Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houtkachel plaaten

Auteur Bericht

avatar#4259
Margret
Berichten: 5
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-01-31 23:35:45

Wij willen een houtkachel plaatsen onder een bestaande schoorsteen met een groot rookkanaal waar enkele meters pijp in moet worden gezet vanwege de trek.

Alle oude rommel is verwijderd waaronder een oude verroeste afdekplaat.

Heeft iemand een idee hoe de ruimte rond de schoorsteenpijp van 150 x 60 cm gemakkelijk kan worden opgevuld?

Zink, aluminium of iets dergelijks en wie verkoopt dat in Frankrijk?

Alvast dank.

Groeten,

Liesbeth

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2007-02-01 01:19:19

Wij hebben hier een grote Auvergnat haard ( opening ongeveer 2 bij 1 meter) afgedekt met iets overlappende aluminium platen, gebout tegen rustieke deurijzers. Op die manier kunnen ze scharnieren, zodat ze makkelijk verwijderd kunnen worden bij de jaarlijkse schoorsteenveeg.

Kachelpijp - op dit moment aluminium, staal hadden ze niet in 160mm - hebben we ongeveer 20 cm dóór de aluminium plaat steken. Werkt perfect.

Plaatjes, scharnieren en pijp gehaald bij Mr. Bricolage (enige flinke DHZ winkel hier in de buurt, die anderen proberen ons meteen een tractor of 5 kuub zand te verkopen ;-))

Groetjes, Richard 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-02-01 08:15:04

Liesbeth en Richard,

als er vanwege de te grote aanwezige dwarsdoorsnede een pijp in de schoorsteen komt dan moet die van boven tot onder doorlopen. Deze pijp moet van staal zijn. Deze tubages bestaan ook in slangvorm met de juiste hulpstukken voor boven op de schoorsteen en de aansluiting onder. De ruimte tussen de bestaande (gemetselde) schoorsteen wordt niet opgevuld, en deze ruimte mag ook niet helemaal afgesloten zijn, kleine luchtgaten boven en onder zijn verplicht.

De afdekplaten die Richard toegepast heeft en waarvan ik reeds eerder gehoord heb lijken mij handig.

Bij openhaarden en inserts worden meestal adviezen over de aansluiting meegeleverd, probeer bij een brico zo'n handleiding te bemachtigen of ter inzage te lenen.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2007-02-01 09:17:38

Beste Christian,

Je schrijft:
De ruimte tussen de bestaande (gemetselde) schoorsteen wordt niet opgevuld, en deze ruimte mag ook niet helemaal afgesloten zijn, kleine luchtgaten boven en onder zijn verplicht.
Weet je het zeker die verplichting bedoel ik.
In Nederland wordt in het algemeen aangeraden de tussenruimte gemetseld kanaal en RVS pijp op te vullen met bijvoorbeeld Vermiculite (een natuurlijke en onbrandbare isolatiemateriaal).
Met als voordeel dat de RVS pijp bij een kachel die nog uit is wat warmer is en beter trekt in de beginfase van het stoken.

Maar wellicht mag het in Frankrijk niet? 

Rob van der Veer

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2007-02-01 12:14:46

Hmmm. Wij hebben hier 3 kachels op de pijp-stukje-in-schoorsteen methode aangesloten, en hier nooit commentaar op gehad van schoorsteenvegers en ook niet van de verzekeringsmeneer die hier de boel is wezen inspecteren. Buiten dat het voor 1 schoorsteen erg lastig zou zijn (daar zit een ingewikkelde knik in ivm nóg een schoorsteengat op de 1e verdieping) zouden we dan een hele constructie in de schoorsteen moeten maken: je kunt moeilijk 10 meter stalen kachelpijp op het bochtje aan de kachel laten hangen, volgens mij kiepert dan je kachel om! En het werkt prima zo hoor. We hebben deze zomer de kachel in de keuken een stuk naar rechts verplaatst: was nu een kwestie van een nieuw gat boren in de afdekplaat.... Ik moet er niet aan denken wat we hadden moeten doen in het geval van een pijp van onder naar boven zeg ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-02-01 12:27:23

@Rob,

dat met die vermiculite ken ik ook. Werkt blijkbaar goed.

