Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

notaris

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-01-17 12:40:04

LS,

wij kochten juli 2005 een huis in Frankrijk dat bij de notaris werd verleden in oktober 2005. Tot op heden hebben wij nog steeds geen officiële akte ontvangen. Ik stuurde redes enkele malen een e-berichtje naar de betreffende notaris, in het Frans, maar hij weigert blijkbaar te antwoorden. Is dit normaal dat het zo lang duurt? Moet ik hem misschien een 'echte' brief schrijven? 

Alvast bedankt. 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2007-01-17 19:52:11

Deze periode is wel erg lang. Een maand of 3 kan nog voorkomen (had ik zelf) maar dit is al 1,5 jaar. Stuur een echte brief, aangetekend en na bijv. 14 dagen schakel je de ordre van natarissen in, die de notaris kunnen dwingen. Succes, Dit 

avatar#4262
yves111
Berichten: 0
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2007-01-23 18:37:43

mag ik even off topic

@yves: zou ik mogen weten waar je deze avatar gehaald hebt

Ik heb deze nl een hele tijd terug gemaakt

Ook vind ik het wel raar dat ik hier enige tijd geleden geregistreerd was onder de naam yves

Maar blijkbaar is dit verwijderd

PS zonder kwade bedoelingen hoor

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-24 09:08:42

Beste naamgenoot,

blijkbaar is er iets misgegaan. Ik heb dat vurige prentje nooit geplaatst, maar plots was het daar. Er is naar mijn gevoel ergens een naamsverwisseling gebeurd. Als jij graag je prentje terug wil heb ik daar geen bezwaar tegen, maar vraag mij niet hoe dat moet!

Groetjes,

Yves De Groote 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-01-24 09:33:25

wil de echte yves dan nu opstaan ? ;-))

avatar#4262
yves111
Berichten: 0
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2007-01-24 18:08:02

Laat rustig staan als je wil

Voor mij hoef je het echt niet weg te halen

Er zal inderdaad ergens iets fout gelopen zijn

Ik was vroeger hier geregistreerd onder de naam yves

Maar blijkbaar is er iets misgelopen

Als je zoekt vind je nog berichten van mij terug onder yves

Maar nogmaals laat alles maar staan als je dat wil

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-01-27 17:37:16

Sommige notarissen doen er erg lang over. Niet dat de akte erg van belang is, maar ik begrijp dat je hem graag wilt hebben. Het is in Frankrijk niet echt abnomaal, dat de notaris bij verkoop de acte moet opvragen bij de notaris van de aankoop.

Notarissen zijn in Fr een verhaal apart.

Veel erger is, dat ze jouw belangen niet vooropstellen. Het belang van de staat is nummer 1 bij die gasten.

Ik ben vrijdag weer naar de notaris geweest en wanner je vraagt of hun oplossing een goed oplossing is krijg je een glazige blik en een antwoord in de zin van 'dat weet ik niet, maar hij is wel legaal en het wordt vaak zo gedaan'.

Ik heb met de man afgesproken dat hij erover zal nadenken, (ondertussen het briefje van EUR 50 snel in zijn beurs stoppend). Er was helemaal geen reden waarom ik zou moeten betalen. Maar wat kan je anders doen als er om gevraagd wordt?

In het algemeen zijn de notarissen die wel op jouw belang letten vaak louche en moet je weer twijfel hebben of de gekozen oplossing wel helemaal legaal is, vooral omdat hun oplossing is zeer snel Frans wordt uitgelegd.

Dat zijn eigenlijk de ouderwetse notarissen, de moderne notarissen gedragen houden zich vooral als tollenaars.

Het is goed om dat bij contacten met notarissen in de gaten te houden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-02-28 14:32:46

Een notaris wordt in tegenstelling tot NL niet benoemd (door de prefect of anderzins)! Hij mag in tegenstelling met NL ook voor makelaar spelen.

Hij heeft een mandaat voor een aantal jaren...moet in de wachtkamer opgehangen zijn. Een opvolger heeft niet de plicht de verleden akte op te sturen.

E-mail heeft (behalve bij staatsinstellingen) geen enkele wettelijke status, evenals fax (télécopie). Een aangetekende brief moet je sturen met Ontvangstbevestiging (accusé de reception) anders kan men pretenderen het niet ontvangen te hebben.

