Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dakgoten solderen, hoe en waarmee??

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2007-01-19 21:24:51

Geachte mede bricoleurs,

Ik ben bezig een oud gebouw te renoveren. Dit gebouw is ooit voorzien geweest van dakgoten maar die zijn reeds lang geleden vergaan. Of het ooit zink was of verzinkt staal weet ik dus niet. Het enige dat rest zijn een paar verroeste hangers.

Nu wil ik zelf nieuwe dakgoten gaan aanbrengen, inclusief regenpijpen. Het materiaal is het probleem niet. Dakgoten, regenpijpen en accessoires zijn bij de materialenhandel te krijgen. Tot nu toe heb ik alleen verzinkt staal gezien maar misschien bestaat er ook zink. Koper is er ook maar dat gaat wat boven mijn budget. Kunststof vind ik niet passend bij een oud gebouw.

ECHTER, zink/verzinkt moet je solderen. Nu kan ik aardig lassen (autogeen en electrisch) en solderen (zachtsolderen van koperen leidingen). Echter, dakgoten solderen is voor mij iets nieuws.

Zoeke op Internet levert wel de nodige informatie, maar nog niet helemaal wat ik zoek. Ik meen te begrijpen dat je dakgoten soldeert met een soldeerbout, en dat je de goot niet met de vlam moet verhitten. Blank maken, flux, tin enzo begrijp ik nog wel, maar hoe je zo'n lap materiaal nu warm genoeg krijgt om het soldeer te laten vloeien... doe je dat allemaal met die soldeerbout?

En die soldeerbout, wat moet dat zijn? Heb ik genoeg aan een stevige electrische soldeerbout (150 W, 550 graden temp) of moet ik zo'n gasverwarmde bout hebben van bijvoorbeeld Rothenberger? En zo ja, wat kan ik dan het beste aanschaffen?

Ik hoop dat op dit forum deskundigheid op dit gebied aanwezig is en dat de bezitter(s) hiervan dit met mij willen delen... alvast mijn hartelijke dank!

Met vriendelijke groet, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-01-19 21:53:42

Jos,

Wij hebben voor dit dilemma gestaan. Uiteindelijk gekozen voor koperen dakgoten. Wel duurder maar een wat ouder huis wint ermee aan "cachet". Bovendien gegarendeerd voor 100 jaar i.t.t. zink (30 jaar). Solderen super simpel met een zacht vlammetje en soldeer zoals de waterleiding....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-01-19 23:09:53

Beste Jos,

allemaal verstandig wat je schrijft.

Zink of verzinkt? Vaklui gebruiken puur zink. Roest nooit, ook niet bij de soldeernaden.

Hoe solderen? Zacht met een zware soldeerbout. Die bestaan in elektrisch niet. Gebruik een met gasvlam.

Ik heb dit alles gezien bij de plombier die het bij ons gedaan heeft. Ik denk dat ik het pas met veel oefenen onder de knie zou krijgen.

Laten doen heeft een aantal voordelen:

Het is meteen goed.

Je hoeft geen extra gereedschap te kopen.

Je profiteert van het lage TVA-tarief.

Koper is inderdaad het beste wat je kan hebben, en economisch verantwoord als de goten moeilijk bereikbaar zijn, want in dit soort gevallen (kerken, kastelen) zijn de steigers de grootste kostenpost.

Succes met het zoeken van een goede plombier!

Christian von Klösterlein

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#3 Geplaatst: 2007-01-19 23:38:57

Hoi Jos,

Zinken halfronde goot kost in Frankrijk ca. 20 euro per 4 meter. Alle hulpstukken die je nodig hebt om de goot compleet te maken zijn prima verkrijgbaar bij diverse vakhandels. Zelf doe ik zaken met DB en die geven prima advies ook.

Solderen van goten met een vlam is niet aan te raden, de kans op een gat is levensgroot.

Bij de fa. Warmte Service in Nederland koop je voor nog geen 150 euro een gasbrander met houten handvat, inclusief drukregelaar (ca. 0,5 bar) of mooier een regelbare drukregelaar en de koperen bout zelf is ongeveer 500 tot 700 gram. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Ga niet oefenen op oude goten, dat werkt zeker niet lekker.

Oefen op een paar stukjes nieuwe zinken goot en zorg er altijd voor dat je de vlam weghoudt van je werk, die wil namelijk nog wel eens om de bout heen spelen.

