Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Teleurstellend

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-02-08 10:02:09

Vrienden,

Ik ben wellicht een teveel eisend mens, maar ik ervaar deze site, onze site, eigenlijk als erg teleurstellend. In het begin lijkt het heel wat, en voor oppervlakkige zaken is het ook wel wat, maar zodra het om wat meer complexere zaken gaat, geld voor nagenoeg elke rubriek, dat je van de koude kermis thuiskomt.

Natuurlijk is dat niet alleen de schuld van Wim B en zijn makkers, maar ook van de mensen die de site hier bezoeken. Met name de gemenge samenstelling van de site zal daar debet aan zijn. Christian vindt  zaken als snel 'oeverloos gelul' en anderen schrijven - zoals Steven zegt - zoals ze praten in de kroeg.  

Ik vind dat erg jammer. Eigenlijk is het tijd het roer om te gooien. Andere oftware, met mogelijkheid van het uploaden van afbeeldingen, groepen en sub groepen met moderator, die de commentaren proberen te integreren of althans tot een systematisch geheel proberen te smeden.

Zoals u misschien weet, ben ik met het aankopen van grond en het bouwen van een huis bezig. Op geen enkel gebied vind ik op deze site informatie die mij helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Niets systematisch over

-erfrecht en successierecht (met nadruk op het laatste)

-warmwater en cebtrale verwarming

-energie renouvable

-issolatie

en zo kan ik nog wel even door gaan.

Uiteraard staat de site vol met losse flodders, die bovendien vaak zo achterhaals zijn als stoomlocomotieven in 2007.

Spring nu niet meteen erboven op om een Hari-bashing actie te beginnen, maar denk eens erover na.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-02-08 11:40:23

Ik weet niet precies wat je met 'de site' bedoelt: het forum of de website waarop het forum is geplaatst.

Op het forum is over zaken als water, duurzame energie e.d. bijzonder veel informatie te vinden. Op de site staat hierover in het algemeen iets vermeld, met name over de vormen van subsidieverlening.

Lastige kwesties als belastingen en erf- en successierecht worden in het forum inderdaad moeizaam behandeld, omdat de expertise daarover bij de gebruikers niet zo groot is. Op de site zijn deze kwesties ruim, maar in algemene zin behandeld. Bovendien worden de teksten met regelmaat ververst. Het is volstrekt niet de bedoeling dat voor elke persoonlijke situatie een oplossing kan worden geboden. Het is bovendien niet mogelijk. Met de geboden informatie zal men zelf naar zijn NL of FR notaris moeten stappen of advies inwinnen bij professionelen die dagelijks met deze materie bezig zijn.

Vermoedelijk over een week is de rubriek Erfrecht weer aan een opfrisbeurt toe, mede naar aanleiding van de wijzigingen die per 1 januari 2007 zijn ingegaan. Ook de kwestie van het successierecht zal daarin worden geactualiseerd.

In La Maison zijn deze zaken zeer uitvoerig beschreven en het zal duidelijk zijn dat de inhoud daarvan niet integraal op de site kan worden gezet.

Jammer van je toonzetting. Kritiek is nuttig, maar c'est le ton.....

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-02-08 14:16:50

Wim,

tenzij je licht geraakt bent, is er met de toon niets mis. Ik heb zeker geen behoefte om iemand een schop te geven, maar ook zeker geen behoefte iemand over het bolletje te strijken. Kritiek is niet alleen nuttig, maar noodzakelijk and don't shoot the messenger.

Ik denk dat een fundamenteel verschil tussen jou en mij is, dat ik een scherp onderscheid zie tussen gegevens en informatie. Informatie is strategisch en reikt je de mogelijkheden aan waarmee je kunt inzomen op een probleem.

Zo niet, dan is sprake van losse flodders. Ik denk dat je over dat laatste woord gevallen bent. Right?

Ik begrijp, dat je de website algemeen wilt houden. Maar het forum voegt daar thans weinig aan toe. Welk onderwerp je ook bekijkt, het leidt tot niets.

Dat dat het gevolg is van de forum-vorm is mij wel duidelijk, maar misschien heeft deze vorm in zijn huidige opzet zijn tijd wel gehad. Vroeger had je in het bedrijf brainstormsessions. Waar leidde die toe? Juist ja, tot niets.

