Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

medicijnrecepten via huisarts

Auteur Bericht

avatar#4250
Mar
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2007-01-18 22:38:34

Ik las op de eerste pagina dat je nu medicijnen die je al jaren gebruikt  ook zonder recept bij de huisarts kunt krijgen. Wij ( mijn man en ik)moeten ons nu iedere drie maanden melden bij de huisarts Die vraagt of alles goed gaat neemt bloeddruk op die altijd goed is en rekent 2 maal(voor mijn man en voor mij) 21 euro. Hij wil de recepten niet zo uitschrijven en klaarleggen.

Waar kan ik in het frans vinden dat we nu zo naar de apotheek kunnen gaan zonder recept|?

Mar

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-01-18 23:30:56

Het berichtje heeft in de kranten en gezinstijdschriften gestaan. Het gaat overigens om een plan, waarvan het decreet nog moet worden afgekondigd. Het moet de apotheker worden toegestaan om zelf nieuwe medicamenten te verstrekken aan chronisch zieken in het geval de looptijd van een recept is verlopen. En dat om een onderbreking van de verstrekking te voorkomen. Hij mag dus het bekende medicijn leveren op een verlopen recept, mits hij de behandelende arts daarvan op de hoogte stelt.

Dans le cadre d'un traitement chronique, lorsque la durée de validité d'ordonnance renouvelable est expirée, le pharmacien pourra délivrer une boîte pour chaque médicament nécessaire à la poursuite du traitement, sous réserve d'en informer le médecin. Cela permettra d'éviter toute interruption préjudiciable à la santé du patient. Un décret d'apllication de la mesure est attendu.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-01-19 12:03:02

Ik schaam mij echt diep (NIET dus), maar ik heb een scan gemaakt van mijn maandelijkse recept naar Word en hoef alleen maar de datum te veranderen en hopla. Mijn stripje diamicron kost geloof ik 3.50 Eur, recept kost 21.00 Eur, totaal 24.50  op mijn manier blijven de kosten beperkt tot EUR 3.50. Logisch dat er zo'n groot tekort is in Frankrijk op de gezondheidszorg. Door pure regelzucht zijn thans de kosten 700 % van wat het zou kunnen zijn. Even nadenken doet inzien, waar dat tekort werkelijk vandaan komt! Leve de verspilling en de subsidies aan een enkeling, de huisarts dus. Verder alleen maar klagen dat er geen huisartsen genoeg zijn. Dank je de koekoek, als die een deel van hun tijd alleen maar herhalingsreceptjes moeten uitschrijven.

Ik heb het al eens eerder hier gezegd: het is tijd dat de organisatie van de gezondheidszorg volledig overhoop gehaald wordt.

Eerste lijn moet gewoon een verpleegster worden, direct toegankelijk

Tweede lijn, de huidige huisarts, die bekijkt of een behandel voorschrift nodig is en daarna doorverwijst terug naar de eerste lijn.

Dat opnemen van de bloeddruk en hartslag, wat de laatste tijd maandelijk gebeurd, maar voordat ik in Frankrijk woonde nooit, en het uitschrijven van het receptje voor diamecron is een belacjelijk duur systeem, wat gedoemd is te verdwijnen.

Het vervelende is, dat wanneer het huidige systeem moet verdwijnen, omdat het geld op is, dan komt er niet iets medisch fatsoenlijks voor in de plaats, maar een ambtelijk bureaucratisch wangedrocht (zie de ZVW in Nederland)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-19 13:59:30

hans,

ik kan me voorstellen dat als je al jaar en dag dezelfde medicijnen gebruik je er een punthoofd van krijg dat je steeds weer naar de dokter moet.

toch wil ik reageren op je schrijven en manier van doen, want dat betekend dat je dus gewoon een recept voor jezelf uitschrijft.

ik vind zelf, dat je met medicijnen niet mag spotten.

teveel mensen, en zeker in frankrijk, gebruiken zo ontzettend veel medicijnen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

een 28 jarige vriendin van ons gebruikt 17 (!) soorten per dag ! verschrikkelijk.

