Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuw dak?

Auteur Bericht

avatar#4105
ericp
Berichten: 35
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-01-18 11:36:16

wie kan mij vertellen wat de materiaal kosten zijn om een dak in frankrijk te vernieuwen  en meteen te isoleren .

het hele houtwerk moet vervangen worden dus ook de dragende balken enz maar de dakpannen niet.

wie kan mij een schatting geven.

 14 meter lang en 8 meter breed.

 arbeidsuren hoef ik niet te weten wil namelijk zelf met vrienden gaan maken.

groetjes Eric Paapen

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2007-01-18 12:14:49

Hallo Eric,

op onderstaande webpagina vind je de meest courante catalogus van Brico Depot, Frankrijk's goedkoopste DHZ-supermarkt. Ga je op deze site een pagina terug dan vind je de catalogi van alle andere Franse brico's, nog eentje terug en je vindt alle Franse ketens zoals supermarkten etc.

http://www.promo-conso.net/enseigne.php?ref_prosp=ens17

Als je bij een professionele bouwmaterialenhandel (b.v. Pagot Savoie, is ook op het net te vinden) gaat kijken dan merk je dat de prijzen zeker niet (veel) hoger liggen maar de kwaliteit is vaak beter plus dat ze grotere hoeveelheden thuis komen brengen. Ook willen ze nog weleens houtsnijdend (humor...) bouwtechnisch advies geven, hangt van persoon af. Zelf haal ik bouwmaterialen tegenwoordig bijna alleen nog bij de professionals.

Voor balkhout (baddingen, gordingen e.d. van grenen) geldt dat lengtes tot 5 meter met standaarddoorsnedes voor standaardprijzen op voorraad liggen. Wil je langere lengtes of niet-standaard doorsnedes dan moeten die vooruit worden besteld, soms wel een jaar vooruit. De prijzen voor dergelijke van standaard afwijkende maten liggen hoger dan voorradhout en er wordt (deel)vooruitbetaling gevraagd omdat die maten niet makkelijk verkocht kunnen worden als je niet afneemt.

Voor ander, harder hout zoals b.v. eiken moet je bij zagerijen (scierie, zie Pages Jaunes, ook op Internet) in je omgeving langsgaan. Kan natuurlijk ook voor grenen. Die zagen alles op maat. De prijzen kunnen erg varieren (soms pogingen om domme buitenlander een poot uit te draaien; de goeden overigens niet te na gesproken), daarom moet je echt diverse zagerijen qua prijzen vergelijken. In het algemeen geldt dat je meer succes boekt als je in persoon langskomt dan wanneer je belt. Probeer niet 'op z'n Hollands' te onderhandelen (afkraken), dat werkt in FR echt averechts. Heb mensen gekend die er fysiek schade door opliepen maar dat is wel een uitzondering.

PS: prijzen kunnen heel sterk uiteenlopen naar gelang locatie en departement. In boomrijke omgeving vaak lager maar niet per se, hangt ervan af of de houtsoort locaal groeit.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-01-18 13:43:08

Eric,

de prijzen opvragen zoals ivo71 voorstelt is het kleinste gedeelte van de operatie.

Ik zou eerst een goed plan maken:

- Wil je de kapconstructie 1 op 1 vervangen, wil zeggen iedere balk en iedere spoor door een van dezelfde afmeting?

- Is het nodig de kapconstructie aan het beoogde gebruik van de solder aan te passen? Dan zou ik bijvoorbeeld overwegen de een of ander ferme door een pignon te vervangen.

- Welk systeem van isolatie wil je toepassen? Dakisolatie of zoldervloerisolatie? Dakplaten gebruiken die beschot en isolatie in een zijn?

- Komen er openingen (des chassis, des lucarnes)?

Trouwens, als jij het over 'dragende balken' hebt, bedoel je dan alleen les chevrons et les pannes, of ook de fermes?

Als je een plan hebt is het eenvoudig een materiaallijst te maken

-> x strekkende meter van profiel AxB,

-> y strekkende meter van profiel CxD,

-> z m2 folie en isolatie

en die met de prijzen te vermenigvuldigen. Zo kom je aan de kosten van het materiaal.

Dakpannen niet vernieuwen? En als er gebroken pannen vervangen moeten worden: is het model pan nog leverbaar? Pannen gaan vaak niet langer mee dan 40-60 jaar.

Strekte, en pak het verstandig aan!

Christian von Klösterlein

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#3 Geplaatst: 2007-01-18 14:08:09

Hoi Eric,

Voor je het weet wordt je bedolven onder zoveel goedbedoelde adviezen, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik heb zelf, in mijn eentje, een behoorlijk groot deel van mijn dak vervangen.

Het gaat daarbij om ca. 100 vierkante  meter.

Mijn doelstelling was: maak het heel zoals het zat, maar dan met isolatie, en zorg dat het mooi, goed en stevig is. (etc.)

Het dak vervangen betekent ook de aanhechting van de muren bijwerken, bij mij zat daar ook nog een schoorsteen bij.