Een eenmaal opgewarmde koperen bout heeft nog maar een heel klein vlammetje nodig om goed heet te blijven. Te heet is beslist niet goed en voor je het weet.... .heb je een gat (wat je overigens met een stukje zink zo weer dicht heb)

Gebruik een veilig zuur/etsmiddel voor het solderen en spoel je werk na afloop heel goed af. Gebruik allerlei vormen tangen en klemmen om je werk te fixeren. Solderen gaat alleen maar goed als het allemaal goed stil ligt.

En dan het volgende:

Soldeer je goot niet op hoogte !!!!!!    dat is niet alleen lastig maar helemaal niet nodig.

Soldeer je goot in lengtes van maximaal 8 meter volledig op de grond.

Voor het transport naar boven leg je er een stevige houten lat in die met spanbandjes om de paar meter om de goot zelf hebt zitten. til de goot dus aan de lat op en breng hem (twee man is handig maar hoeft niet) naar boven.

Een steiger heb je al helemaal niet nodig is zelfs erg lastig!

Neem twee ladders met een werkstoel, zo'n uitklapbaar plateau waarop je steigerplanken kan leggen. Ladders zijn eenvoudig te huren en meestal redelijk betaalbaar.

Als je via die methode (een extra derde ladder is nog mooier) eerst je boeidelen monteert met daarop voorgemonteerd je gootbeugels dan kan de gehele goot er in een keer in.

NB; Soldeer de goot aan de binnenzijde helemaal, geef aan de buitenzijde op dezelfde verbinding (overlap zo'n centimeter of 10-15) een paar soldeerpunten, daarmee wordt het geheel zeer stevig.

Ook al doe je het zelf, je bent daarmee geen doe het zelver maar gewoon een vakman van je eigen werk.

Ik heb het ook zo gedaan en eer zullen nog vele meters goot volgen, die soldeerspullen had ik er bij de eerste goot al uit verdiend.  Koper werkt op dezelfde manier, maar let op het is veel zachter dus neem voldoende ondersteunende maatregelen.

Succes, het lukt je!

Jean

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2007-01-22 20:13:39

Geachte mede bricoleurs,

Hartelijk dank voor de reacties en de nuttige adviezen.

Steven, ik ga nog eens kijken naar de meerprijs voor koper. Maar tot nu toe, als ik alles meereken (goot, regenpijp, beugels, hangers) dreigt het mijn budget te boven te gaan. Bij nieuw zink dat 30 jaar meegaat zijn de problemen so wie so voor mijn erfgenamen ;-)

Christian, goed dat je erop wijst dat ik een gasbout nodig heb. Ik ben met je eens dat het niet eenvoudig is en dat ik waarschijnlijk flink zal moeten oefenen. Maar ik heb uiteindelijk een slordige 150 meter goot te doen. De enige plombier die ik hier kan vinden en die nog deze eeuw tijd heeft, geeft een indicatieprijs van minimaal 100 euro per meter... daar schrik ik toch wel van.

Jean, bedankt voor je zeer uitgebreide reactie, en je tips voor gereedschap en werkwijze. Ik heb al meerdere ladders dus dat helpt. De bedragen die je noemt voor het gereedschap klinken me zeer redelijk in de oren. Dus vooralsnog blijf ik nog voornemens dit zelf te gaan aanpakken, gewapend met je adviezen.

Ik ga maar eens beginnen met het gereedschap te verwerven en bij de materialenhandel 1 lengte goot van 4 meter te kopen. Die in stukken zagen en lekker gaan oefenen. De potentiele verdienste is van dien aard dat ik daar best wat tijd in kan steken! Mochten de vereiste vaardigheden echt helemaal buiten mijn bereik blijken te liggen dan kan ik altijd de plombier nog inschakelen (natuurlijk nadat ik de stille getuigen van mijn eigen gepruts heb verdonkeremaand ;-)

Nogmaals bedankt en ik zal te zijner tijd in een follow-up mijn ervaringen hier optekenen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-01-22 20:34:43

beste jos,

alles wat Jean zegt is de enige echte waarheid.

als je die opvolgt komt alles goed.

overigens kun je ook bij Leroy Merlin alles kopen op gebied van zink solderen.

ik wil wel even een kleine note plaatsen.

ik flans zelf ook met gemak die hele handel in elkaar, fluitje van een cent, echt waar.

maar ik wil je wel waarschuwen, als je niet echt handig bent, ik bedoel, echt vreselijk handig, dan heb je straks een afvalberg aan zink in je tuin liggen en een lege knip.

jean, en ook ik kan het je makkelijk vertellen, maar zink solderen is een vak appart.

vraag er naar in nederland en het merendeel aan loodgieters zal je vertellen dat ze het niet kunnen. 

dus denk goed na, koper wat iets duurder is, of een zinkavontuur.

cees.

