Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Koken voor gasten - wat is toegestaan

Auteur Bericht

avatar#4252
la-bastide
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-01-21 14:12:20

Hier bij een vraag, wij hebben aankomende zomer in de vorm van Gites plek voor +/- 60 gasten.

Nu willen wij graag de gasten de mogelijkheid bieden om hier te eten. Nu heb ik begrepen dat dit mag in de vorm van chambre d'hotes. Hierbij mogen gasten bij jouw eten en drinken mits je geen menukaart hebt. Ze eten wat er die dag op tafel staat.

Nu hebben wij iemand gevonden die graag bij ons wilt gaan koken.

Wij willen deze persoon echter niet in dienst nemen. Nu is onze vraag mogen wij deze kok, die  zich zal inschrijven bij de chambre of commerce hier laten koken.

De opbrengst voor het eten is voor de kok. 

Worden wij dan niet gezien als restaurant, maar nog steeds als chambre d'hotes?

Ik zie jullie reactie graag tegemoet.

Patricia

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-01-21 14:26:22

Zie

http://www.tourisme.gouv.fr/fr/z2/prof_touristique/sect_activ/heberg/chambres_hotes/definition.jsp

Het lijkt me dat je sowieso geen chambre d'hotes bent, want die hebben maar max 5 kamers volgens deze link. Of stop je er 12 in 1 bed?

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#2 Geplaatst: 2007-01-21 15:19:04

Ons project, aantal gites + camping, heeft een gezamenlijk dorpsterras + soort groepsruimte annex eetzaal + professionele keuken.

Wij hebben ons ook suf gezocht over regels hieromtrent. Tegenstrijdige meningen gehoord, maar nooit officieel gelezen.

Onze burgermeester heeft ons verzekerd dat zolang wij alleen maaltijden maken voor onze eigen gasten er niks aan de hand is. Maar dat betekent dat we ook nog geen ijsje mogen verkopen aan een wandelaar. Dit willen we allemaal graag geloven, alleen is de burgeremeester niet degene die er over gaat.

Afgelopen seizoen hebben we het hier wel mee gedaan en geen problemen gehad. Toch zouden ook wij graag wat 'hardere' zekerheden hebben over wat wel en niet mag.

Qua categorie vallen we net overal buiten. Het is geen chambre d'hotes. Het is geen restaurant. Het is een 'project' van huizen, camping + eetgelegenheid.  

ik heb hier iets gevonden mbt tot 'tourisme vert': http://www.finances.gouv.fr/DGCCRF/04_dossiers/consommation/vacances/2004/vert.htm

heb het nog niet helemaal doorgeworsteld dus weet niet of er wat in staat wat van toepassing is. (vertaling komt komende week online, zal de link wel hier posten).

groet,

Gijsbert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-21 17:54:48

patricia,

ik ben bang dat je een probleem hebt.

het is inderdaad zoals doperwt zegt, een chambre d'hotes mag maximaal 6 kamers hebben en als je daarbij een table d'hotes bent dan mag je je gasten alléén het eten voorzetten wat jij voor jezelf maakt, dus je mag absoluut géén andere schotel maken voor je gasten.

er is voorzover men weet geen maximaal bedrag wat je voor je maaltijd mag rekenen.

de gasten in je chambre d'hotes mogen niet aan verschillende tafels eten, men eet bij jouw aan tafel, dus dat wil zeggen, je hebt een tafel nodig voor een mannetje of twaalf.

er zijn nog allerlij regeltjes over de aankoop van ingredienten en waren via de ferme biologique en zo maar daar wil ik verder niet op in gaan.

zoals je dus vraagt :

mag ik een zwembad bouwen voor 60 gasten antw: ja dat mag, er zijn geen eisen met welk materiaal je bouwt, indien het maar een goedgekeurd bad is (polyester inbouw, liner, hout, muren en tegels)

boven een bepaald aantal meters kom je in een proffesionele groep, dan heb je te maken met apparatuur die de waterkwaliteit en zo in de gaten houd.

je hebt een badmeester nodig daar je en publieksbad bent, een hek met electronische verklikker voldoet niet meer.

je hebt een speciale verzekering nodig.

vraag over dit alles bij de marie, die kunnen je alle informatie geven.

eten:

je mag géén menukaart hebben.

je mag een keukenhulp hebben, maar geen kok of zelfstandige kok.

de kok mag geen geld verdienen in jouw chambre d'hotes, dat zou te gek zijn, jij mag geen geld verdienen aan de maaltijd dus laat je de kok er geld aan verdienen.

jullie vallen niet meer onder gites of chambre d'hotes, dat kun je wel vergeten.

je kunt twee dingen doen.....

