Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

handgift in Belgie

Auteur Bericht

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2007-02-04 19:29:17

Waarschijnlijk ga ik een handgift in Belgie ontvangen. Van dit geld wil ik een huis kopen in Frankrijk. Weet er iemand of ik belastingen moet betalen in Nederland over deze handgift? In Belgie is een handgift namelijk belastingvrij.

Of kan ik gewoon een huis kopen in Frankrijk en daarna in box 3 aangeven. 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2007-02-05 09:47:28

Sorry, je vraag is niet helemaal duidelijk.

Ik neem aan dat een 'handgift' is wat we in Nederland een 'gouden handdruk' noemen. Als je die ontvangt van een Belgische werggever is hij belast volgens Belgische regels, indien je in Belgie woont. Hij is belast volgens Nederlandse regels als je in Nederland belastingplichtig bent. In dat geval heb je een keuze: het geld onderbrengen bij een verzekeraar en zo gebruiken als (nu belastingvrije) aanvulling op je pensioen (de belasting betaal je dan pas later), of nu onmiddellijk afrekenen met de belastingdienst en dan valt het bedrag in box 1. Hoeveel belasting je dan moet betalen hangt van de rest van je inkomen af. Een derde mogelijkheid is het beginnen van een eigen bedrijf met dat geld, ook dan wordt de belasting uitgesteld. Dat mag, onder bepaalde omstandigheden ook een bedrijf in Frankrijk zijn.

Als je hebt afgerekend met de belasting kun je de rest van het bedrag vrij besteden, uiteraard ook om een huis in Frankrijk te kopen. Die moet dan aangegeven worden in box 3, maar mag er gelijkertijd weer van worden afgetrokken wegens het Frans-Nederlandse belastingverdrag. Het Franse huis is vervolgens onderghevig aan Franse belastingen: vermogensbelasting (indien de waarde boven €760.000 ligt) en uiteraard de gebruikelijke onroerend zaak belastingen.

Wim

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#2 Geplaatst: 2007-02-05 11:55:46

Beste Wim,

In Belgie is het mogelijk om belastingsvrij te schenken. Dit kan enkel voor roerende goederen, zonder tussenkomst van een notaris. Voorwaarde is wel dat diegene die schenkt 3 jaar blijft leven, anders betaal je alsnog 3% schenkingsrechten. Dit principe heet dus een handgift. Dus iets anders als een gouden handdruk.

Hopelijk is mijn vraag nu wat duidelijker geworden.

steven

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#3 Geplaatst: 2007-02-05 18:20:43

Ik heb het antwoord zelf gevonden.

In de successiewet (Ws1) art1, hfst1, onder 3 staat: Krachtens deze wet worden de volgende belastingen geheven:   "recht van schenking van de waarde van al wat door schenking wordt verkregen van iemand, die ten tijde van die schenking binnen het Rijk woonde."

Daar ik de handgift van iemand uit Belgie ontvang, moet ik hier geen bealstingen betalen.