en dat alleen maar om dat de ene medicijn weer de volgende kwaal oproept en die dus weer bestreden moet worden.

stel, dat de dokter een medicijn uitschrijft en daarbij denkt, over een half jaar ga ik het minderen, of vervangen, en je gaat zelf door met "zelf medicatie" dan kan het dus zijn dat je iets met je lichaam doet wat niet goed is.

stel dat je lichaam op een dag een signaal afgeeft, wat voor jouw een natuurlijk iets kan denken te zijn, oorpijn of zo, of waterige ogen, dan kan de dokter dat niet zien en kan je dus niet behoeden voor de bijwerkingen van medicijnen.

nu zul je wel weer zeggen "cees, je had dominee moet worden " maar dan zeg ik, je hebt mensen met logisch verstand.

ik zal je een voorbeeld geven, ik kan even niet de site vinden maar gezien jij een internetfreak bent kun je dat vast zelf wel vinden.

een nederlandse kennis heeft jaren geleden een middel gebruikt tegen ernstige acné (ben de naam kwijt) van dit middel is nu bekend dat het depressieviteit oproept bij de gebruiker op latere leeftijd, en zelfs mensen aanspoort zelfmoord te plegen, en na duidelijk onderzoek staan deze bijwerkingen pas sinds 2001 op de bijsluiter.

deze juf heeft dat middel 7 jaar geslikt (1981 - 1988) en is al drie keer opgenomen geweest wegens doorgesneden polsen, na 2001 overigens.

nu slikt ze prozac, en daar weten we de bijwerkingen ook wel weer van neem ik aan.

ik vind het héél knap dat je met je scanner een paar centen uitspaart hans, maar ik geef liever een goed voorbeeld dan een economisch voorbeeld.

ga gewoon naar de arts toe, overleg met hem of je een recept voor een grotere voorraad kunt krijgen, en blijf onder controle.

deze mensen hebben minimaal 6 jaar universiteit achter de rug over het wel en wee van jouw lichaam, een zeer complex stukje natuur.

ze hebben toegang tot informatie bij laboratoria en bibliotheken waar men informatie kan vinden over (bij)werkingen van medicijnen, men kan al vóór U iets voelt, zien en voelen of er iets niet in de haak is.

knoei niet met je eigen leven !

wij zelf gebruiken uitsluitend homeopatische medicijnen, dat kun je eenvoudig zelf leren, is veel goedkoper, en bij goed gebruik gezonder, en...... met een beetje kennis groeien de meeste medicijnen in je eigen tuin.

cees.

schiet me de naam te binnen ; Roaccutane.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-01-19 14:17:32

Cees,

Dat heb je goed gezien! Je eerst een recepje halen om te weten hoe ze het hier schrijven en dan ben je verder vrij. Ook via de CPAM geen probleem.

Maar.....binnen een jaar of drie in in Nederland het systeem van vrije medicijnen voor een grote groep medicijnen ingevoerd. O.a. mijn diamicron.

Helaas zal dit niet zijn op medische grond, maar zul je de vrije medicijnen wel zelf moeten gaan betalen.

Je onderschat de mensen: als je jouw auto in de garage aanzet, dat je ook - heel vredig - dood. Mensen kunnen vrij medicijnen voor hoofdpijn kopen, die zeer, zeer veel schade doen.

Regel niet zoveel, zelfs niet met alle goede bedoelingen. Mensen zijn niet zo dom. Bovendien heb ik hierboven een aanzetje gegeven, juist opdat men uiteindelijk niet uit geldgebrek een medisch slecht systeem gaat invoeren. Het is allemaal niet zo moeilijk.

Zowel bij de gezondheidszorg als die andere grote kostenpost, onderwijs, wordt nauwelijk gebruik gemaakt van geautomatiseerde systemen. Waarom? Omdat er veel te grote belangen op het spel staan. Ik denk dat je uberhaupt het beroep van huisarts kunt laten verdwijnen evenals het beroep van leraar of universitair docent.