A. doen of je neus bloed en gewoon je gang gaan en zien waar het schip strand.

B. proberen een officiele vergunning te krijgen voor jouw horeca bestemming en het restaurant op naam van de kok draaien, indien je zelf geen papieren hebt daarvoor natuurlijk.

in geval B.

zal afhangen van het bestemmingsplan van het terrein maar hoogstwaarschijnlijk kan een gites(park) geen probleem zijn.

dan heb je alleen nog de zorg voor de vergunningen die nodig zijn voor het runnen van zoiets (millieu, proffesionele apparatuur, en nog veel meer)

een duur plaatje, maar dan heb je ook wat.

in geval van A.

vroeg of laat zal men er achter komen dat je iets doet wat niet mag (kan een hotel in de buurt zijn die even een belletje doet omdat hij wél aan alle eisen moet voldoen dus waarom jullie niet?) en dan hang je, je zult af moeten rekenen met de belasting, en anderen, alsnog je papieren moeten halen, en de boel in orde moeten maken.

in het ergste geval raak je de boel gewoon kwijt.

als je het mij zou vragen ?

ik zou kijken of ik de boel zou kunnen splitsen, kun je er bijvoorbeeld een paar chambre d'hotes van maken ?

en anders, ik zou heel braaf de regels gaan handhaven en me niet in een risico storten.

het is heel simpel.

een hoteleigenaar moet vergunningen hebben.

een restaurant moet vergunningen hebben.

een kok moet officieel een kok zijn in een erkend ingeschreven restaurant.

als jij nu gewoon maar doet, illegaal dus, dan kan er iemand bij je in de buurt zijn die je naait.

en geloof me, fransen zijn aardige mensen, behalve als je hun naait.

wij hebben een chambre d'hotes met 4 kamers, de gasten kunnen eten, we organiseren workshops, we organiseren wijnweekenden, en ook al willen we graag, we moeten de verkoop van wijn en andere producten overlaten aan de anderen, we hebben daar geen bevoegdheid voor.

ik zou ook in m'n wiek geschoten zijn als mijn buren een zelfde chambre d'hotes hadden met 60 gasten en een keuken mét kok.

ik hoop dat je hier wat aan hebt. 

cees.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2007-01-22 09:54:06

Het lijkt me dat het hier gaat om 'prestations supplemantaires' zoals die in de wet zijn vastgelegd. Doordat de vragensteller de term 'chambres d'hotes' gebruikte is er verwarring ontstaan. De vraag heeft niets te maken met chambres d'hotes.

Indien je bij de RCS bent ingeschreven als 'korte-termijn verhuurder van gemeubileerd onroerend goed' dan is het toegestaan aanvullende diensten te leveren. Bijvoorbeeld maaltijden te verstrekken. Daarvoor is tenminste een licence 1 vereist (of een hoger nummer indien ook alcoholische dranken worden verstrekt samen met de maaltijd). Uiteraard moeten de aanvullende diensten worden opgegeven bij het totaal aan inkomsten.

Er is niets in de wet die het ene ondernemer verbiedt om een kok een contract aan te bieden. Dat kan een vast contract zijn, of een contract op urenbasis (uiteraard dienen werkgeverslasten te worden betaald en dient tenminste het minimum uurloon te worden betaald). OOk is het mogelijk om een kon als subcontractor in te huren, betaald met een vats bedrag of met een deel van de omzet.

Overigens dient deze kok zich niet in te schrijven bij de Chambre de Commerce, maar bij de Chambre de Metiers en bovendien dient hij te beschikken over diploma's. Het gata hier namelijk om een beschermd beroep.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2007-01-22 21:11:54

Wim,

Mijn excuses als ik het fout heb, dit is niet mijn specialiteit maar wel mijn interesse.  Als je nu een professionele kok inhuurt om maaltijden te verstrekken als aanvullende dienst, moeten deze maaltijden door die kok dan niet noodzakelijkerwijze worden bereid in een keuken die aan alle eisen voor een horecagelegenheid voldoet? Zoals een apart toilet voor het personeel ook als er geen personeel is? En aparte zones, en betegeling, en roestvrijstaal, en weet ik veel? Ik dacht dat het table d'hote fenomeen de enige mogelijkheid was om deze narigheid te omzeilen... maar misschien kun je me uit de droom/nachtmerrie helpen?

