Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lekker boekje lezen

Auteur Bericht

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2007-01-22 17:22:33

Salut, November vorige jaar stelde Jacob op dit forum een vraag over Les Bienveillantes van Jonathan Littell. Jacob was er vroeg bij, het boek was nog niet heel diep tot de lezend Frankrijk doorgedrongen. Ik wil de vraag herhalen en hem meer algemeen maken. Ik ben benieuwd naar de FRANStalige boeken, kranten e.d. die door Franse Buitennederlanders worden gelezen? Alles telt mee, ook Franstalige bandes dessignées. Ben PS La Maison van Wim Bavelaar, staat natuurlijk sjiek op de lijst maar dat geldt niet. PPS Les Bienveillantes is een echte aanrader. Het beschrijft het leven van een oprechte, rechtlijnige, juridisch geschoolde, homoseksuele man. Hij raakt als jongvolwassene in de ban van het gedachtengoed van het nationaal socialisme. Zijn leven en carrière bij de SS loopt samen met de Jodenvervolging en oorlog in Oost Europa. Hij perverteert. Het enige nadeel van dit fascinerende en beklemmende boek is dat je een week lang geen ander boek meer aanraakt. B.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-01-22 17:56:03

Gewetensvraag..... voor mijn werk lees ik al zoveel in het Frans dat ik er thuis geen zin meer in heb. Lezen in een vreemde taal is voor mij een inspanning om niet de "finesses" en de tournures de phrases" te moeten missen.

Op aanraden van mijn leraar Frans aan de Alliance Française ben ik om de "Argot" te leren de Bidochons gaan lezen........ en dat doe ik nog met plezier! Ook heb ik alle Asterixen van mijn vrouw in het Frans verslonden.  Oja, de lokale krant elke week.

Gaat Wim mij nu verbannen wegens "illitrisme"....????

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-01-22 19:47:44

natuurlijk, voor mij is asterix de beste strip.

verder ben ik een beetje moeilijk in literatuur denk ik soms, gezien de reacties van anderen die mijn keuze helemaal niets vinden.

ik verslind de boeken van john grisham, maar om eerlijk te zijn is er maar een schrijver in dat genre, en dat is fred vargas.

ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik na het boek in het frans te hebben gelezen toch nog een keer de nederlandse versie er bij pak.

verder natuurlijk papillon.

dit soort griezelige boeken waar Ben het over heeft hoeft voor mij niet meer.

ik kom zelf uit een streng joodse opvoeding, heb diverse keren auswitsch moeten bezoeken, heb oneindig vaak chindlers list gezien, en hoor in mijn dagelijkse leven niets anders dan "toen...... " en dan vervalt men met zelfmedelijden in de duitse tijd.

ik heb geen zin meer in oorlogsdrama en dat soort onzin, ik lees liever een mooi boek waar een verhaal in zit van de tegenwoordige tijd.

overigens heb ik de nare eigenschap dat ik eenmaal een boek gelezen het nooit meer vergeet, ik kan dus ook geen boeken overlezen na een bepaalde tijd.

en als de schrijver me niet kan boeien in zijn boek, dan is het boek voor mij niets waard, al is het verhaal nog zo mooi.

ik vind dat als je schrijf dan moet je de lezer meevoeren in je verhaal.

als ik een boek lees in het genre van fred vargas bijvoorbeeld dan zit ik als het waren aan tafel bij de persoon in het boek beschreven.

ik denk dat dit gedeeltelijk komt omdat ik verhalen schrijf die de lezer mee moeten voeren in zijn fantasie.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-01-22 21:33:18

Op het ogenblik liggen op mijn leestafel Sacrés Français! van de Amerikaan Ten Stanger en Le Redressement de la France van ene Jacques Bourdu. De eerste is een gemakkelijk leesbaar werkje (want geschreven door een Amerikaan die in het Frans schrijft) en het tweede geschrift is een tamelijk doorwrocht Pim Fortuyn-achtig boekwerk over de (economische) misère waarin Frankrijk thans verkeert. Elke dag een halfuurtje lezen, dat is vrij nuttig.

De Amerikaan, die enkele jaren als journalist in Frankrijk heeft gewerkt, heeft vrij veel mededogen met het Franse volk en zijn eigenaardigheden. Zijn verbazingen worden ook door de Nederlanders in Frankrijk gedeeld: de bespottelijkheid van de afgedwongen 35-urige werkweek, het altijd gesloten zijn van restaurants en apotheken als je ze net nodig hebt, de hiërarchie in de werkwereld en nog veel meer. Het is vermakelijke lectuur die ook duidelijk maakt waarom de Fransen niks van de Amerikanen willen weten en vice versa.