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#6 Geplaatst: 2007-01-22 20:43:39

Hoi Jos,

En om het verhaal te completeren,

Als je niet te ver uit mijn buurt woont,

en je vindt het leuk,

Dan kom ik het je graag leren !

Groet,

Jean

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2007-01-22 20:46:43

Cees,

Mijn hartelijke dank voor je waarschuwing. Maar begrijp ik nu goed dat het solderen van koper minder lastig is dan van zink? En dat mijn doe het zelf avonturen dus een betere kans maken op een goede afloop (humor!) als ik koper zou verwerken in plaats van zink? Ik hoop dat je me dit nog wat wilt toelichten... alvast mijn dank1

Salutations, Jos

PS: moeilijk van mezelf te zeggen hoe handig ik ben... alles wat ik tot nu toe heb gedaan werkt en staat nog overeind... inclusief ikzelf... maar of dat iets zegt??

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2007-01-22 20:51:30

Jean,

Hartelijk dank voor je aanbod! Ik zit in departement Gers (32), zuidwest Frankrijk, tegen Les Landes (40) aan. Omgeving Estang, midden in de Bas Armagnac. Dus als je niet te ver weg zit kom gerust eens langs, Armagnac is ook een buitengewoon lekkere drank, en hier uit de buurt komt de beste! Zie voor details van mijn lokatie onze website www.sandron.nl. (Tijdje niet bijgewerkt maar dat komt als ik een niet-lekkend vertrek heb gerealiseerd waar ik mijn serieuze computer kan neerzetten ;-)

Met vriendelijke groet, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-01-22 21:05:07

jos, 

koper verwarm je met een vlam waardoor je en groter oppervlak verhit.

de soldeer (tin) vloeit makkelijker en over een groter oppervlak uit.

zink kun je niet (ik doe het soms wel maar je moet het echt heel goed kunnen) met een vlam solderen, je doet dit met een bout.

daardoor is het te solderen oppervlak telkens maar klein.

als je iets te lang op de zelfde plaats bent heb je een gat, en ja, met de woorden van jean zit die zo dicht, maar dan zeg ik gelijk, iemand die en gat maakt met zinksolderen kan niet of te slecht met deze materialen werken, dus in dat geval het weer zo dicht maken van het gat zal ook weer een grote inspanning worden.

desalnietemin.....

toen ik het wilde gaan leren kreeg ik dezelfde les, dezelfde waarschuwing.

als je het eenmaal kunt heb je wéér wat gewonnen in je leven.

ik zal altijd de laatste zijn iemand tegen te houden iets te ondernemen, zo ook jouw niet jos.

ik soldeer nu diverse dingen van zink waaronder buitenlampen geheel van zink.

ze zijn echt prachtig en verdien er nog aan ook.

dus wie weet, als je echt slaagt met je dakgoten heb je misschien andere inspiratie en lusten om je verder te botvieren op de wereld van het zink.

cees.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#10 Geplaatst: 2007-01-22 21:54:45

zinken goten zijn ook te kitten, bij de meeste zaken die goten verkopen verkrijgbaar.(polyurethaankit), zelf ook gebruikt, werkt goed.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2007-01-23 11:44:38

Zinken goten bewerken.

Wat is het vermogen dat je nodig hebt bij goten van zink? Stel, ik kan wel een volledig electrische bout kopen van 250 Watt, kun je daarmee wel het zinkwerk solderen? 

Dit

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#12 Geplaatst: 2007-01-23 12:03:05

Hoi Dit,

Zinken dakgoten en andere grote voorwerpen kun je niet met een electrische bout van 250 watt solderen.

Het oppervlak van die goten is zo groot dat de bout niet voldoende warmte kan ontwikkelen en de soldeertin gewoon niet (goed) smelt.

Solderen van goten, regenpijpen etc. wordt over het algemeen gedaan met een soldeerbout die is aangesloten op een gasfles.

Een soldeerbout bestaat daarbij uit een koperen blok met een punt eraan, wat met een stang bevestigd is aan de gasbrander die dit blok verwarmd.

Er omheen zit een vlambeschermkap om ervoor te zorgen dat de vlam uitsluitend de bout (de bout is dus het koperen blok) verwarmd en niet door je werkstuk brandt.

