Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nederlandse WAO, Franse Invaliditeitskaart en de Franse Belastingdienst

Auteur Bericht

avatar#4306
hoek
Berichten: 2
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2007-02-12 16:53:16

Namens een invalide vriendin van ons ben ik op zoek naar zoveel mogelijk informatie, ik heb veel op het forum gevonden,maar er is nog wat onduidelijkheid.
Zij ontvangt een IP/WAO in nederland, zij betaalt in NL soc lasten, GEEN loonbelasting.Zij zou in frankrijk belasting moeten betalen volgens sommigen, volgens enkele medewerkers van de franse belastingdienst weinig tot niets, volgens een expert-comptable niets omdat zij invalide is. Volgens een nederlandse accountant moet zij wel belasting betalen.
Wij willen haar graag helpen maar komen er even niet helemaal uit.
kees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-02-12 18:38:43

Wie permanent in Frankrijk woont, moet in dat land belasting betalen, althans zich aanmelden bij het belastingkantoor, Centre d'Impôts. De in NL betaalde sociale lasten kunnen worden afgetrokken van het inkomen dat in Frankrijk bij de aangifte wordt opgenomen. Maar het eerste advies is om gewoon eens langs te lopen bij het CdI, het zijn daar aardige mensen die vriendelijk zijn tegenover buitenlanders die zo keurig zijn om zich aan te melden.

Als er een vertaalde WAO-verklaring is, waarin het woord invalide voorkomt, is dat belastingtechnisch een voordeel. Om een invaliditeitskaart te krijgen (handig met parkeren) zal men in Frankrijk door de COTOREP moeten worden gekeurd (staat in de pages jaunes). Overleg even met de huisarts en de secretaresse van La Mairie.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-02-12 19:10:02

Wim, Kees, COTOREP is achterhaald.

La loi du 11 février 2005 a prévu la création d’une maison départementale des personnes handicapées dans chacun des départements français.

Cette maison doit permettre à toute personne handicapée et à sa famille un accès unique aux droits et prestations auxquels elle peut prétendre.
Elle offre également des possibilités d’accompagnement dans l’orientation vers les services et établissements médico-sociaux, dans l’accès à la scolarité, à la formation et à l’emploi et dans la vie sociale.

Concreet betekent dit dat in elk département een "maison départementale des personnes handicapées" is gecreërd waarin verschillende instanties samenkomen die met gehandicapten en invaliden te maken hebben.

Ik heb er regelmatig mee te maken. Ze moeten zelf nog wat aan hun nieuwe organisatie wennen maar het begint te werken.

 

Ik zou Kees dan ook aanraden dit voor het betreffende departement op te zoeken (zie voorbeeld voor de Calvados na even Googelen:  http://www.cg14.fr/quotidien/solidarite-social/handicap/mdph.asp ) en er vervolgens persoonlijk naartoe te stappen.

 

Wellicht is het verstandig om te vragen of de betreffende persoon ook als "personne handicapée" kan worden erkend. In dat geval zorgen voor beëdigde vertalingen van Nederlandse stukken en een goed ingevulde medische verklaring zie voorbeeld (http://www.cg14.fr/quotidien/solidarite-social/handicap/maison_handicap/pdf0109206/certificat%20medical%20adulte.pdf)

 

en overige paperassen die op de websites te vinden zijn. Een "parcours de combattant" waar gemakkelijk een half jaar mee heen gaat maar aanmerkelijke voordelen kan bieden: invaliden parkeerkaart, vrijstelling van div. lasten, subsidie voor thuishulp etc.

 

Steven

avatar#4306
hoek
Berichten: 2
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2007-02-12 22:36:09

wim en steven,
er is een verklaring van een nederlandse instantie in het frans dat de dame 80-100% invalide is en er is een Attestation van de CPAM dat zij voorlopig tot 2016 als 100 % invalide is geregistreerd.
subsidie voor thuishulp, vrijstelling van div lasten e.d. zullen toch ook afhangen van de hoogte van het inkomen, invalide of niet? klopt dat steven?
kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-02-12 22:48:12

Kees, dan heb je inderdaad al wat hobbels achter de rug met die verklaringen.

Voor "voorzieningen" zijn er uiteraard inkomensnormen. Ik ben eerlijk gezegd niet van de financiële kant op de hoogte. Het lijkt me raadzaam om alles eens op een rijtje te zetten en vervolgens met een assistante sociale van het Maison Départementale te gaan praten. Kijken of het zin heeft de aanvraag tot erkenning te doen. Ze kunnen je wellicht ook verder helpen m.b.t. de belastingen en verwijzingen geven naar websites van gehandicaptenorganisaties.

Steven

avatar#3874
Anthonia
Berichten: 0
Reacties: 12

#5 Geplaatst: 2007-02-20 19:25:00

Hallo Kees, heb je al gemaild, maar zie nu pas je bericht op het forum omdat ik twee weken zonder internet heb gezeten, verandering van provider!

De belastingdienst is zonder meer zeer behulpzaam en zal je alle gegevens verstrekken die je vraagt, ze hebben ook allerlei folders die je kunt meenemen op ieder belastingkantoor, ook over invaliditeit e.d. Vooral ook informeren naar àlle mogelijkheden bij de CAF, want ze kan misschien wel een aanvullend invaliditeits-pensioen krijgen of woonvoorziening-bijdrage! Zoek maar eens op de site van de CAF via GOOGLE.fr .

Groeten,Anthonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-02-26 16:52:54

Die zijn er idd. dus de NL WAO uitkering geldt dan als Frans inkomen. Is die WAO uitkering hoger dan in Fr. én in relatie met 'Les contributions sociales' die in feite de nieuwe zorgverzekering in NL zijn, moet je bekijken of je op grond van de Franse wetgeving goedkoper daar terecht kan. Aangezien Kees je vriendin al 100% invalide verklaard is in Fr. zal men grotere aftrekmogelijkheden hebben dan in NL. Hooguit kan voor bv. huishoudelijke hulp ed. een kleine bijdrage worden gevraagd.

Maar door recente wetgeving kan men voor thuishulp ook cheques krijgen voor (belasting)compensatie van dienstverlenende bedrijven in die zorg.

Ik ben zelf nl. voor 80% invalide verklaard daar 8 jaar geleden en zou in NL op die basis nog niet de helft van de voorzieningen hebben of kunnen claimen.

Dus gewoon de cijfers en mogelijkheden met elkaar vergelijken.

S6 én groeten,

Erik