Met vriendelijke groet, Jos

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#6 Geplaatst: 2007-01-23 01:33:53

@cees en Wim,

hebben jullie voor mij misschien ook verwijzingen naar Franse websites of documenten waarin de regels die jullie noemen vermeldt staan?

Het is niet dat ik jullie woorden in twijfel trek, maar ben wel een beetje voorzichtig met de adviezen van Nederlanders-in-Frankrijk. Ik hoor te vaak tegenstrijdige dingen en ook op dit forum zie ik wel eens dingen voorbij komen die ik compleet anders heb gelezen in een document van de Franse overheid.

Mijn concrete vragen gaan over:

- hoe en wat met vrijwilligers danwel Nederlandse stagiaires (bijv. hotelschool oid)

- de door Jos genoemde keuken + alle elende die je daarmee op de hals haalt, wanneer kom je in dit regime, wat zijn precies de voorschriften, waar kan ik dat vinden, etc.

We hebben 1 seizoen gedraait met de uitspraak van de burgermeester dat zolang we slechts aan onze eigen gasten eten serveren we ons niet druk hoeven te maken over vergunningen. Dit is dus het advies van onze Mairie. Hoewel ik daar graag vanuit ga is het me eerlijk gezegd net zoveel waard als alle goedbedoelde adviezen van Nederlanders die ik overal hoor en lees. Ik wil het liefst het allemaal keihard zwart op wit zien, met allemaal stempels etc.

vriendelijke groet,

Gijsbert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-01-23 09:05:32

Beste Patricia en Gijsbert, 

Wij hebben hier inmiddels drie jaar de combinatie van gîte, minicamping en table d'hotes. Voor de vorm hebben we ook chambres (gewoon twee kamers in ons huis). De gebruikelijke gang van zaken is dat je gewoon kunt koken en schenken voor je gasten. Dat de buurman af en toe ook komt eten is (voor zover ik weet) nergens een punt. De burgemeester vindt het allemaal fantastisch, enzovoorts. Verder betalen we keurig toeristenbelasting etc. 

Wanneer je apart reclame gaat maken voor je onovertroffen keuken zul je hoogstwaarschijnlijk geduvel krijgen. Terecht pikken de 'officiële' restaurateurs dat niet omdat zij wel aan een tal van voorschriften moeten voldoen en niet in het milde belastingregime zoals bij de meeste chambres en table d'hotes vallen en zich blauw aan verzekeringspremies betalen.  

Als ik het goed begrijp is de schaalgrootte bij jou anders dan bij een gangbare chambres et table d'hotes met gite en minicamping, etc. maar ik zou die uitspraak van je burgmeester maar koesteren en denkbeeldig inlijsten!!! 

Maar nee, je wilt het allemaal op papier geregeld hebben met stempels e.d.? Ik wens je veel sterkte en veel chequeboekjes toe ;-((

Waar ga je mee te maken krijgen?

De Franse variant van bestemmingsplannen

De Europese hygiënenormen voor professionele keukens (HACCP); bel de aannemer maar vast.

Al je apparatuur moet aan diezelfde HACCP-normen voldoen (duur)

De (officiële) bekwaamheidseisen van de kok

De brandweer

De (aansprakelijkheid)verzekeringen e.d.

Tot zover kom ik nu maar er is vast nog meer...Kortom je komt in een oerwoud van regels en bureaucratie terecht. En ik verzeker je dat men daar erg bedreven in is. Het leuke van Frankrijk is dat het (als je het goed aanpakt) allemaal heel anders en makkelijker kan...

