Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tips gevraagd voor aansporen aannemer

Auteur Bericht

avatar#3933
Lakreutz
Berichten: 2
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-01-24 21:56:50

We hebben veel tijd gestoken in het aanvragen van verschillende offertes . Vorig jaar mei hebben we eindelijk een aannemer gevonden ( de baas van onze buurman ) die goed aanvoelde wat wij wilde en de klus voor een mooie prijs wilde doen ( opnieuw bedekken van ons dak na vervanging van de latten ). Het gaat nog steeds om een stevig bedrag, € 30.000 euro voor het gehele dak.Wij hebben de offerte ondertekend en hij heeft toegezegd om medio augustus 2006 te starten. Nu is het januari, faxen en bellen ten spijt er is niets aan ons dak gedaan. Onze buurman is ook niet zo gelukkig met de situatie en komt met allerlei verontschuldigingen namens zijn baas. Wat is nu handig om te doen,

1:blijven faxen en bellen of beter op zoek naar een aannemer ?

2;heeft iemand een voorbeeld van een formele formulering om de aannemer aan te sporen ?

3; is dit frans gebruik en zijn er forumlezer met dezelfde ervaring ?

Angelique

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-01-27 01:09:01

Het verschijnsel is helaas maar al te bekend. Ook de Fransen zelf hebber er veel last van. Als bellen en faxen niet helpt, is het versturen van een aangetekende brief met de sommering binnen een nauwkeurig omschreven termijn met het werk te beginnen, het laatste redmiddel. Er ziet dat niets anders op dan na het verstrijken van die termijn op zoek te gaan naar een andere aannemer. Jullie hebben gewoon pech.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2007-01-31 19:11:05

Angelique,

Zou ik onbescheiden mogen vragen:

- Hoeveel vierkante meter dak wordt vernieuwd?

- Worden de pannen (deels) vervangen?

- Wordt isolatie/dakbeschot/folie aangebracht?

- Wat is het voor dak (tuiles plates, tuiles canal, ardoises...)

Ik heb zelf in het verleden wat studie gedaan naar prijzen voor dakvernieuwing, daarom interesseert mij dit. Afhankelijk van het soort dak kan ik je wellicht een paar prijsindicaties geven...

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-01-31 19:39:20

wij hebben ons dak vernieuwd nadat de aannemer ons ene anderhalf jaar heeft laten wachten.

ik heb het zelf gedaan, en af en toe kwam die gewoon langs rijden om te gluren hoe het ging.

deze meneer heeft mooi pech gehad nu.

het werk was :

alle pannen er af

planken vernieuwen die nodig waren (25 %)

schoonmaken

op de muren cement storten want nu lagen de planken gewoon op de met stenen gelegde muur.

platen er op

latten er op (verticaal en horizontaal) of tengels en panlatten.

pannen er op.

afwerken.

kosten die hij rekenden 12 duizend voor 400 mtr2

ik zou eerst eens kijken of dat bij jullie niet een beetje hoog is geschat, als dat zo is dan zeg je dat tie te laat is en heb je geluk.

een aannemer aansporen kun je wel vergeten, wij hebben het 18 maanden gedaan, zonder resultaat.

ze hebben werk genoeg en rekenen vaak een enorme prijs om de vette vis te vangen.

en dan gebeurt het ook nog vaak dat ze beginnen en dan maanden niet meer terug komen om het af te maken.

ik heb een schuur vol met materialen wat ze lieten staan want ze komen "volgende week" weer terug.

nu krijgen ze het niet meer.

cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2007-01-31 23:01:16

Helaas kloppen de reakties van de forumleden. Zelf wacht ik al 4 jaar op aannemer(s) die met offerte en afspraak en al toch nooit begonnen zijn. Handiger is om, als je er de mogelijkheden toe hebt, vrienden uit te nodigen die al dan niet weten wat ze moeten doen, zelf erop studeren zodat tenminste iemand weet hoe het moet en dan gewoon in eigen beheer aan de gang te gaan. Zie ook vorige reaktie. In de buurt van Moulins ken ik iemand die vaktechnisch een verbouwing kan leiden. In de buurt van Issoire ken ik iemand die dat ook kan en bovendien aan vakmensen kan komen. Succes, Dit 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-02-01 08:34:42

Angelique,

aansporen?

Wij hebben tegen de drie aannemers van wie wij een devis gevraagd hebben gezegd dat zij het werk voor de komende zomer in de planning moesten nemen en dat het voor de zomervakantie af moest. Dit was in oktober. Éen van hen was te duur, één kon geen planning afgeven, de derde was niet de duurste en niet de goedkoopste maar gaf aan in Maart of April van het volgende jaar het werk te doen en binnen drie weken af te hebben. Betaling 1/3 op 1 januari, 1/3 bij begin van het werk en 1/3 na voltooiing en afname. Hij heeft alles inclusieve de termijnafspraken in het contract vastgehouden. Dan ik heb mijn vakantieplannen aan zijn werk aangepast, zodat ik tijdens de uitvoering permanent aanwezig was. En ik heb ook een beetje voorbereidend werk gedaan.