Groepen mensen dienen te worden gestuurd, en een forum dient te worden gemodureerd. Ik weet dat je daar niets voor voelt, maar het zou al een heel stuk verbeteren als je het forum zou (laten) opschonen en het mogelijk zou maken om onderwerpen te verhuizen (door de moderatoren). Neem nou zo'n bericht van 'Wegenvignet wordt zeker een jaar uitgesteld' in de groep 'Dagelijks leven, werken', hoe goed ook bedoeld, maar dat is toch wwn oude van dagen autootje op een snelweg. Mogmaals: niets kwaads over de plaatser of het bericht.

Ik stoor mij duidelijk aan de kwaliteit van het forum, maar ook toch wel aan de oppervlakigheid van de website. Mijn doel is niet kankeren, maar ik zou zo graag willen dat het een betere site werd. Er is - denk ik - zoveel kennis onder de forumleden aanwezig, maar net als bij veel kinderen, het komt er niet uit.

Jouw opmerling, dat je  - bijv. - bij de notaris moet gaan praten, is - en dat weet jij ook wel - een dooddoener, want de notaris geeft je helemaal geen informatie over zaken die niet par default zijn. Ik heb kort geleden een betaald gesprek gehad met een jonge notaris en NIET de informatie gekregen waar ik om vroeg. De enige notaris waar je wel wat aan hebt is louche en geeft soms nauwelijks legale adviezen.

Ik ben bezig met het aanschaffen van een multisource verwarmingssysteem: bij de groothandel krijg je een volledig ander verhaal, dan bij de installateur. Moet iedereen op zijn uppie  een verstandige keuze maken en alle zelfde fouten herhalen?

avatar#3436
frank
Berichten: 0
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2007-02-08 15:32:07

Beste Hari Seldon,

Ik voel me niet zo snel geroepen om te reageren op andere dan feitelijk inhoudelijke berichten, maar hier wil ik toch even reageren, en wel om mij aan te sluiten bij de opmerking van Wim B., c'est le ton qui fait la musique. Alleen al het gebruik van kapitalen in de titel van je bericht gaat in tegen de beschaafde en feitelijke toon waarop in dit forum over zaken gepraat wordt. Ik volg dit forum sinds een jaar of twee, heb nog niet veel bijgedragen, maar wel veel geleerd en veel plezier beleefd aan de voortreffelijke bijdragen van ter zake kundige forumleden, waarbij Christian er natuurlijk tussenuit springt, zowel wat betreft de inhoudelijke waarde van zijn bijdragen, alsmede wat betreft de immer positieve toonzetting waarin die gesteld zijn. Ik zou zeggen Hari, spiegel je daar maar eens aan. Voor iemand die zoals ik, bezig is om een huis (in de meuse, 55)  op een weloverwogen manier te renoveren, is dit forum een goudmijn en een bron van inspiratie.

Vriendelijke groet, Frank

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-02-08 16:47:14

Frank,

*quote/"

Alleen al het gebruik van kapitalen in de titel van je bericht gaat in tegen de beschaafde en feitelijke toon waarop in dit forum over zaken gepraat wordt.

"*/einde quote

Moralistische ouwe rakker! :-))

Ik zet mijn kopjes altijd in kapitalen en ik heb nooit geweten, dat je daaraan conclusies als hierboven gequote kon verbinden. 

Denk vooral niet dat ik je heb geroepen om te reageren als je geen behoefte hebt aan het verbetering van deze website. Een tevreden klant is nooit slecht.

Ik ben alleen wat veeleisender dan jij en probeer altijd impulsen tot verbeteren te geven. Primaire bron van achteruitgang is zelfvoldaanheid en gemakzucht.

Wat mij wel van het hart moet, dat jij aan het verdedigen slaat van mensen, die

1. niet aangevallen worden (ik zeg niets slechts over Wim of Christian)

2. zichzelf uitstekend kunnen verdedigen als daar zelf aanleiding voor zouden zien

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-02-08 18:04:21

Hari,

De kwaliteitsbeleving van iets is afhankelijk van je verwachtingen. Jij verwacht blijkbaar iets anders dan veel anderen. Ik struin er sinds een paar jaar met veel plezier rond en sinds een paar maanden "klets" ik ook mee. Voor mij is het net als TV-kijken: interesseert een onderwerp me niet dan schakel ik over op een andere zender. En op "entre bavards" ontmoet ik ook veel humor en Wim modereert prima.