Met vriendelijke groet,

Jan Willem.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-01-23 09:08:38

eisbeer,

ik zal proberen de documenten te achterhalen waarvan ik het heb, zodra ik iets weet hoor je het.

verder staat veel beschreven op de site die je zelf hebt aan gevinkt in een van jouw berichten.

het is ook hele simpel, iets wat dara beschrven staat is onder de noemer het mag, dat betekend dat als je iets anders wilt dat het niet mag.

zo zegt men, table d'hotes, dat mag met één tafel.

dus in werkelijke woorden, als je twee tafels hebt en die tegen elkaar schuift bén je al géén table d'hotes meer, dus heb ik ene joekel van een tafel waar héél veel mensen aan kunnen zitten.

men eet dus met jouw mee uit jouw keuken, dat betekend dus jouw gewonen prive keuken.

dat is dus géén professionele keuken met ene ingehuurde kok.

want, als je een professionele kok inhuurt, en waarom zou dat niet mogen, dan moet je wél ene proffesionele keuken hebben, mét personeelstoilet, douche en de hele professionele apparatuur er omheen.

want anders kan en restaurant toch ook gewoon maar gaan beginnen ?

ik zal deze details voor je opzoeken.

cees.

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#9 Geplaatst: 2007-01-23 11:43:10

Cees en Jan-Willem,

ons project heeft een aparte, redelijk professionele keuken. Deze hebben wij niet laten zetten of bouwen maar was er al toen wij dit over namen. De situatie onder de huidige eigenaar was dat deze ook gebruikt werd om gasten te bedienen.

Het liefst zou ik idd de uitspraak van de burgermeester koesteren, het is tot nu toe ook goed gegaan.

Het enige is dat naast alle adviezen we ook veel 'spookverhalen' hebben gehoord (1 iemand verzuchtte eens: het beste advies? Ga terug!). Over controleurs die de boel komen sluiten juist omdat men zich niet had gehouden aan officiële bepalingen etc. 

Zo'n uitspraak van de burgermeester is natuurlijk erg fijn, maar in feite waardeloos omdat hij niet degene is die daar over gaat (dat is de DDAS en die zal het uiteindelijk worst wat de burgermeester zegt). Ook zal de burgermeester niet thuis geven als er problemen zijn is mijn inschatting.

Kortom, het liefst voorkom ik alle papierwerk indien enigszins mogelijk. Ik zit alleen niet te wachten op controle deze zomer en het risico te moeten sluiten en vanaf dan als zwart schaap bij de DDAS bekend te staan zodat je het in de toekomst ook wel kan vergeten (laten we eerlijk zijn, als ze willen is er altijd wel iets te vinden wat niet voldoet). 


We zitten erg achteraf dus hier wordt de soep meestal niet zo heet gegeten, maar toch weet ik het liefst wel een beetje waar we mee bezig zijn of zouden moeten zijn. 

vriendelijke groet,

Gijsbert 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-01-23 12:56:58

Gijsbert,

Tja, dat zijn van die afwegingen...

Over HACCP is (al dan niet via Google) een hoop informatie te vinden en hopelijk leveren de documenten van Cees ook nog wat voor je op.

In NL heb ik de lachwekkende situatie meegemaakt dat de keukenvloertegels niet te glad mochten zijn ivm vettigheid en uitglijden (Arbeidsinspectie). Op zich heel logisch. De instantie die de verbouwing van de keuken volgens HACCP-normen moest beoordelen stelde dat er (qua structuur) gladde vloertegels moesten komen ivm bacteriegroei. Op zich ook heel logisch...

Ik heb begrepen (niet zelf ervaren) dat ze in Frankrijk hiermee iets makkelijker zijn. Maar ook dat is weer afhankelijk hoe je je spel een beetje speelt. Hoe formeler je het zelf speelt hoe meer formeel gedoe je terugktrijgt. Dat is in ieder geval wel onze ervaring hier in de Auvergne. Je vriendelijk, welwillend en een beetje naief opstellen doet vaak wonderen bij die officiele mevrouwen en meneren.

Vriendelijke groeten,

Jan Willem.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-01-23 13:01:59

jan willem snijd de koek precies goed aan, en inderdaad pak je checkboek er maar bij.

het is dus zoals ik al eerder vertelde, niet zomaar een kwestie van dat doen we even.

het gemak waar wim van teeffelen het over hebt is voor mij een misleidend en/of onvoldoende advies.

in beide gevallen, zowel gijsbert als patricia voldoen jullie niet aan een chambre'c.q table d'hotes.

in beiden gevallen heb je dus te maken met de papierwinkel van vergunningen en verzekeringen.

wat jan willem zegt over het gemak van de fransen is volkomen waar, de burgemeester vind het allemaal fantastisch, geweldig, koester zijn uitspraak en lijst hem in.