Alles klopte en binnen 13 werkdagen was alles af en le chantier keurig achtergelaten. Zo kan het dus ook!

het werk:

om iets over de prijs of de mogelijkheid voor het zelf uitvoeren te kunnen zeggen is een antwoord op de vragen van Jos nodig.

Cees geeft de werkzaamheden voor een specifiek geval aan. Bij ons moesten ook diverse gordingen (pannes) vernieuwd of anders gelegd worden, en wij hebben ook de dakvorm iets gewijzigd. Alleen als dit bekend is valt met prijzen per vierkante meter of strekkende meter te rekenen.

Zonder kennis van de plaatselijke situatie is een zinnig advies niet mogelijk (ik herhaal de argumenten van Jos!).

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2007-02-01 09:07:09

Beste Angelique,

In de offerte proces met de aannemer heb je niet goed geregeld wanneer hij uiterlijk de klus klaar zou moeten hebben.
Waarschijnlijk heb je het er wel mondeling met hem over gehad maar beter was geweest dat hij die toezegging in de offerte opgenomen had.
Maar goed ook mondelinge afspraken of toezeggingen dienen te worden nagekomen.
Ik zou hem schriftelijk confronteren met deze afspraken en hem dan nog een redelijke termijn geven om de klus klaar te hebben met als sanctie dat je je naar die tijd niet meer gebonden acht aan de overeenkomst en je je vrij acht het werk aan een andere aannemer te gunnen.
Een echte slimmerik c.q. slechterik van een aannemer gaat dan als volgt te werk: hij begint wel vrijwel direct met de klus maar maakt hem maar niet af.
Dus niet alleen eisen dat hij voor dan en dan begint (zoals Wim schrijft) maar ook dat hij het werk binnen zoveel dagen/weken gereed heeft.

Rob van der Veer

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#7 Geplaatst: 2007-02-01 10:54:33

Dit is heel lastig want het is een kwestie van vraag en aanbod en de aannemers hebben gewoon vraag zat. De beste strategie is wellicht degene die mijn bedrijf hanteert met leveranciers: neem gewoon degene die bij je in het zelfde dorp zit, die is wellicht niet de goedkoopste, maar je kan gewoon binnenlopen en even met ze rond de tafel gaan zitten als er iets niet loopt. Dat is meestal veel effectiever dan een ronkende aangetekende brief. Als de andere partij bij nader inzien echt geen zin heeft in de klus is het beter de boel zsm af te blazen want met onwillige honden is het slecht hazen vangen.

avatar#4047
FredL
Berichten: 0
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2007-02-01 22:22:55

Wij hebben ons dak (een helft, ca. 16 x 9 m) zelf vervangen. Dwz. nieuwe balken, nieuw dakbeschot, tengels, pannenlatten en nieuwe pannen. Deze zomer gaan we de andere helft (ook 16 x 9 m) vervangen. Door de opgedane ervaring zal dit al veel efficienter en sneller gaan in deze volgorde: dakgoot verwijderen, bestaande pannen eraf, panlatten en dakbeschot verwijderen, oude balken verwijderen, nieuwe balken erop, dakbeschot erop (22 mm OSB platen), tengels erop, panlatten erop en vervolgens ca. 2000 pannen erop, gevolgd door de dakgoot en de windveer. We denken hierover zo'n 3 weken te doen.

Fred

avatar#3933
Lakreutz
Berichten: 2
Reacties: 4

#9 Geplaatst: 2007-02-18 00:53:04

Bedankt voor alle reakties. We hebben de aannemer inmiddels weer een fax gestuurd. Hij is niet helemaal een onbekende omdat hij de baas is van onze buurman. Die voelt zich best schuldig en heeft gisteren zijn vrouw laten bellen dat ze waarschijnlijk ( maar ik moest geen hoop hebben ) woensdag beginnen. Van de aannemer zelf geen enkele reaktie. Het geeft weinig vertrouwen maar we nemen de tips ter harte en ik zal in ieder geval een termijn noemen waarbinnen ik het werk geregeld wil hebben. Welke sancties heb je dan om druk uit te oefenen ? Dreigen met niet betalen ?

Angelique

avatar#4322
immechien
Berichten: 1
Reacties: 3

#10 Geplaatst: 2007-02-20 11:26:22

Help wat nu?

Onze aannemer is weggelopen en is niet van plan het werk af te maken.

Het betreft een totale verbouwing van schuur tot woonhuis.

