Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gewoontes rond een bevalling

Auteur Bericht

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#0 Geplaatst: 2007-01-17 11:46:13

Halverwege mijn 'Franse' zwangerschap, vraag ik me af wat zo de gewoontes zijn rond een zwangerschap en bevalling. Aangezien ik het de afgelopen anderhalf jaar nog niet heb meegemaakt in nabije omgeving, weet ik er echt niets vanaf! En hoewel we uiteraard roze of blauwe muisjes zullen invoeren, en een combinatie zullen maken met Nederlandse gewoonten, ben ik erg benieuwd hoe het hier 'normaal' gaat. Ik heb de indruk dat bijvoorbeeld geboortekaartjes sturen niet heel erg veel voorkomt, of heb ik dat verkeerd? 

Graag wat leuke en nuttige tips, zodat ik het onze bescheiden Franse kennissenkring ook naar de zin kan maken!

Groet, Mieke 

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#1 Geplaatst: 2007-01-17 12:51:58

Salut Mieke,

Zojuist uit de postbak gehaald: een geboortekaartje van de geboorte van de laatste kleinzoon van onze buurvrouw. (Haar dochter is de nieuwe moeder.)

Het kaartje is fraai vorm gegeven en zeker niet tuttig. Onze eerste reactie "wat onfrans" mooi. De tekst is vergelijkbaar met wat in NL gebruikelijk is.

Frappant was de opmerking van de factrice: zij had aan de postzegel al gezien dat het een geboortekaartje was, èn dat het een jongetje is geworden.

La Poste geeft dus speciale zegels uit voor dit doel. Een aardige zegel van 0,20 euro met -in dit geval- de aanduiding "c'est un garçon".

Bon courage met de aanstaande bevalling.

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-01-17 14:03:56

beste mieke,

ik heb hier al een tiental keren meegemaakt dat er ergens een kindje is geboren en telkens stond ik er weer verbaasd van dat er geen of nauwelijks ruchtbaarheid aan wordt gegeven.

mijn collega werd vader en vier (!) maanden later kregen we een kaartje, onze buren zijn al twee weken ouders van een meisje en toevallig omdat ik er naar vroeg vertelde ze me het, en de collega's van mijn vriend hebben zelfs bijna een jaar gewacht voor dat ze een e-mailtje stuurde met de foto van hun tweeling.

ik heb het idee dat ze er niet zoveel aan doen hier, terwijl het toch de mooiste gebeurtenis in het leven is, een nieuw leven schenken.

we volgen aandachtig de zwangerschap van de vrouw van ons favoriete restaurant en leggen zelfs af en toe onze handen op haar dikke buik, de kleine begint te trappelen.

kinderen krijgen is een daad van pure wilskracht, van verlangen, van moederschap, van eer.

alle hulde aan de moeders en zeker een kaartje waard.

heel veel geluk en sterkte voor jullie.

stuur een leuk kaartje en laat ze maar eens zien hoe geweldig het is.

cees.

ps. een joodse gewoonte is om bij de geboorte een fles goede wijn te geven aan het kind, of beter gezegd, ter ere van het kind.

echter de fles is voor het kind, en op de avond voor het huwelijk van het kind wordt de fles geopend door de ouders, het (aankomende) bruidspaar, familie en eventueel de rabijn, en drinkt een ieder een klein beetje van de wijn die dan al minstens een kleine twintig jaar oud is.

ik heb deze gebeurtenis twee maal mee mogen maken in parijs, een emotionele gebeurtenis.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-17 16:33:26

Cees,

Niet om het een of het ander, maar heb je er nooit aan gedacht om dominee te worden?

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#4 Geplaatst: 2007-01-18 14:15:36

Ik ben, toen ik op bezoek was bij een Francaise die oma was geworden, getracteerd op snoepjes. Ze hebben de vorm van Mentos pepermunt en zijn zoet en HARD. Je kan er je kronen op stukbijten. Ze zaten in een mooi doosje met een deksel die was opgemaakt met tule en een klein babypopje.

Maar het fijne weet ik er niet van. Tracteren de blije ouders op deze snoepjes en deed deze oma dit ook? Of geven de ouders deze doosjes cadeau aan hun ouders en/of andere familileden of gasten.

Complicatie is dat deze deze oma van duitse origine is, misschien waren het duitse snoepjes.

gr.