echter het kan ook absolute onzin zijn, en daar waarschuw ik je voor.

die zelfde burgemeester kan morgen een telefoontje krijgen van een chagarijnige eigenaar van een restaurant die net de belastingaangifte binnen heeft gekregen en wat gebeurt er dan ?

nee, lieve mensen, de burgemeester gaat niet die leuke oergezellige hollanders beschermen, hij gaat zoals de wet het voorschrijft aan de gang, want, ook deze meneer wil over twee jaar herkozen worden.

en wat dan ?

het is geheel aan jullie.

ik zie om me heen heel aardige fransen, maar ik zag er veel meer toen ik hier net woonde.

veel hebben afgehaakt uit jaloezie, en weer anderen omdat we het allemaal zo makkelijk doen, en altijd lachen en lol hebben, en hun, die al hun leven lang hier woonden zwoegen en zwoegen voort, met alle nadelen van dien, die wij schijnbaar niet hebben.

laat je niet voor de gek houden met nostalgie, je hebt net als hun regels.

gijsbert,

wat je kunt doen, ik zou het tenminste zo doen, spinonage (heb dit vaker gedaan en het werkt)

neem een denkbeeldig gehucht in gedachten, en ga er van uit dat je daar eventueel iets wil gaan beginnen, en daar heb je informatie voor nodig over het hoe en wat, welke vergunningen en zo.

je doet dit via een ander adres, in holland bijvoorbeeld.

men geeft je alle informatie (gebruik een andere naam) en de spreekwoordelijke hond blijft lekker slapen.

je kunt doorgaan in die tijd met wat de burgemeester je vertelde, en is het de moeite waard om de informatie die je hebt gekregen te gebruiken en eventueel de keuken en vergunningen en alles te regelen, dan kun je dat doen.

is het te duur/moeilijk, dan kun je doorgaan met je ingelijstte burgemeester, maar denk aan het risico dat je dan wel loopt, over twee jaar krijg je een nieuwe burgemeester, en die kan het roer wel eens omgooien.

cees

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#12 Geplaatst: 2007-01-24 13:16:23

Je hoeft alleen aan de strenge restaurantregels te voldoen (o.a. separate spoelkeueken, etc.) als je een restaurant bent. Een table d'hotes wordt niet aangemerkt als restaurant en valt, ik heb het al eerder geschreven maar klaarblijkelijk wordt dat niet geloofd door deelnemers aan deze discussie, onder de prestations supplemantaires. Als je bij de RCS-inschrijving van je bedrijf (gites, camping, maakt niet uit) de prestations supplementaires hebt aangegeven dan mag je table d'hotes voeren. Bij een chambres d'hotes hoef je de prestations supplementaires niet eens op te geven (je hebt daarvoor immers geen RCS-inschrijving nodig). Maar je kunt natuurlijk niet volhouden dat je chambres d'hotes hebt en vervolgens 60 mensen aan je table d'hotes. hebben zitten...

Dat wil zeggen: je moet nog wel eerst even een licence petite restaurant I, II of III ophalen bij de douane (dat is een andere versie van de bekende dranklicenties).

Ik begrijp niet waar Cees op doelt als hij mijn advies misleidend vind. In deze discussie wordt ontzttend veel geluld en worden er allerlei zijpaden bewandeld die er niets toe doen. De regels zijn volstrekt duidelijk en gewoon op te vragen bij de chambre de commerce of de APCE. De mening van burgemeesters die het allemaal zo leuk vinden wat je doet, doet niet terzake. Als je bij een keuring van de DDCCRF je RCS-inschrijving kunt laten zien en je petit restaurant/drank-licentie dan ben je volledig gedekt.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-01-24 14:10:15

wim, wat betreft een chambre d'hotes dat is duidelijk en hebben we ook steeds aangegeven, een chambre d'hotes mág maximaal 6 kamers hebben en dan mogen de gasten bij je blijven eten, table d'hotes en dan mág de tafel officieel maar uit één stuks bestaan, dus je kunt géén twee tafels tegen elkaar schuiven, en je mag géén menu a la carte hebben.

dus daar zijn we uit, hoofdstuk afgesloten.

maar waar eisbeer en patricia het over hebben valt dus buiten de chambre d'hotes.

dan, volgens jouw kun je dan dus even een papiertje gaan halen bij de douane en je bent klaar.