Alles is bijna klaar en toch vertrekt hij. Dus geen enkele garantie op aparatuur. De leidingen zijn niet geisoleerd hebben we net ontdekt. We hebben dus al bevroren leidingen gehad maar hij is niet thuis. De wc pot lekt etc. Het is een erkende geregistreerde aannemer.

Wat doen we in zo'n geval? aansprakelijk houden? Bij wie moet ik zijn?

Dank je wel voor tips

Immechien

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#11 Geplaatst: 2007-02-20 13:43:29

Beste Immechien,

Je schrijft: Onze aannemer is weggelopen en is niet van plan het werk af te maken.

Wat is de reden van zijn weggelopen?
Waarom wil hij het werk niet afmaken?
Heeft hij hieraan voorwaarden gesteld?

Indien géén zinnig antwoord op te geven, wat zijn je vermoedens?

Rob van der Veer

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2007-02-20 20:49:55

Rob heeft de juiste vragen gesteld. Mocht je niets meer horen, dan rest je niets anders dan op te treden: zeer ongewoon in NL, maar gebruikelijk in FR: stuur er een deurwaarder op af, de huissier. Uiteraard dienen ook betalingen te worden stopgezet. Als je te weten kunt komen bij welke beroepsorganisatie hij is aangesloten, is een klacht bij deze instantie wellicht zinvol. En als je lid zou zijn van de consumentenorganisatie Que Choisir kunnen de juristen daar jouw zaak gaan aanpakken. Maar eerst de antwoorden op de vraag van Rob.

Wim

avatar#4322
immechien
Berichten: 1
Reacties: 3

#13 Geplaatst: 2007-02-21 17:26:06

Beste Rob en Wim,

Dank dat jullie reageren.

In antwoord op je vraag de aannemer is weggelopen maar na telefonisch aandringen en e-mails zegt hij dat hij geld heeft verloren, hij heeft de expertise en tijd niet en geen financiele middelen om het af te maken.

Hij heeft ander werk aangenomen en hij heeft de laatste betaling van 8% laten zitten.

Het verbazingwekkende is dat de relatie altijd goed was totdat hij

ver over de volgens contract oplever datum heen is gegaan.

We hebben altijd stipt betaald.

De vraag is wat voor actie kunnen we tegen hem nemen en kunnen we direct iemand inhuren en de kosten op hem verhalen?

Wij hebben een boete in het contract ingebouwd van 1000 ero per week voor te late oplevering. Dit bedrag loopt nu aardig op.

Hoe verhalen we dit?

Onder hun facturen staat:

"Garantie de responsabilite de decennale et de bon fonctionnement

AGF Artisans du batiment no********** "

Kan ik hier wat mee ?

Wat betekend het weten jullie dit?

En kunnen jullie zien wie de beroeps organisatie is?

Ik zie uit naar julie antwoord

Imm

avatar#4322
immechien
Berichten: 1
Reacties: 3

#14 Geplaatst: 2007-02-21 18:21:06

Ik heb nog iets gevonden.

Wat is dit?  Hebben we hier wat aan. Dit nummer staat ook op de factuur onder het nummer van hier boven

R.C.S PARIS B ********** 

wie weet waar dit voor staat?

Dank je wel.

Imm

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2007-02-21 21:22:05

Elk aannemer is verplicht om een verzekering af te sluiten, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Kennelijk heeft jullie aannemer dat bij de AGF. Het is misschien zinnig om bij dat genoemde kantoor om opheldering te vragen.

Meer in het algemeen nog over de garantie décennale (heeft niet direct met de zaak van weglopen te maken):

Reguliere bouwbedrijven zijn bij de oplevering van de bouw verplicht de 10-jarige garantie af te geven (garantie décennale voor de soliditeit van de constructie van het huis - de ruwbouw), de 2-jarige garantie (garantie biennale of la garantie de bon fonctionnement, la garantie des éléments d’équipements) voor de later optredende kleinere gebreken - de afwerking - en de 1-jarige garantie voor de geconstateerde fouten en foutjes direct na de oplevering (la garantie de parfait achèvement). Als de aannemer na deze réception des travaux weigert de geconstateerde fouten te herstellen is de procedure: aangetekende brief sturen en bij halsstarrige weigerachtigheid de rechtbank binnen een jaar inschakelen, de tribunal d’instance. Dat is in Frankrijk heel gebruikelijk. De rechter kan de aannemer veroordelen tot het betalen van de kosten die men heeft moeten maken door een andere aannemer de gebreken te laten herstellen.