Ik volg nu twee cursussen via de computer één aan de Berkeley University en één aan de Middlebure University. Het onderwijs op deze wijze is stukken beter, dan tijdens mijn studie aan de UvA. Ook beter dan tijdens mijn HBSB.

Ik heb meer vertrouwen in het diagnostische resultaat via de computer, dan die via mijn huisarts van catalaanse afkomst, die ik daarom nauwelijks versta. In de rest van Europa komt dit al op gang: diagnose via de telefoon met een interface voor bloed enz. Wat je moet beseffen, cees, is dat het zo op korte termijn volledig misgaat en een crisis kan men niet aan.

avatar#4250
Mar
Berichten: 2
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2007-01-19 14:45:44

Hartelijk bedankt voor de reactie . Ik merk dat meer mensen problemen hebben met de driemaandelijkse controle. ik neem aan deat wedan wel ingelicht worden.

Mar

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2007-01-19 15:19:07

voor Hari: in jouw specifieke situatie heeft Cees toch wel op z'n minst gedeeltelijk gelijk. Jouw aandoening -de aard waarvan ik uit het geneesmiddel afleid- is progressief en dus moet de dosering van tijd tot tijd opwaarts aangepast worden. En op een gegeven moment zal het zo ver zijn dat je van diamicron op insuline over moet stappen. Om daar niet te laat mee te zijn lijkt het mij goed dat je je regelmatig door een arts laat controleren.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-01-19 15:56:48

Ivo,

Je raakt de kern van het probleem. Ik koop of zelf een bloedsuikermeter (zoals in NL) of ik loop even bij de verpleegster langs voor een bloedprik en laat dat test in het Lab. Ik weet heel goed wat de waarde moet zijn. Bovendien zijn bloedverdunners veel kritische dan mijn aandoening en die patienten gaan elders langszamerhand allemaal over op zelfwerkzaamheid.

De formele gang van een gehele cyclus per 3 maanden is:

dokter (prik receptje) - verpleegster(prikken) - dokter (labo gesprek) - dokter(herh.recept) + dokter(herh.recept)  .

Per jaar ga ik dus formeel 4 x 4 = 16 keer naar de dokter, volledig overbodig als mijn bloedsuiker aangeeft, dat het nog steeds beneden de kritieke waarde is. De dokter doet echt helemaal niets, dan mijn hartslag en bloedduk meten. Ik zou mij kunnen voorstellen dat je een jaarlijkse evaluatiebespreking hebt, maar voor de rest is het alleen maar geldverspilling.

In Singapore liep ik zelf altijd even een labo binnen in een winkelcentrum en testen zij mijn bloed voor 10 SGD = 5 EUR. Hier betaal ik EUR 17.28 + postzegels + prikjuf. Ivo hou op, dit moet toch fout gaan lopen. 

Ik ben niet voor volledig vrijmaken, maar ik ben tegen overreglementering, m.a.w. burocratie.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2007-01-19 22:55:02

Hari,

Het Franse systeem is nu eenmaal zo dat je niet voor meer dan 3 maanden voorgeschreven mag krijgen. Je voorbeeld is volkomen terecht en jij behoort tot die categorie die best zijn eigen aandoening kan volgen.

Franse artsen zijn veel betuttelender dan Nederlandse, al gaat dit veranderen.

Het tekort aan artsen zal ertoe leiden dat apothekers en verpleegkundigen voortaan herhaalrecepten kunnen maken maar zover is het nog niet.

Wel raad ik aan in jouw geval eenjaarlijks een controle te doen, met name de variabelen die bij diabetes horen (nierfunctie en ogen). Je bloeddruk kun je zelf meten evenals je bloedsuiker.

Zoek een arts die niet zo moeilijk doet maar dat is niet alijd makkelijk...