je schrijft net als ons overigens, maar jij noemt dat weer anders, je moeten even aan de strenge restaurant regelsvoldoen.

waar hebben we het nou steeds over wim ?

over deze regels die, naar men weet, kostbaar zijn.

een roestvrijstalen keukenblok is geen kattepis.

een koelcel, een goedgekeurd fornuis ......

daar hebben we het steeds over, de regels waar je aan moet voldoen.

afvoer van afgewerkte stoffen (olie, rook, ed)

bandveiligheid, noodverlichting, verzekeringen.....

de burgemeester vind het allemaal wel goed, en daar kun je dan mee tevreden zijn als je dat wilt, maar het geeft geen garantie.

waarom ik zei dat jouw advies misleidend is omdat je het nogal makkelijk vertelde.

laat ik het beter zeggen, ik vond jouw advies niet voldoende.

toiletten misschien ? en een personeelsdouche ?

nooduitgangen, brandtrappen...

ik weet dat men omkomt in de regels en afgaat in de financien wil je dit allemaal gereed hebben.

men is makkelijk hier in frankrijk, ze zien een hoop over het hoofd, maar ik zou het toch maar liever goed in orde hebben.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-01-24 17:45:39

De kern van de zaak (is nu) wanneer er precies nog sprake is van een table d'hotes en wanneer er sprake is van een keuken + eetgelegenheid in andere zin.

Cees heeft al geschreven dat de in en outs van zo'n table d'hotes nu wel duidelijk zijn. Daar kan ik me bij aansluiten.

Maar dat die andere optie SLECHTS een douanedocumentje halen is wil er bij mij niet in. Ik verwed er een etentje in La Brasserie voor;-) Maar misschien heeft Wim wel gelijk.

Hij moet overigens niet zo arrogant doen om de bijdragen van anderen als gelul te kwalificeren. Laten we eerst nou maar eens zeker krijgen of jouw bewering wel klopt Wim... Er moeten toch lezers van dit forum zijn die praktijkervaring hebben met de door hem geschetste vorm?

groeten,

Jan Willem.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#15 Geplaatst: 2007-01-25 09:22:42

Ik zal proberen om niet arrogant te doen. En ja, ik heb zelf hands-on ervaring en bovendien enkele tientallen klanten voor wie ik dit precies heb uitgezocht en geregeld. En enkele van die klanten zijn vervolgens gecontroleerd door de DDCCRF en accoord bevonden...

Eerst even over de chambres d'hotes: table d'hotes is toegestaan als je de CdH-activiteiten hebt gemeld bij de gemeente en als je beschikt over een dranklicentie I, II of III. Drankjes kunnen worden geschonken, afhankelijk van de licentie. Er mag geen menu worden aangeboden, maar er mag wel degelijk hulp worden ingereoepn (bijvoorbeeld van een professionele kok) om de maaltijd te bereiden. Dat het niet meer dan 1 tafel mag zijn heb ik nergens kunnen vinden in de regels.

Voor groepsaccomodaties en giteverhuurders en anderen die geen restaurant of hotel zijn, maar wel gasten ontvangen geldt dat zij zich moeten inschrijven bij de RCS via de chambres de commerce, bijvoorbeeld als eenmanszaak of SARL. Bij de aanmelding dienen dan 'prestations supplementaires' te worden opgegegevn. Uiteraard moeten die later in de boekhouding terug te vinden zijn. Een van de toegestane prestations supplementaires is de aanbieding van table d'hotes. Dit is uitsluitend toegestaan aan en in combinatie met betalende gasten (dus onder geen voorwaarde mogen passanten aanschuiven). Hiervoor is een license petite restaurant I, II of III nodig, dat is een variant op bovenstaande dranklicenties I, II of II en op dezelfde manier af te halen bij de douane. Verder is er GEEN professionele keuken nodig zolang de accomodatie niet valt onder de regels van de ERP. De ERP is pas toepasbaar indien er op enig moment meer dan 15 personen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Daarbij wordt gerekend met het aantal aangeboden slaapplaatsen. Een van de vragenstellers hierboven had het over 60 gasten voor table d'hotes, dat gaat dus niet.