Wat RCS betekent probeer ik op te zoeken.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2007-02-21 21:52:08

Wim en anderen,

RCS is de Franse afkorting voor hun equivalent van het register van de kamer van koophandel. Letterlijk "En France, toute personne physique ou morale qui a la qualité de commerçant doit s'inscrire au Registre du Commerce et des Sociétés (RCS)." Zie voor details http://fr.wikipedia.org/

Salutations, Jos

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#17 Geplaatst: 2007-02-22 08:49:16

Beste Immechien,

Gelukkig heb je nog de 8% en de boete clausule dat is niet zo’n slechte uitgangspositie.
Tenminste als de resterende werkzaamheden en de door jouw genoemde gebreken/fouten daarmee te voltooien c.q. te verhelpen zijn.

Het ziet er naar uit dat je aannemer inderdaad ver over zijn eigen begroting uren heeft besteed aan jullie klus en er dus geld op verloren heeft, jammer maar dat heet ondernemersrisico. Wat beroerder is, dat blijkbaar zijn inschatting is, dat hij ook die 8% niet met winst zal kunnen verdienen.
Theoretisch heb je natuurlijk gelijk, contract is contract dus moet hij daaraan voldoen en het werk naar behoren opleveren, maar de praktijk is anders zoals je merkt.
Ik zou de volgende actie ondernemen:
De aannemer per aangetekende brief schriftelijk manen het werk te hervatten binnen 2 weken en te voltooien binnen 2 weken (tenminste als dat redelijke termijnen zijn).
Verder vermeld je in dit schrijven: indien hij dit nalaat binnen de gestelde termijnen je de 8% verbeurt verklaard en deze zal gebruiken om een andere aannemer in regie de opdracht te laten voltooien.
Waarbij je uitdrukkelijk aangeeft indien de kosten hoger uitvallen om de klus te voltooien dan die 8% je deze hogere kosten op hem zal verhalen.
Echter voordat je er een andere aannemer aan laat beginnen laat je deze aannemer wel eerst een taxatie maken van de kosten.
Voordat je de 2de aannemer dan opdracht geeft maan je de oude aannemer voor de laatste keer binnen 48 uur te beginnen enz. enz. en dat je kosten om de klus af te maken zelf schat op X (zorg dat X 10% hoger is dan de taxatie) wellicht komt hij alsnog tot inkeer.
Tja, daarna is het iets voor een goede advocaat, maar die zijn nog schaarser dan aannemers.
Die advocaat kan er vol in, de kosten boven de 8% verhalen de te late oplevering boetes verhalen en de proceskosten verhalen.
Maar met het risico dat er niets te halen valt bij die aannemer, dus schat je zegeningen goed in.

Rob van der Veer

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#18 Geplaatst: 2007-02-22 09:48:49

Kleine aanvulling op reactie Rob. "Goede advocaat vinden", die zijn er NIET. Procederen levert je mogelijk naast de kosten een veroordeling op die je nog verder van huis brengt. Vertel de 2e aannemer niet dat je met een 1e aannemer al gedoe hebt. lastig in de praktijk, maar nr 2 zal niets voor je willen doen, als hij 'in iets betrokken' raakt. Overigens kijk er niet van op als je de 2e aannemer, zoals beschreven, inzet en je daarna een 3e aannemer nodig hebt enz, enz. De beroepsorganisaties van de artisans zijn er voor hun leden en niet voor reclamerende klanten/slachtoffers van hun leden. Daar melding maken kan, maar levert niets op. De zuiverende werking van dergelijke koepels is nul in FR. Ik heb zelf inmiddels een aardige kaartenbak gevuld met poolse, engelse en nederlandse vaklui, tja ik had het ook liever anders gezien...Sterkte, Dit 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-03-24 10:46:04

premie werkt wel, voor aanneemsom van 10.000 euro 500 premie....

indien klaar voor......

niet betalen werkt avrechts...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-03-25 18:19:11

Zoals ook zo vaak geldt: wie procedeert om een koe, legt er 1 op toe.

Dit geldt ook voor de situatie hierboven, premie is veel beter dan dreigementen.

Je kunt hem wel aansporen om te beginnen maar de relatie zal nooit meer goed worden.

Wellicht dat praten met de aannemer samen met je buurman helpt, anders zou ik het maar vergeten en op zoek gaan naar een andere aannemer.

jean-pierre

avatar#3933
Lakreutz
Berichten: 2
Reacties: 4

#21 Geplaatst: 2007-03-25 22:02:55

Uiteindelijk is de aannemer na een fax, met het dreigement dat we op zoek gaan naar een andere oplossing toch gestart en is tot nu toe niet weggelopen. Het werk verloopt prima ( we zijn net terug uit Frankrijk om de vorderingen te bekijken ) en de aannemer is zelfs op zondag bereid om antwoord op onze vragen te geven. Of het door de fax komt ? In dit geval wel maar de aannemer is van goede wil en dat is eigenlijk het belangrijkst.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2007-03-26 06:28:54

Of heeft de aannemer op dit forum meegelezen??

;-))

Christian von Klösterlein