Cees,

Dat je niet zoveel vertrouwen hebt in de medische stand blijkt uit het slikken van homeopathische medicijnen...... Frankrijk is een land dat de hoogste medicijnconsumptie heeft in Europa en ik heb, uit ervaring geleerd, een diep wantrouwen tegen de voorschrijfdrift van Franse artsen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-01-19 23:27:54

haha, mag ik even hard lachen steven ?

jij zegt dat omdat ik uitsluitend homeopatische medicijnen gebruik geen vertrouwen heb in de medische stand ?

een belachelijk argument noem ik dat.

ik gebruik homeopatische medicijnen omdat ik geen chemische shit in m'n lijf wil, niet omdat ik geen vertrouwen heb.

alles wat we in ons natuurlijke leven kunnen hebben (ernstige ziektes en aandoeningen daarbuiten gelaten) kan ook door de natuur genezen worden.

voorbeeldje.

ik heb na een ongeluk met mijn knie (ski-ongeluk in les duex alpes) een zere knie.

ik weet zeker dat ik voldoende rust heb gehouden, me geheel aan de regels heb gehouden.

ik kom bij de arts (dat ben je verplicht voor de ziektekosten) en die raad me therapie aan.

helpt niet.

na een jaar verrekken van de pijn weer andere therapie, en, fietsen, ik moet fietsen want dat doe ik te weinig (ik fietste in die tijd iedere dag van de ene kant van tel-aviv naar de andere en deed nog mountainbiken ook, lache dus om zo'n advies van een therapeut.

ik begon dus te twijfelen, en vroeg ernaar bij een homeopatisch arts toen ik hier weer was.

geen nood, gebruik één dosering van dit, twee weken wachten, en als het niet over is kom je terug.

ondertussen vertelde de gewone arts men me om me te laten opereren.

na twee weken was ik genezen, pijn weg.

het bleek een simpele virus in mijn knie te zijn geweest.

voor mij is homeopathie dé geneeskunde, maar..... wel met een goede arts, dus geen kwakzalver.

nee, de keuze voor deze medicijnen heeft dus niets met jouw argument te maken steven.

cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-01-20 09:09:55

@Tac: helaas voor maar slechts 1 maand!!!!

@Cees:

Er is voor jou maar 1 goede dokter en die heet Cees. Als uitzondering neem ik je nu niet in de maling :-)). Maar je moet gewoon luisteren naar je eigen lijf. Principieel is de diagnostiek even zwak als de mogelijkheden van een patient om het probleem te beschrijven. Er is een paralllel, dat wanneer jij een flesje geeft aan een chemicus hij meestal niet kan zeggen wat er in dat flesje zit; hij kan wel zeggen wat er NIET in het flesje zit. Ten tweede zijn homeopatische middelen min of meer vervuilde pharmaceutische middelen en bovendien is de homeopathie minder geavanceerd dan de pharmaceutische industrie, waardoor er minder enge homeopatische dan pharmaceutische geneesmiddelen ijn, misschien. Zoals Steven al zegt, in Frankrijk schrijven ze voor een kleinigheid als antibiotica  of zeer zware anti rheuma middelen voor. Maar dan moet arts Cees of arts Hans inspringen en je afvragen of de ernst van de kwaal en de ernst van het middel wel met elkaar in overeenstemming zijn.

/ plaagmode=ON

Wat mij verbaast, is dat je eerder een verhaal hier fulmineert tegen mijn zelfmedicatie en jij met jouw homeo-strategie bezig bent met datzelfde te doen....

En ik denk dat jouw geloof in goede artsen op sprookjes is gebaseerd. Er bestaan alleen maar goede patienten, die met veel kennis van zaken kunnen aangeven wat er mis is.

Dr Phil 

/ plaagmode=OFF 

avatar#3661
leven van alledag
Berichten: 0
Reacties: 7

#11 Geplaatst: 2007-01-20 09:38:41

@Steven,

Klopt  niet wat betreft de duur van de voorschriften. Ik krijg al 7 jaar lang om de 6 maand voorschriften voor een chronische kwaal. Alles wat trouwens met die ziekte te maken heeft is volledig 100% gratis hier, als je minstens 60 dagen per jaar werknemend bent geweest !

Hilde

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-01-20 09:52:07

@Hilde

Er is dus duidelijk geen vaste regel.

