dat er veel tijd en vooral veel geld in gaat zitten en als je dat niet hebt en je mist ook nog een paar handige handen dan moet je er niet aan beginnen.

Carolien (16)

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#10 Geplaatst: 2007-01-15 12:16:44

Ik denk dat iedereen wel uren over zijn/haar keuzes kan praten.

Tijd: 

Ons huis is nieuwbouw. Vooral de tijd gaf hiervoor de doorslag. Van "zullen we een huis in frankrijk kopen?" tot de sleutelontvangst lag iets meer dan een jaar. Als je meer tijd hebt, kun je andere projecten overwegen.

Geld:

Ons uitgangspunt was dat de woning vanaf dag 1 verhuurbaar was. Uit de opbrengsten kan de lening worden betaald en worden gespaard voor extra's. Zo beïnvloedt de woning het NLse leven in financiele zin zo weinig mogelijk.

Leven:

Als we er zijn hebben we nog keuze ook: of lekker luieren en van huis, tuin en omgeving genieten. Of klussen, want ook bij nieuwbouw moet er nog het nodige gedaan worden (tuin is nog woestijn, hekje hier, trapje daar, buitenlampje, ga maar door). We hadden geen zin in een caravan, maar ook niet in een woning waar je na oplevering niets meer hoeft te doen. De boormachine gaat dus iedere vakantie mee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-01-18 12:35:43

Er is een wereld van verschil tussen mensen die hier met vakantie komen of mensen die nauwelijks banden et Nederland hebben. Als deze twee groepen over het beslissingsproces gaan praten met elkaar, dan gaat men appelen met peren met elkaar vergelijken. Ook wij kennen de tijd van nieuw en spannend, maar wij wonen nu een kleine 10 jaar hier en hebben geen banden meer met Nederland of juist wel, maar die zie je verwateren. Dan spelen andere zaken een rol. Los van de conclusie die je trekt. Neem van mij aan: niemand weet hoe hij of zij over 10 jaar over de zaken denkt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-01-18 13:55:34

Hans (Hari),

heelemaal gelijk!

Maar misschien is het voor iemand die voor een beslissing staat interessant over de appels en peren van anderen te lezen . Misschien zegt iemand:

Hoi, hier heb ik helemaal niet aan gedacht, of: hier moet ik mij op voorbereiden!

Christian von Kösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-01-18 20:14:34

hans,

al een keer eerder verwees ik naar het bericht van redhead, en dat doe ik dus weer.

jij hebt het weer over de beslissing om hier te wonen en zo, maar daar gaat het niet om in de discussie, het gaat om wat men verwacht te hebben/krijgen als je een huis wilt gaan verbouwen, nieuw bouwen, of gewoon kopen.

dat iemand het hier nu wel of niet leuk vind, dat doet er niet meer toe.

als verwijzing naar het bericht dat iemand een ruine gaat kopen en dan jaren "vast" zit aan een verbouwing, kan voor de een een makkie zijn, en voor de ander een drama worden.

daarom de rubriek, had ik het maar wel of niet gedaan, om eens te horen hoe anderen er over denken, of het inderdaad zo leuk was om die ouwe keet op te knappen en jaren in een caravan te slapen, of was het inderdaad je droom om gewoon je verhuisdoos in te pakken en je stapt in een nieuw huis waar je niets meer aan hoeft te doen, of zoals cristian het uitlegd over hoe het aan te pakken.

van iemand horen dat tie het hier niet naar de zin heeft, heeft geen zin, want hij (de lezer) vraagt daar niet naar, hij heeft immers al de beslissing genomen om voor frankrijk te kiezen.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-03-25 16:04:50

Hallo,

Wij hebben een oude Fermette in de Correze gekocht, eigenlijk op het eerste gezicht verliefd, vooral op het uitzicht.

De Fermette was namelijk praktisch onbewoonbaar, geen toilet, geen Sceptic tank oid, water aan een primitieve buitenkraan en een goede electrische kast waaraan tweelingsnoer door het hele huis bevestigd was met een spijkertje.

Het dak was ook niet bijzonder en hebben we dus ook helemaal moeten vervangen op de sporen na, dit houdt het aan de binnenkant authentiek.

Zoals het vaak gaat na een verliefdheid komt er een transitieperiode, met de moeilijkheden, Vergunningen, materiaal, tijd, voortgang.

Het gaat allemaal niet zo vlug als je zou willen maar bij het begin heb ik al gezegd dat het een vijf tot 10 jaars project zou worden.

Dat moet je willen, de eerste jaren in de Caravan kamperen, 1 of twee vertrekken in orde maken en zo verder uitbouwen. Hulp van vrienden of familie is dan ook zeer gewenst of wellicht noodzakelijk, of een dikke portemonaie.

Als je het doel voor ogen houdt komt het best goed maar vaak weet je niet precies waar je aan begint, het loopt altijd "tegen", zowel financieel als qua tijd, hou hiermee rekening.

Wij zouden het precies zo overdoen, het geeft veel voldoening iets te zien groeien al gaat het soms langzaam.

jean-pierre.

avatar#4409
Trente Trois
Berichten: 1
Reacties: 4

#15 Geplaatst: 2007-03-27 12:43:52

Beetje een open deur natuurlijk, maar het ligt voor iedereen anders denk ik. Wat al aangegeven is: heb je veel/weinig te besteden, ben je zelf wel/niet handig, heb je veel/weinig vrienden, familie om te helpen en vooral, hoeveel tijd kun je er aan besteden!?

Wij hebben de boel in NL verkocht en zijn in eerste instantie naar een huurhuis gegaan om van daaruit de woningmarkt en vooral de regio goed te bekijken. Heel veel rondrijden en vooral voor jezelf proberen te bepalen WAAR je wel en vooral ook waar je NIET zou willen wonen.

Vervolgens met een budget en een lijstje wensen naar een makelaar gestapt en zeer veel huizen bekeken.

Wij hebben uiteindeliljk gekozen voor een huis dat in goede staat verkeerde en weinig opknap werk behoefde. Dit met name gezien het feit dat ik zelf een redelijk drukke baan heb en bovendien hebben we 3 kinderen dus al met al weinig tijd/zin/energie voor klussen.

Wij hebben hier totaal geen spijt van, want na wat schilderen, behangen, lampjes ophangen etc. konden we er zo in.

Ik ben ook van mening dat het financieel niet zoveel hoeft te schelen, als we een bouwval voor een ton minder hadden gekocht hadden we dat geld er met verbouwingen toch alsnog in moeten steken.

Enige voordeel zou dan geweest zijn dat je je uitgaven meer spreidt en je het meer naar je eigen smaak kan verbouwen, maar wij zijn sowieso al zeer blij met het huis dat we gevonden hebben.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-03-29 00:11:47

Oké "wolfie" ik begrijp dát helemaal, maar waarom trek je hier nu erg van leer tegen andere forumgenoten??? Ik ben hier ook nog maar heel kort hoor, maar doorgaans ga ik niet zitten fulmineren tegen de leden hier.

Wél is van groot belang, dat je je zaakjes erg goed op een rijtje hebt voordat je je in LDF vestigt. Ook dan nog kan het fout lopen buiten je schuld, maar ik dacht hier nergens gelezen te hebben om met 'een lekke roeiboot de oceaan over te steken', want dat is met de huidige (moderne) al moeilijk genoeg!

Erik

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#17 Geplaatst: 2007-03-29 00:13:46

Wolfje heeft een fakeprofiel en een fake e-mailadres. Dus zijn of haar bijdragen zijn inmiddels gewist.

Wim