De soldeerbout, het koperen blok dus, is verkrijgbaar in diverse gewichten. Voor een zinken goot is ca. 500 gram voldoende. Voor grote oppervlakken wordt ookwel een zgn. slofbout gebruikt, die is wel 750 gram en heeft een slofvormige punt.

Onderstaand de link naar de voorbeelden.

http://www.warmteservice.nl/website/productgroup.do?groupID=41

Indien je aan een electrische soldeerbout kunt komen met een vermogen van ca. 2500 watt, gekoppeld aan een koperen punt van ca. 500 gram, dan pas kun je ook met een electrische soldeerbout een zinken goot solderen.

De reden dat je moet solderen met een bout en niet met een vlam heeft als grondslag dat een bout het te solderen oppervlak niet vervuild en een vlam (meestal) wel. Je moet dus solderen op basis van zgn. indirecte verhitting; de vlam verhit de bout, de bout verhit de plaats waar je wilt solderen.

Dus met een electrische bout, van zeer groot vermogen (en zie die maar eens te krijgen) heb je ook indirecte verhitting.

De gasbrander van de soldeerbout sluit je aan op een gewone gastank met behulp van een drukregelaar. Deze moet een waarde hebben van ca. 0,5 bar of regelbaar zijn (maar die zijn duur). Gebruik dus niet de drukregelaar die veel bij campinggebruik ziet, die is maar 0,03 bar en dat is veel te weinig.

Succes.

Jean 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2007-01-23 12:36:54

Dit,

aan 250W heb je niet genoeg. Ik weet niet wat het vermogen van een per gasvlam verwarmde bout is, maar vergelijk eens de koperen bout (de eigenlijke bout bedoel ik, niet de complete unit met handvat etc.), die heeft een massa van minimaal 500g. Heeft je 250W-bout die? Zeker niet.

Ik heb overigens in Yugoslavië gezien dat men de bouten van bijna 1kg in een houtskoolvuur opwarmde.

Christian v.K.

PS. 12:40

Sorry voor de stomme overlap met Jean!

Maar ik heb mijn reactie om 12:01 geschreven, werd dan weggeroepen, en heb hem dan om 12:36 gepost.

Excuses! Jean en ik menen overigens hetzelfde

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#14 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:08

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#15 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:22

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#16 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:28

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#17 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:42

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#18 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:52

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#19 Geplaatst: 2007-01-23 23:05:58

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#20 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:06

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#21 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:09

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#22 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:10

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#23 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:12

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#24 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:14

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#25 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:15

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#26 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:25

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#27 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:32

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#28 Geplaatst: 2007-01-23 23:06:32

Zinken goot solderen 

Jean en Christian, bedankt voor de uitgebreide en nuttige uitleg. Ik heb bij enkele grote merken goede apparatuur gezien als bout-met-brander. Dit

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#29 Geplaatst: 2007-01-24 08:53:29

Jos, Jean, Cees, dit en anderen,

ik wil nét een stuk over dakgoten voor mijn archief aanmaken en zet daarvoor alles op een rijtje. Het lukt aardig, maar ik kom het volgende tegen:

Als je twee lengtes dakgoot aan elkaar soldeert, hoe doe je dat:

- de ene dakgoot gewoon in de andere schuiven, overlap zeg 15mm

- de 'binnen'dakgoot met de zettang iets kleiner maken en dan in de andere schuiven

- de 'buiten'dakgoot met de zettang iets groter maken en dan op de andere schuiven

- of bestaan er voorgevormde stukken, zeg maar met een positive of negatieve 'optromping'?

Stom genoeg heb ik niet goed gekeken toen de plombier jaren geleden onze dakgoot maakte.

Het volgende is wél duidelijk, dat heb ik gezien en dat werd ook hier in deze draad bevestigd:

alles 'koud' op de grond of een stel schragen goed uitlijnen, vastklemmen en dan van binnen en buiten hechten en vervolgens van binnen dichtsolderen. En de naden moeten natuurlijk in de richting van het afschot liggen, wil zegen dat de 'stroomopwaarts' gelegen goot in de 'stroomafwaarts' gelegen buurman komt.

Graag hulp van de experts. Met het resultaat kan dan de volgende vraagsteller zijn voordeel doen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#30 Geplaatst: 2007-01-24 15:54:24

Mijn vader was Gawalo installateur ( GAs WAter LOod, loodgieter zeiden ze vroeger).
Als kind liep je natuurlijk al vroeg mee en leerde spelenderwijs de kneepjes, al ben ik later heel andere dingen gaan doen na m'n studie.