Sue

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#5 Geplaatst: 2007-01-18 14:20:42

Leuk dat jullie meedenken! Erg maf om te merken dat in een land zo vlakbij het er zo anders aan toe gaat: al die ooievaars en beschuiten in de voortuin vind ik ook weer niet nodig, maar zo 'karig' als er hier zoiets bijzonders wordt gevierd... Daar gaan wij dan toch een beetje verandering in brengen :-)

Doen ze wel aan kraambezoek, of ie dat ook nauwelijks? (niet dat ik veel bezoek kan ontvangen in ons uiterst krappe appartementje...)

Die snoepjes lijken op die eivormige snoepjes die je in Nederland ook wel ziet (ben de naam even kwijt) denk ik? Volgens mij ook met name in de oostelijke provincies, dus dan zou het heel goed een Duitse gewoonte kunnen zijn? (niet dat dat uitmaakt, ik zoek sowieso leuke dingen om te doen/ uit te delen)

Groet, Mieke 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-01-18 18:50:19

Hoi Mieke,

Het leukste wat je kunt doen als Hollandse is met Hollandse accenten te doen. Jammer dat je een appartement en geen voortuin hebt, anders zou ik er een ooievaar in zetten! Vinden mijn Franse vrienden schitterend, die gewoonte.

Muisjes uiteraard met beschuit. Idee om iets mee te geven aan kinderen die komen valt altijd goed: typische Hollandse "versnaperingen" die het goed doen: van die mini-doosjes van De Ruyter (hagelslag, gestampte muisjes etc.), pepermunt, drop (wordt wat lastiger..), mini-kalendertjes met Holland erop, mini-flesjes typisch Hollands gedistilleerd (Berenburg etc.) of Oranjebitter.

Fransen maken inderdaad geen grote toeren rond het kraambezoek, dat maken ze wel goed bij de "Baptême"!

Steven (Hollandse Opa van een 4-jarige Franse kleindochter)

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#7 Geplaatst: 2007-01-19 10:03:38

Salut,

Korte aanvulling.

Ik meldde dat "men" hier ook geboortekaartjes verstuurd. Daar moet worden bijgezegd dat dat wel drie weken na de bevalling plaats vond. En dat spoort dan weer met de opmerking van Steven, dat de bevalling -as such- en eventueel kraambezoek niet spannend wordt gevonden. Dat de baptême wordt aangegrepen voor stevige slemppartijen is ook onze waarneming (een wat hypocriete formulering van mezelf !).

De familie die ons deze week het kaartje stuurde doet niet aan kerkse zaken en wellicht is dat de reden dat men wel kaartjes verstuurd. (Wordt nog uitgezocht.)

Groet Ben

PS Steven,

Ik lig één kleinkind voor.

B

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#8 Geplaatst: 2007-01-19 11:04:16

Ook zonder tuin kan een ooievaar. Toevallig zag ik onlangs in het voorbijrijden dat ergens aan een raam een enorme (pluche?) achterkant van een binnenvliegende ooievaar was bevestigd. Zal wel met zuignappen hebben vastgezeten, net als de makelaars "te koop' borden hier.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#9 Geplaatst: 2007-01-19 13:37:03

Mieke en Sue,

De snoepjes waaraan Sue refereert worden volgens mij Doopsuiker genoemd. (te koop bij een goede bakker) In Brabant en Belgie worden die uitgedeeld aan de gasten die een katholiek doopfeest bezocht hebben. Ik zie ze in Noord Frankrijk af en toe ook wel eens bij bakkers of supermarkten.

Succes met de verdere zwangerschap.

Jeroen B, 62

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-01-19 21:29:01

Bij de Franse "baptêmes" verkeer ik in een mentale spagaat. Als notoire atheïst met een protestants achtergrond dien ik de religieuze rituelen rond de doop sereen te ondergaan. Gelukkig is alles voor het "déjeuner" afgelopen en vervolgens volgt een maaltijd die zijn weerga niet kent! Eeen zeer groot déjeuner dat geleidelijk overloopt in een dîner dat eindigt in de late uurtjes. De organisatie rammelt altijd, niks is op tijd maar eten en drinken altijd wel...... opgedofte kinderen rennen rond, cadeaus worden uitgedeeld, sommigen verdwijnen ondertussen voor een sieste.....

