Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wat voegt een voeg toe

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2007-02-08 10:24:24

Voor het betegelen van onze badkamer hebben wij mooie, grote wandtegels van 33*60cm. Wij willen zo min mogelijk voeg zien vanwege het esthetisch aspect. Maar ik vroeg me af of er technische spelregels zijn mbt de minimale breedte van de voeg, bijvoorbeeld in relatie tot de grootte van de wandtegel. Carreleurs, heeft u svp een advies voor mij?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-02-08 19:28:13

Jean-Paul,

voegen moeten er zijn, onder meer omdat tegels door het bakprocédé nooit perfect maatvast zijn, ook is er in dit opzicht een grote vooruitgang te boeken. Praat eens met een oude tegelzetter hoe zij in de jaren vijftig de tegels op maten moesten rangschikken.

Er worden verschillende richtgetallen voor de nodige voegbreedte gegeven. Meestal komt het neer op een voegbreedte van 1-1,2% van de kleinste tegelmaat (*?).  Bij 330x600mm dus 3,3 à 4mm. Voor vloertegels wordt meestal 1,5-2% aangehouden.

Hoe smaller de voeg hoe meer kleine onnauwkeurigheden opvallen. Onnauwkeurigheden van de tegels zelf en die van het leggen. En dat kan erg onesthetisch zijn.

Als je de voeg zo min mogelijk wilt zien is ook een goede kleurkeuze belangrijk. Voegkleur = tegelkleur.

Wie het beter weet mag het zeggen!

Alleen bij marmer kunnen de voegen heeel smal zijn, 0,3-0,5mm, omdat marmer precies op maat gezaagd wordt.

Christian von Klösterlein

* aanvulling 09-02-07:

of is het 1-1,2% van de grootste tegelmaat? Lijkt mij logischer. Bij kwadratische tegels sowieso geen probleem ;-))

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#2 Geplaatst: 2007-02-09 06:50:00

In mijn moeders huis (GARD) waar ze bijna 30 jaar woonde, ligt een vloer van marmer compositie tegels. Zonder voeg. We hebben ons er altijd over verbaasd hoe mooi deze vloer bleef. Ze was bepaald niet schoon, de woonkeuken had soms meer van een werkplaats. Sommige naden wijken een beetje en die zijn wat vuil geworden, maar hoe zouden voegen er na 30 jaar uit hebben gezien?

gr.

Sue

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#3 Geplaatst: 2007-02-09 22:55:05

Jean Paul,

Ik zou op de verpakking kijken van de tegels die je hebt gekocht en kijken of ze gecalibreerd zijn. Gecalibreerde tegels zijn precies haaks gemaakt in alle richtingen. Dit soort tegels staat een minimale voeg toe. De zojuist in mijn huis geplaatste tegels, die gecalibreerd waren, zijn geplaatst met eenvoeg van 1 mm. Bijna onzichtbaar dus.

Bij aankoop van gecalibreerde tegels dien je er ook op te letten of ze met of zonder voeg gecalibreerd zijn. Indien een tegel met voeg is gecalibreerd krijg je een kleinere tegel dan op de verpakking staat.

Onlangs heb ik tegels gekocht die gecalibreerd waren met voeg zodat ze geen 13 bij 13 meer waren maar 12,5 bij 12,5. Vooral als je met lijstwerk aan de gang gaat levert dat de nodige problemen op met de maatvoering.

Heel belangrijk bij tegelen zonder voeg; zeker bij de afmetingen die jij hanteert, is een volkomen vlakke ondergrond. Voegen worden ook nog al eens gehanteerd om een niet vlakke ondergrond te maskeren. Bij grote tegels ga je dan voor de bijl.

Succes met tegelen!

Jeroen B, 62

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#4 Geplaatst: 2007-02-09 23:00:46

Jean Paul,

Nog een kleine aanvulling. Hele lichte voegen hebben de neiging om op den duur een groezelig uiterlijk te krijgen. Bij gebruik van een wat meer donkere voeg heb je van dat probleem geen last. Een groot Duits merk heeft tal van voegkleuren, en niet onbelangrijk, siliconenkit in precies dezelfde kleur als het voegmateriaal.

Jeroen B, 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-02-11 18:31:19

Geen voeg heet 'Koud leggen' ook wel 'de tegels liggen koud tegen elkaar aan'

Estetisch vind ik koud hgelegde vloeren veel mooier. Het bezwaar is evenwel, dat je geen kleine afwijkingen kunt corrigeren. Daarom houdt een goede professionele tegelzetter niet van koud leggen. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-02-11 22:58:37

Jeroen B,

ik was ervan uitgegaan dat het om nieuwe tegels gaat, en die zijn praktisch allemaal gecalibreerd!

Bij mijn (spaanse) tegels waren de gegarandeerde toleranties precies aangegeven, ik meen zoiets van

nominaal 200mm - kleinste maat 198,2mm -  grootste maat 198,5mm'.