De info betr. beluchting heb ik uit de plaatsingsinstructies van een insert (gewoon bij BricoMarché uit een van hun inserts gehaald en bij de kassa laten copieeren), en die wederom haalt de volgende officiële stukken aan:

NF D 35-376

DTU 24-2-2

AFNOR DTU P 51-203 

DTU betekent overigens Document Technique Unifié, dacht ik.

Meer weet ik ook niet. Misschien heb je hier iets aan, of kan je aan de genoemde documenten komen?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2007-02-01 14:39:55

Beste Christian,

Inderdaad ik heb inmiddels de installatie-instructies van haard inserts gezien waarop ventilatie zichtbaar is tussen het gemetselde en het rvs-kanaal, maar of het nu verplicht is weet ik niet en de technische documenten kan ik niet vinden (hetgeen overigens niet zegt dat het die dan niet bestaan).

Maar ik vindt het overdreven: rookgas tussen gemetseld en rvs kanaal kan alleen als het rvs kanaal verstopt is en dat merk je direct want dan gaat je kachel uit.

Met ventilatie loop je trouwens risico dat met valwinden de rookgassen terug worden geduwd naar beneden tussen het gemetselde en het rvs-kanaal.

Persoonlijk zou ik toch liever vermiculite gebruiken vanwege het isolatievoordeel.

Overigens indien je vermiculite gebruikt dan dient het gemetselde kanaal en de onderaansluiting met het rvs-kanaal wel kierdicht te zijn want anders loopt de vermiculite er langzaam maar zeker uit.

Rob van der Veer

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#7 Geplaatst: 2007-02-01 22:19:52

Dame en heren,

Is het mogelijk dat de ventilatieopeningen bedoeld zijn om condensvorming te voorkomen?

Jeroen B, 62

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2007-02-01 22:30:47

Houtkachel plaatsen.

Goede tips allemaal. Zelf heb ik enkele nevenproblemen opgelost waar forumlezers mogelik hun voordeel mee kunnen doen.

Bij de brocante heb ik een mooie oude marmeren schouw gekocht en in mijn pand opnieuw geinstalleerd. In de schouw heb ik een isert gezet. Rondom deze insert heb ik een ijzeren plaat (perforé trefle) gezet. Dus voorkant marmeren schouw, deurtje insert en gaatjesplaat staan ongeveer in hetzelfde vlak. Warmte en ventilatie is niet belemmerd en het zicht op de 'kast' is weg. De schoorsteen staat tegen de buitenkant van het huis en het veegluik bevindt zich dus ook buiten. De insert heeft bovenop een uitgang. Hierop zit een buis zoals voorgeschreven die met een bocht in de schoorsteen uitkomt. De schoorsteen is van speciale dubbelwandige schoorsteenstenen opgemetseld. Voor de nep heb ik van placo alsnog een mantel boven de schouw gezet met roosters aan weerszijden. In deze mantel is halverwege een horizontale warmtebarriere gemaakt. De warmte van de insert kan een stukje naar boven en gaat dan door de roosters in elke zijkant van de schoorsteenmantel de kamer in. Om niet teveel zuurstof uit de kamer te trekken (CO en tocht en warmte probleem) heb ik vanaf buiten dicht bij de insert kleine toevoeren ( 2 x 25 mm) gemaakt tot onder de insert. De verbranding wordt dus gevoed met buitenlucht. Er is geen geforceerde ventilatie, daar de schoorsteen hoog doorloopt en recht is, is er ruim voldoende natuurlijke trek. Op de schouw staat uiteraard het schoorsteenstuk van oma... Dit