Voor campings gelden weer enigszins aangepast regels. Het is een campinghouder tot 25 plaatsen toegestaan om een cafetaria te exploiteren, waarvoor aangepaste regels gelden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-01-25 11:56:09

beste wim,

je doet niet arogant hoor, schaam je niet.

het gaat er om dat de lezer een duidelijk beeld krijgt van de zaak.

ik heb al eerder gezegd ergens op dit forum, het is niet het gevecht tussen de een of de ander, het is niet het hebben van gelijk of ongelijk, het gaat er om dat de lezer de vragen en commentaren kan zeven, er de juiste informatie in kan terug vinden.

over de tafels van de chambre d'hotes;

er staat duidelijk in mijn boekje dat ik mag eten serveren en drinken geven en de hele ratteplan, zolang het maar één tafel is.

daar haal ik dan uit, goed, dus als ik twee tafels tegen elkaar schuif is het ook één tafel, waar dan de gemeente op antwoord, als het twee tegen elkaar geschoven tafels zouden mogen zijn had men wel geschreven 'een table d'hotes mag één grote tafel zijn of meerdere aan elkaar geschoven tafeltjes'

dit, zo vertelde men mij, staat er niet dus het is één tafel.

tja, regels zijn toch regels hé ?

wat jij nu zegt is dus ;

#of een eenmanszaak of een SARL kan tegen vergoeding eten aanbieden zonder professionele keuken.

#een ERP kan eten aanbieden tegen vergoeding maar mét een professionele keuken.

#het verschil tussen een eenmanszaak/SARL en een ERP is het aantal personen.

onder de vijftien (15) aanwezigen is het een eenmanszaak/SARL

boven de vijftien (15)aanwezigen is het een ERP.

dus, met andere woorden, zolang de zaak niet meer gasten herbergt dan 15 personen, dan is het een gewone tablé d'hotes met zijn gewone keuken en eventueel ingehuurde kok maar zonder dure moeilijke regeltjes.

dat wil dus zeggen 6 kamers, maal twee personen, plus de eigenaar en de kok, is vijftien.

waneer echter nummer zestien uit zijn bed stapt met zijn vrouw nummer zeventien heeft U een probleem want dan veranderd U plotsklaps in een ERP, en...... dan mist U net dat ene verguninkje en die professionle keuken.

of heb ik het nou mis.

we hebben het toch steeds hierover wim ?

cees

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#17 Geplaatst: 2007-01-25 14:22:07

Nee, Cees, helaas heb je er toch weinig van begrepen. Ik doe mijn best, maar klaarblijkelijk krijg ik het moeilijk uitgelegd.

1. Chambres d'hotes. Ik heb geen idee over welk 'boekje' je het hebt. Ik heb de regels verzameld zoals de DDCCRP die gebruikt bij conrole van chambres d'hotes en ook de regels zoals gepubliceerd door Gites de France. Nergens in die documenten staat iets over 1 tafel. Jij bent ook de eerste en tot nu toe enige die ik daar over hoor. 

2, De ERP (etablissements recevant du public) zijn de regels (o.a. brandpreventie, gehandicaptentoegang, etc.) die gelden voor publiek toegankelijke gebouwen. Je kunt dus geen ERP 'zijn'. De ERP is geen bedrijfsvorm. Alle gebouwen waar overnacht kan worden en waar naar verwachting meer dan 15 personen aanwezig KUNNEN zijn, moeten aan de ERP regels voldoen. Dit is een theoretische aanwezigheid. Daartoe wordt het aantal slaapplaatsen geteld (in geval van slaapzalen) of anders wordt gerekend met 2,5 personen per slaapkamer. Dus, ook al kunnen chambres d'hotes volgens de regels maximaal 6 gastenkamers aanbieden, raden wij klanten altijd aan om dit tot 5 te beperken, omdat bij 6 slaapkamers immers de ERP in werking treedt. Het doet er dus niet toe hoeveel mensen er daadwerkelijk aanwezig zijn.

3. Voor chambres d'hotes hoeft geen bedrijf opgericht te worden, dit is een bijverdienste. Voor de exploitatie van gites of andere vakantieaccomodatie wel (indien de exploitant tenminste wordt aangemerkt als 'professioneel verhuurder'. Wie wil weten wanneer dat het geval is moet mij prive maar mailen, want dat gaat hier wellicht wat ver). Deze categorie mag dus OOK table d'hotes aanbieden, indien de prestation supplemantaires zijn aangemeld bij de inschrijving van het bedrijf. De bedrijfsvorm doet er niet toe, dat kan een entreprise individuelle zijn, een SARL of enige andere vorm. Het is dus helemaal niet zo dat elke eenmanszaak of SARL zomaar maaltijden kan aanbieden zonder professionele keuken.