Zowel ik als mijn alter ego gebruiken een medicijn, dat zelfs niet verlengd mag worden: renouwellement (door de arts geschreven) wordt geweigerd door de apotheek. Terwijl wij er toch de rest van ons leven aan vast zullen zitten.

Resultaat is niet wat men wil: er worden in Frankrijk meer medicijnen gebruikt dan waar ook en de medische stand en apothekers varen er gewild of ongewild wel bij

avatar#3661
leven van alledag
Berichten: 0
Reacties: 7

#13 Geplaatst: 2007-01-20 10:37:22

Tot verduidelijking van mijn vorig bericht : die voorschriften worden wel uitgeschreven door een specialist, misschien ligt daar het verschil? En natuurlijk moet ik iedere maand die geneesmiddelen halen, de apotheek mag die niet in één enkele keer geven voor 6 maand.

Voor de gemakkelijkheid heb ik die specialist ook als huisarts genomen.

Hilde

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-01-20 15:54:41

hans,

je hebt dat verkeerd gelezen wat je in je plaagmodum zegt.

ik doe niet aan zelfmedicatie.

ik schreef immers "voor mij is homeopathie dé geneeskunde, maar..... wel met een goede arts, dus geen kwakzalver"

overigens bij een ernstige kwaal ga ik allereerst naar een gewone arts, laat het recept liggen en ga dan naar een homeopaat, waar ik dan de goede behandelijng krijg.

overigens is het niet zo dat je zelf je eigen beste arts bent, dat kan ik niet met je eens zijn.

te vaak hoor je immers als het te laat is "ik heb er nooit erg in gehad"

maar goed, daar verschillen meningen over.

over de middelen, dan moet je toch eens wat meer gaan studeren over de homeopatische medicijnen.

in onze tuin groeit de goudsbloem, of te wel de callendula.

van deze plant is bekend dat ze geneeswerkend is, ga me nu niet vertellen dat het chemisch is.

het grote voordeel van de homeopatie is dat men niet de kwaal geneest maar de oorzaak van de kwaal.

heb je hoofdpijn ? dan geneest men niet de kwaal, zoals een dokter doet met asperine, maar men zoekt de oorzaak (stress, slechte ogen, bloeddruk, drankzucht, te weinig water, enz) deze kwaal wordt vervolgens aangepakt.

maar goed, ik zal wel met een arts te maken hebben want die staan er om bekand dat ze tégen homeopatie zijn, of met een verstokte slikker van chemische aard.

mijn oude moeder is over de negentig, werkt nog, heeft veel hobby's, en heeft pas nog weer een nieuwe auto gekocht. (moeder van 15 kinderen en meer dan 75 kleinkinderen en wat er nog allemaal achteraan sleept)

het enige wat ze gebruikt is belladonna voor alledaagse kwaaltjes, nyselin voor verkoudheid, en calendulazalf voor stootjes en blauwe plekken.

dit alles met een klein glaasje jenever per week.

cees.

  

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#15 Geplaatst: 2007-01-20 22:22:59

Wat betreft het herhalingsrecept: dit hangt af van het medicijn in kwestie. Sommige medicijnen mogen maar voor 1 maand voorgeschreven worden (mijn huisarts vertelde mij dat een collega van hem een boete van 10.000 euro had gehad wegens overtreding - ik geloof hier niets van...), andere voor langer, tot 6 maanden.

Homeopathie? Dat gaat toch over nauwelijks meetbare hoeveelheden van werkzame stoffen?

dicck

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2007-01-22 07:56:13

Dicck/Cees: homeopathie is een fles Beerenburg bij de Rotterdamse Maasvlakte in zee leegkiepen en in Le Havre proberen dronken te worden door zeewater te drinken....

Hilde: regels zijn inderdaad anders voor ALD (affections de longue durée).

Hari/Dicck: flauwekul van die boetes, komt bijna niet voor. Natuurlijk is dat mogelijk maar een huisarts die zijn patiënt vertrouwt kan best een paar recepten tegelijk geven met 1 of 3 maanden tussenruimte.