En dan de aanbevolen voegbreedte in mm, die ik in mijn vroegere bijdrage naar % vertaald heb.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2007-02-13 13:45:39

Bedankt heren, weer heel waardevol, en ik heb inderdaad de vermelding Calibre (dacht eerst dat het voor MAAT stond, maar er stonden verder geen cijfers bij) gevonden!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-02-13 19:34:34

hallo allemaal,

wij hebben in onze boerderij ook koudgelegde vloeren die er prachtig uitzien, en eenmaal moest ik voor een kleine verbouwing  enkele tegels wegnemen en wat blijkt, ze liggen gewoon in zand, los dus, terwijl als je er op loopt ze duidelijk vast liggen.

maar goed, dat terzijde.

het is veel en veel mooier, zoals hans al zei, maar in een badkamer, krijg je dan geen water achter de tegels ?

ik heb er namelijk ook aan lopen denken om dit te doen in de badkamer maar een voeg sluit toch wel enigzins waterdicht af, niet ?

ik heb geen zin in schimmels achter m'n tegeltjes.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2007-02-13 19:55:48

@Cees

Zonder voegen in de badkamer is gewoon stom (sorry, maar het is zo want het werkt niet, tenzij je je badkamer helemaal droog houdt ;-))  ).

Heeel smalle voegen zijn alleen bij uiterst strak gecalibreerde tegels of bij marmeren platen mogelijk. Probeer de voegen door een goede keuze van de voegkleur optisch weg te moffelen. Even een paar testvoegen, en beoordeel die na vijf of zeven dagen.

En denk eraan:

vloeren zonder voegen of met heel smalle voegen moeten uiterst precies gelegd worden  - het is mij niet gelukt, en ik ben blij dat ik bij vloertegels van 300x300mm een voeg van 5mm gekozen heb, dus ongeveer 1,7%!

Christian von Klösterlein

PS. Hoe Frankrijk-specifiek is dit alles? De folders bij Gamma en Praxis en de adviezen op de verpakkingen van de tegels geven voldoende uitsluitsel.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2007-02-13 21:46:11

Hele goede tips, doe ik mijn voordeel mee. Fransen houden erg van een wat forse voeg (of ze kunnen niet tegelzetten/tegel leggen). Zelf ben ik dol op een zo klein mogelijke voeg (NL kwaaltje?) Wat er ook op de verpakking staat, het loont om meerdere dozen open te maken en de tegels te meten danwel onderling te vergelijken. Om niet alsnog voor verassingen te komen te staan. Kan ook handig zijn: door te sorteren op maat kon ik gelukkigerwijs juist een ruimte die niet netjes rechthoekig was, toch 'netjes recht' tegelen. Een keuken heb ik getegeld met zeer kleine voeg, per dag kreeg ik slechts 1m2 af. Voegen kun je afstrijken met een epoxy of polyesterpasta. Daarna worden ze nooit meer groezelig. Je sponst ze zo af. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-02-14 12:01:30

daarom vroeg ik me nog eens af Cristian, want ik hoor jullie allemaal nuttige adviezen geven over de voegbreedte en zo, maar de vragensteller jean-paul le chateau heeft het toch over zijn badkamer, dus dacht ik, dan kan het misschien toch ? dan heb ik geluk.

maar niet dus.

ik hou overigens niet van die keurige tegelmuurtjes dus zet ik ze lekker krom en scheef, wat trouwens niet zo moeilijk is want ik koop de tegels in spanje en portugal wat me heel wat scheelt in prijs en we veel meer keuze hebben.

het is de moeite waard om voor tegels en potten naar spanje te rijden met een kar.

aardewerk potten voor op terras en in de tuin, meer dan 50% goedkoper, en dat is het zelfde voor terras tegels en wand en vloer tegels.

de portugeesche tegeltjes voor in de keuken en badkamers zijn vrolijk van kleur en vet geglazuurd waardoor het kleur effect net even iets beter is.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-02-14 13:08:37

Cees:

"ik hou overigens niet van die keurige tegelmuurtjes dus zet ik ze lekker krom en scheef"

Krom en scheef vraagt juist om bredere voegen! Of vind je de uitstekende scherpe randen van tegels die niet in een vlak liggen juist charmant?

Ik vind dat niet charmant en ook niet praktisch!

Maar iedereen zijn eigen smaak en zijn eigen voorkeuren.

Christian von Klösterlein

PS. Wat mij nog binnenschiet:

Een vriend noemde de van vloer tot plafond betegelde badkamers eens 'koelcellen'. Als de beluchting van de badkamer onvoldoende is heb je op deze tegelwanden gauw condensvorming. Tenminste één wand of wandgedeelte met kalk- of gipsstuc doet al veel aan vochtregulering: overmaat aan vocht opnemen en dan langzaam weer afstaan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-02-14 15:11:14

nee nee, dat was het niet Cristian, ik heb alleen al een jaar in de gedachte om een badkamer te betegelen met prachtige dof zwartgrijze tegels die je mooi tegen elkaar aan kan leggen zonder voeg, alleen onthield ik me er steeds van omdat koud leggen volgens mij niet goed is in een natte ruimte.

toen ik deze vraag zag van jean-paul dacht ik, uh ?

maar ik blijf er maar bij zoals je me ook zei dat het stom is om dat te doen.

dus nu pak ik een andere tegel die uit spanje komt, krom is, en niet evenwijdig recht, geglazuurd zodat ook de kanten onder de glazuur zitten, en natuurlijk een vette voeg.

ik had je goed begrepen en heb geen scherpe hoeken aan deze tegeltjes.

in de tuin heb ik zo een barbeque betegeld en de hele wereld is er weg van, kleurvol en erg practisch overigens, even de natte doek en schoon is die.

en in de winter eten de vogeltjes er op.

cees. 

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#14 Geplaatst: 2007-02-14 16:32:39

Die Portugese tegeltjes schijnen inmiddels helemaal niet meer in Portugal gemaakt te worden, maar dat even terzijde.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2007-02-14 21:45:51

@Ted:

Azulejas (schrijf je dat zo?) uit Honkong of uit India?

CvK