Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Terassen aanleggen

Auteur Bericht

avatar#4075
Johan-Ardeche
Berichten: 4
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-02-08 13:31:32

Wij zouden graag rond ons huis in bergachtig gebied betonnen terassen aan laten leggen. Het lukt maar niet mensen/een aannemer te vinden die dit voor ons kan uitvoeren. Ons huis ligt in de Ardeche (noord) 40 minuten te westen van Valence in de buurt van Vernoux en Vivarais. Heeft iemand een idee?

Groet

Johan

avatar#4075
Johan-Ardeche
Berichten: 4
Reacties: 4

#1 Geplaatst: 2007-02-08 13:38:02

Even nog ter aanvulling. Indien ik dit, al dan niet met hulp, zelf zou doen hoeveel beton/cement heb ik dan per M2 nodig? Is betonijzer een must?

Groet Johan

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-02-09 07:50:24

Johan,

om met het laatste te beginnen:

Ik zeg tegen mijn dochter steeds dat zij bij dit soort dingen beter met decimeters kan rekenen, ook vierkante decimeters voor het oppervlak en kubiekdecimeters voor de volumina (=liters).

Een vierkante meter beton is 10x10dm=100dm2. Wil je het beton 1dm dik hebben dan heb je per vierkante meter 100dm3 (=100liter) nodig.

Reken dus met 100liter/m2 of 1m3 per 10m2. Als je een dikkere betonlaag moet hebben, reken dan ...

Simple comme bonjour!

Dan de vraag naar het terras 'an sich'.

Een betonnen terras heeft alleen oppervlakteafwatering. Al het water moet dus via het hele terras naar de kant lopen, of bij een putje in het midden over het halve terras daar naar toe. Dat betekent afschot, en hoe oneffener het oppervlak hoe meer afschot. Een betonnen terras moet zeker wapening hebben, want je kan nooit ongelijkmatige verzakking voorkomen. Bij grote oppervlaktes zijn ook dilatatievoegen nodig.

Wij hebben ons terras anders aangelegd, namelijk zo dat het water op het gehele oppervlak weg kan. Het is alsof je een geasfalteerde weg met een klinkerweg vergelijkt. Op asfalt moet het water naar de goot lopen, bij klinkers verdwijnt veel water in de zandvoegen.

Ik heb eerst aan de 'dalkant' van het terras een muurtje neergezet dat net iets hoger is dan het hoogste punt van het terras. Aan de zijkant heb ik muurtjes met verloop neergezet, bovenkant dus waterpas, onderkant het terrein volgend. De ruimte tussen deze drie muren heb ik met puin opgevuld, dit met concassé geëgaliseerd, en dan zand erop. Dit moet goed inklinken en na een zetperione (zeg twee weken) moet het egaliseren herhaald worden.

Op het geëgaliseerde afgereide zand kan je tegels leggen. In Frankrijk heb je veel meer keuze in stoep- en terrastegels dan elders, en veel modellen zijn van pierre reconstitué, wil zeggen beton waarin ipv. zand/grind de afval van steengroeven verwerkt is. Kwestie van smaak. Kijk bij een bouwmarkt/Brico.

De juiste techniek voor de muurtjes vind je in ieder klus- of tuinboek. Ik heb als bouwmateriaal onregelmatige natuurstenen gebruikt die ik van een sloophuis gratis kon krijgen. Denk bij hogere muren ook aan de afwatering aan hun voet (hierover ging een andere draad, iemand die op de terrassen zijn paarden wilde laten grazen. Kijk in deze rubriek onder   begin november 2006).

Christian von Klösterlein

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#3 Geplaatst: 2007-02-12 14:18:43

Beste Forumgenoten beste Christiaan,

Ook ik ben me aan het bekreunen over de aanleg van terassen op een rotsachtige ondergrond.