Maarja, een Franse huisarts heeft gemiddeld 950 patiënten (een Nederlandse 2350), om een inkomen van tenminste 100.000 euro bruto per jaar te halen moet er wel omzet gemaakt worden: tenminste 5000 patiëntkontakten à 21 euro betekent ongeveer 5 kontakten per patiênt per jaar......

Steven

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#17 Geplaatst: 2007-01-22 13:18:23

Beste Forumgenoten, 

@Dicck/Cees

Homeopathie betekent "behandeling door hetzelfde te verwekken" Het homeopathische antibraakmiddel Nux Vomica bestaat uit een verdunning (D6) van 1 mio van een oplossing van strychnine. De gedachte is dan dat je de kwaal geneest door een middel voor te schrijven wat de klachten veroorzaakt en deze dan 1 mio of meer te verdunnen. Dat is iets anders dan gebruik maken van natuurlijke stoffen bv belladonna etc. Deze natuurgeneeswijzen zijn overigens de basis, vroeger maar nu nog steeds, van de (allopatische) geneesmiddelen die Cees zo badinerend als "chemische troep" bestempelt. Dat zijn moeder op haar leeftijd nog zo gezond en actief is, is op de eerste plaats fantastisch voor haar maar ook voor Cees die steekt dus waarschijnlijk in een gezond vel. De aangeboren gezondheid (zonder die overigens te moeten beschadigen door allerlei geontmiddelen en stress) is de belangrijkste factor voor een lang en probleemloos leven, ongevallen etc wellicht uitgezonderd.

Wat de kwaliteit van de dokter betreft: iedere dokter krijgt de patienten die hij/zij verdient: de dokter voedt de patient op en vice versa.

Inderdaad is het ook mijn ervaring dat de Franse dokter voor alles veel meer voorschrijft dat wij in Nederland zouden doen. De kunst van de Nederlandse arts is: zo weinig mogelijk ingrijpen, wel voldoende voorlichting geven en de natuur/de tijd zijn gang laten gaan en let op: als het niet goed is ook direct en adequaat ingrijpen.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-01-22 20:21:11

dominique,

laten we er verder maar over ophouden want schijnbaar is homeopatie hier niet erg welkom op deze forum.

ik zou je nog wel willen zeggen dat je eventueel een boek op zou kunnen zoeken van meneer hahnemann, de grondlegger van de homeopatie.

hopelijk herzie je dan je wat je nu beweerde.

overigens heb je wel gelijk met wat je zegt, men geneest door het middel te gebruiken waardoor men ziek werd.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2007-01-22 21:54:58

Vorig jaar publiceerde ik het navolgende bericht op deze website.

Franse artsen: homeopathie is onzin

In uiterst felle bewoordingen heeft de Académie de médecine het gebruik van homeopathische geneesmiddelen veroordeeld en de overheid geadviseerd te stoppen met het vergoeden van deze middelen. Eerder al verlaagde de minister van volksgezonheid de vergoedingen door de ziektekostenverzekering van 65 naar 35%. Een aantal Europese landen is ook terughoudend geworden bij het vergoeden van homeopathische middelen. Ongeveer 40% van de Fransen gebruikt homeopathische middelen. De fabrikanten van deze producten wijzen erop dat de effectiviteit van de midddelen in veel gevallen wetenschappelijk is bewezen en dat de kosten de helft lager zijn dan de 'gewone medicijnen'. Het ministerie van volksgezondheid heeft laten weten de vergoedingen op homeopatische middelen niet te zullen stoppen. Er zijn tien miljoen Fransen die de producten gebruiken, voorgeschreven door 30.000 artsen. Op een tekort van bijna € 13 miljard bij het Franse ziektekostensysteem, maken de € 70 miljoen kosten van de vergoeding van de alternatieve poeders en pillen niet veel uit, aldus de minister.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2007-01-22 22:50:52

Wim,

Niet alleen Franse artsen.... ook Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft hier uitgebreid over geschreven, zie o.m. de link http://www.kwakzalverij.nl/php/display/ap/158/5 

Maar we raken "hors sujet"..... met "alternatieve" geneeskunde (contradictio in terminis!) gaat het niet meer over wetenschap maar over geloof......