Het dakgoten maken natuurlijk veel meegemaakt. Mijn vader maakte die altijd zelf, nu kan je ze kant en klaar kopen.

Twee type goten:
bakgoten die in de houten gootbak liggen en kraalgoten in beugels.

Met behulp van een zetbank respectievelijk de wals werden de goten gemaakt met dan aan één zijde de kraalrand met de kraalmachine.
De delen werden dan eerst uit een zinken plaat geknipt. Gebruikte materiaal zink 30 als ik mij goed herinner.

Dan wordt bij het zetten al een klein verloop van een paar millimeter aangehouden zodat de ene zijde keurig in de andere zijde past. De kraalrand wordt eerst een paar centimeter ingestoken en dan de goot verder ingedraaid.

Van tevoren op de grond solderen hebben we nooit gedaan, gewoon deel na deel in de bak of beugels en dan deel voor deel of in één keer (afhankelijk van de situatie) solderen.

Solderen met een grote bout die op een losse brander werd verwarmd en tevoren de te solderen delen met zoutzuur insmeren. Het zinkoxide laagje wordt dan opgelost zodat de soldeertin moeiteloos tussen de naad vloeit.
Je gebruikte hiervoor staven soldeertin. Zoals eerder aangegeven nooit een vlam gebruiken.

Zoutzuur vormt met het zink een verbinding dat ook wel soldeerwater wordt genoemd. Dit werd soms als voorraadje aangemaakt door in een loden bakje met zoutzuur een paar stukjes zink te doen. Als het uitgebruist was had je soldeerwater om bijvoorbeeld koper te solderen. Voor zink is pure zoutzuur voldoende.

Tip! Het kwastje maakte we ook zelf d.m.v. een opgerold loodstripje en een plukje haren uit de stoffer van m'n moeder ;-)

Rob.

avatar#3120
Jan Jan
Berichten: 5
Reacties: 19

#31 Geplaatst: 2007-01-24 16:43:34

Dag Jos,

Ik heb vorig jaar 62 meter zinken dakgoot gesoldeerd...en wel met een vlam.

Had eerst een dag lang geprobeerd om met een (prof.) bout te solderen maar dat werd een zooitje. Met de open vlam, ging het gelijk goed op de proefstukjes. Met goed opletten en vooral geen haast is het erg goed gegaan, niet één gat in het zink en prachtig dichtgevloeide naden. Ik heb het, zoals Rob schreef, op z'n plek, in de beugels gesoldeerd. Ik moet zeggen, dat ik qua ruimte het vaak ook niet met de bout had kunnen doen, zonder een deel van de leitjes te moeten weghalen.

Hoop je hiermee wat te helpen,

Jan.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#32 Geplaatst: 2007-01-25 10:20:48

Uitzonderingen bevestigen de regel en Jan is daar een mooi voorbeeld van.

Toch wil ik hier een ernstige waarschuwing bij plaatsen!!!

Er zijn wel erg veel huizen in vlammen opgegaan door een loodgieter of dakdekker die open vuur gebruikte.

Vooral dichtbij het dakbeschot is een kurkdroog zeer brandbaar milieu met oud vogelnest materiaal en strootjes etc.
Zonder dat je er erg in hebt staat de zaak ineens in brand en is er geen blussen meer aan.

Wees gewaarschuwd!!!


Rob.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2007-01-25 11:34:24

ik vond het al een beetje bizar om vanuit rob zijn mond te horen nooit te solderen met een vlam.

ik heb dit regelmatig gedaan en het werkt best, en zelfs de loodgieters die ik ken deden het ook met een vlam.

overigens om het te leren zou ik zeggen, vergeet de vlam en probeer het eerst maar met een bout.

nu begrijp ik rob beter dat hij zegt dat het gevaarlijk is met een vlam, dat is zo.

cristian, ik heb geen ervaring met solderen van regengoten, maar ik denk zelf dat het vlak gesoldeerd wordt als ik tenmminste de goten hier zie.

de een ligt met een overlap van ongeveer een centimeter of drie in de ander en is gesoldeerd.

mijn zinksoldeerwerk bestaaat alleen maar uit decoratieve dingen zoals bloembakken, raamroosters, meubelonderdelen, en zelfs buitenlampen in staande en hangende uitvoeringen.

zodoende is het niet altijd mogelijk met een bout te solderen, dus doe ik het met de vlam.

cees. 

avatar#4232
Jean0033
Berichten: 1
Reacties: 8

#34 Geplaatst: 2007-01-25 13:28:29

Hoi Christian,

Zoals al eerder aangegeven bestaat er natuurlijk geen eenduidige oplossing voor het soldeerwerk van goten.