Tegenwoordig bestaan voor de niet-religieuzen de "baptêmes civils" in de Mairie maar het is niet precies hetzelfde.

Enfin Mieke, houd de "baptême" erin, in welke vorm dan ook!

Steven

PS. ben, je bent me één kleinkind voor... NL of F....? "ce n'est pas pareil"!

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#11 Geplaatst: 2007-01-20 00:29:18

Touchè mon chèr Stephane,

Mijn kleinkinders zijn allebei NL-ers, wel van een gemixte soort (Koreaans-Wit) en veel jonger dan jouw kleindochter (ze zijn respectievelijk 11 en 6 maanden). Ze zijn wel goedgekeurd door mijn Franse buurvrouw en ze worden de komende jaren, als hun ouders richting Middelandse zee racen, bij Oma en Opa Frankrijk gedropt. Donc toch een beetje pareil.....

Overigens: ook ik/wij zijn gediplomeerde athé's. En dat praat, met de locals hier, erg makkelijk.

Moeten we -entre bavards- geen boom op zetten over de scheiding van staat en kerk ? of is dat wat link ?

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-01-20 01:02:58

Ben,

Goedkeuring door buurvrouw zegt NIKS in Frankrijk: Franse vrouwen worden op slag seniel en infantiel tegelijk als ze "bébés" zien: ze buigen zich voorover, gaan héél rare geluiden en bewegingen maken, frutselen wat aan het grut en houden ze het liefst ùùùùren in de armen....!

Ja vergelijken wordt moeilijk.... die van mij is niet vie een bloedband maar via Oma met mij verbonden.... maar aangezien ik verliefdheid, huwelijk, zwangerschap en bevalling van nabij heb mogen volgen ben ik toch gewoon Opa!

Over de laïcité........ ik ga er een boom over opzetten in het forum!

Steven

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#13 Geplaatst: 2007-01-20 17:18:53

Salut Steven,

Seniel ? Infantiel ? Kwalificaties die ik niet mag hanteren, niet medisch geschoold immers. Na ampel beraad met mijn copine next door, weet zij twee zaken te melden.

A Haar oordeel als Française gaat boven jouw oordeel als Bataaf;

B Haar gesprekken met mijn kleinkinderen zijn in principe privé, maar ze wil wel kwijt dat het ging over de controverse Snaartheorie en de Zwartgat theorie.

Ben

PS ik ga me nog melden in de laïcité-discussie. Maar ik heb eerst nog een scoop over Nicolas S.

B.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#14 Geplaatst: 2007-01-25 14:48:29

Doopsuikers, die naam zocht ik, maar ik kon er niet opkomen.

Aangezien wij ons aanstaande gezinslid niet zullen dopen (zijn wel christen, maar van de evangelische hoek en dus niet voor kinderdoop) gaat dat feest aan ons voorbij (of die stress...want dat vraagt nogal wat, begrijp ik!).

Maar met een verhuizing vlak erna terug naar Nederland zal er genoeg stress zijn, en ook nog wel een afscheidsfeestje, in combinatie met een kraamfeest of iets dergelijks.

Iemand overigens nog informatie hoe het er aan toe gaat in de dagen na het ziekenhuis? Ben bang dat ik die geweldige Nederlandse kraamzorg kan vergeten :-) maar is er helemaal geen hulp gewoonlijk, of wel iets?

Gelukkig wel ontdekt dat het bevallingsverlof van de vaders  hier wel heel wat rianter is dan de karige twee dagen die ze in Nederland krijgen. 

Hmm...soms vraag ik mezelf af wat we ons op de hals hebben gehaald (maar ja, die kleine kan later tenminste zeggen dat ie is geboren in het schijnsel van de Eiffeltoren ;-)) 

Groet, Mieke

P.S. Dit wordt kleinkind nummer 14 voor mijn vader en moeder, en dan reken ik de respectievelijk 5 en 11 kleinkinderen van hun nieuwe parners niet mee!  Bij mijn vader is het eens per jaar met kerst dus een behoorlijk volle bak :-) En mijn moedr begint er niet eens aan om die beide familietakken tegelijk uit te nodigen...

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#15 Geplaatst: 2007-01-29 11:48:53

Dag Mieke,

Kraambezoek hebben we aardig wat gehad.