Je bent toch niet de pseudo van Gerrit Komrij die stiekem van Portugal naar Frankrijk is vertrokken...?!

PS, niet zeuren over mij op die Solex zonder helm: DIE HEB IK NU!

Steven  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-02-08 18:24:48

Steven,

Je hebt natuurlijk gelijk inzake kwaliteitsbeleving en ik leg de lat vaak erg hoog. Dat heeft zijn nadelen (vaak voor mijzelf), maar ook zijn voordelen (vaak voor anderen).

Natuurlijk kijk ik ook op deze site rond met dezelfde ogen als ik naar de TV kijk. Maar hoe ik ook kijk, ik blijf de TV een onding vinden. Dat is m.u.v. Arte en Mezzo.

Hetzelfde geldt voor de politiek en voor deze site. Ik besef dat het alemaal zoveel beter zou kunnen. Maar ik zie dat dat de realiteit is (op alle gebieden) dat men tevreden is met zoals het is. Het zij zo.

Nee, ik ben nog nooit in Portugal geweest, maar ik ben eenzelfde soort vechtjas.

Ik ben nu ook in gevecht met de PvdA over de uitspraken van Bos inzake 'rijke' AOW-ers: hoe arrogant of gestoord moet je zijn om met het salaris van vice MP plus zeer royale onkostenvergoeding plus auto met chauffeur plus een appartement in Den Haag . iemand met AOW plus 1500 EUR per maand een Rijke AOW-er te vinden. Wat ben je dan zelf? Een superrijke salon socialist?  

Ik denk overigens niet dat mijn opmerkingen daar goed zijn gevallen :-)).

Inmiddels lekker gegeten en ik ben rustig toegesproken door  mijn partner.

Ik zie dat deze draad de verkeerde kant uit gaat, althans niet de opbouwende kant die mijn bedoeling was. Ik heb geen zin om irritatie op te wekken bij anderen, en daarom trek ik mij lekker in mijn eigen vosse(n)hol terug. 

Steven, het gaat met jouw wel de verkeerde kant uit: op een solex met een helm op; maar ik zal er verder niets over zeggen,gniffel,gniffel.

Groet

Hari

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-02-08 20:01:10

Hari,

je wilt informatie en niet alleen gegevens/feiten.

Ik zie de functie van het forum (alleen hierover wil ik het hebben, niet over de website van Wim B.) een beetje anders.

Iemand stelt een vraag. Er komen reacties. Deze dragen elk een stukje informatie aan. Die kan de vraagsteller afwegen, in relatie zetten,  op zijn eigen situatie toe/aanpassen, of hij kan tot een opinie of conclusie komen.

Daar is volgens mij niets mis mee. De discutanten in het forum lossen niet het probleem van de vraagsteller op maar dragen feiten en argumenten aan waarmee deze zijn probleem op kan lossen.

In mijn bijdragen draag ik vaak (achtergrond-)feiten en oplossingen aan. Bij de oplossingen probeer ik duidelijk te maken dat IK het zo zou doen, dat iets MIJN oplossing is, en niet alleenzaligmakend. Als dit soms zo overkomt, dan mijn excuses hiervoor - soms beheers ik de finesses van de polderlandse taal niet voldoende .

Of heb ik hier iets fout begrepen?

Christian von Klösterlein

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#8 Geplaatst: 2007-02-08 21:19:36

Hari, all,

Al ben ik het met je eens dat de kwaliteit van de gebruikte software (zo noem ik een forum liever niet, maar omdat jij die term gebruikt doe ik dat nu ook maar ...) teleurstellend is (ik heb niet voor niets al meerdere malen de term phpBB laten vallen hier op dit forum ;-), maar van de andere kant is het misschien ook wel leuk om een eigen gebouwde website te gebruiken [dat doe ik zelf per slot van rekening ook ], alleen zou ik dat voor een forum nooit doen omdat daar nu eenmaal hele goede gratis bestaande oplossingen voor zijn) en de antwoorden op bepaalde berichten soms ook, ben ik het zeker ook met Christian eens.

Ik denk dat er duidelijk een aantal dingen in acht genomen moet worden op een forum:

- als een onderwerp je niet interesseert ben je niet verplicht om het te lezen en al helemaal niet om er op te reageren

- als je iets zoekt en het antwoord niet vindt in de bestaande berichten, dan is het voordeel van een forum dat je een nieuw onderwerp kunt aanmaken (of kunt voortborduren op een bestaand onderwerp) waarin je je specifieke vraag kunt uitleggen ... de kans bestaat dan dat iemand wel het antwoord weet en ook op het forum voor je achterlaat!

