Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

samenwonen fransman in bretagne.

Auteur Bericht

avatar#4298
vidda
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2007-02-06 10:58:53

Binnenkort ga ik in Frankrijk samenwonen, in het mooie Bretagne, vlakbij de plaatsen , Dinan,Saint-Malo,en Dinard.

Na 1.5  jaar heen en weer reizen en veel tijd in Bretagne te hebben doorgebracht heb ik besloten de grote stap te maken.

Samen met mijn franse vriend hebben wij een leuk huis gehuurd.

Ook mijn zoontje verhuisd mee en zal in september naar een franse school gaan.

Ik zou het ontzettend leuk vinden om ervaringen te delen met Nederlanders die ook

in Frankrijk wonen. zeker als je in de buurt van Bretagne woont!

Ik zit zelf nog met een hoop vragen.

Ik weet al dat er geen bevolkingsregister bestaat in Frankrijk maar hoe zit het met de Nederlandse nationaliteit als ik mij uitschrijf in Nederland, behouw ik die?

Ook zou ik graag willen werken, wat zijn zoal de te nemen stappen, hoe werkt het allemaal?

Op welke gebieden blijf ik met Nederland te maken hebben?

Zijn er Nederlanders die bij mij in de buurt wonen om eens wat af te spreken,

want ik voel mij toch wel een beetje alleen tussen het franse volk.

Alle suggesties en tips zijn welkom, je kan mij ook mailen eskeijmel@zeelandnet.nl, of aanmelden in mijn hotmail estherkeijmel@hotmail.com .

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2007-02-06 11:15:37

Vidda,

Jij raakt de NL nationaliteit niet zo maar kwijt. Als je kind in NL geboren is en had daar uitsluitend de NL nationaliteit, is er ook nog niets aan de hand. Vrijwel alle EU staten willen apatride absoluut voorkomen. Maar men rommelt wel aan diverse beginselen. Kijk op www.amb-pays-bas.fr en op site van minbuza. Voor werk etc via de site waar je nu op zit en m.b.v. google kom je ook wel van de rest wat te weten.

Met NL blijf je verbonden door nationaliteit. Vooral stemrecht in NL en bij salaris/uitkering uit NL ook nog eens de ziektekostenregeling. Verder niet zo veel dacht ik. Succes Dit

avatar#4298
vidda
Berichten: 2
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2007-02-06 14:09:05

hallo,

Hartstikke bedankt voor je reactie!

Ik heb eigenlijk dan nog een paar vragen,

Als je kind dan in Frankrijk naar school gaat en je woont daar permanent,

waar kan je dan de vergoedingen aanvragen? school moet immers betaald worden,

en hoe zit het met de kinderbijslag?

Eigenlijk is mijn vraag: als je je dan niet in een bevolkingsregister moet laten inschrijven maar je woont wel permanent in Frankrijk,en je hebt de Nederlandse nationaliteit, kan je dan wel aanspraak maken op schoolgeld, kinderbijslag, heffingskortingen etc..etc.., in Frankrijk?

Of moet je dat in Nederland allemaal behouden?

Misschien rare vragen maar ik weet hier nog zeer weinig over..

En als je werkzoekende bent zonder inkomen is er dan enig vangnet waar je recht op hebt, of is mijn franse partner degene die dat dan op moet vangen totdat ik een baan heb gevonden.

Heb je zowiezo enig recht op aanspraak van dergelijke dingen in Frankrijk als

Nederlandse?

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2007-02-06 17:48:05

Dit zijn typisch vragen die je eigen Fransman allemaal kan beantwoorden als hij een beetje wereldwijs is!

Voor de school betaal je 3x niks, althans voor de kleuterschool (verder zijn wij nog niet gevorderd). Kinderbijslag e.d. verloopt via de Caisse d'Allocations Familiales (http://www.caf.fr/catalogue/). Ik weet niet in hoeverre je hier aanspraak op kan maken, ben zelf getrouwd met een française (die al dit soort dingen geregeld heeft) en wij hebben gewoon recht op alles.

Het verbaasde mij zelfs waar we allemaal recht op hebben. Mijn liefje is gestopt met werken na x jaar nadat ze 2 kinderen heeft gekregen, en als je aan die voorwaarden voldoet (ook al werkte je in NL) heb je zomaar recht op 500 Euro per maand tot je jongste kind 3 wordt. Dus laat je goed informeren want het kan veel geld waard zijn.

Wellicht is het interessant voor jullie om ook te trouwen, maar dat kunnen de financiele experts (met of zonder aanhalingstekens) die dit forum bevolken ongetwijfeld beter uit de doeken doen dan ik.

avatar#4298
vidda
Berichten: 2
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2007-02-06 18:39:34

bedankt voor je informatie!

Ik ben benieuwd of je meer finaciele voordelen hebt als je trouwt met een fransman,

of dat je rechten hetzelfde blijven als je samenwoont.

Waar zijn die experts?? Wim misschien?

avatar#4375
@nouk
Berichten: 0
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2007-03-05 14:27:57

Hai

Wat goed dat je ook die stap hebt genomen om naar Frankrijk te komen! Vraagt best veel van je, is niet niks om alles wat je in Nederland hebt `achter te laten`.

Ik ken het heen en weer reizen, wij hebben het iets langer volgehouden, 5 jaar bijna. Maar dan nu eindelijk sinds een jaar woon ik in Frankrijk. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat het zou lukken, en het is heerlijk om samen te zijn, maar soms is het ook best moeilijk. Wij als Nederlanders hebben toch een andere mentaliteit, een andere manier van regelen en organiseren. Soms lijkt het wel of je hier van het kastje naar de muur wordt gestuurd en weer terug. Hihi. Vooral inderdaad op het gebied van `dingen voor elkaar krijgen` als werk, het valideren van je diploma`s, recht op uitkering, verzekering... enz... enz...

Volhouden en doorzetten werkt! Ook is het handig om gebruik te maken, inderdaad, van de kennis en je vriend. Ik spreek prima Frans, maar veel deuren gaan dicht als je gelijk zegt uit Nederland te komen. Een voorbeeld: Ik heb in Nederland de Pabo gedaan en ben dus juf, wilde graag hier mijn diploma`s valideren en kon de juiste persoon maar niet aan de telefoon krijgen. Denk dat ze geen zin hadden moeite te doen. Na een telefoontje van 5 min, naar de zelfde persoon van mijn vriend, had hij de juiste informatie... Frans en Frans gaat beter!

Maar ik las dat je in Bretagne gaat wonen, vlakbij Dinard en St Malo? Ik woon in Nantes en wij gaan regelmatig een beetje omhoog richting Laval en Rennes, ook Le havre... het is daar inderdaad supermooi! 

Heel veel plezier en veel succes!

Als je ervaring wilt uitwisselen of gewoon ff je ei kwijt mag je me altijd een mailtje sturen!

xdaydreamerxx@hotmail.com

Groetjes Anouk