Of een methode slaagt is hoofdzakelijk afhankelijk van kunnen en wat voor de één vanzelfsprekend is, is dat voor de ander juist weer niet.

Centraal staat: als je er aan begint, dan maak je het goed en af.

Enfin, hoe zitten de goten aan elkaar.

Ik zag in een eerdere reactie een prachtige beschrijving van de verwerking van plaat naar goot en ik herken dat gehele verhaal nog van mijn LTS-tijd.

Ik beperk me dus tot mijn eigen ervaringen.

Als je goot koopt, dan weet de fabrikant niet aan welke kant de zaak afloopt. Die goten zijn dus links en rechts en over de gehele lengte gelijk van walsing en maatvoering.

Het materiaal is echter zink, met een beperkte dikte, waardoor het bijzonder flexibel is. Niet stoten, of laten vallen, want dan heb je een deuk.

Daardoor schuif je die uiteinden ook eenvoudig in elkaar en kun je zelf bepalen welke overlap er tussen twee delen moet zitten.

Op de rommelmarkt kocht ik een paar kniptangen, recht, gebogen en een met een soort lepeltje. met die tangen kun je het zink knippen.

De goten zelf, zaag ik echter meestal met een ijzerzaagje in de decoupeerzaag.

Daar waar twee gootdelen in elkaar komen, kun je met een tang een klein kneepje geven, zodat de zaak daarmee fixeert.

Bij het monteren van de hulpstukken (alles is verkrijgbaar!) gaat het op de zelfde manier.

Het solderen zelf;

Meestal fixeer ik met soldeer eerst de kant met de volledige krul (heb er geen andere naam voor, maar het is de buitenzijde) , even laten vloeien, klaar.

De goot, gootdelen absoluut goed uitlijnen (wat boven, wat onder etc. heb je dan al gedaan!).

Vervolgens aan de tegenovergestelde zijde, de gootrand aan de binnenzijde, solderen. Let er op dat het bovenopliggende deel zeer stevig tegen het onderliggend deel zit, evt. een klem gebruiken. Zelf knip ik het altijd een 0,5 mm in.

Als je niet goed kunt solderen en je maakt een te groot oppervlak tegelijk heet, dan vloeit de soldeertin steeds weg. Een beginnerstip is dan om ervoor te zorgen dat hetgeen wat je soldeert altijd horizontaal ligt. De goot steeds een stukje draaien als je aan het solderen bent is dus helemaal geen schande.

Voeg een klein beetje S39 oid toe en verwarm de te solderen plaats met de bout (denk om de lekkende vlam, die zie je vaak niet maar het gat zit er zo in)

Begin in het midden weer met een fixeerpunt.

Nogmaals: Soldeer rustig en beslist niet te heet!

Bout erbij houden, klein beetje tin toevoegen, solderen en wegwezen.

NB; het steeds opnieuw toevoegen van bijv. S39 helpt niet om beter te solderen.

Nu de binnenkant vast zit, kun je voorzichtig de goot omdraaien , de zaak goed controleren op uitlijning en breng je drie fixeerpuntjes aan , aan de buitenkant.

Niet te dik, het zijn maar fixeerpunten.

Draai de goot weer om  en soldeer van hoog naar laag, terwijl je de goot steeds een klein beetje meedraait, naar het middenpunt toe. Idem vanaf de andere kant.

Mijn franse buurman leerde me hoe je steeds, dwars op de naad van de goot-overgang heen, een soort golfje soldeert. Als het klaar is zie je dan een ietwat gegolfd maar vloeiend geheel ontstaan.

Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen ideeen, maar wie kijkt er straks nog in je goot.

Spoel na het solderen alles goed af met water.

Bij mijn oude goten, zaten de meeste gaten, pal naast de solderingen. Vaak is dat een gevolg van achtergebleven zuur.

Succes met je verder beschrijving.