Het economische boek, met een voorwoord van de rabiate politicus Philippe de Villers (ietsje minder rechts dan Le Pen), leest ook gemakkelijk weg. Het legt uit waarom het mis moet lopen met Frankrijk en zijn onbetaalbaar geworden verzorgingsmodel. De handen moeten weer uit de mouwen, de werkloosheid wordt kunstmatig hoog gehouden, de corruptie in de politiek enzovoort, enzovoort. Best aardig om te lezen. Voor mij als nieuwsgaarder is het nuttig om de zaken ook cijfermatig netjes op een rij te zien staan.

In het weekend lees ik Stendhal, de Kartuize van Parma (La chartreuse de Parme). Mooi, dik boek. Ik lees het in de vertaling, dat wel.

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2007-01-22 22:45:03

Ben,

Lekker boekje lezen en het dan over Les Bienveillantes hebben.........................!..tain, ik kan me niet herinneren dat ik eerder een prix Goncourt heb gelezen die zo loodzwaar was. Als complete tegenhanger beveel ik je aan:

Histoires inédites du Petit Nicolas; Goscinny&Sempé

formidable en lichtvoetig.

Verder las ik vorig jaar (het Mozart-jaar); Sept écrivains pour Mozart; vermakelijk en alle vooroordelen over Fransen in dit verband bevestigend: de meeste schrijvers verliezen zich in allerlei bespiegelingen die helemaal niets meer met Mozart te maken hebben, of pseudo intellectuele analyses die de plank falikant misslaan. Ik las ook vorig jaar "L'Évangile selon Pilate"van Eric Emmanuel Schmitt; indrukwekkend...........................

Je krijgt van mij binnenkort mijn (uitvoerige)bevindingen mbt Les Bienveillantes.

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-01-23 15:31:51

Ik denk dat jullie met 'lezen' het lezen van een bepaalde catergorie boeken bedoelen. Ik lees (erg) veel en gebruik zelfs een mooi leesplankje om mijn nek te sparen. Ideaal, beeldschoon en goedkoop (althans in NL):

http://www.bureaubewust.nl/detail_page.phtml?&username=guest@domain.ext&password=9999&groups=ECOMARKT&link_id=355&page=-%20buro-accessoires

Voorts heb ik goede leesverlichting en een paar grote loeps in huis. Ik kan niet meer lezen zonder( ik had als jongetje al +10 brilletje)

Maar verder lees ik alleen maar Engelse en Amerikaanse boeken en ook Wikipedia. Ik lees 20% e-books, oudre boeken zijn vrij te downloaden. Je kunt in Frankrijk alles krijgen op boekengebied en Amazone.fr stuurt gratis thuis. Ik lees alleen enkele franse boeken uit de tijd van Sartre in het Franse, omdat die eigenlijk alleen in het Frans gelezen kunnen worden. Camus bijv. en artre zelf natuurlijk. 

Bovendien heb kortgeleden La bete est Morte van CALVO gekocht en gelezen. Dat boek had ik ooit in 1955 gelezen in het Nederlands. In Nederlands thans onbetaalbaar. In Frankrijk nog bij sommige winkels te koop in het Frans. Geen boek voor Cees (La guerre mondiale chez les animaux). Heel bijzonder, een aanrader voor liefhebbers

Voorts koop ik tegenwoordig meer en meer boeken tweedehands via het internet. Dat scheelt een grote slok op een borrel. Sommige boeken van 150 EUR na enig zoeken voor 30 EUR + EUR 9 verzendkosten. Boeken zijn duur tegenwoordig.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#6 Geplaatst: 2007-01-23 21:32:11

Goed zeg. Ik lees veel minder dan ik eigenlijk zou willen, maar goed ik doe heel veel dingen minder dan ik eigenlijk zou willen (inclusief wijn drinken, tegenwoordig.. ahem) omdat er maar 24 uur in een dag zitten. L'autre jour stond ik in een vreselijk goed gesorteerde boekhandel waar alle grote en iets minder grote Franse auteurs in pocketvorm alfabetisch in een meter of 20 brede 2,50 m hoge kast stonden. Dan zinkt helaas de moed me in de schoenen, want ik ken de klassieke Franse auteurs niet anders dan van vroeger op school (verplicht voor de "lijst"). Camus kan ik me nog vaag herinneren, maar als er 20 Camus op een rijtje staan (als hij er zoveel geschreven heeft, ik noem maar een denkbeeldig voorbeeld) dan weet ik al niet meer welke ik moet nemen.

Dus ik ga maar op mijn schoonzus af die mij een paar jaar geleden Bernard Werber heeft aangeraden, en inderdaad dat is uiterst boeiend, filosofisch en modern (trendy, of is-tie alweer passé?) leeswerk.

Asterix tel ik niet mee want die verslond ik als kind al (in het NL dan wel te verstaan). De Bidochons kan ik ook wel waarderen, ook al is dat qua humor lichtjaren van Asterix verwijderd.