- het betreft een forum met vrijwillige bijdragen: zelfs al zullen mensen sneller reageren als een berichtje of een vraag gaat over een gebied waarop zij enige kennis hebben, kun je op een forum niet rekenen op professionele antwoorden op alle vragen; iedereen doet denk ik zijn best en als daarmee het antwoord op een vraag gevonden kan worden (of een hint over in welke richting gezocht moet worden) lijkt mij dat al heel wat ...

Waar ik me trouwens makkelijker aan erger (maar dat is misschien een slechte eigenschap van mij) is de slechte beheersing van de geschreven Nederlandse taal van mensen die berichten op fora op Internet plaatsen (Christian, met jouw beheersing van het Nederlands is volgens mij niks mis ;-).

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#9 Geplaatst: 2007-02-08 21:25:00

Overigens, de opmerking over het misbruik van hoofdletters is helemaal geen persoonlijke reactie ... Omdat op Internet veel mensen actief zijn en iedereen natuurlijk wil dat dat allemaal goed verloopt is er een aantal geschreven en ongeschreven regels die eigenlijk iedereen zou moeten kennen (maar de meeste mensen passen op zijn minst een deel van deze regels gewoon toe zelfs zonder ze te kennen ...). Deze regels zijn ook wel bekend onder de naam netiquette .

Eén van die regels luidt als volgt:

"Gebruik enkel hoofdletters in uw berichten voor het benadrukken van een belangrijk punt of om een titel/header aan te geven. Het in hoofdletters schrijven van complete woorden, die geen titels zijn, wordt over het algemeen als onbeleefd beschouwd en betitelt als SCHREEUWEN!" 

Het feit dat op dit forum het bericht een titel mee krijgt die op een speciale manier wordt weergegeven betekent natuurlijk impliciet dat het schreeuwerig over komt als hierin alleen hoofdletters worden gebruikt ...

CQFD (zoals men in het Frans zou zeggen) 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-02-08 22:37:46

Thomas,

heb je ooit op Franse forums (fora??) rondgekeken? De taalbeheersing van de alhier verzamelde ex-, retro-, neo- en/of allo-kaaskoppen stijgt ver boven die van de Galliërs uit. Professioneel mail ik erg veel met Fransen en het is bedroevend hoeveel fouten ze maken in gewone spreek- en schrijftaal. En dan heb ik het over lieden op HBO/academisch niveau.

We dwalen af.

Ik weet weinig van het opzetten van interactieve websites en wellicht valt de website te perfectioneren met weinig moeite en kosten. Daarin hebben Hari en jij wel gelijk maar dan is de discussie verkeerd gestart.

Wim kan wellicht daar een antwoord op geven maar eerlijk gezegd: we zitten in Frankrijk en we mogen ook best eens onze typisch Nederlandse perfectioneringsdrang ook weleens intomen.....

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#11 Geplaatst: 2007-02-09 01:35:58

Steven,

Uiteraard heb ik wel eens op Franse fora rondgekeken ... ik ben zelfs een trouw bezoeker/poster op www.leforum.nl. Ik weet natuurlijk ook wel dat de taalbeheersing daar inderdaad vaak ook niet optimaal is en daar erger ik me dus net zo hard aan als wanneer het een Nederlands forum betreft (niet altijd, maar regelmatig sta ik het mezelf dan ook wel toe om op www.leforum.nl Fransen te verbeteren in hun geschreven Franse taal ...).

Maar goed, dat heeft inderdaad weinig meer met dit onderwerp te maken ... ;-)

Wat betreft je opmerking over een verkeerde start van deze discussie, ben ik het met je eens. Hari combineerde in zijn oorspronkelijke post 2 onderwerpen die eigenlijk weinig met elkaar te maken hebben en terwijl bijna alle anderen die antwoorden plaatsten op het inhoudelijke deel reageerden, reageerde ik inderdaad meer op de "contenant" in plaats van de "contenu" (ja, om half 2 's ochtends is het soms makkelijker om een Franse uitdrukking te gebruiken dan een Nederlandse ;-)

Groeten,

Thomas 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-02-09 07:14:55

Hoe meer ik over de inleidende posting van Hari Seldon nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat het antwoord in de reactie van Wim Bavelaar van 08-02 11:40 schuilt:

Voor een juridisch probleem zoals een levenscontract moet je bij een notaris zijn en niet op een forum (geen letterlijk citaat maar een paraphrasering).