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-01-23 08:54:29

wat jammer nou tach dat je dat zegt steven, over geloof.

echter, je kunt veelal op deze site je wijze woorden schrijven, maar nu is wijsheid ver te zoeken bij je, want je praat onvoorbereid over een onderwerp waar je meent alles van te weten.

je praat over verschillende dingen ; kwakzalverij, natuurgeneeskunde, en homeopatie.

kwakzalverij: is een persoon die door hogere gaven meent medisch in staat te zijn mensen te genezen, met of zonder medicijnen.

in vroeger tijden met eigengemaakte brouwseltjes.

natuurgeneeskunde: een arts die alléén gebruik maakt van de medicijnen in de natuur, dat wil zeggen, thee van brandnetels en al dat soort (on)zin, je kunt ook natuurgeneeskundig voedsel kopen zoals natuurbrood en zo.

homeopatie: is een arts die veelal meer geleerd heeft dan de reguliere arts, verplicht is gediplomeerd te zijn, en de ziekte zoekt in het gestel van de persoon.

jouw ziekte wordt niet zozeer door de kwaal veroorzaakt alsmede door een psyche in je gestel.

een homeopatisch arts is dus niet alleen medisch arts maar ook een soort van psycholoog.

daarnaast gebruikt de arts géén natuurgeneeskunde, maar aftreksels van materialen die binnen de stratosfeer zijn te vinden.

deze worden als een tegengif gebruikt om het je maar makkelijk uit te leggen.je zult nooit geen homeopatisch brood vinden.

dat de allopatische wereld tegen homeopatie is is niets vreemd.

het ontgaat niemand dat medicamenten in die sector vermogens opbrengen, en in de homeopatie niet.

we kennen allemaal het medicijn als aidsremmer wat héél erg duur is, zo duur zelfs dat het niet in afrika uitgedeeld kan worden, terwijl (slaapt U nog) de werkelijke kosten voor het maken van deze medicijn slechts enkele centimes zijn.

ach, de wereld kiest er voor deze mensen te laten kreperen en de knip gevuld te houden.

de paus en zijn condooms, de wereld en zijn economie,en zo kom je weer bij kerk en staat.

maar zoals eerder gezegd, laten we er maar mee stoppen.

het verbaasd me echter wel dat ik zo weinig bijval krijg hier.

ik dacht juist dat de mensen die kiezen voor het goede franse leven. het bourgondische leven, juist minder snel naar de pillendoos zouden grijpen en de homeopatie zouden respecteren.

ik heb me daar hoe dan ook danig in vergist.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2007-01-23 13:16:03

Cees ,

ik heb respect voor de homeopathen.

Ook bliven zij telkens weer bewijzen schuldig, hun successen spreken voor hen.

De oorzaak van de kwaal opzoeken en bestrijden en niet alleen de symptomen, is dat niet de benadedring van iedere goede arts, ja zelfs van iedereen die serieus werkt, of het nu om mensen, planten, huizen of autos gaat?

Dat vind ik nogal vanzelfsprekend voor een denkend mens.

Maar homeopathie is, gelijk andere alterantieve geneeswijzen, typisch iets voor esotherici. De meegeleverde filosofie, de filosofische bijsluiter zou ik bijna zeggen, moet je aanspreken. En dan zijn wij toch weer bij geloof en psychologie. Ik geloof dat je genezing sterk door je mentaliteit te beïnvloeden is. En daarin zijn homoepathen netzo als andere alternatievelingen heel goed.

Maar dit is mijn persoonlijk geloof. Ik moet erkennen dat er dingen zijn die je niet met natuurwetenschappelijke middelen kan verklaren.

Christian v.K.

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#23 Geplaatst: 2007-01-23 14:38:43

Cees, de reden dat je zo weinig bijval krijgt is waarschijnlijk omdat de meeste mensen die wel 'geloven' in homeopathie gewend zijn dat dit door heel veel mensen belachelijk wordt gemaakt.

