Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Carboleum lucht?

Auteur Bericht

avatar#4286
Chambre d'Hôtes
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-01-31 15:26:52

Wij staan op het punt een oud Chambre d'Hôtes over te nemen. 

Er zit misschien één nadeel aan:

10 jaar geleden is het gerenoveerd en zijn alle houten balken met een carboleum achtig spul behandelt, dit ruik je nog steeds erg goed. Vraag is dit nog schadelijk voor de gezondheid? Met vriendelijk groet.Adwin Kol

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2007-01-31 19:05:09

Adwin,

Ik zou tot op de bodem uitzoeken wat voor spul destijds is gebruikt voor de behandeling en tot die tijd NIET kopen! Eventueel kun je wellicht een ontbindende voorwaarde in het compromis laten opnemen zodat je van de koop af kunt als nader onderzoek uitwijst dat er inderdaad carbolineum of iets dergelijks is gebruikt.

Oorspronkelijke carbolineum, in FR onder andere bekend als carbonyle of bocarbo, is een produkt op basis van steenkoolteerdestillaten. Deze bevatten hoge concentraties van de kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak’s). Daarnaast kunnen ze onder andere ademhalingsproblemen en irritaties aan huid en ogen veroorzaken. Daarom zijn carbolineum, creosoot en vergelijkbare produkten sedert enige jaren in de EU verboden. En zelfs toen dat vroeger nog niet het geval was, waren deze produkten uitsluitend voorzien voor gebruik BUITENSHUIS!

Ik ga ervan uit dat een terzake kundig laboratorium de restsporen van PAK's in het behandelde hout kan aantonen, zo moeilijk is dat in scheikundig opzicht niet. Mocht dat het geval zijn dan zou wat mij betreft het pand onbewoonbaar moeten worden verklaard. Let wel, dis is MIJN mening, wellicht zijn anderen milder...

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-01-31 19:10:40

Jos en Adwin,

er zijn ook carbolineum-vervangende niet schadelijke producten die een vreeslijke lucht afgeven - en bij warm weer steeds weer.

'Carboleum-lucht' betekent dus niet in ieder geval dat het ouderwetse (verboden) echte carbolineum gebruikt is.

Maar zoals Jos zegt: laten onderzoeken!

Christian von Klösterlein

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#3 Geplaatst: 2007-01-31 19:31:24

Bij de papieren voor de verkoop van het project waar ik bij betrokken ben zat een lijvig rapport met daarin resultaten van onderzoek naar:

- aanwezigheid van asbest

- aanwezigheid van loodhoudende verf (waarbij elk kozijn onderzocht is)

- aanwezigheid van boktor/termieten of andere vervelende beesten

Ik weet het niet zeker maar bij mijn weten is zo'n onderzoek verplicht als verkopende partij. Wellicht dat ook iets als aanwezigheid van carboleum onderzocht moet worden? Zoiets is volgens mij de verantwoordelijkheid van de verkopende partij, maar zeker weten doe ik het niet.

Gijsbert