Groet,

Jean. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#35 Geplaatst: 2007-01-26 21:00:58

Geachte medebricoleurs,

Nogmaals mijn hartelijke dank voor alle uitgrebreide en terzake doende reacties. De theorie is nu aardig compleet, nu wordt het voor mij tijd om een en ander in de praktijk te gaan brengen. Maar ik wacht eerst even tot de ongewone en extreme sneeuwval en kou (-15!) hier in de Gers weer geweken zijn en ik weer electricteit heb... tot die tijd blijf ik bibberend naast de (gas) kachel zitten.

Christian, naar aanleiding van je vraag voor het dossier dat je gaat samenstellen, ik ben op mijn eerste zoektochten naar dit onderwerp een informatief verhaal van Castorama tegengekomen. Je vint het op:

http://www.castorama.fr/conseils/fiches_conseils/conseil_x.jhtml?projetId=REP010&themeId=entretien

(NB er zitten geen spaties in de link, wat daarop lijkt zijn underscore "_" tekens)

Hierin staat ook een stuk over het vervangen van rotte stukken in een bestaande goot, daar maken ze een vervangend stuk met een overlap van ongeveer 2,5 cm aan elke kant, en corrigeren de kraal met een tang zodat het nieuwe en de oude delen in elkaar passen.

Gaan we ook nog eens proberen...

Salutations, Jos

avatar#4341
sailor wim
Berichten: 0
Reacties: 2

#36 Geplaatst: 2007-02-23 14:16:45

Hoi Forumleden,

Ik ben nieuw op dit forum. Als oud loodgieter doet mij deze discusie goed. Ik maakte ook altijd mijn soldeervloeistof zelf ,maar ook mijn zinksoldeer 60/40 goot ik zelf in een oude metalen gordijnrails. Ik ben afgekeurd vanwege de rug en ga nu voor het eerst naar Frankrijk toe, maar met mijn bootje. Ik heb gehoord dat de franse flessen groter en dikker zijn. Ik heb twee 12 kg propaanflessen aan boord die in een gasbun zitten.Voornamelijk voor de Fastogeiser (kan ik zelf repareren) Op de Primagaz site vind ik alleen maar plaatjes en geen afmetingen. Wie weet de maten van een propaanfles die een beetje overeen komen met de Nederlandse 12kg. propaanfles?

Gr Sailor Wim.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#37 Geplaatst: 2007-02-23 23:39:37

Sailor,

De flessen die ik heb staan van 13 kg zijn 30 breed en 56 hoog (hoogte incl. afsluiter).

Zijn al 15 jaar oud maar die maten veranderen niet erg, denk ik.

Kun je daar wat mee?

Kijk hier ook eens, wellicht nuttig: http://perso.orange.fr/f.dichamp/gaz.htm 

Trouwens, welke route neem je door Frankrijk?

Steven

avatar#4341
sailor wim
Berichten: 0
Reacties: 2

#38 Geplaatst: 2007-02-24 08:41:28

Hoi Steven, Bedankt voor de reactie. Ik ben een grote fan van Vauban de meesterbouwer, toen ik nog met mijn kip caravan door Frankrijk reed kon de vestingsteden verder weg bezoeken zoals Briancon en Saint Malo. Toevallig ook steden waar je niet met de boot kan komen binnendoor. Vorig jaar ben ik bij Gravelines geweest en ook de omgeving afgefietst. Dit jaar word het Lille en de Clairmarais + de Audomarais. Volgend jaar staat Langres op de kaart. Met daarna het kanaal de bourgonje om dan ook een bezoek te brengen aan de Morvan , Saint Agnan, Camping du Lac. Waar ik veel ben geweest. En goede herinneringen heb aan de avonden bij het kampvuur met de toen nog beginnende franse eigennaars. Gr Wim.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#39 Geplaatst: 2008-11-03 20:46:38

Geachte mede-bricoleurs,

Het heeft allemaal wat langer geduurd dan ik oorspronkelijk had voorzien, maar inmiddels heb ik mijn eerste zinken dakgoten succesvol geinstalleerd. Daarom haal ik even dit oude draadje weer omhoog, om jullie deelgenoot te maken van mijn ervaringen.

Allereerst heb ik geinvesteerd in een professionele soldeerbout voor de "zingueur/couvreur" van het merk Express, die wordt aangesloten op een propaanfles. De koperen bout wordt continu verwarmd met een gasvlam, die je aan het handvat kunt regelen. Het handvat heeft ook een soort knijpgreep die je kunt gebruiken om de bout extra te verhitten. Bij deze bout nog de verdere accessoires zoals flux, staven soldeertin en een pierre ammoniaque voor het reinigen van de bout.