Aan de noordkant, tevens dalkant van het huis zijn brokken natuursteen (harde kalksteen (Vallee du Lot) die ik aan de bergkant heb laten uithakken, om het huis op een "vlak" terrein te krijgen, neergestort. Door de grote hoeveelheid is mijn min of meer vlakke terras uitgebreid met meerdere meters. Aan de rand van dit terras waar de losse steenbrokken een talud vormen naar een lager plateau, was ik voornemens een muurtje te plaatsen waardoor ik tussen huis en muurtje met remblai en déscombre een vlakke basis voor tegelwerk etc wil maken.

Nu is mijn vraag hoe ik een muurtje, met of zonder wapening?, aan de rand van het talud moet bouwen. De steenbrokken waar ik op wil bouwen zijn loodzwaar en zitten muurvast maar liggen in principe wel los. Is dat als basis stabiel genoeg? Ik was voornemens om binnen lijnen waar het muurtje moet komen te beginnen met redelijk vloeibare beton die ik tussen de steenbrokken wil laten "lopen" om een basis te leggen, met insteken van stukken betonijzer om een optimale verbinding te krijgen tussen de basis van de steenbrokken met het tussengelopen beton en de daarboven te bouwen muur. Bovenop deze "fundering" wil ik starten met hanteerbare steenbrokken naar een breedte van 40-50 cm opbouwend naar een hoogte van 80-100cm.

Gaat zo iets werken of vind ik het muurtje na een zware regenbui aan de basis van het talud, plm. 3 meter lager?

De draad van Christiaan over de afwatering etc heb ik me al terharte genomen!

avec sincère salutations

Dominique 

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-02-13 10:18:01

beste Dominique,

als zulke grote steenbrokken willen bewegen doen ze dat toch, met of zonder honderdduizend regenbuien.

wij hebben hier redelijk grote brokken van een zachte steen, en daar de charente ook nog eens redelijk moerasachtig is is het bewegen van zulk ene massa's geen uitzondering.

ik kan het niet tegenhouden, maar wel een beetje denk ik dan.

wat heb ik gedaan ? ik heb gaten geboord in redelijk centrale stukken van de brokken, dat wil zeggen, niet aan het randje want dan breekt de plug vroeg of laa5t toch weer uit de brok, en heb daar chemische ankers in gejenst met betonijzers die de brokken aan elkaar verbinden en waar ik betom omheen kan gierten om zo de fundering te maken.

of het werkelijk helpt weet ik niet maar ik denk maar zo, een steen die zó zwaar is dat je hem niet kunt verplaatsen, verplaatst zich zelf toch wel of je dat nu wilt of niet, en als ik die nu koppel en gebruik als fundering maak ik de steen alleen maar groter.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-02-13 19:43:12

Dominique,

ik dacht ook aan zoiets als Cees:

verankeren met betonpluggen of in een bed van gewapend beton zetten.

En denk zeker aan de waterafvoer, anders wordt de terrasmuur een stuwdam!

Christian v.K.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2007-02-14 08:52:38

Beste Johan,

Als je er wat meer geld voor over hebt om die betonnen terrassen aan te laten leggen dan kan je ook voor zogenaamd betonprint kiezen (een van de vele handelsnamen is bijvoorbeeld Cetaprint).
Het is een naadloos betonnen terras in elk gewenste kleur met een bepaalde structuur in het oppervlak geprint, de structuur kan dan lijken op betonklinkers maar ook op natuursteen en zelfs hout.
Dat naadloos is bij hele grote oppervlakte niet correct dan zijn er dilatatievoegen noodzakelijk.
Ik weet niet hoe het in Frankrijk wordt genoemd maar je ziet het regelmatig toegepast.
Niet iedere aannemer kan dit echt mooi aanleggen het is dus even zoeken naar een specialist, maar je ziet het vaak op pleinen, entree's openbare gebouwen enz., even de gemeente bellen wie dat heeft aangebracht wellicht.
Hierbij twee Nederlandse links om een indruk te krijgen.

Een beschrijving
http://www.ara-borne.nl/nl/pagina.php?PaginaID=7

Foto's van diverse mogelijkheden.
http://www.ara-borne.nl/nl/pagina.php?PaginaID=5&Fotopagina=3

Rob van der Veer