Hiermee durf ik de volgende stellingen aan:

Forumsresultaten verhouden zich tot een pasklare oplossing zoals de uitvloeisels van een zelfhulpgroep tot het behandelplan van een arts.

Of: voor een compleet uitgewerkt voorstel voor een multisource-verwarming moet je bij een warmtetechnisch bureau zijn en niet op dit forum van welwillende amateurs.

Voor een tuinplan moet je bij een tuinarchitect of landschapsinrichter zijn en niet bij anderen die in hun tuin iets aanrommelen.

Ergo:

Hari Seldon en Hans Pieters zoeken op dit forum iets wat het vanwege zijn opzet en de achtergrond van de leden niet kan bieden.

Het is zoals Wim B. zei:

Je kan inputs verwachten waarmee je bij onderhandelingen met deskundigen sterker staat (weer niet letterlijk maar geparaphraseerd).

Christian von Klösterlein

PS. Ondanks dit alles blijf ik dit forum zeer de moeite waard vinden zolang je de gegeven antwoorden niet als vervanging van maar als aanvulling op je eigen inzichten opvat.

PS 2. Hoewel ik een andere mening heb dan Hari Seldon vind ik zijn kritiek een waardevolle input die tot nadenken aanzet.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-02-09 07:47:49

Christian en Thomas,

1. Zoals ook al door Steven is gezegd, ligt 'het probleem' in het feit wat ik verwaxht van een dergelijk site. Ik zie 'het internet' vooral als een keniisdatabase em zo gebruik ik het ook uitsluitend.

Met betrekking tot "winen en Leven..' heb ik mij jennelijk daarin vergist. Dat vind ik jammer en vooral ook verspilling van energie. Het gevolg is ook dat iedereen steeds dezelfde vragen stelt. Ik vind het jammer omdat er toch zo veel in staat en er door een aantal mensen zoveel energie in wordt gestoken.

2. Ook hoofdletters in de titel vraagt wellicht teveel aandacht, maar het is slechts een klein detail, waar je ook schouderophalend overheen kunt stappen. Als het zo erg zou zijn als sommigen suggereren, danis het zo eenvoudig om dat op softwareniveau te voorkomen. Daarvoor hebben wij in principe een vorm van de functie proper(). Het was een detail, dat maar al te graag is aangegrepen om te kunnen fulmineren.

Ook is op een zeker moment door iemand ingebracht dat ik personen (in dit geval Christian) zou aanvallen. Niets is minder waar. Ik vindt het werk van Christan vaak paarlen voor de zwijnen. Dat geldt ook voor Thomas en anderen: overal staan stukjes over telefoon en internet, maar wel als losse juweeltjes in een hooiberg. Bij mij in de garage staan op een paar planken wel 100 jampotjes, ieder met zijn eigen schroefjes of spijkertjes erin. Op mijn computer heerst absolute orde. Dat hangt met mijn instelling samen. Taciturne: is dat Nederlands? Ik dacht meer dat het met het Virgo zijn samenhangt.

Het enige waarvoor ik pleitte was in concreto:

1. betere software (grafische invoer en mogelijkheden om te verplekken)

2. fijnere groepsindeling, subgroepen

3. werken met een moderator per (sub) groep    

Ik vind dat nog steeds nodig en eerlijk gezegd vind ik de moraliserende verhalen die mijn aanzet hebben uitgelokt zeer wijd, in honkbaltermen gesproken.

En Christian, ik zou het verheugend vinden als door wijzigen in de opzet het effect van al de inspanningen van de inzenders een deze site een stuk groter werd, meer dan alleen maar aanvulling, wat ook met WEB 2.0 de bedoeling is. Ik neem Wiki altijd als voorbeeld. Sommige bedrijven beginnen hun sites op deze wijze op te zetten. Stel dat er iets betaald zou moeten worden voor Wonen en Leven, dan zou ik daar geen probleem mee hebben. Hillen (SVB-baas) zei het al 'Voor niets komt de zon op' 

Ik heb hiermee mijn ei gelegd en wens jullie allen een ongestoord weekend toe.