Het materiaal is 1 ding, er mee om kunnen gaan is 2. Dus heb ik een extra lengte dakgoot van 4 meter gekocht. Deze in stukken van 20 cm gezaagd en die vervolgens weer aan elkaar gaan solderen. Nou dat was me een ervaring! Gaten, klonten, ondichtheid, noem het maar op. De taal die ik nu en dan heb uitgeslagen is beslist niet bestemd om te worden gedrukt. Maar omdat ik nu eenmaal nooit opgeef ben ik koppig doorgegegaan... en uiteindelijk werden de resultaten draaglijk.

Een paar dingen heb ik wel geleerd.

Het solderen gaat een stuk gemakkelijker als je de te solderen delen eerst een beetje verwarmt. Dat ging heel handig met de achtgerkant van mijn soldeerbout, waar de vlam uitkomt die de bout verwarmt. Dito het opwarmen van zo'n dikke staaf soldeertin voordat je begint.

De gootdelen moeten echt zo strak mogelijk op elkaar worden geklemd, met flux ertussen, zodat slechts een minimale spleet overblijft die optimaal capillair werkt. Is de spleet te groot dan vloeit de tin weg en heb je voordat je het weet een gat gemaakt. Dus heb ik van een dik stuk hout een mal gemaakt; 1 deel in de goot, ander deel er buiten, en dan op elkaar klemmen met een grote lijmtang.

Mijn goten waren in totaal dik 25 meter lang, dus alles op de grond solderen en daarna naar boven brengen werd me te moeilijk. Ik heb op de grond de eindkappen en de regenpijpaansluitingen in de gootdelen gesoldeerd. Vervolgens de delen van 4 meter naar boven gebracht en los in de beugels gelegd. Rolsteiger er naast, mal/klem op de gootdelen, en op hoogte aan elkaar gesoldeerd. Met de rolsteiger als werkplatform was dat prima te doen.

Uiteindelijk heb ik nu succesvol de goten aan weerkanten van de stal aangebracht, en ik ben erg tevreden over het resultaat. In de toekomst heb ik ook nog zo'n 100 meter goot aan het huis te doen, en ik vind het een geruststellende gedachte dat ik dat nu zelf kan in plaats van daar een loodgieter voor te moeten inhuren. Dat zou mijn budget wel erg zwaar onder druk zetten...

Mijn persoonlijke conclusie en aanbeveling uit deze geschiedenis: als je zelf zinken dakgoten wilt gaan solderen en je hebt dat nog nooit gedaan, koop dan 1 segment zinken kraalgoot van 4 meter, en zaag dat in 20 stukken van 20 cm elk. Ga die stukken weer aan elkaar solderen. Als je bij het 20e stuk er nog niets van bakt is het wellicht beter een loodgieter in te schakelen. Breng je het er beter af, ga dan gewoon zelf aan de gang.

Nogmaals mijn hartelijke dank voor alle tips en goede raad, ik heb er heel veel profijt van gehad!

Salutations, Jos

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#40 Geplaatst: 2008-11-03 20:53:51

Inderdaad érg leuk om het 'resultaat' van een forumdraadje eens te lezen! Vooral die laatste vind ik goud: lukt het niet, laat het doen ;-)

Wij hebben de goten laten plaatsen en het is geen kattepis, ook niet als je het een echte zinkwerker ziet doen. Ik vind het heel knap. 

avatar#8114
GastonF
Berichten: 0
Reacties: 1

#41 Geplaatst: 2010-06-27 14:42:37

Toch nog even over de niet bestaande elektrische soldeerbout. Is dit product wellicht te gebruiken? http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=828475
Misschien speciaal voor Christiaan. Een goede elektrische bout lijkt mij veel gemakkelijker te hanteren dan de vlam...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#42 Geplaatst: 2010-07-02 19:46:19

Bonjour Gaston,

De door jou voorgestelde bout kost 279 euro TTC. Een topklasse bout op gas zoals deze kost 220 euro HT. Dus geen prijsverschil van betekenis.

Op je nu met gas of met electra werkt, het gaat om de temperatuur van je bout. Ook met gas verwarmt de vlam uitsluitend je bout, de vlam komt in principe niet in contact met je werkstuk. Bij een gegeven temperatuur van de bout maak je dus net zo gemakkelijk gaten met een electrische bout als eentje op gas.

Kortom, ik denk niet dat een electrische bout gemakkelijker is te hanteren dan een vlam.

Zelf heb ik na enige oefening succesvol met een bout op gas leren werken.

Salutations, Jos