Overigens vooral van mensen die vervolgens de handen uit de mouwen staken en meehielpen met het huishouden! (was ophangen, koken, zich een tijdje over de baby ontfermen zodat mama een boek kon lezen in haar bed)

Dat was geweldig. Maar ik weet niet of het typisch frans is?

We hadden dan wel geen ooievaar in de tuin, maar wel een spoor van kleine blauwe (want jongetje) voetafdrukken van het voetpad tot aan de deur. Subtiel maar ontzettend origineel (met dank aan zijn NL grootouders).

Verder kwamen alle nederlanders met muisjes aanzetten, die we vervolgens ook de fransen voorschotelden met de door hun meegebrachte champagne.

Niet zo'n fantastische combinatie overigens...

En verder hebben we (zelfgemaakte) geboortekaartjes naar alles en iedereen gestuurd.

Veel werk, maar ook veel respons.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2007-03-17 22:42:17

Beste Mieke,

Misschien ben ik al te laat met dit bericht. Ik heb net pas dit forum ontdekt. Ik werk als kinderarts in FR maar dan wel overzee. Volgens de SECU heb je recht op 10 dagen opname op de kraamafdeling maar velen gaan dag 3 met ontslag na een gewone bevalling en dag 5 na een keizersnede. Kraamzorg thuis bestaat niet, wel een vroedvrouw aan huis die moeder en kind controleert. Sage Femme à domicile. Ook zij kan adviseren met borstvoeding.

Zoals je misschien wel weet bestaan er geen consultatieburo's zoals in NL. Je kan 3 dingen doen in FR:

PMI: protection maternelle infantile. Dit is een instantie die ressorteert onder de conseil general dus op departementsnivo. Zij doen het CB werk en vaccineren ook. Mijn ervaring is dat ze erg goed zijn en vaak met een nuchtere blik naar kinderen kijken maar het kan per plaats verschillen. Met name de mensen met weinig geld en immigranten gaan er heen, althans in de métropole. Hier op de Antillen is het heel normaal om met je kind naar de < dispensaire> te gaan.

Verder kan je met je kind naar een <pédiatre en ville>,  (een vrijgevestigde kinderarts)  als je er één kan vinden want in sommige regio's is er een schromelijk tekort. Zo niet dan kan je naar een MG médecin généralist. Zij vaccineren ook etc. Voor goed onderzoek van de ontwikkeling, zintuigen, voedingsadviezen etc is het naar mijn mening het beste om naar een kinderarts te gaan of PMI. Soms zijn er huisartsen met veel ervaring met kinderen maar dat moet je een beetje uitpluizen.

Een zeer groot goed in FR is het Carnet de Santé wat je altijd mee moet nemen bij alle artsenbezoeken. Het werkt perfect en is stukken beter dan het Groeiboekje in NL.

Ik hoor het wel als je nog meer vragen hebt.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2007-03-19 22:38:27

Het is natuurlijk nog beter als die "Carnets de Santé" ook inderdaad ingevuld worden hetgeen over het algemeen in het eerste jaar nog wel gebeurt en voor de vaccinaties maar voor de rest..... schijnt niet van de 21 (binnenkort 22 en daarna 23) euro af te kunnen.

Er gaan er dagelijks diverse door mijn handen heen.........

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#18 Geplaatst: 2007-03-20 00:50:28

Inderdaad. Vaak is het ook onleesbaar. Voor de kinderarts kan het handig zijn om van alles terug te vinden wat betreft groei en vaccinaties. Ook is er, althans hier op Guadeloupe, vaak weinig intercollegiale correspondentie en veel < shop gedrag> en dan hoop ik maar dat ze mijn handschrift wel kunnen lezen. 

Laten we het niet over de prijs van een consultatie hebben bij de huisarts. De

< omnipraticiens > worden nu beschouwd als medisch specialist en mogen meer gaan vragen voor hun consultation. Inderdaad 22 euro en als ze braaf generiek voorschrijven volgend jaar 23 euro. Ik verbaas me erover dat ze inmiddels specialist zijn want ze hebben niet eens een < société savante > of te wel een wetenschappelijke vereniging, alleen maar < syndicats >. Maar goed, dat zal de kift zijn bij mij. De kinderartsen, zoals gebruikelijk, presenteren zich niet krachtig genoeg in de hogere regionen.  Maar goed, dat alles heeft niets met de gewoontes rond een bevalling te maken.