4. Een gite wordt gezien als separate ruimte. Dus een groot gebouw met daarin

zes gites met elk twee slaapkamers zou in theorie 30 personen KUNNEN bevatten (6*2*2,5), maar valt toch niet onder de ERP. De exploitant van deze 6 gites mag dus table d'hotes aanbieden zonder professionele keuken (als hij aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven voldoet). Echter....indien de eigenaar van dit grote gebouw niet 6 gites heeft gemaakt, maar 12 separate slaapkamers, dan geldt de ERP WEL!  Ook een grote gite waar 15 slaapplaatsen of meer zijn moet aan de ERP voldoen.

Nou, dit lijkt mij langzamerhand wel genoeg informatie. Ik zou het hier graag bij willen laten.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-01-25 15:20:23

wim,

je hebt het geweldig omschreven.

ik ben er blij mee en ik denk de vragenstellers ook.

het boekje (een aantal pagina's in een zelfgemaakte map) is wat ik gekregen heb van de gemeente.

ik vroeg naar de informatie in der tijd over een gites, chambre d'hotes, en eventueel een andere bedrijfstak op het zelfde adres.

ik vroeg hiernaar aan deze persoon omdat ik de gelegenheid had hem aan te spreken en wist dat de volgende keer misschien wel een paar jaar later zou kunnen zijn, gezien het geweldig enthousiastme wat men in frankrijk treft.

ik kreeg namelijk van mijn oude buren te horen dat én een atelier, én een bureaux, én een chambre d'hotes niet was toegestaan, en daar ik geen trammelant wilde ben ik gelijk maar naar de hoogste persoon in kwestie gestapt die me gelijk uit de brand zou helpen en waardoor tevens het bezwaar van de toekomstige buren nietig zou worden verklaard.

ik kreeg het "boekje" met zijn handtekening als ambtenaar van de gemeente.

dus eigenlijk iets in die geest van gijsbert zoekt.

ik heb overigens het vage vermoeden dat het boekje is gecopieerd want het komt grotendeels overeen met de site die gijsbert noemde in een der eerdere berichten.

het is een beetje een vage hoek, die chambre d'hotes en gites en campings.

ik heb wel een vraag terzijnertijd, ik hoop dat ik je dan prive mag mailen.

bedankt.

cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-01-25 17:14:55

Wim,

Bedankt voor de heldere uitleg. Eigenwijs als ik ben leg ik je verhaal voor aan Franse vrienden hier die al jaren in verschillende (bedrijfs)vormen dit type activiteiten doen...

Je dineetje op La Brasserie heb je wel verdient dacht ik zo. Feitelijk of virtueel? zie maar ;-)

groet,

Jan Willem.

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#20 Geplaatst: 2007-01-25 23:28:34

Wim en anderen,

bedankt voor de nuttige info!

Mochten er nog (digitale) documenten zijn waar deze info allemaal te vinden is dan blijf ik zeer geinteresseerd!

De enige vraag die nog open staat gaat over het gebruik van (Nederlandse) vrijwilligers, stagiaires, evt. familie. In elk geval mensen die niet betaald worden voor hun hulp. Ik heb eens iemand horen beweren dat dit niet kan en niet mag in Frankrijk.

vriendelijke groet,

Gijsbert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-01-26 09:46:17

gijsbert,

ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen.

in nederland had ik wel altijd gedon.... met die gasten van de belasting daar men niet geloofde dat iemand uit de familie het gewoon leuk vond om te helpen met een klus.

gratis werken in nederland bestaat niet dus je wordt altijd aangeslagen.

hier werken bij mij regelatig mensen als hulp, in allerlei klussen, van het schoonmaken van boten tot en met handige kerels die gewoon een week komen meubels restaureren.

daarvoor hebben ze kost en inwoning en leren we ze het franse leven.

verder heb ik van de scholen leerlingen die stage lopen.

wel uit kijken met verzekeringen, maar goed, dat is bij ons zeer streng.

een familielid of vriendje kan nog zo aardig en makkelijk zijn, als die zijn hand er af zaagt breekt tie m'n botten, dus ik zorg altijd voor veiligheid en verzekeringen.

cees