Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fouine - marter

Auteur Bericht

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2007-01-14 19:06:19

Hallo,

Sinds enige tijd hebben wij meerdere steenmarters - fouines, die boven op het plafond hun  "speelplaats"  gemaakt hebben. Dit wil zeggen: hardrennen en vechten met gillend geschreeuw  enz.

We kunnen van de herrie die ze s'nachts maken niet meer rustig slapen.

Wie weet hoe we deze beestjes kunnen "verwijderen" op wat voor manier dan ook ?

                 Marijke

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2007-01-14 20:23:52

Via GOOGLE: 

Bron:  http://www.natuurhulpcentrum.be/content.php?group=2&id=221&lang=nl

Oplossing

Wanneer Steenmarters uw zolder of vals plafond als woonplaats hebben uitgekozen, kan dat een groter probleem zijn. De dieren maken veel lawaai en kunnen soms gaten in het plafond maken, de isolatie vernielen of dode prooien meeslepen tot op uw zolder. Steenmarters verjagen is niet altijd even gemakkelijk.

Als er een nest steenmarters op je zolder zit en de hinder is niet te harden kan het gezinnetje tot verhuizen aangezet worden door middel van een geurstof. Deze anti-marterspray is te koop in het Natuurhulpcentrum. Voor info of hulp kan U steeds terecht op 089/85.49.06. Deze spray bevat geurstoffen waar de marter absoluut niet tegen kan. De geur is echter bijna reukloos voor mensen, katten of honden. Door de geurstof op stukjes spons, watten of doek aan te brengen kan het product zich over de hele zolderruimte verspreiden. Zit de marter op een vals plafond of andere moeilijk bereikbare plaatsen, dan worden de geurpropjes via
openingen naar binnen gestoken. Eénmaal de marter verjaagd, dient men de openingen of mogelijke ingangen dicht te maken, zodat het dier niet kan terugkeren naar zijn (uw) vertrouwde zolder.

We verkopen naast de spuitbus ook een elektrisch toestelletje. Dit toestelletje brengt een ultrasoon geluid voort waar steenmarters bang van zijn. Ze zullen vluchten om elders een ander onderkomen te vinden. Het toestelletje is te koop voor €45 (excl. batterijen) en kan met twee AA 1,5 volt batterijen een jaar lang in werking blijven.

De marters wegvangen doen we echter niet. Het is niet alleen erg moeilijk om een volwassen marter te vangen, we kunnen ook niet anders doen dan het gevangen dier elders opnieuw vrijlaten.

De anti-marterspray is verkrijgbaar voor slechts €25 in ons centrum. Het elektrisch apparaatje kost €45. Van 9u 's morgens tot 18.00u 's avonds is ons winkeltje geopend. U kan de spuitbus en het toestelletje ook bestellen en laten opsturen. Hiervoor stort u gewoon €30 (spuitbus) of €50 (toestel) over op ons rekeningnummer 235-0407227-33 (€5 verzendingskosten) met de mededeling 'steenmarterspray' of 'steenmartertoestel' en wij sturen de bus of het toestel van zodra het geld goed ontvangen is op met de post. Een telefoontje naar ons is in dit geval niet nodig.

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#2 Geplaatst: 2007-01-14 22:21:41

Hoi,

Weet je zeker dat het steenmarters zijn?

Zijn het geen loires? dat zijn relmuizen en die komen ook veelvuldig voor.

NB; het electronisch apparaat heeft bij mij niets geholpen; ook bij mollen wennen die beesten daaraan en trekken zich er niets vanaan.

Hard maar veel beter werkt een behandeling met 4 of 5 zakjes gif die je op de "wandelpaden"van deze beesten neerlegt.

Dit heb ik met tussenpozen van 1 jaar nu 2 maal gedaan en bij mij zijn ze weg (nog wel, want er kunnen weer anderen terugkomen)

De zakjes koop je gewoon bij de brico.

Groet,

Jean

avatar#4025
Lise
Berichten: 0
Reacties: 8

#3 Geplaatst: 2007-01-14 22:22:54

Ik heb ergens gelezen dat ook toiletblokjes en chloortabletten kunnen worden ingezet in de strijd tegen marters.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-01-14 23:10:26

Marijke,

Fouines kunnen een plaag worden (als dat ze tenminste zijn). Mijn buurvrouw had een nest onder het dakbeschot en behalve herrie ook stankoverlast. Ze pikten trouwens bij ons de eieren van de kippen en eenden, ik heb dat een keer mogen zien! In de regel werken afschrikapparaten en gif niet. Zij heeft ze gevangen met een vangkooi die her en der te koop zijn. Of ze beschermd zijn weet ik niet maar dat kun je bij de Mairie navragen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-01-14 23:39:57

ik heb net als jean ook weinig goede ervaring met electronische apparaatjes, de hond loopt gewoon door met zijn elctronisch terugroepsysteem, de mollen lachen zich een bult en fluiten terug, dus heb ik dat maar opgegeven.

tegen mollen heb ik een middel van een oude boer - slang aan de uitlaat van de tractor en die in de gang steken, tien minuten later zijn ze weg en komen nimmer meer terug- en voor ander gebroed bel ik de gemeente die dan weer een instantie belt die de dieren komt vangen.

men komt soms wel met tien man en sluit het terrein helemaal af en gaat dan met honden en fretten aan de gang, werkt bijzonder goed.

ook gif helpt niet altijd omdat je A beschermde dieren kunt doden, B de dieren die gif hebben gegeten later weer een maaltijd zijn voor een ander roofdier die er dan weer dood aan gaat, of C je kunt het gif moeilijk op de juiste plaats leggen.

cees.

avatar#3227
lieke
Berichten: 10
Reacties: 17

#6 Geplaatst: 2007-01-18 18:00:45

Ook wij hadden last van een marter, onze (ver)huurhuizen staan 's winters leeg en dan gaan ze inderdaad lekker tussen het dak zitten. Ze slepen ook al hun prooi daarheen en gebruiken het ook als 'toilet' dus je wil niet weten wat voor een stank we in het voorjaar vonden. We hebben eerst een paar dagen een radio hard aangezet ( we wonen achteraf dus geen probleem) en toen hebben we de stank (en de marter) uitgerookt met kampfer (brico). Geen marter meer gezien.

groeten lieke

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#7 Geplaatst: 2007-01-18 20:31:57

Marters schijnen een hekel aan honden te hebben. Van mensen hier in de buurt heb ik vernomen dat een oude sok met hondenhaar op de vliering wonderen doet.

Baat het niet, het schaad ook niet.

Groet, Kees

avatar#4043
Morvandiau
Berichten: 1
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2007-01-25 11:34:28

De beste oplossing is het geheel met kippengaas afsluiten van de ruimtes onder je dak. Dat hebben we gedaan, maar nog kregen we af en toe bezoek van een marter, die er een stinkend verblijf van maakte. 

Uiteindelijk hebben we de marters weggekregen door een combinatie van anti-marter-spray (eigenlijk bedoeld voor het beschermen van bedrading in auto's) en een elektronisch apparaat van Conrad (www.conrad.nl).

NB: het verschil tussen marters en relmuizen is meestal een stommelend geluid (staart) van de marter en het piepen en trippelen van de relmuizen. Marters maken er ook meer een rotsooi van, ze gebruiken de ruimtes als toilet en bergen er prooien op.