Hier worden ook kaartjes rondgestuurd maar niet zo snel als in NL. Vaak mooie, wat klassieke kaartjes met lintjes etc. Kraamschudden, kraammanden en beschuiten is heel (Oost)-Nederlands. Ook hier is de doop het hoogtepunt. 95% is hier katholiek. Ook wordt er nog geregeld na de bevalling van voornaam veranderd en dat is administratief erg lastig. In NL gaat alles op achternaam en geboortedatum maar in FR op voor- en achternaam. Dat heeft één voordeel, namelijk dat je tweelingen niet zo gauw door elkaar haalt. Ook is het voor dames van zekere leeftijd een voordeel want men vraagt niet openlijk naar je geboortedatum. Een Franse collega was verbijsterd toen ze in NL bloed liet prikken en men haar vroeg < bent u mevrouw x, geboren 20 december 1955?> Dat zullen wel de verschillen zijn tussen het Noorden en het Zuiden.

Ingrid

avatar#4430
.....
Berichten: 0
Reacties: 4

#19 Geplaatst: 2007-03-20 13:20:55

Hallo,

Mijn buren hebben onlangs een baby gekregen, nu vraag ik mij af, wat de gewoontes hier zijn, moet ik uit mijzelf langsgaan of........

Brengen ze bij visite net als in Nederland een pakketje mee?

Dank u.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#20 Geplaatst: 2007-03-20 18:16:46

"moet"..? Heb je ZIN om langs te gaan? Zo ja, ga dan en neem lekker een mooi kadopakket mee. Zo niet, waarom zou je jezelf en je buren dan een lastige anderhalf uur bezorgen?

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#21 Geplaatst: 2007-04-04 13:06:54

Door drukte (en zwangerschapsuitputting :-)) was ik even een poosje niet zo actief hier, maar verrast door nog enkele zeer handige reakties, bedankt!

Inmiddels staan wij nog (als alles goed gaat) 9 weken voor de bevalling (keizersnede) en is alles redelijk geregeld. Omdat we een week of 6 na de bevalling alweer het Franse land zullen verlaten en definitief (of wat is definitief...'voorlopig definitef...) terugkeren naar Nederland, zal ik niet veel nodig hebben van de info over de vervanging van Cb's, maar toch bedankt, ik vond het wel interessant en leerzaam. Als 'slecht-Frans-sprekende' kom je erg lastig achter de benodigde informatie...Ook omdat voor veel Fransen de gang van zaken hier heel vanzelfsprekend is, en ze dus niet vertellen wat er anders gaat dan in Nederland.Ook kom ik erachter hoeveel ik in Nederland als vanzelfsprekend al wist... Maar goed, zo langzamerhand lijkt het erop dat we het meeste wel snappen nu. Ben wel erg blij dat het niet mijn eerste kindje is, want dat maakt de onzekerheid al stukken minder...zo'n baby, dat is het probleem niet :-)

We gaan gewoon 'op zijn Hollands' geboortekaartjes versturen en ons huis een beetje versieren (de ballonnen in de juiste kleur zijn al in huis). En natuurlijk gaan we iedereen gewoon trakteren op beschuit met muisjes...en Madeleinecakejes met muisjes (iets handiger te nuttigen). 

Overigens moet ik hier wel meestal mijn geboortedatum melden bij het bloedprikken, maar dat is misschien ook alweer per plek verschillend.

En op kraamvisite 'moeten'? Tja, heb je verder contact met de buren of helemaal niet? Wil je contact met de buren, dan kan het natuurlijk wel een leuke manier zijn om dat te krijgen. Inmiddels ben ik na anderhalf jaar Frankrijk iets minder bang om gewoon 'Nederlandse' gewoontes te introduceren, en als je dat met wat tact doet, vindt men dat ook heus leuk. Dus een uiterst 'Neederlands' kraamcadeautje meenemen en gaan als je dat leuk vindt, maar als je het alleen als een verplichting ziet en er helemaal geen wens tot contact is?

Ik ben wat dat betreft benieuwd naar de reakties van onze buren, want het contact beperkt zich tot nu toe tot een vriendelijk 'bonjour, ca va...'

Groet, Mieke