Ik heb er, zelfs voor mijn huisdieren, wel veel baat bij en ben ondertussen gewend om m'n eigen plan te trekken en er verder geen woorden over vuil te maken aan mensen die er toch niets van willen weten.

Hier kun je eindeloze discussies over voeren maar iedereen gelooft toch wat hij zelf wil geloven.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#24 Geplaatst: 2007-01-23 18:14:20

Zonder nu een uitgesproken aanhanger van het ene danwel het andere type geneeskunde te zijn -er is wel iets pro EN contra bij elk soort te zeggen- wil ik wel opmerken dat de allopathische ofwel 'reguliere' geneeskunde al sinds jaar en dag gebruik maakt van geneesmiddelen met werkzame stoffen, die rechtstreeks afgeleid zijn van die in zogenaamde 'natuurgeneesmiddellen'. Met andere woorden, die werkzame stoffen zijn voor een zeer groot deel niets meer of minder dan synthetische versies van wat er zoal aan helende stofjes in plantjes aangetroffen wordt.

Ik zie daarom niet in waarom een stof uit een geneeskrachtige plant (een zgn. natuurgeneesmiddel dus) charlatanistisch zou zijn terwijl dezelfde stof, maar dan synthetisch aangemaakt in een laboratorium, wel goed is en daarom door de allopathische geneesheren voorgeschreven kan worden. Los van de commerciele overwegingen, uiteraard.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-01-23 20:05:48

Mensen hollen nu eenmaal ook achter een dieetguru aan, of achter een ...mobiel, of - zoals mijn moeder - achter een magnetiseur, of - zoals een vriend - achter een pendel. Hoop doet leven en iedereen gelooft heilig in zijn of haar hoop. Anders zou je wel heel dom bezig zijn 

Ik heb mijzelf nu wijsgemaakt, dat je elke dag een paar scheppen gemalen zaden, pitten en noten moet eten. 'sMorgens bij de allbran en de bufidil-yoghurt. Waarop is dat gebaseerd? 'k zou het niet weten, maar ik geloof er heilig in. Maar het zou mij niet verbazen, dat het helemaal niet goed is voor lijf en leden. In ieder geval zijn het mode-verschijnselen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#26 Geplaatst: 2007-03-18 13:17:19

De apotheek mag maar voor 1 maand meegeven. De arts mag in principe een recept uitschrijven voor medicijnen tot maximaal 1 jaar. Ik schrijf voor chronische aandoeningen vaak een recept voor met < à renouveler 3 x >. Dan kan je 4 maanden vooruit.

Inderdaad kennen ze niet het systeem zoals in NL van even e-mailen of opbellen. Vergeet niet dat een telefonisch consult in FR niet bestaat en ook niet vergoed wordt.

Ingrid

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#27 Geplaatst: 2007-03-18 16:46:20

Een telefonisch besteld recept bestaat echter wel en dan staat er boven: 'acte gratuit'.

Dit verklaart alles: de Franse artsen verdienen een deel van hun boterham met het schrijven van recepten.

Overigens bepaalt de CPAM voor hoeveel maanden (1 of meer) een medicijn mag worden voorgeschreven, niet de arts.

Dick

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#28 Geplaatst: 2007-03-19 01:56:11

Inderdaad, de CPAM heeft daar regels voor. Het hangt er van af welke medicijnen. Psychiatrische medicijnen en bepaalde kalmerende -en slaapmiddelen maar 1 maand. Stupéfiants (opiaten) maar maximaal 2 weken en een speciale ordonnance. Bepaalde slaapmiddelen ook maar twee weken. Anti-hoge bloeddrukmiddelen of cholesterolverlagers etc mogen echt vaak herhaald worden. ook bv astmamedicijnen. Het hangt van je arts af en/ dus zijn behoefte aan $$$ om maar aan Dagobert Duck te denken. Misschien dat het per departement nog verschilt, dat weet ik niet.

Ingrid