Dit waren zomaar wat ... op de "i''.

Erik.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#8 Geplaatst: 2007-02-28 16:20:52

LS, ik heb op aanraden van het forum een aangetekend schrijven gestuurd naar de notaris en ook hierop kreeg ik geen antwoord.

Dus heb ik een brief gestuurd naar de chambre des notaires met kopie naar de betreffende notaris en het immo-agentschap dat ons met deze notaris opzadelde.

En wat denk je? Geen van allen doet zich de moeite te antwoorden!

Nu las ik wel de troostende woorden dat het normaal is, dus zal ik nog wat (jaren) geduld uitoefenen. Ik hou jullie op de hoogte.

Groetjes 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-03-01 01:04:22

Ben je nu echt van Lotje getikt Yves???

Ik neem aan dat het je vakantiehuis is én dus als jullie daar zijn het zootje flink opschudden met de mededeling dat je niet weggaat voordat je de akte in HANDEN hebt! Het is verdorie je RECHT...wát moet je als bij je in België bv. van de belastingen gegevens worden gevraagd?

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#10 Geplaatst: 2007-03-01 07:04:31

In Nederland wordt de eigendomsoverdracht ingeschreven in het kadastraal register. De originele verkoopakte wordt bewaard bij het kadaster. De notaris moet deze akte daartoe binnen een paar dagen naar het kadaster sturen. Partijen (bv. de koper en de verkoper) krijgen meestal van de notaris een copie van de akte. Maar bij het kadaster kan je (tegen betaling) ook een copie laten maken van de akte. Bovendien kan je bij het kadaster het bewijs van de inschrijving halen. Dit laatste is veel belangrijker, want dit is het echte bewijs dat je de eigenaar bent.

Ik ga er vanuit dat de situatie in Frankrijk niet anders is, want ons kadastrale systeem is (dankzij Napolion) overgenomen van de Fransen. Waarom ga je niet naar het Kadaster op daar copien te kopen? Je bent dan van het gezeur met de notaris af. Bovendien weet je dan zeker, dat de eigendomsoverdracht is ingeschreven in het kadastrale register. Als dit niet het geval is dan ben je GEEN eigenaar.

Het Kadaster is in Frankrijk een afdeling van de belastingdienst en meestal in hetzelfde gebouw gevestigd. Misschien weet Wim hoe je de adres van het betreffende belastingkantoor kunt vinden.

gr.

Danny

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#11 Geplaatst: 2007-03-01 09:28:04

Beste Danny en overige Forumgenoten,

Uit de bijdrage leid ik af dat het voor kan komen dat blijkt dat je achteraf geen eigenaar bent (geworden) van een "bien" omdat de notaris nalatig was de akte bij het kadaster in te schrijven. Dat is natuurlijk zeer verontrustend en zal leiden tot spoedige actie richting het kadaster met verzoek om een kopie akte.

De rust zal echter wel weer keren als blijkt dat je al wel jaren Taxes foncière hebt betaald, die wordt namelijk bij de juridische eigenaar geheven.

Je hebt uiteraard wel recht op een officieel eigendomsbewijs en ik zou de notaris ook blijven achtervolgen maar de onrust over wel of niet eigenaar is dan weg.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-03-05 00:19:36

Je hebt volkomen gelijk Dominique,

Want 'les impôts' halen juist die gegevens uit het register van het kadaster.

Ik neem aan dat de akte wel gepasserd is bij de notaris en dat er handtekeningen zijn gezet van verkoper én koper. In mijn geval kreeg ik een sterk verkort afschrift (bewijs) mee dat op die datum de akte was gepasseerd tussen de partijen en dat een afschrift van de volledige akte binnen een aantal weken gestuurd zou worden.

De notaris hield ook nog kantoor in een ander departement, maar heeft zich keurig gehouden aan de afspraak. Intussen kun je met die verklaring je huis laten verzekeren enz. enz., dus ik kan ook niet goed inzien hoe Yves later iets heeft kunnen regelen zonder die formele verklaring, bv. EDF, telefoon, verzekeringen etc.

Sincèrement,

Erik