Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gebruikte auto's naar FR importeren wordt enorm veel goedkoper?

Auteur Bericht

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#0 Geplaatst: 2007-01-11 19:12:56

Volgens onderstaand artikel uit Het Parool wordt voortaan de BPM, die nog op vanuit NL te exporteren gebruikte auto's rust, aan de exporteur teruggegeven.

Wie goed zoekt en onderhandelt, kon hier de komende tijd weleens heel fors van profiteren.

November 1st, 2006

Tweedehands auto’s worden volgend jaar een paar duizend euro duurder. Dit verwacht Oscar Hollink, voorzitter van ANWB/Bovag Koerslijst. Dit is de meest gezaghebbende lijst voor de prijs van gebruikte auto’s.

De Tweede Kamer beslist vandaag over een wetswijziging voor afschaffing van BPM (belasting voor personenauto’s en motorrijwielen) op auto’s die aan handelaren in het buitenland worden verkocht. Nederland is het enige Europese land met zo’n belasting.

De Tweede Kamer beslist vandaag over een wetswijziging voor afschaffing van BPM (belasting voor personenauto’s en motorrijwielen) op auto’s die aan handelaren in het buitenland worden verkocht. Nederland is het enige Europese land met zo’n belasting.

Als de wijziging doorgaat, gaan de prijzen van occasions scherp omhoog. Volgens Oscar Hollink worden Nederlandse tweedehands auto’s in het buitenland een stuk goedkoper, waardoor handelaren uit Duitsland en Oost-Europese landen meer tweedehands auto’s in Nederland opkopen.

Een Opel Zafira diesel bijvoorbeeld, met een nieuwwaarde van 32.000 euro, 23 maanden oud en 120.000 kilometer op de teller heeft in Nederland een handelswaarde van vijftienduizend euro. Op dit moment hebben handelaren in Duitsland - met zijn enorme tweedehandsmarkt - geen interesse in de auto, want in Duitsland doet dezelfde auto 12.500 euro. Maar als de Nederlandse verkoper de BPM terugkrijgt, in dit geval 5700 euro, kan hij de auto een stuk goedkoper aanbieden aan de Duitsers.

Als hij de auto in Duitsland voor twaalfduizend euro verkoopt en daar bovenop de 5700 euro BPM terugkrijgt van de fiscus, is die Opel Zafira voor hem ineens 17.700 euro waard, veel meer dan de oorspronkelijke 15.000 euro. Daarnaast zullen vraag en aanbod ook nog een effect hebben: alle Duitse handelaren willen alle Nederlandse occasions, wat ze schaars maakt en dus duurder

Tweedehands auto’s uit Nederland zijn op de exportmarkten geliefd. Hollink: ‘’Onze wegen zijn goed, we hebben geen bergen en de auto’s worden goed onderhouden.'’

Er zijn nog twee bijkomende effecten: door de hogere waarde van de tweedehands auto wordt ook de inruilwaarde hoger en een nieuwe auto dus relatief goedkoper.

Door de hogere restwaarde hoeven leasemaatschappijen minder af te schrijven. Zij kunnen hun tarieven verlagen: leasen zou dus goedkoper moeten worden.

LeasePlan, met een wagenpark van 130.000 auto’s de grootste leasemaatschappij van Nederland onderschrijft het verwachte effect, evenals Santing in Vaassen, een van de grootste handelaren in tweedehands auto’s in Nederland.

De BPM wordt teruggeven volgens een aflopend schema. Hoe ouder de auto, hoe minder BPM. Dat maakt dus jonge tweedehandsjes erg aantrekkelijk en extra duur.

bron : parool

Overigens heb ik niet kunnen vinden of dat voorstel daadwerkelijk door de Kamer heengekomen is of niet. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-01-12 08:26:23

Ivo,

dit sort reparatiewetgeving maakt weer eens de onhoudbaarheid van de Nederlandse luxebelasting BPM in Europees verband duidelijk!

Eerder heeft de BPM er al toe geleid dat de Nederlandse importeurs van de fabrikanten lagere prijzen berekend krijgen dan die in andere landen.

Totale afschaffing van de BPM is volgens mij alleen een kwestie van tijd.

Christian von Klösterlein