Ik heb gebruik gemaakt van het systeem Trilatte; bestaande uit platen aan de binnezijde met daarop aan de buitenzijde de sporen en volledig afgefoamd met PUR.

Die platen kostten mij in 2003 ca. 30 euro per vierkante meter bij de vakhandel in de buurt.

Verder heb ik een eiken dakbalk moeten kopen van 0,15 x 0,15 x 5,50 meter, die kostte mij toen ca. 100 euro (perfecte balk trouwens) bij DB (Denis Blanot, een dhz keten / vakhandel)

Mijn dak was van leisteen en die leitjes heb ik geheel vernieuwd en ook heb ik 2 stuks VELUX dakramen geplaatst, nieuwe goten, gootbeugels, houtwerk voor de goot etc. . Ook een nieuwe zinken afhechting voor de schoorsteen etc. 

Allemaal nieuwe panlatten, spijkers, schroeven, cement, beton, kleinmateriaal etc. etc. 

I(nclusief alles en alles was mijn budget ca. 7.000 euro en daar ben ik ruimschoots binnen gebleven. 

In totaal heb ik ca. 6500 euro uitgegeven, waarvan ca. 5000 euro voor de hoofdbestelling van Trilatte, leitjes, panlatten, grenen ligbalken (die op de steunmuren liggen.

Het spreekt voorzich dat ik alles heb begroot, tekeningen heb gemaakt en natuurlijk tijdens de bouw problemen tegenkwam, maar alles was oplosbaar.

NB; Alle steigers rondom mijn huis heb ik zelf gemaakt van vuren bomen, uit mijn eigen bos, sommige staan nu nog. Ook de hulpmaterialen om die platen Trilatte naar boven te krijgen, daarvoor heb ik een hele lange glijbaan gemaakt, zijn in mijn kosten inbegrepen.

Het was een fantastische leuke, soms zware maar mooie klus !

Succes met je keuzes !

Groet,

Jean 

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2007-01-19 14:23:29

Hallo,

trilatte zal ook wel goed zijn, maar ik werkte deze zomer met efilatte, is slechts 60 cm breed i.p.v.82.(te verkrijgen in de Vaucluse  bij Gedimat).

Met 4 man hebben we het dak op 2 uren gelegd en vastgezet.(

perfecte informatie vind je op de site van Lafarge en op die van Efilatte.

succes

Wimmeke

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-02-26 01:41:23

hallo,

heb zelf ook een nieuw dak erop gelegd.

Hout gehaald bij een zagerij in de buurt, is echt veel goedkoper, ook de balken van douglas spar of eiken zolang als je wilt, tot ca 8 meter althans. heb zelf om de 50 cm een balk gezet van 10*10 CM, oorspronkelijk was dit om de ca 1 meter, vandaar dat dak ook flink doorgezakt was. Voor natuurleitjes oid wordt aangeraden om de 50 cm een stevige steunbalk te plaatsen.

De beplanking gelegd met peuplier, populierenhout dus zoals ze het al eeuwenlang doen in onze omgeving (de correze) als je om hout voor la vollige vraagt krijg je vanzelf wat ze gebruiken in je streek. Isolatie gewoon met glaswol 15 cm dik, met dampdichte laag aan de binnenkant.

simpel en goedkoop, wel veel werk, voor dak van ca 20 * 8 meter mischien 2200 euro uitgegeven.

wel zelf vervoerd.

succes

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-03-24 11:03:16

al eens aan een architect gedacht ??

maak goede plannen

begin niet in het wilde weg.

woont u ver weg ??

wij in de zuid bourgogne,

als u een plan

of tekening wilt...

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#7 Geplaatst: 2007-04-20 17:33:43

Hallo allemaal,

Ook ik ben van plan (zo veel mogelijk) zelf het dak van onze Franse huis vervangen. Het lijkt mij verstandig om de oude constructie te herstellen met nieuw materiaal. Een deskundige adviseerde mij de bestaande en weggerotte balken (pannes) te vervangen door nieuwe bewerkte grenen balken van 20 bij 25 centimeter. Ik gok dat ze zeven à acht meter tussen de steunmuren moeten overbruggen.

(Sommige van de oude balken hebben nog de ronde vorm van een boomstam. Ik weet niet of dit ertoe doet, maar ik wil ze vervangen door rechthoekige balken, die volgens mijn expert steviger zijn dan vierkante balken.)

Kan iemand mij iets vertellen over de benodigde dikte van de balken, de houtsoort (is bewerkt grenen ok?) en de vorm van de pannes?

Alvast bedankt!

Hartelijke groet,

Joost Goosen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-04-22 21:52:11

Joost,

kijk in deze rubriek onder het onderwerp 'dakspanten'.  Daar is het een en ander over berekening of copiëren gezegd.

En natuurlijk is rechthoekig (op zijn kant gebruikt) steviger dan vierkant (quadratisch). De dragkracht is namelijk gerelateerd aan de derde macht van de hoogte, maar aan de eerste macht van de breedte.

Christian von Klösterlein